Potopí skupinu zjednotenú okolo SNS číhajúca nášľapná mína?

❚❚

Bratislava 30. mája 2023 (HSP/Foto:Screenshot Facebook)

 

SNS vypadla v posledných voľbách z parlamentu. To je známy fakt. Stalo sa tak po ich vyšinutom vládnutí s maďarskou stranou Most – Híd, ktorú však toto vládnutie, treba povedať objektívne, tiež zomlelo. To je však pre voliča SNS slabá záplata

členvoia SNS
Na snímke členvoia SNS

SNS vypadla z parlamentu kvôli dvom základným príčinám. Jednak kvôli svojmu mierne povedané vyšinutému vládnutiu so Smerom a Maďarmi, pričom bežný volič vnímal ich úsilie cez prizmu ziskov Maďarov, ktoré sa javili väčšie, minimálne boli viditeľnejšie, ako zisky SNS. Druhým dôvodom malého volebného zisku SNS bol práve jej predseda Andrej Danko. Počas svojho pôsobenia v politike sa vypracoval na hlavného šaša slovenského politického cirkusu. Liberálny internet ho na viacerých jeho popletených výrokoch nachytal a úplne zničil. Ako sa hovorí, nie je asi nič horšie pre politika, ako keď je na smiech.

.

SNS sa od volieb až doteraz potácala na úrovni troch percent. Niektoré prieskumy jej dali občas 4 iné pod 2. A veru za celé to obdobie od volieb sa strane nepodarilo urobiť nič pre to, aby sa to zmenilo. V podstate sa iba vyprázdnila. Jaroslav Paška zomrel a Anton Hrnko odišiel. To boli jediné dve výraznejšie osobnosti v strane. Momentálne je jedinou tvárou SNS Andrej Danko a je tam ako kôl v plote – úplne sám.

SNS za viac ako tri roky v podstate neprišla s ničím čo by posunulo jej percentá hore. S blížiacimi voľbami, ak sa nemal opakovať posledný výsledok, bolo treba niečo robiť. A tu treba Andreja Danka pochváliť, že sa rozhýbal. Rozhodol sa pospájať národný politický planktón, ako niektorí posmešne nazvali mikro strany na tejto strane politického spektra bez akejkoľvek nádeje na vstup do parlamentu.

.

Na kandidátke SNS tak uvidíme Tomáša Tarabu a Kuffovcov zo strany Život, Patriotov Radačovských otca a syna, Rudolfa Huliaka z Očovej za stranu Národná koalícia a aj Martinu Šimkovičovú, ktorá svoju politickú kariéru začala na kandidátke Sme rodina. V kuloároch sa ešte hovorí o Romanovi Michelkovi a Jánovi Baránkovi. Na Komunistov neboli dobré reakcie voličskej základne. A Romana Tabák, ktorá mala záujem o vstup na kandidátku SNS a ktorú pretláčal Tomáš Taraba, ktorý s ňou o tom jednal v talianskych Pompejach, sa od Danka dozvedela, že SNS nie je Noemova archa. Vtipné.

 

Aby sa Noemova archa nepotopila so všetkými čo na ňu vstúpia

Ako sme uviedli vyššie SNS sa motkala tri roky ako po lobotómii bez jediného nápadu, ktorý by zlepšil jej predvolebné šance (Hovorí sa, že to malo svoj praktický dôvod. O tom nižšie). Preto treba jednoznačne pochváliť jej aktuálne integračné zúrenie. Slovenská politická scéna to veľmi potrebovala. A ukazuje sa, že nie len na národno-konzervatívnej strane. Matovič do svojej strany OĽaNO už integroval toľko liberálnych mini subjektov, že dokonca musel premenovať stranu na OĽaNO a priatelia.

Integrácia, ktorú momentálne realizuje SNS ešte nie je úplne merateľná. Teda presnejšie povedané výsledky tejto integrácie. Počas tohto integračného procesu SNS vyšlo už viacero prieskumov ale boli dosť rozporuplné. Niektoré priniesli výsledky cez 4 % čo by naznačovalo rast preferencií, iné tieto zmeny nijako nereflektovali. Každopádne nevšimol som si v žiadnom z posledných prieskumov nejaký výrazný pokles. Takže sa zdá, že spájanie SNS minimálne nepoškodilo.

Prečo hovorím o rizikách Noemovej archy, (ktorou SNS pre Tabák nie je, ale pre ostatných mikropolitikov je) na ktorú nevzali všetkých, iba vyvolených? Vidím totiž v budúcnosti možné vážne riziká. A tie číhajú – oni už totiž existujú – práve na spúšťač, ktorým bude rast preferencií na hranicu zvoliteľnosti.

.

SNS a jej predseda Danko stagnovali na nezvoliteľnej hranici a preto aj nikoho nezaujímali. Nezvoliteľný politik je v podstate mŕtvy politik. Takými nemá zmysel sa zaoberať. Ale akonáhle vystúpite k hranici zvoliteľnosti uprú sa na vás oči všetkých, hlavne nepriateľov.

Hovorí sa, že Danko cielene držal preferencie SNS na rozumne nezaujímavej úrovni. Nechcel sa dostať do hľadáčika psychopata a jeho vládnej kliky. Tesne po voľbách sa chvíľu spomínala Zsuzsová a jej komunikácia s Dankom, tiež Kvietik, Dobytkár a Dankovo účinkovanie v tejto kauze. Potom sa však na (cielene?) bezvýznamného Danka zabudlo.

Každopádne ak sa skupine zintegrovanej SNSkou podarí postúpiť k hranici zvoliteľnosti, tieto kauzy a možno aj ďalšie, určite ožijú.

Či to projekt dokáže poškodiť natoľko, že sa stane nevoliteľným je teraz ťažko povedať. Záležať to bude od viacerých faktorov. Jedným takýmto faktorom je povedzme citlivosť zostavšieho voliča SNS na takéto kauzy. Možno nie je veľká. Ako sú na tom voliči strán Národná koalícia, Život a Patriot neviem posúdiť.

Samozrejme záležať bude aj na tom, čo ešte vylezie na povrch, aké vážne a pikantné budú medializované kauzy predsedu. To dnes verejnosť, a ani tí, ktorí sa k Dankovi pridali nevedia. S čím sa približne dá rátať a čo môže straníkov, voličov a zintegrovaných politikov ešte prekvapiť, vie dnes iba samotný Danko.

.

Danko a držitelia cenných papierov v podobe kompromitujúcich materiálov. Nepriatelia Smeru si určite nedajú uniknúť vytlačiť pod latku jeho potencionálneho koaličného partnera. Útok preto určite príde.

Je preto dôležité, či si táto zintegrovaná skupina stanovila nejaké pravidlá, ako budú situáciu riešiť v prípade, že bude útok veľmi silný. Či napríklad Danko v takom prípade odstúpi ako volebný líder, alebo dokonca odstúpi z kandidátky. Určite by si aktéri spájania mali takéto pravidlá stanoviť, aby projekt nestroskotal kvôli jednému človeku. Samozrejme to neplatí iba o Dankovi. “Vybuchnúť” môže aj niekto iný.

Držme preto palce tejto partii, aby sa ich Noemova archa kvôli dieram, ktoré na nej po útokoch na jej staviteľa Andreja Danka zostanú, nepotopila. Nie len preto, že by to potopilo ich osobné ambície a skomplikovalo zostavenie vlády, ale hlavne preto, že by sa spolu s Noemovou archou, Noemom a jeho družinou mohlo utopiť aj príliš veľa národných voličských hlasov.

 

PREČÍTAJTE SI EŠTE

Posilní Baránek SNS? Taraba prezradil detaily o rokovaniach

SNS má novú posilu

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:27

Holandský futbalista Xavi Simons z Lipska si zranil väzy v ľavom členku a čaká ho niekoľkotýždňová pauza.

Dlhšie zranenia trápia aj Xavera Schlagera a Davida Rauma. Informovala agentúra dpa.

20:26

Rusko je pripravené zvážiť všetky možnosti ukončenia vojny na Ukrajine, musia však zohľadňovať realitu na bojisku. Vyhlásil to vo štvrtok ruský prezident Vladimir Putin, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry AFP.

“Sme pripravení preskúmať všetky návrhy na mierové rokovania, ktoré vychádzajú z reálnej situácie v teréne. Nebudeme akceptovať nič iné,” povedal Putin.

20:25

Auto so slovenským evidenčným číslom zrazilo vo štvrtok popoludní pri maďarskej obci Lentikápolna staršiu cyklistku, ktorá vážnym zraneniam na mieste podľahla. Polícia Zalianskej stolice pre agentúru MTI uviedla, že musela odkloniť dopravu, pričom na obchádzke havaroval poľský autobus. Jeho cestujúcich museli z vozidla v priekope vyslobodiť hasiči, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

20:20

Traja predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB), známi svojou “jastrabou,” teda tvrdšou menovou politikou, chcú, aby ECB postupovala pri uvoľňovaní monetárnej politiky opatrne, minimálne si nechala otvorených viacero možností. Informovala o tom agentúra Reuters.

ECB znížila úrokové sadzby tento rok trikrát a trhy špekulujú, či v nasledujúcom období nepristúpi k výraznejšej a rýchlejšej redukcii.

20:13

Vedenie hokejového klubu z Nových Zámkov sa dohodlo na zmluve s kanadským útočníkom Nickom Ritchiem. Dvadsaťosemročného krídelníka draftoval do NHL tím Anaheim Ducks v roku 2014 v prvom kole z celkového desiateho miesta. Zámčania o tom informovali na svojom webe.

20:10

Talian Roberto Manicni skončil vo funkcii trénera futbalistov Saudskej Arábie. Vo štvrtok to oznámila tamojšia futbalová federácia s tým, že obe strany ukončili zmluvu po vzájomnej dohode.

18:46

Predaj nových domov v Spojených štátoch zaznamenal v septembri nečakane prudký rast na najvyššiu úroveň za viac než rok. TASR o tom informuje na základe správ agentúry AFP a portálu RTTNews, ktoré zverejnili najnovšie údaje amerického ministerstva obchodu.

18:44

Jedna osoba zahynula a štyria ľudia utrpeli zranenia vo štvrtok pri vykoľajení osobného vlaku na severe Nórska. Oznámila to miestna polícia, informuje TASR na základe správy agentúry AFP.

Vlak, ktorý smeroval z Trondheimu do mesta Bod na severe krajiny, zasiahli padajúce skaly, povedal policajt Arild Woldmo pre nórsku stanicu NRK. Jeho kolega Bent Are Eilertsen informoval, že v čase vykoľajenia bolo vo vlaku 55 ľudí.

Na severe Nórska sa vykoľajil osobný vlak
Na snímke osobný vlak, ktorý sa vykoľajil na severe Nórska
18:39

Predseda vlády Čiernej Hory Milojko Spajič pricestoval vo štvrtok na prvú oficiálnu návštevu Budapešti, kde ho prijal maďarský premiér Viktor Orbán. Podľa servera nepszava.hu rokovali premiéri okrem dvojstranných vzťahov aj o európskych a svetových politických záležitostiach, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

“Do európskej ekonomiky treba priniesť nové zdroje a najvhodnejším spôsobom, ako to urobiť, je prijať krajiny západného Balkánu,” podčiarkol maďarský premiér po rokovaní so Spajičom.

18:11

Nemecká humanitárna organizácia Welthungerhilfe vo štvrtok vyhlásila, že situácia v Pásme Gazy pripomína “apokalypsu” po viac ako rok trvajúcej vojne medzi palestínskym militantným hnutím Hamas a Izraelom. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Organizácia tiež opätovne odsúdila útok Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023, keď proiránski militanti zabili približne 1200 ľudí a zajali 250 rukojemníkov. Welthungerhilfe vyzvala aj na prepustenie všetkých zadržiavaných osôb.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali