Pôsobenie týchto ingrediencií je založené na aktivácii nervového “systému odmien“ v mozgu. Výsledkom je, že ľudia, ktorí si užívajú radosť z konzumácie týchto potravín, ich jedia často, a tým si veľmi ničia svoje zdravie. Vedci z Kansaskej univerzity navrhli rozdeliť produkty s umelo vylepšenou chuťou do samostatnej skupiny.
“Potravinové spoločnosti majú veľmi dobre prepracované vzorce pre tieto druhy potravín, aby im dodali chuť a výrazne zvýšili ich spotrebu,“ uviedla Tera Fazzini, docentka katedry psychológie a spoluzakladateľka Centra pre výskum a liečbu závislostí na Kansaskej univerzite.
Univerzálna definícia
“Ak však neexistuje štandardná definícia, nemôžeme porovnávať výsledky výskumu v takých kategóriách, ako sú sladkosti či fastfood. Je nutná univerzálna definícia, ktorá by bola špecifická pre všetky produkty so zvýšenou chuťovú atraktivitou,” dodala.
Aby vedci presnejšie určili parametre zloženia daných produktov, vložili do programu 7757 výrobkov z databázy o potravinových produktoch amerického ministerstva poľnohospodárstva.
“Daný softvér nám poskytuje podrobný súbor údajov o tom, koľko kalórií na porciu obsahuje dané jedlo, koľko je tam tuku, cukru, uhľohydrátov, vlákniny a ďalších vecí,” hovorí Fazzini.
Tri kategórie
Na základe digitálneho spracovania všetky tieto produkty rozdelili do troch kategórií s kombináciami: tuky a sodík (napríklad párky v rožku a slanina), ďalej mastné a jednoduché cukry (koláče, zmrzlina, pečivo) a posledné boli uhľohydráty a sodík (sušienky so soľou, zemiačiky a popcorn).
Autori zistili, že 62 percent potravín v databáze zodpovedalo aspoň jednej z troch kategórií. Väčšina, teda 70 percent, mala vysoký obsah tuku a sodíka. Do tejto kategórie sa dostalo mäso, vajcia, mliečne výrobky, a tiež syrovej omáčky. Celkom 25 percent potravín malo vysoký podiel tuku a cukrov a 16 percent malo vysoký obsah uhľohydrátov a sodíka. Niektoré produkty spadali zároveň do viacerých kategórií.