Začala sa rozprava k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej

❚❚

Bratislava 28. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 28. októbra 2024 o 12:22 h.

V Národnej rade (NR) SR sa v pondelok začala rozprava k odvolávaniu ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Písomne sa do nej prihlásilo deväť rečníkov, z toho traja za klub. Ešte predtým požiadala o vystúpenie Šimkovičová

Martina Šimkovičová
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová

Podľa rokovacieho poriadku môže písomne prihlásený poslanec rečniť maximálne 20 minút, ak je prihlásený za klub, tak polhodiny. Zákonodarcovia môžu na jednotlivých rečníkov reagovať faktickými poznámkami, jedna môže trvať najviac dve minúty.

.

Po vystúpeniach písomne prihlásených poslancov bude množné sa prihlásiť do diskusie ešte ústne. Hocikedy môžu požiadať o slovo členovia vlády, premiér, podpredsedovia a predseda NR SR.

Opozícia Šimkovičovej vyčíta personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii. Tvrdí, že ministerka rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie. Šimkovičová deklaruje, že na svoje kroky má právo a koná zákonne. S odvolaním ministerky nesúhlasí ani vláda. Vo svojom stanovisku napísala, že Šimkovičová na výkon svojej funkcie spĺňa všetky kvalifikačné a odborné predpoklady.

.

 

Šimkovičová: Odôvodnenie na moje odvolanie zahŕňa zavádzajúce konštatovania

Odôvodnenie na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) obsahuje zavádzajúce konštatovania. Rezort kultúry nie je v rozklade, riadi sa programovým vyhlásením vlády a dodržiava zákon. Šimkovičová to uviedla v pondelok v pléne Národnej rady (NR) SR.

“Nikto z Ministerstva kultúry (MK) SR nikomu nebráni tvoriť a umelecky sa prejavovať vrátane novinárskeho prejavu. Aj keď úroveň žurnalistiky, kvality a dôveryhodnosť našich médií je asi na historickom minime,” skonštatovala Šimkovičová.

Ministerstvo má 29 priamo riadených organizácií. Za rok vo funkcii podľa vlastných slov Šimkovičová v súlade so zákonom vymenila sedem štatutárnych zástupcov, s ktorých činnosťou nebola spokojná, alebo ktorým uplynul ich mandát. Zároveň pripomenula, že keď bol ministrom kultúry Milan Kňažko, tak bez analýz či dôvodov odvolal všetkých generálnych riaditeľov sekcií ministerstva, riaditeľov divadiel a ďalších inštitúcií v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva.

Šimkovičová zároveň poukázala na to, že v prípade Umelecko-dekoračných dielní Slovenského národného divadla ide o zlyhanie predchádzajúceho vedenia. To bolo aj jedným z dôvodov na odvolanie Mateja Drličku z funkcie riaditeľa divadla.

.

“Nový manažment divadla sa snaží napraviť vážne pochybenia tak, aby nedošlo k ohrozeniu prevádzky počas rozbehnutej divadelnej sezóny,” poznamenala.

Taktiež podľa ministerky nový manažment Slovenskej národnej galérie analyzuje, ako mohlo dôjsť po spustení zrekonštruovanej budovy k pretečeniu strechy.

Ministerka vo svojom vystúpení kritizovala opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS), že ich ľudia doteraz žili zo štátnych zdrojov, nikto ich nekontroloval a nemali relevantné výsledky svojej činnosti.

“Vytvorili ste tu deformovaný mechanizmus, ktorý živí politicky angažované mimovládky progresívneho charakteru,” podotkla Šimkovičová.

Myslí si, že PS nechce riešiť skutočné problémy kultúrneho sektora, iba sa snaží politicky profitovať z jeho neustálej deštrukcie a vytvára atmosféru permanentnej revolúcie.

.

 

Danko: Koalícia aj SNS stoja za ministerkou kultúry

Koalícia aj SNS stoja za ministerkou kultúry Martinou Šimkovičovou (nominantka SNS). Jej odvolávanie je zo strany opozície zbytočné, únavné a návrh nemá žiadnu cenu. V pléne Národnej rady (NR) SR to povedal podpredseda parlamentu a šéf národniarov Andrej Danko s tým, že Šimkovičová odvolaná nebude.

“Pani ministerka, máš našu podporu. Nedaj si zobrať energiu týmito zlými ľuďmi. Sústreď sa na prácu. Keď do teba kopú, ideš dobrou cestou, keď ťa to bolí, ideš ešte lepšou,” odkázal Danko Šimkovičovej. Je zástancom toho, aby ministri za SNS neboli len údržbári.

Odvolávanie šéfky rezortu kultúry považuje Danko za zabíjanie času a PR opozície.

“Nepredlžujte túto schôdzu. Táto koalícia podporuje Šimkovičovú. Chytila sa pozície a vnáša nový vietor,” podotkol.

Opozícia Šimkovičovej vyčíta personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii. Tvrdí, že ministerka rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie. Šimkovičová deklaruje, že na svoje kroky má právo a koná zákonne. S odvolaním ministerky nesúhlasí ani vláda. Vo svojom stanovisku napísala, že Šimkovičová na výkon svojej funkcie spĺňa všetky kvalifikačné a odborné predpoklady.

Poslanci začali rokovať o odvolávaní ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej

Poslanci Národnej rady (NR) SR v pondelok na schôdzi parlamentu začali rokovať o odvolávaní Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z postu ministerky kultúry SR. Návrh v pléne predložila poslankyňa Zora Jaurová (PS).

V piatok (25. 10.) poslanci rokovali aj o odvolávaní ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). Oboch ministrov mali odvolávať ešte v auguste. Parlament vtedy nebol uznášaniaschopný. Na septembrovej schôdzi sa návrhy prebrať nestihli. O odvolaní dvojice ministrov by plénum NR SR malo hlasovať v utorok (29. 10.).

 

Prečítajte si tiež: 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:15

Ukrajinská bezpečnostná služba zadržala Ukrajinca za údajnú pomoc ruským silám na východe krajiny. Podozrivému, ktorý bol dobrovoľníkom pre Svetový potravinový program OSN, hrozí doživotný trest odňatia slobody na základe obvinení z vlastizrady. 

13:13

Nadchádzajúce jesenné sviatky plánujú Slováci stráviť v európskych metropolách. Najväčší záujem je o Taliansko, Španielsko a Veľkú Britániu. Väčšina dovolenkárov (51 %) plánuje stráviť na mieste tri dni, 33 % plánuje odcestovať na štyri až šesť dní.

13:12

Takmer polovica Slovákov považuje za prevenciu pred finančne nezodpovedným správaním výučbu finančnej gramotnosti na základných školách. Nedostatočné vzdelanie v tejto oblasti môže totiž viesť k nesprávnym finančným rozhodnutiam a zadlženiu sa.

12:54

Vznik Československa bol základom pre samostatnú Slovenskú republiku. Vyhlásil to prezident SR Peter Pellegrini si pri príležitosti 106. výročia vzniku Československej republiky. Hlava štátu si výročie pripomenula pri Pamätníku československej štátnosti v Bratislave.

Prezident SR Peter Pellegrini položil veniec pri príležitosti 106. výročia vzniku Československej republiky
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini kladie veniec k Pamätníku M. R. Štefánika pri príležitosti 106. výročia vzniku Československej republiky na Nábreží M. R. Štefánika v Bratislave
12:51

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí odsúdilo “závažné nezrovnalosti” pri voľbách v Gruzínsku. Reagovalo na hlásené prípady zastrašovania voličov, porušovania tajnosti hlasovania a násilia vo volebných miestnostiach.

12:48

Nórsko kúpi od Spojených štátov rakety AIM-120C-8 AMRAAM pre systémy protivzdušnej obrany za viac ako štyri miliardy nórskych korún (približne 335,7 milióna eur). 

12:39

Kremeľ ostro odmietol obvinenia, že zasahoval do volieb v Gruzínsku a obvinil externých aktérov zo snahy destabilizovať krajinu. USA a EÚ vyzvali na vyšetrenie nezrovnalostí vo víkendových parlamentných voľbách.

12:38

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že ruské sily prevzali kontrolu nad dedinou Cukurine na východe Ukrajine, južne od mesta Pokrovsk, ktoré je kľúčovým logistickým uzlom v oblasti.

12:35

Rusko sa snaží pomôcť deeskalovať napätie na Blízkom východe a vyzýva všetky strany na zdržanlivosť. Uviedol to hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v reakcii na izraelský útok na Irán.

12:33

Dialóg medzi štátom a občianskou spoločnosťou by sa mal prehlbovať. Potrebné je zmapovať stav a potreby takejto spolupráce, rovnako tak otvárať nové možnosti posilnenia a rozvoja fungujúcej občianskej spoločnosti, ako aj zlepšiť zapojenie verejnosti do rozhodovacích procesov. Výmena skúseností zo zahraničia je jednou z tém medzinárodnej konferencie Building Bridges – Enhancing Public Engagement/Budovanie mostov – Posilňovanie zapájania verejnosti.

“Práve dnes si vymeníme skúsenosti s odborníkmi a ďalšími expertmi z ôsmich krajín, ako sú Česká republika, Srbsko, Bosna a Hercegovina, Írsko, Maďarsko, Francúzsko či Taliansko. Naším cieľom je zistiť, akými nástrojmi môžeme efektívne podporovať občiansku spoločnosť a prezentovať príklady dobrej praxe,” uviedla na pondelkovej tlačovej konferencii splnomocnenkyňa vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Simona Zacharová.

Simona Zacharová
Na snímke splnomocnenkyňa vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti Simona Zacharová
12:16

Česko si v Deň vzniku samostatného československého štátu pripomína hodnoty nezávislosti, slobody a demokracie a tiež statočnosť a odhodlanie jeho predkov, ktorí desaťročia trvajúce úsilie zavŕšili vytvorením samostatného štátu. Po skončení pietneho aktu na Národnom pamätníku Vítkov v Prahe to povedal český premiér Petr Fiala. Zdôraznil, že tieto hodnoty sú krehké.

12:15

Šéf diplomacie EÚ Josep Borrell uviedol, že maďarský premiér Viktor Orbán na návšteve Gruzínska nereprezentuje Európsku úniu. Predseda maďarskej vlády v pondelok pricestuje do Gruzínska len dva dni po parlamentných voľbách, v ktorých zvíťazila proruská vládnuca strana Gruzínsky sen.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke hrad Brekov (Brekovský hrad), zrúcanina hradu z 13. storočia, sa týči nad obcou Brekov v okrese Humenné

Autor: TASR-Milan Kapusta

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali