Pre návštevníkov hradov na trase Pohronskej cesty pripravili hradný pas

❚❚

Banská Bystrica 2. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:Screenshot Facebook/Pohronská hradná cesta)

 

Pre návštevníkov hradov na trase Pohronskej hradnej cesty pripravili tento rok novinku v podobe hradného pasu, vďaka ktorému môžu získať poklad. Zakúpiť si ho môžu za dobrovoľný finančný príspevok vo vybraných hradných lokalitách. Výťažok z ich predaja ostane združeniam, ktoré hrady zachraňujú. TASR o tom informovala Zuzana Jóbová z Krajskej organizácie cestovného ruchu Banskobystrický kraj Turizmus

Pohronská hradná cesta
Na snímke mapa Pohronskej hradnej cesty

Hradný pas je farebná brožúrka, ktorá obsahuje základné informácie o 16 lokalitách Pohronskej hradnej cesty. Každej lokalite je venovaná dvojstránka, pričom v každej dvojstránke je vložený priesvitný papier pre obkreslenie siluety hradu. Keď zavítate na ktorúkoľvek zo 16 lokalít, v jej blízkosti hľadajte drevený hranol s kovovou platničkou, na ktorej je táto silueta umiestnená,” vysvetlila Viera Kvasničková z oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Gron.

.

Aktivita motivuje k návšteve všetkých 16 lokalít a k získaniu pokladu. Keď turisti navštívia päť hradov, bude z nich objaviteľ začiatočník. Ak to bude desať hradov, stanú sa dobrodruhom. Keď navštívia všetkých 16 hradov, získajú poklad. Tým je drevená truhlička plná sladkých dukátov. “Výhru doplnia aj predmety, ktoré nepochádzajú celkom zo stredoveku, ale určite potešia a zídu sa najmä počas výletov nielen na hrady Banskobystrického kraja,” podotkla Jóbová.

Hradný pas môžu záujemcovia získať za dobrovoľný príspevok získať na hrade Revište, hrade Šášov, na Pustom hrade alebo v infocentre na Zvolenskom zámku. Symbolický dobrovoľný finančný príspevok za hradný pas je podľa Jóbovej zároveň malá finančná podpora aktivít občianskych združení, ktoré sa dlhodobo starajú o konzerváciu a obnovu hradov popri Hrone.

.

Vyplnený hradný pas je potrebné doručiť napríklad aj poštou do kancelárie OOCR Región Gron. Po kontrole splnenia podmienok bude odmena majiteľovi pasu doručená buď poštou alebo iným vopred dohodnutým spôsobom. Zbieranie obkreslených symbolov do hradného pasu nie je časovo obmedzené.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:33

Havária plynového potrubia spôsobuje v Bratislave v sobotu dopoludnia dopravné obmedzenia. Uzavretý je Most Apollo a ulice Košická, Prístavná, Landererova a Mlynské nivy.

10:09

Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila v noci na sobotu 58 zo 67 bezpilotných lietadiel vypálených ruskými silami. Oznámili to v sobotu ukrajinské vzdušné sily. Trosky zostreleného dronu objavili aj pri budove parlamentu v Kyjeve.

10:07

Pápež František v sobotu vyzval lídrov Papuy-Novej Guiney, aby zmiernili napätie s autonónmnym ostrovom Bougainville, keďže narastajú obavy, že zastavená snaha o nezávislosť ostrova by mohla znova rozpútať občiansku vojnu.

08:14

Dosluhujúci mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v piatok vyhlásil, že ak Najvyšší súd zablokuje jeho kontroverzný plán reformy súdnictva, pôjde o “hrubé porušenie” ústavy krajiny. Na základe tejto reformy by sudcov mali voliť priamo občania.

07:41

Spojené štáty a Irak sa dohodli na pláne stiahnutia koaličných síl pod vedením USA, ktoré ešte zostali v Iraku. Uviedla to v piatok agentúra Reuters odvolávajúca sa na viaceré informované zdroje, medzi ktorými sú piati predstavitelia USA, dvaja predstavitelia iných koaličných krajín a traja irackí predstavitelia.

07:40

Znovupoužiteľná kozmická loď Boeing CST-100 Starliner po predchádzajúcom odpojení od Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) pristála v noci na sobotu pomocou padákov v americkom štáte Nové Mexiko. Na Zem sa však vrátila bez dvoch amerických astronautov, čím sa skončil testovací let poznačený technickými problémami.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali