Pospíšil pomohol Calgary asistenciou, Oilers opäť prehrali

❚❚

New York 14. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Jason Franson/The Canadian Press via AP)

Aktualizované 14. októbra 8:53

Slovenský hokejový útočník Martin Pospíšil asistoval na víťazný gól hráčov Calgary, ktorí v noci na pondelok vyhrali na ľade Edmontonu 4:1. Bodoval aj v treťom zápase novej sezóny NHL a na konte má päť bodov za gól a štyri asistencie. Flames zvíťazili vo všetkých troch dueloch, finalista vlaňajšej sezóny Edmonton naopak začal ročník troma prehrami so skóre 3:15 a je na poslednom mieste v Západnej konferencii

Edmonton Oilers - Calgary Flames
Slovenský hokejový útočník Martin Pospíšil (druhý sprava) z Calgary Flames sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v zápase zámorskej NHL Edmonton Oilers – Calgary Flames

Pospíšil nastúpil na centri tretej formácie s Jonathanom Huberdeauovom a Anthonym Manthom, ktorý v 48. minúte dorazil jeho strelu za chrbát brankára Stuarta Skinnera a získal svoj 300. bod v základnej časti (144+156) Calgary prehrávalo od 2. minúty 0:1, keď Jeff Skinner strelil svoj prvý gól v drese Oilers. Flames vyrovnali v prostrednej časti na 1:1 a troma gólmi v tretej tretine zavŕšili tretie víťazstvo v sezóne. Pospíšil sa prezentoval aj piatimi hitmi, čo bolo najviac zo všetkých hráčov a odohral 13:48 minúty. Jeho krajan Samuel Honzek začal duel na ľavom krídle prvej formácie s Nazemom Kadrim a Andrejom Kuzmenkom. Nebodoval ani vo svojom treťom zápase nováčikovskej sezóny, mal v ňom dve strely na bránku a na ľade strávil celkovo 11:24 minút. Opäť tak klesol jeho “icetime,” ktorý bol v prvom zápase sezóny 13:11 min a v druhom 12:43.

.

Hráčom i fanúšikom Edmontonu pripomína nevydarený štart minulú sezónu. V nej síce po dvoch prehrách v úvodných zápasoch dosiahli prvé víťazstvo, no celkovo zvíťazili iba v jednom z úvodných siedmich duelov, resp. v dvoch z dvanástich. Napokon sa, po výmene trénera, výsledkovo dvihli natoľko, že sa dostali až do finále. “Keď máte takú sezónu, akú sme my mali vlani, tak čelíte vysokým očakávaniam. Nemyslím si však, že súčasná situácia je dôvod na zúfalstvo,” uviedol tréner Kris Knoblauch. Na jediný gól “olejárov” v prvej “bitke o Albertu” v sezóne 2024/2025 prihral kapitán Connor McDavid. Po troch zápasoch má na konte len dva body za asistencie. “Všetci musíme hrať lepšie. V prvom rade musím začať od seba,” skonštatoval útočník, ktorému chýba 16 bodov k dosiahnutiu tisícbodovej méty v základnej časti.

Flames patria k piatim tímom Západnej konferencie, ktoré zvíťazili vo všetkých troch stretnutiach doterajšieho priebehu sezóny. V priebežnej tabuľke sú za jej lídrom Winnipegom a pred Vegas a Dallasom. Tieto tri tímy triumfovali aj v noci na pondelok.

.

Jets potvrdili výbornú defenzívu a Minnesotu zdolali na domácom ľade 2:1 po predĺžení. Víťazný gól strelil v presilovke Kyle Connor. Kapitán Mark Scheifele skóroval vo všetkých troch dueloch sezóny a so šiestimi bodmi za štyri góly a dve asistencie je na druhom mieste kanadského bodovania súťaže. Winnipeg inkasoval v troch dueloch iba dva góly.

Spoľahlivou defenzívou sa v úvode ročníka prezentuje aj Dallas, ktorý v troch zápasoch dostal iba tri góly. V nočnom stretnutí proti Dallasu zvíťazil 2:0. Brankár Casey DeSmith zneškodnil všetkých 25 striel hostí a nadviazal na kolegu Jakea Ottingera, ktorý si udržal čisté konto v predošlom súboji s New Yorkom Islanders (3:0). Stars strelili oba góly proti Kraken v rozpätí 14 sekúnd 17. minúty, keď sa presadili Sam Steel a Wyatt Johnston. “Vždy sa hrá o dôležité body a je jedno, či je to prvý zápas alebo v závere základnej časti. Ak chcete mať hernú pohodu, je dobré získať body už na začiatku. Sú to však len tri zápasy a stále máme čo zlepšovať. Naše výkony na ľade však vyzerali veľmi dobre,” povedal Steel.

Plný počet bodov majú aj hráči Vegas, ktorí zvíťazili v úvodných troch zápasoch v riadnom hracom čase. Úspešný vstup do sezóny podčiarkli proti Anaheimu, ktorý doma zdolali 3:1, čím zavŕšili trojzápasovú sériu domácich duelov. Víťazný gól strelil v presilovke v 48. minúte Tomáš Hertl, pre ktorého to bol prvý presný zásah v sezóne.

 

NHL – sumáre

.

Winnipeg Jets – Minnesota Wild 2:1 pp (1:1, 0:0, 0:0 – 1:0)

Góly: 20. Scheifele (Lowry), 61. Connor (Scheifele, Morrissey) – 5. Middleton (Rossi). Brankári: Hellebuyck – Gustavsson, strely na bránku: 35:27

 

Dallas Stars – Seattle Kraken 2:0 (2:0, 0:0, 0:0)

Góly: 17. Steel (Blackwell, Harley), 17. Johnston (Benn, Stankoven). Brankári: DeSmith – Grubauer, strely na bránku: 23:25

.

 

Edmonton Oilers – Calgary Flames 1:4 (1:0, 0:1, 0:3)

Góly: 2. J. Skinner (Ekholm, McDavid) – 28. Andersson, 48. Mantha (POSPÍŠIL, Andersson), 50. Kirkland (Bahl, Andersson), 60. Zary. Brankári: S. Skinner – Vladař

 

Vegas Golden Knights – Anaheim Ducks 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Góly: 7. Howden (Pietrangelo, Kolesar), 46. Hertl (Stone, Eichel), 55. Dorofejev (Kolesar) – 12 Terry. Brankári: Samsonov – Reimer, strely na bránku: 32:23

 

Slováci v akcii:

Martin Pospíšil (Calgary) 13:48 0 1 1 0 2 0

Samuel Honzek (Calgary) 11:24 0 0 0 0 2 0

.

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:07

Spoločnosť SHP Group, ktorá vyrába papierovú hygienu pod značkou Harmony, pomohla obyvateľom Bosny a Hercegoviny v čase katastrofálnych záplav, ktoré krajinu nedávno postihli. Jej závod SHP Celex v Banja Luke je súčasťou holdingu ECO – INVESTMENT a.s. pod vedením priemyselníka Milana Fiľa. Pomoc obsahovala niekoľko kamiónov papierovej hygieny a finančnú podporu.

13:07

Afganské ministerstvo pre prevenciu neresti a šírenie cnosti sa v pondelok zaviazalo k tomu, že postupne začne uplatňovať zákon zakazujúci médiám zverejňovať zábery všetkých živých tvorov.

12:43

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok vyzval ostatné členské krajiny EÚ, aby reagovali na žiadosť Španielska a Írska o pozastavenie dohody EÚ o voľnom obchode s Izraelom z dôvodu vojenských operácií izraelskej armády v Pásme Gazy a Libanone.

12:29

Počet elektronických PN (dočasnej pracovnej neschopnosti) presiahol jeden a pol milióna. Ide o najvyšší počet vypísaných elektronických PN od spustenia tejto služby v júni 2022 až doteraz. Nárok na nemocenskú dávku vznikol viac ako 1,45 milióna Slovákom. V pondelok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

12:21

Ekonomické ukazovatele v Nemecku signalizujú pokračujúcu slabosť hospodárstva, najväčšieho v eurozóne, v uplynulom 3. štvrťroku 2024. Uviedlo to v pondelok nemecké ministerstvo hospodárstva vo svojej mesačnej správe.

12:21

Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2024 získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson za výskum nerovnosti bohatstva štátov. Títo traja ekonómovia “preukázali dôležitosť spoločenských inštitúcií pre prosperitu krajiny”, uviedol Nobelov výbor Kráľovskej švédskej akadémie vied.

Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson
Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2024 získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson za výskum nerovnosti bohatstva štátov
12:20

Do dopravy a bývania by malo v budúcom roku ísť takmer 4,25 miliardy eur. Oproti tomuto roku to je o vyše 740 miliónov eur viac. Najväčšie investície sú naplánované do oblasti dopravnej infraštruktúry. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý v pondelok na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) predložilo Ministerstvo financií SR.

12:19

Podľa najnovšej správy Svetovej banky (SB) je 26 najchudobnejších krajín v najhoršej finančnej situácii od roku 2006. Krajiny, ktorých žije 40 % ľudí najviac postihnutých chudobou, sú zadlžené najviac od roku 2006 a sú čoraz zraniteľnejšie voči prírodným katastrofám a iným šokom.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Peter Lipták

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali