Pôsobia na Slovensku americkí agenti?

Pôsobia na Slovensku americkí agenti?

Bratislava 8. júna 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Titulok nasledovného zamyslenia sa môže zdať niekomu bombastickým, inému zas samozrejmým: Pôsobia na Slovensku americkí agenti? A prečo sa pýtame práve na nich?

Ilustračné foto

Na úvod vysvetlenie základných pojmov: Čo znamená slovo agent? Je dôležité si to ujasniť, pretože lieta už nejaký ten týždeň v éteri, ale nikto presne nevie, čo sa ním myslí.

Reklama

Človeku sa v hlave vynorí zaiste obraz tajného agenta, špióna CIA, alebo nejaký podobný, v kolektívnom vedomí ustálený symbol. Avšak slovo „agent“ pochádza z latinského koreňa agens, a jeho pôvodný význam je „ten, kto koná“ (napríklad v prospech niekoho, niečoho). Nie náhodou sa hovorí obchodným zástupcom literárnych či športových talentov „agent“.

Takže keď o niekom hovoríme, že je taký či onaký agent, hovoríme inými slovami, že koná v prospech toho či onoho činiteľa (napr. aj štátu).

Reklama

Preto je namieste požadovať zákon, ktorý by preveril finančné zdroje subjektov tretieho sektora. Aby sme vedeli, „odkiaľ fúka vietor“, resp. kto za koho kope. Nie je to výnimočná požiadavka – v USA majú taký zákon už od prvej polovice minulého storočia. A organizácie platené dominantne cudzími krajinami dostanú oficiálnu nálepku „zahraničný agent“.

Takže zákon o prehľade financovania mimovládok nás opäť posunie o čosi bližšie k západným štandardom a vzorom. To predsa všetci chceme, nemám pravdu? Žmurk.

Iná vec je, že tento druh agenta (teda zástupcu „niekoho/niečoho“)  v jeho individuálnej podobe nemusí byť nevyhnutne za svoju činnosť peňažne odmeňovaný. Dobre vieme, ako sa niektorí ľudia dokážu nadchnúť pre niektoré veci…

Alebo pre myšlienky, ktoré im do hláv vtlčie masmediálna propaganda. Za ťažko uchopiteľné, nejasne definované ideály „slobody a demokracie“, „občianskej spoločnosti“ či „nezávislých médií“ by boli ľudia hoci aj ochotní obetovať vlastný život…

Alebo vziať život niekomu inému – pozri občana Juraja C.

Reklama

Takže stačí, keď ich presvedčíte, že ak budú konať (agens) v prospech týchto ideálov určitým spôsobom (dajú vám ochotne aj manuál), tak vykonajú ohromné spoločenské dobro – a oni tak radi urobia zdarma.

Pretože predsa slúžia vyššiemu cieľu, a za to sa peniaze nepýtajú.

Preto je nezmyselné žiadať od politikov vládnej koalície, aby prestali používať v súvislosti s určitými ľuďmi spojenie „americký agent“. Keď totiž osoba programovo koná tak, aby to bolo v prospech cudzej mocnosti (v súčinnosti s osobami zastupujúcimi túto mocnosť), potom z definície slova agent vyplýva, že spĺňa predpoklad na označenie „agent cudzej mocnosti“.

Opakujem – neplatený, a neutajovaný zástupca cudzích záujmov, maskovaných ako naše vlastné, alebo hoci aj celosvetové.

Dotyčný jednoducho robí to, čo považuje za morálne správne.

Reklama

Akurát, že to nemá z vlastnej hlavy, a že je to primárne v prospech cudzej vlády (alebo inej spoločensky hybnej sily).

Navonok sa mu zdá, že robí „dobrú vec“. Možno dokonca verí, že ju robí pre Slovensko a jeho občanov! Pretože keď sa vám raz podarí indoktrinovať ľudskú myseľ, môžete si ju formovať ako budete chcieť.

Žiaľ, netrúfam si byť ešte konkrétnejší a menovať konkrétnych ľudí – ktovie, ako to je dnes ešte so slobodou slova v praxi…

A aké dôsledky by mohla otvorená reč mať pre autora tohto článku.

Pravda, slovo agent má aj viac do očí bijúci význam (nadobudlo ho však až začiatkom 20. storočia): „Bond, James Bond.“ Stačí takto?

Na túto tému by sme sa mohli baviť tiež: Azda sa niekto nazdáva, že u nás nepôsobia špióni v užšom slova zmysle? Konkrétnejšie, platení špióni svetového hegemóna?

Veď nedávno bolo odtajnené, že na území Ukrajiny existuje okolo dvanásť (priznaných) základní CIA. A tajní agenti tam vraj pôsobia už najmenej jednu dekádu (ZDROJ). Máme to priamo z amerických NY Times, teda zo solídneho zdroja.

No nielen, že táto informácia bola odtajnená – oni sa ňou dokonca pýšia! Pretože takto vraj pomáhajú Ukrajine v boji proti Rusku. Už desať rokov, teda dávno predtým, než začala vojna…

A čo robia na Slovensku?

Ak tu teda sú – to ja ako človek milión nemôžem s určitosťou vedieť, môžem sa len domnievať…

Reklama

Čo by tu asi tak robili? Proti komu by nám pomáhali „bojovať“? A akým spôsobom? Šírením určitých naratívov, presadzovaním určitých politík?

Hmm…

Zhrniem to takto: Keď si spätne premietneme, aké dramatické udalosti sa na Slovensku odohrali za posledné roky, boli by sme naivní myslieť si, že k nim došlo „spontánnym“ historickým vývojom…

 

Prečítajte si tiež:

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:39

Posilnenie európskej konkurencieschopnosti bude hlavným zámerom maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie, uviedol v nedeľu maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Jeho krajina sa chce zamerať aj na bezpečnostnú a obrannú politiku.

14:22

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu hlásilo dobytie ďalších dvoch dedín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

13:48

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu odovzdal svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách, ktoré vyhlásil pred tromi týždňami. Odvolili aj ďalší poprední francúzski politici.

13:48

Americký raper Kanye West pricestoval v sobotu do Moskvy, informovali v nedeľu ruské médiá s odvolaním sa na ruskú producentku Janu Rudkovskú.

13:47

Dvaja muži boli vzatí do väzby v súvislosti s incidentom pred izraelským veľvyslanectvom v Belehrade, pri ktorom policajt v sebaobrane usmrtil muža, ktorý naňho vystrelil z kuše a spôsobil mu zranenia v rámci “cieleného teroristického útoku”. Oznámil to srbský minister vnútra Ivica Dačič.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anna Imrišková z obce Drahovce kosí počas 1. ročníka podujatia Kosenie trávy pod Zbojníckym hradom

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali