Poznámka pre USA – jadrovú vojnu môžu vyhrať súperi

❚❚

Bratislava 8. októbra 2022 (HSP/Global Times/Foto:TASR/AP-Sergei Bobylev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, Facebook/Newsmax)

 

Ruský prezident Vladimir Putin naznačil, že Rusko je pripravené použiť jadrové zbrane na obranu svojej suverenity. USA toto varovanie odmietli ako blufovanie. Pohrozili Rusku vyhlásením, že použitie takýchto zbraní by malo bližšie nešpecifikované “ničivé” následky

Vladimir Putin Joe Biden
Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a americký prezident Joe Biden

USA naďalej veria doktríne vzájomne zaručeného zničenia (MAD). MAD prispela k víťazstvu v studenej vojne a predpokladá sa, že je účinná aj dnes. Ukrajina predpokladá, že pod záštitou amerického odstrašovania MAD môže teraz zničiť ruské ciele modernými konvenčnými zbraňami USA a vziať si späť to, čo považuje za svoje. Odvážny ostrov Taiwan by si mohol vziať ponaučenie z Ukrajiny a vyhlásiť nezávislosť od Číny.

.

Avšak aj po tom, ako USA poučili Rusko, Dmitrij Medvedev podpredseda ruskej Bezpečnostnej rady zdôraznil, že Rusko neblufuje. Vzhľadom na pravdepodobnosť, že Bidenova administratíva bola zle informovaná, netreba o úprimnosti ruských predstaviteľov pochybovať.

Po skončení studenej vojny USA inkasovali tzv. mierovú dividendu. Finančné prostriedky sa presmerovali zo strategických kapacít, keďže pravdepodobnosť jadrovej vojny sa zdala byť zanedbateľná. Namiesto toho si USA určili úlohu svetového policajta a presadzovali svoje zahraničnopolitické ideály pomocou konvenčných expedičných síl všeobecného určenia a síl pre špeciálne operácie.

.

V roku 2004 Kongres pocítil strategické zanedbávanie a začal sa zaoberať jedinečnou hrozbou, ktorú predstavujú elektromagnetické impulzy (EMP) generované jadrovými zbraňami vo veľkých výškach. Odborníci tvrdili, že EMP spôsobí anomálie v celoštátnej elektrickej sieti, kaskádovité zlyhania systémov a v konečnom dôsledku rozvráti štruktúru americkej spoločnosti. Dokonca aj neštátni aktéri by mohli poraziť USA len s malým počtom zbraní EMP.

Napriek tomu mali prednosť iné priority financovania. Civilné a vojenské systémy USA sú aj po takmer dvoch desaťročiach zraniteľné voči EMP, pretože Washington naďalej verí v MAD.

Rusko a ďalšie krajiny sú však naďalej skeptické voči novému svetovému poriadku pod vedením USA. Jadrový konflikt bol nielen možný, ale možno aj pravdepodobnejší.

Jadrové mocnosti odpudzujú spomienky na americké jadrové bombardovanie Japonska, ktoré spálilo dve mestá a viac ako stotisíc ľudí. Rozumné národy vedia, že v prípade kinetickej jadrovej vojny by celé ľudstvo utrpelo devastáciu planéty a strašné následky, a tieto aspekty MAD stále slúžia ako odstrašujúci prostriedok.

Predpokladaná spoľahlivosť MAD podnietila ukrajinské vedenie podporované USA, aby nebralo do úvahy perspektívy Ruska. S podobnou dôverou v americký jadrový dáždnik sa secesionisti na ostrove Taiwan usilujú o odtrhnutie bez ohľadu na suverenitu Číny.

.

Niektorí sa môžu snažiť minimalizovať riziká akéhokoľvek použitia jadrových zbraní, pretože všetky národy budú trpieť rovnako, čo posilňuje odstrašenie MAD. Ale projekty elektrickej infraštruktúry v Rusku a iných krajinách nešetrili pri uplatňovaní skúseností z civilnej obrany z čias studenej vojny. Veliteľské úspory, dlhodobé plánovanie, odolné siete a stabilita centralizovaného vedenia ďalej pomáhajú ich spoločnostiam prežiť akýkoľvek potenciálny útok EMP. Vzhľadom na svoju históriu a tradície sú tieto kultúry pravdepodobne zručnejšie pri zachovaní funkčnosti pri absencii vybavenia a infraštruktúry ako USA.

Iní sa odvolávajú na nevyhnutnú zodpovednosť jadrového protivníka za útok prostredníctvom pozitívneho pripísania odpálenia alebo dodania zbrane. Páchateľ bude okamžite identifikovaný a bude na neho zameraný ničivý protiúder.

Pozitívna atribúcia je kľúčová, ale zďaleka nie zaručená. Najmenej 15 krajín má prístup na nízku obežnú dráhu Zeme a mnohé majú prístup na geosynchrónnu obežnú dráhu. Skutočnú povahu každého vypusteného objektu nemožno s istotou poznať. Jadrové zbrane sa dajú ukryť aj na supersynchrónnej cintorínskej obežnej dráhe a vyvolať z nej na nečakané použitie.

V najlepšom prípade by pozitívna atribúcia trvala určitý čas, počas ktorého by sa USA oslabené EMP rozpadali vo švíkoch. A neexistuje žiadne ospravedlnenie pre odpoveď na nekinetický útok EMP zabitím miliónov ľudí kinetickým jadrovým protiúderom založeným len na neoverenom podozrení.

Jadrovú vojnu možno vyhrať a Rusko a ďalší konkurenti USA sú dobre pripravení vyjsť z nej ako víťazi. Istá rada pre USA znie: nedovoľte, aby úzkoprsé politické programy alebo spojenci manipulovali s ich rozhodnutiami.

.

S vedomím, že jadrovú vojnu možno vyhrať, by USA mali počúvať, uznávať a rešpektovať základné priority Ruska a Číny, aby v rokovaniach deeskalovali napätie skôr, ako bude neskoro.

Franz Gayl – autor je dôstojník námornej pechoty vo výslužbe a bývalý zamestnanec Pentagónu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:28

Maďarsko je proti represívnym clám Európskej únie na čínske elektromobily a podporuje čínsko-brazílsky mierový plán v súvislosti s vojnou na Ukrajine. Podľa servera atv.hu to uviedol v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom čínskej diplomacie Wang Im.

14:27

Americké a britské nálety v Jemene, ktoré mali za cieľ ukončiť narúšanie lodnej dopravy zo strany húsíjských povstalcov, výrazne neznížili ich vojenskú spôsobilosť. 

14:25

Polícia v Južnej Kórei zadržala muža, ktorý sa priznal k vražde svojej priateľky spred 16 rokov. Jej telo po vražde ukryl na svojom balkóne pod vrstvou cementu, oznámila tamojšia polícia.

13:35

Združenie miest a obcí Slovenska očakáva, že pripravovaný konsolidačný balíček bude mať dosah na občanov a tým pádom aj na samosprávy cez nižší výber dane z príjmov fyzických osôb. Na tlačovom brífingu počas rokovania Rady Združenia miest a obcí Slovenska v Žiline to uviedol predseda združenia Jozef Božik.

13:34

Extrémne daždivé počasie, ktoré prinieslo na Slovensko silný nárazový vietor a záplavy, spôsobilo škody za viac ako milión eur. Do pondelka (23. 9.) bolo nahlásených vyše 1000 poistných udalostí, pričom najviac, až 85 %, prípadov je na západnom Slovensku. 

13:33

Rozloha amazonského dažďového pralesa sa za posledné štyri desaťročia zmenšila o plochu veľkú ako Nemecko a Francúzsko dohromady. V Brazílii, Bolívii, Peru, Ekvádore, Kolumbii, Venezuele, Guyane, Suriname a Francúzskej Guyane bolo za tento čas vyrúbaných 88 miliónov hektárov dažďového pralesa. Oznámilo združenie vedcov a mimovládnych organizácií RAISG (Red Amazónica de Información Socioambiental Georreferenciada).

13:31

Český premiér Petr Fiala navrhne prezidentovi Petrovi Pavlovi odvolanie predsedu Pirátov Ivana Bartoša z postu ministra pre miestny rozvoj a vicepremiéra pre digitalizáciu. Nie je podľa neho schopný dotiahnuť digitalizáciu stavebného konania do úspešného konca. Fiala sa tak podľa svojich slov rozhodol po rozhovore s Bartošom.

13:26

Budúcnosť dopravy a elektromobilita, ale aj smart domácnosti, udržateľnosť a digitalizácia sú témami 6. ročníka inovačnej a technickej konferencie s veľtrhom SlovakiaTech Fórum-Expo 2024. V košickom Kulturparku sa na nej počas utorka a stredy (25. 9.) predstaví dokopy viac ako 120 spíkrov a vyše 40 vystavovateľov. Organizátori očakávajú rekordnú účasť okolo 4000 návštevníkov.

SlovakiaTech
Snímka zo 6. ročníka SlovakiaTech Fórum-Expo 2024, Festivalu inovácií a nových technológií v Košiciach 24. septembra 2024
13:23

Opozícia a predstavitelia vlády SR sa zhodli len na tom, že konsolidácia je nevyhnutná. Majú však rozdielny pohľad na spôsob, akým sa má šetriť. Opozícia pritom nevie, kde by získala potrebných 2,7 miliardy eur. Vyhlásil to v utorok premiér Robert Fico (Smer-SD) po stretnutí s predstaviteľmi opozície na tlačovej konferencii.

Fico Opozícia
Na snímke premiér Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje na tlačovej konferencii po rokovaní s predsedami opozičných strán a predstaviteľmi Ministerstva financií SR o konsolidácii na Úrade vlády SR v Bratislave v utorok 24. septembra 2024
13:18

Taiwanský minister obrany Wellington Koo označil Čínu za hlavný zdroj kybernetických útokov na Taiwan. Vládne agentúry podľa taiwanských úradov odhadom čelia až piatim miliónom kyberútokom denne. 

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali