Pravda o Marčekovej návšteve Krymu verzus obraz v médiách

❚❚

Bratislava 8. augusta 2018 (HSP/Foto:TASR-Štefan Puškáš)

 

Poslanec Národnej rady Peter Marček (nezaradený) po návrate z Krymu poskytol interview verejnoprávnej RTVS o celkovej dĺžke viac ako 10 minút. Do krátkeho spotu v hlavnej spravodajskej relácii sa dostali len niektoré útržky jeho vyjadrení, ktoré podľa neskoršej reakcie Marčeka na sociálnej sieti skreslili jeho pôvodné myšlienky. Marček sa v tejto súvislosti nebojí označiť metódy televízie za manipulačné. Prinášame prepis rozhovoru Petra Marčeka s redaktorom RTVS Petrom Žatkom.

Na snímke Peter Marček

“Porovnajte si, čo som povedal a čo z toho dali v Správach RTVS. Uvidíte, ako zostrihajú a upravia si podľa seba rozhovor a to nielen so mnou, takto sa manipuluje s mienkou občanov SR.,” uviedol Marček po zhliadnutí spravodajskej relácie RTVS s jeho rozhovorom.

.

Marček na úvod rozhovoru s redaktorom RTVS povedal, že svoju návštevu na Kryme hodnotí úspešne. “Veľmi som spokojný s tou cestou. Splnilo to účel, zistil som všetko to, čo som chcel zistiť. Aj keď to bolo náročné, pretože sme na to mali len štyri dni a presúvali sme sa medzi viacerými miestami. Urobili sme rozhovory s ľuďmi, stretli sme sa s politikmi, máme množstvo materiálu na niekoľko vstupov, ktoré zverejníme na Facebooku a poskytneme to aj každej televízii a aj Ministerstvu zahraničných vecí SR a pánovi veľvyslancovi Muškovi,” uviedol Marček.

Následne sa ho redaktor opýtal, či sa venoval aj otázke ľudských práv občanov na Kryme. Marček odvetil: “Áno pýtal som sa ich a potvrdilo sa mi to, čo som si aj myslel, že 92 alebo 93 percent ľudí je ruskej národnosti a bolo pre mňa až zarážajúce, že z 11 ľudí, ktorých som sa to opýtal, nebol ani jeden, ktorý by mi zapochyboval o demokracii. Ani jeden nepovedal, že by tam boli porušované ľudské práva. Videl som tam ľudí usmiatych a veriacich, že aj tie sankcie a to všetko postupne skončí a život okolo nich sa stabilizuje. Čo bolo pre mňa šokujúce, je, že ten Krym je celý izolovaný. Vôbec mi tam nefungovali mobily. Od novinárov som dostával správy, že neodpovedám na otázky, ale nedalo sa. Jediné na čom som sa mohol napojiť, bolo wifi na hoteli.

.

“Považujete za správne, že ste tam mali bloknutý mobil? Spýtal sa redaktor. “Práve naopak, je to zlé,” odpovedal Marček. “To neurobili Rusi, ani ľudia na Kryme, ale to urobila práve Európska únia, ktorá zablokovala všetkých operátorov,” vysvetlil s tým, že podobná situácia platí aj v súvislosti s bankomatovými kartami.

“Žiadal som si stretnutia aj s menšinou Tatárov, ktorí majú zastúpenie aj v krymskom parlamente ako aj v mestských zastupiteľstvách. Celkom som tomu neveril a spýtal som sa, aby mi povedali, ako je to s úradnými jazykmi. povedali mi, že úradný jazyk ruský, tatárský a ukrajinský. Napriek tomu, čo všetko sa tam stalo, tieto tri jazyku sú rovnocenné,” podotkol Marček. Povedal, že práve o Tatárov sa zaujímal najviac. Po stretnutí s ich regionálnym lídrom ho prekvapilo, že otvárali už šestnástu školu v tatárskom jazyku. “Takže, ak mi ešte raz niekto povie, že sú tam nedodržané práva, alebo čokoľvek, tak sa budem vyslovene smiať,” dodal.

Po tomto prišiel redaktor Správ RTVS s tým, že Marček prezentoval svoju cestu ako súkromnú, no krymské úrady ju nazvali oficiálnou. “Je to nedorozumenie?” Položil otázku Žatko. “Asi nedorozumenie. Je prirodzené, že sa na to pýtate ako novinár, ale zaujímalo by ma, prečo ste sa nepýtali aj pána prezidenta Kisku, keď sa stretol s pánom Sorosom, prečo tak urobil. On neodpovedal. Ja ako poslanec o tom hovorím. Išiel som tam ako súkromná osoba a samozrejme, nikdy nebudem úplne súkromná osoba, tak ako napríklad pán prezident republiky nie je úplne súkromná osoba, keď ide kdekoľvek na svete. Ani ja som tam nebol ako súkromná osoba, ale každý vedel o tom, že som poslanec Národnej rady SR. Ale mimochodom, čo som zistil, na Krymskom ekonomickom fóre bolo tritisíc účastníkov, 71 delegácií a okolo 200 poslancov Európskeho parlamentu. Teraz sa už s nikým nebudem baviť, prečo som tam bol ako poslanec slovenského parlamentu. Choďte sa prosím spýtať aj nemeckých a talianskych a rakúskych poslancov. Rakúska delegácia tam mala zhruba 50 ľudí. Skôr ja by som sa mal pýtať médií, prečo vy sa pýtate také otázky, ktoré sú absolútne samozrejmé a vy nás tlačíte do toho, aby sme sa báli.”

“Bol som tam ako súkromná návšteva. Môžem sa stretávať s kým chcem…” Povedal Marček, na čo redaktor zareagoval, že stretnutia na Kryme sa niesli v politickom duchu. Peter Marček uviedol, že bol aj na kultúrnom predstavení, na šou, chodil po meste a stretával sa s ľuďmi. “Neboli to politické stretnutia. Samozrejme, ak sa s vami chce stretnúť pán Aksjonov, tak je to politik. To je ako keď by som prišiel do Nemecka a nestretnem sa s Merkelovou, keby mi povedala, že sa chce stretnúť…”

Redaktor pripomenul, že slovenské ministerstvo zahraničia varovalo, že jeho návšteva môže byť zneužitá na propagandistické účely. “Ja si myslím, že náš rezort zahraničia je zneužitý na to, aby nehovoril o všetkých prípadoch pravdu, lebo je to diplomatická inštitúcia a musia robiť tak, ako im to nadiktujú z Európskej únie. Je načase, aby ľudia a pracovníci na ministerstve zahraničia začali hovoriť skutočnú pravdu. Lebo šíriť, to, že Krym bol získaný neprávom, je absolútny nezmysel. Na základe toho boli prijaté sankcie, ktoré nepoškodzujú len Ruskú federáciu, ale celú Európsku úniu a najmä malé krajiny,” povedal s tým, že keď USA a EÚ tlačia na ruský národ, má to opačný efekt, ako Západ predpokladá. Podľa Marčeka sa tak Rusko viac zjednocuje.

.

 

Reportáž RTVS

“Išiel som tam ako súkromná osoba a samozrejme, nikdy nebudem úplne súkromná osoba, tak ako napríklad pán prezident republiky nie je úplne súkromná osoba, keď ide kdekoľvek na svete. Ani aj som tam nebol ako súkromná osoba, ale každý vedel o tom, že som poslanec Národnej rady SR.” Takéto stanovisko Marčeka vybrali do Správ RTVS editori spravodajstva, pričom redaktor Žatko vystúpil s príspevkom v živom vysielaní.

RTVS v Správach uviedla, že návšteva Marčeka na Kryme bola zneužitá ruskými orgánmi na propagandistické ciele. Príspevok RTVS si môžete pozrieť na tomto odkaze. Reportáž o Petrovi Marčekovi začína od 6. minúty.

 

.

 

Žaťko spravil aj druhú reportáž, v ktorej uviedol, že Marček sa stretol s Chirurgom

RTVS krátko po zverejnení príspevku o návrate Marčeka z Krymu pripravila aj ďalší materiál, kde zdôraznila Marčekove stetnuzie s lídrom Nočných vlkov.

“Nezaradený poslanec Peter Marček sa počas spornej cesty na Krym stretol aj so šéfom ruského motorkárskeho gangu Noční vlci. Muž s prezývkou Chirurg je aj pre účasť na anexii Krymu na sankčných zoznamoch Západu. Poslanca budú zajtra spovedať jeho parlamentní kolegovia v zahraničnom výbore. Cesta Petra Marčeka na Krym bola podľa rezortu diplomacie zneužitá na propagandistické účely,” uviedol redaktor Žatko.

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali