Pospíšil mal dva body v debutovom zápase Honzeka, Slafkovský asistoval

❚❚

New York 10. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Christinne Muschi/The Canadian Press via AP)

Aktualizované 10. októbra 9:21

Slovenský hokejista Martin Pospíšil si v prvom zápase Calgary Flames v novom ročníku zámorskej NHL pripísal dva body. Gólom a asistenciou prispel k obratu a víťazstvu 6:5 po predĺžení na ľade Vancouveru. Debut v NHL absolvoval jeho krajan a spoluhráč Samuel Honzek. Juraj Slafkovský sa parádnou asistenciou podieľal na triumfe Montrealu nad Torontom 1:0

Montreal Canadiens - Toronto Maple Leafs
Na snímke zľava slovenský útočník Canadiens Juraj Slafkovský, nemecký brankár Toronta Anthony Stolarz a jeho spoluhráč Simon Benoit v zápase hokejovej NHL Montreal Canadiens – Toronto Maple Leafs (1:0)

Calgary prehrávalo ešte tri minúty pred koncom druhej tretiny vo Vancouveri 1:4, no potom prišiel obrat v skóre. Zaslúžil sa o to aj Pospíšil, ktorý v 43. minúte znížil na 3:4 z pohľadu svojho tímu strelou švihom spomedzi kruhov po prihrávke Anthonyho Manthu. V polovici tretej tretiny poslal Flames do vedenia 5:4 Jonathan Huberdeau, no domáci si vynútili predĺženie 97 sekúnd pred koncom riadneho času zásluhou J.T. Millera. V druhej minúte extra času rozhodol Connor Zary po individuálnej akcii o víťazstve Calgary, asistenciu pri rozhodujúcom zásahu si pripísal Pospíšil. “Hovorili sme si, že sa musíme vrátiť k nášmu plánu a hrať stále piati proti piatim. V tretej tretine sme z toho profitovali. Takúto mentalitu musíme mať počas celej sezóny,” uviedol Zary pre klubový web.

.

Pospíšil odohral v tretej formácii celkovo 15:47 min, mal bilanciu 1+1, plusový bod, dve strely, dva bloky a dve trestné minúty za podrazenie. Jeho spoluhráči počas tohto vylúčenia v prvej tretine skórovali, Mantha znížil v oslabení na 1:3. Honzek začal svoj premiérový duel v NHL v prvom útoku Calgary spolu s Nazemom Kadrim a Andrejom Kuzmenkom. Na ľade strávil v dvadsiatich striedaniach spolu 13:11 min, mal plusový bod, raz vystrelil, zblokoval jednu strelu a pripísal si na konto dva bodyčeky.

Montreal rozhodol o svojom víťazstve 1:0 nad Torontom už vo 8. minúte, keď Kirby Dach posunul puk Slafkovskému, ktorý z prvej poslal puk krížom cez bránkovisko na Colea Caufielda a ten zakončil presilovkovú kombináciu na jeden dotyk presným zásahom. “Slaf mi poslal naozaj výborný pas,” pochválil Caufield po zápase slovenského spoluhráča. Slafkovský odohral v prvom útoku Habs celkovo 18:01 min a bol druhý najvyťaženejší útočník domácich. Okrem asistencie mal jednu strelu, tri hity a dve zblokované strely. Hviezdou večera bol domáci brankár Sam Montembeault, ktorý zneškodnil všetkých 48 striel súpera.

.

Canadiens nevyužili v prípravných dueloch ani jednu z 30 presiloviek, no proti Torontu im vyšla už druhá v poradí. “Roletu” potom zatiahol Montembeault, ktorý zneškodnil množstvo šancí aktívnejšieho súpera a čistým kontom so 48 zákrokmi stanovil nový rekord ligy v otváracom stretnutí tímu v sezóne. Predošlý držal Filip Gustavsson z Minnesoty, ktorý mal pred rokom “nulu” so 41 zákrokmi proti Floride. “Toto sú chvíle, v ktorých sa chcete ocitnúť,” uviedol Montembeault pre oficiálny web ligy. Bol to pre neho druhý shutout v kariére. “Minulú sezónu sa stalo niekoľkokrát, že sme viedli o gól, no potom sme prehrali. Myslím si, že dnes chalani odviedli skvelú prácu.” Väčší počet striel na bránku Montrealu pri čistom konte išlo len v roku 1955, keď chytal za Canadiens legendárny Jacques Plante (52 zákrokov proti Chicagu).

Toronto nevyšlo až doteraz gólovo naprázdno ani raz od 20. novembra 2021, keď podľahlo 0:2 Pittsburghu. Vrátane play off to bolo celkovo 252 zápasov, čo je tretia najdlhšia séria v histórii NHL. Rekord držia hráči Los Angeles Kings (264 v rokoch 1986 až 1989). “Keď máte takmer 50 striel a nedáte gól, tak ich brankár chytal naozaj dobre. Som však spokojný so snahou tímu, chlapci dreli a bojovali,” povedal Craig Berube, pre ktorého to bol prvý súťažný zápas na poste trénera Maple Leafs. Debut v bránke Toronta absolvoval Anthony Stolarz a pripísal si 26 zákrokov.

Ivan Barbašov dal dva góly, pridal dve asistencie a jeho Vegas Golden Knights zdolali doma Colorado 8:4. Jack Eichel si pripísal štyri asistencie, Mark Stone gól a dve asistencie a Shea Theodore tri gólové prihrávky. Ruský krídelník hral v útoku so Stoneom a Eichelom. “Hrať s nimi ja naozaj zábava. Ale dostali sme veľa gólov a musíme teda pracovať aj na iných veciach,” povedal Barbašev.

Hráči New Yorku Rangers odštartovali sezónu suverénnym víťazstvom 6:0 na ľade Pittsburghu. Dvoma gólmi sa pod to podpísal Chris Kreider, brankár Igor Šesťorkin neinkasoval ani raz z 28 striel. V drese “jazdcov” skórovali aj Sam Carrick, Alexis Lafreniere, Filip Chytil a Vincent Trocheck. “Toto naozaj nie je spôsob, akým sme chceli odštartovať sezónu,” povedal tréner “tučniakov” Mike Sullivan. Rangers si udržali čisté konto v ouvertúre sezóny po prvý raz od roku 1956.

Rovnaký výsledok 6:0 sa zrodil v Edmontone, kde uspel Winnipeg aj zásluhou 30 zákrokov brankára Connora Hellebuycka. Jeho spoluhráč Mason Appleton mal bilanciu 1+2.

.

 

NHL – sumáre:

Montreal Canadiens – Toronto Maple Leafs 1:0 (1:0, 0:0, 0:0)

Gól: 8. Caufield (SLAFKOVSKÝ, Dach). Brankári: Montembeault – Stolarz, strely na bránku: 27:48.

 

Pittsburgh Penguins – New York Rangers 0:6 (0:3, 0:1, 0:2)        

.

Góly: 3. Carrick (Trouba, Brodzinski), 18. Lafreniere (Panarin), 20. Kreider (Trouba, R. Smith), 30. Chytil (Cuylle), 52. Kreider, 57. Trocheck (Lafreniere, Panarin). Brankári: Jarry – Šesťorkin, strely na bránku: 29:41.

 

Edmonton Oilers – Winnipeg Jets        0:6 (0:2, 0:3, 0:1)

Góly: 15. Lowry (Niederreiter, Appleton), 19. Appleton (Niederreiter, Pionk), 25. Kupari (Morrissey, Barron), 25. Samberg (Appleton, Lowry), 30. Connor (Morrissey, Scheifele), 55. Scheifele (Ehlers, Vilardi). Brankári: Skinner (32. Pickard) – Helleybuyck, strely na bránku: 30:19.

 

Vancouver Canucks – Calgary Flames 5:6 pp (4:1, 0:1, 1:3 – 0:1)

Góly: 10. Sprong (Hronek, Heinen), 12. Boeser (DeBrusk, E. Pettersson), 13. Garland (Höglander, Räty), 18. Boeser (J. Miller, Q. Hughes), 59. J. Miller (Q. Hughes) – 16. Mantha, 38. Andersson (Kadri, Kuzmenko), 43. POSPÍŠIL (Mantha, Bahl), 49. Weegar (Zary, Kadri), 51. Huberdeau (Pachal, Bean), 62. Zary (POSPÍŠIL, Andersson). Brankári: Šilovs – Vladař, strely na bránku: 26:25.

 

Vegas Golden Knights – Colorado Avalanche 8:4 (3:1, 2:2, 3:1)

Góly: 12. Olofsson (Pietrangelo, Theodore), 19. Barbašev (Hanifin, Eichel), 19. Stone (Eichel, Barbašev), 26. Whitecloud (Barbašev, Eichel), 40. Olofsson (Theodore, Hertl), 49. Stone (Eichel, Theodore), 54. Barbašev (McNabb), 60. Howden (Pearson, Stone) – 11. Rantanen (MacKinnon, Toews), 25. Rantanen (Makar, MacKinnon), 38. Mittelstadt, 47. Rantanen (Makar, Girard). Brankári: Hill – Georgijev (41. Annunen), strely na bránku: 21:32.

.

 

Slováci v akcii:

Martin Pospíšil (Calgary) 15:47 1 1 2 1 2 2

Juraj Slafkovský (Montreal) 18:01 0 1 1 0 1 2

Samuel Honzek (Calgary) 13:11 0 0 0 1 1 0

.

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:57

Hurikán Milton, ktorý v stredu večer zasiahol pobrežie amerického štátu Florida, vo štvrtok postupne zoslabol na hurikán prvej kategórie s maximálnou rýchlosťou vetra 150 kilometrov za hodinu.

hurikán Milton
Na snímke trosky na zemi v blízkosti žeriavu, ktorý spadol na budovu na 1st Avenue South v St. Petersburgu na Floride, keď sa oblasťou prehnal hurikán Milton vo štvrtok 10. októbra 2024
09:54

Ratan Tata, bývalý predseda predstavenstva Tata Group, ktorý dostal obrovský indický konglomerát na globálnu scénu s množstvom významných akvizícií, zomrel v stredu (9. 10.) neskoro večer vo veku 86 rokov.

Ratan Tata
Ľudia vzdávajú úctu zosnulému indickému podnikateľovi Ratanovi Tatovi 10. októbra 2024 v Bombaji
09:44

Svetová banka (SB) zvýšila svoju prognózu hospodárskeho rastu pre južnú Áziu na 6,4 % v roku 2024 z predchádzajúcich 6 %. Odôvodnila to silným domácim dopytom v Indii a rýchlejším zotavovaním Srí Lanky a Pakistanu z kríz.

09:36

Juhokórejská vláda vo štvrtok schválila nový návrh zákona o prísnejších trestoch za digitálne sexuálne trestné činy s použitím tzv. deepfake technológií. Na základe zákona bude potrestané aj prechovávanie deepfake pornografie.

09:31

Pri útoku militantov v provincii Chajbar Paštúnchwá na severozápade Pakistanu vo štvrtok prišli o život dvaja policajti a ďalší dvaja sa zranili.

09:22

Európska komisia (EK) vo štvrtok privítala výročnú správu Európskeho dvora audítorov (EDA) o rozpočte EÚ na rok 2023 aj postrehy audítorov týkajúce sa plnenia rozpočtu EÚ.

09:18

Maloobchodné tržby v Nemecku v auguste 2024 vzrástli. A o niečo viac ako v júli. Ukázali to vo štvrtok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis.

09:17

Priemyselná produkcia SR v auguste 2024 vzrástla o 0,9 %. Bol to štvrtý mesiac v tomto roku, keď priemysel medziročne zvýšil svoj výkon. Medzimesačne (oproti júlu 2024) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 1,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

09:16

V súčasnosti je vhodné čo najskôr vykonať revíziu vykurovacích telies. Najviac škôd následkom požiaru je každoročne hlásených počas vykurovacej sezóny, pričom poisťovňa po nahlásení udalosti preverí, či bol komín alebo dymovod riadne udržiavaný. Odporúča sa skontrolovať taktiež fotovoltiku a tepelné čerpadlá, uviedla poisťovňa Uniqua.

08:41

Bývalé afganské policajtky žijú v neustálom strachu a sú vystavené hrozbám, odkedy sa v Afganistane dostal znova k moci Taliban, uviedla ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) vo svojej správe zverejnenej vo štvrtok. Policajtky údajne dostávali výhražné telefonáty a islamisti im násilne prehľadávali domy.

08:37

Priemyselná produkcia v Holandsku sa v auguste zotavila z júlového poklesu a vzrástla najviac za osem mesiacov. Ukázali to vo štvrtok údaje Ústredného štatistického úradu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Islandské poníky moknú a kŕmia sa v počas lejaku v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali