Plénum odvolalo Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu. Niektorí poslanci Hlasu si však hlasovacie lístky neprebrali

❚❚

Bratislava 17. septembra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 17. septembra 15:49

V Národnej rade (NR) SR sa v utorok dopoludnia začalo tajné hlasovanie k návrhu na odvolanie lídra opozičného PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu

Michal Šimečka
Na snímke podpredseda Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Michal Šimečka (PS)

Mimoriadna schôdza k odvolávaniu Šimečku sa konala minulý týždeň. Iniciovali ju poslanci za Smer-SD a SNS. Odvolať Šimečku chcú pre podozrenia z čerpania štátnych dotácií osobami, ktoré sú mu blízke, aj z manipulácie pri prideľovaní dotácií. Vyčítajú mu aj organizáciu protestov proti vedeniu rezortov kultúry a spravodlivosti, v ktorých podľa nich Šimečkova rodina stráca finančné zázemie.

.

Odvolávaný podpredseda NR SR kritiku odmietol. Návrh na odvolanie označil ako pomstu za dobrú opozičnú prácu. Poslanci za opozičné PS, SaS, KDH aj hnutie Slovensko už avizovali, že sa nezúčastnia na hlasovaní.

Poslanci zároveň hlasujú aj o predsedovi Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby (SIS). Na post opätovne kandiduje Mária Kolíková (SaS), ktorú parlament v júni z funkcie odvolal. O miesto sa uchádza aj Samuel Migaľ (Hlas-SD). Ten avizoval, že tak robí len preto, aby sa výbor sfunkčnil. Po prípadnom zvolení chce totiž vedením výboru poveriť opozičného poslanca.

.

 

Plénum odvolalo Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu

Líder opozičného PS Michal Šimečka končí ako podpredseda Národnej rady (NR) SR. Poslanci parlamentu ho v utorok odvolali z funkcie. Urobili tak v tajnom hlasovaní. Poslanci hlasu Migal, Malatinec a Šalitroš si neprevzali hlasovacie lístky na odvolanie Šimečku.

Na hlasovaní bolo prítomných 77 poslancov, jeden lístok bol neplatný. Za odvolanie Šimečku hlasovalo 76 poslancov, nikto nebol proti a nikto sa nezdržal.

“Hlas by mal robiť svoju politiku a nedať sa vtiahnuť do tohto boja,” reagoval Malatinec. “Sú dôležitejšie problémy, topiaca sa samospráva, nefunkčný fond na podporu umenia a iné,” povedal pre denník Sme.

 

.

Šimečka: Môžete odvolať podpredsedu parlamentu, ale nie lídra opozície

Predseda PS Michal Šimečka odkázal premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD), že ho mohol odvolať z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR, ale nemôže odvolať lídra opozície. Šimečku v utorok parlament z funkcie odvolal.

Šimečka v reakcii uviedol, že chce Fica poraziť vo voľbách. “Teším sa, ako vás porazím vo voľbách. Teraz mám na to o niekoľko hodín denne viac času,” odkázal šéf PS v stanovisku.

Zároveň poukázal na problémy, ktoré podľa neho vláda nerieši. “Tak ma odvolali. Dnes sa všetky problémy Slovenska vyriešia. Zlacnejú potraviny, učiteľky a zdravotné sestry budú mať vyššie platy, naše deti prestanú utekať do zahraničia, do Košíc prídete po diaľnici a aj tá voda z pivníc sa vypumpuje sama,” skonštatoval. “Gratulujem Robertovi Ficovi, síce mu to trvalo vyše 30 rokov ‘poslancovania’ a ‘premiérovania’, ale konečne našiel svätý grál, ako vládnuť pre ľudí na Slovensku,” doplnil Šimečka.

Svoje odvolanie považuje za osobnú pomstu Fica. Podotkol, že koalícia namiesto riešenia problémov venuje pozornosť jeho partnerke či mame. Je to podľa neho po prvý raz v dejinách, keď odvolali opozičného podpredsedu NR SR. “Nebudem sa ani mstiť, ani nebudem zatrpknutý, nebudem sa znižovať na úroveň vládnej koalície,” povedal Šimečka s tým, že bude o to dôslednejšie a tvrdšie pracovať na tom, aby vládnu garnitúru po voľbách vymenili. “Pre túto chvíľu nebudeme navrhovať nikoho,” odpovedal Šimečka na otázku, či PS bude navrhovať jeho nástupcu.

 

.

O Šimečkovi nehlasovali Migaľ a Šalitroš z Hlasu, hovoria o polarizácii

Poslanci Národnej rady (NR) SR za koaličný Hlas-SD Samuel Migaľ a Radomír Šalitroš sa nezúčastnili na hlasovaní o odvolaní lídra opozičného PS Michala Šimečku z funkcie podpredsedu NR SR. Migaľovi je podľa svojich slov jedno, kto sedí na opozičnej stoličke podpredsedu parlamentu, no myslí si, že táto téma zbytočne polarizuje spoločnosť. Rovnako aj Šalitroš tvrdí, že odvolanie Šimečku nepomôže zastaviť polarizáciu.

Migaľ svojím rozhodnutím nechcel obhajovať Šimečku. “Táto téma z môjho pohľadu zbytočne polarizuje spoločnosť,” povedal po hlasovaní novinárom. Myslí si, že sú dôležitejšie témy, ktoré treba riešiť. “To, ako sme sa vyrovnali s atentátom na premiéra, tiež nie je úplne zažehnané,” dodal. Nechcel hodnotiť svojich kolegov. V téme videl iba politikárčenie, ktoré zbytočne rozkladá spoločnosť. Vníma to ako tému koaličných partnerov.

Šalitroš chce, aby sa prestala polarizovať spoločnosť. “U mňa tá hlavná polarizácia začala Matovičom, potom rôzne protesty, aj koalícia v minulosti mohla polarizovať. Vravím si, že už treba prestať a odvolanie Šimečku nepomôže zastaviť polarizáciu. Takže to bol dôvod, prečo ja som sa na poslednú chvíľu rozhodol neprevziať si hlasovací lístok,” ozrejmil. Nechcel povedať, či si za to vyslúžil výhrady z vedenia strany alebo ostatných koaličných partnerov. “Zatiaľ o tom pomlčím,” dodal.

Migaľ považuje za špekulatívnu otázku, či by podporil Šimečku, ak by ho PS opäť navrhlo za podpredsedu NR SR. Zdôraznil, že spolu so Šalitrošom ostávajú súčasťou poslaneckého klubu Hlasu-SD. “Budeme hlasovať za každý dobrý zákon z dielne vládnej koalície, ale sme presvedčení o tom, že tieto zákony by mali prechádzať v takom prípade, že budú schválené na koaličnej rade,” povedal.

Richard Glück (Smer-SD) považuje postoj niektorých poslancov za Hlas-SD k odvolávaniu za ich právo slobodne vykonávať mandát. “Je to ich zodpovednosť voči ich voličom,” podotkol. Víta, že k odvolaniu Šimečku z funkcie došlo. Pavol Ľupták (SNS) súhlasí s argumentom, že Slovensko v súčasnosti čelí vážnejším problémom. Myslí si však, že dôvody, ktoré viedli k odvolaniu Šimečku, boli vážne. “Netransparentné čerpanie dotácií vo vzťahu, keď riešime konsolidáciu, zvyšujú sa dane, tak je to vlastne šetrenie finančných prostriedkov,” podotkol.

 

Matovič: PS bude po odvolaní Šimečku silnejšie, môže to uškodiť menším stranám

Opozičné PS bude po odvolaní jeho lídra Michala Šimečku z funkcie podpredsedu parlamentu silnejšie. Myslí si to poslanec Národnej rady (NR) SR Igor Matovič. Upozornil však na to, že to môže v najbližších parlamentných voľbách uškodiť menším stranám a vládu bude opätovne zostavovať Smer-SD.

“Premiér Robert Fico (Smer-SD) si dal z PS urobiť svojho hlavného súpera, nie s tým cieľom, aby PS vyhralo budúce voľby, ale preto, aby ‘mafia’ vyhrala aj budúce voľby. Lebo presný opak je pravdou – čím silnejšie bude PS, čo po tomto odvolávaní určite silnejšie bude, tým je väčšia šanca, že v budúcich voľbách hlasy menších demokratických strán prepadnú, to znamená Fico má väčšiu šancu, že ‘mafia’ tu bude vládnuť ďalšie desaťročia,” povedal.

Matovič nespochybňuje, že miesto podpredsedu parlamentu patrí hnutiu PS. “Nech si PS vyberie, koho chce mať v tejto pozícii, ale teda možno trucovite nechajú miesto voľné, uvidíme,” doplnil. Obáva sa však, či opozícia bude mať možnosť zvoliť si nového kandidáta.

Odvolanie Šimečku skritizovala aj poslankyňa NR SR Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ). Kresťanská únia poukázala na to, že parlament v súčasnosti nemá ani riadneho predsedu ani podpredsedu. “Považujeme to za hrubú neúctu nielen voči samotnej inštitúcii a Ústave SR, ale voči občanom Slovenska, od ktorých vláda dostala mandát vo voľbách. Zotrvanie v tomto provizóriu vnímame ako dehonestovanie ústavných zvyklostí, slušnosti a úcty k vlastnému národu,” dodala.

.

 

KDH vníma odvolanie Šimečku ako pošliapanie demokracie

Opozičné KDH vníma odvolanie Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu Národnej rady (NR) SR ako pošliapanie demokracie. Skonštatoval to poslanec a líder kresťanských demokratov Milan Majerský. Pripomenul, že miesto podpredsedu parlamentu má patriť najsilnejšej opozičnej strane.

“Tu nejde o Michala Šimečku, tu ide o niečo úplne iné. Ide o pošliapanie demokracie, ide o pošliapanie demokratických pravidiel, ktoré tu fungovali 34 rokov, a preto sa nám to nepáči,” vyhlásil v utorok.

 

SNS verí, že niektorí poslanci Hlasu nechceli rozbíjať jednotu koalície

Koaličná SNS vyjadrila poľutovanie nad tým, že niektorí poslanci Hlasu-SD sa nezúčastnili na hlasovaní o odvolaní šéfa PS Michala Šimečku z postu podpredsedu Národnej rady (NR) SR. Verí, že ide o jednorazový jav a že cieľom nebolo rozbíjať jednotu koalície a vlády. SNS chce, aby predseda Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok prijal opatrenia, aby sa táto situácia v poslaneckom klube v budúcnosti nediala.

.

SNS víta, že parlament odvolal Šimečku. “SNS však súčasne vyjadruje poľutovanie nad tým, že traja poslanci zo strany Hlas-SD nepodržali koalíciu. SNS verí, že je to jednorazový jav strany Hlas-SD a že cieľom hlasovania poslancov strany Hlas-SD nie je rozbíjať jednotu koalície a vlády SR,” uviedla strana v stanovisku, ktoré TASR zaslala hovorkyňa Zuzana Škopcová.

 

Koalícia by mala podľa SaS rešpektovať dohodnuté prerozdelenie v rámci NR SR

Koalícia by mala rešpektovať dohodnuté prerozdelenie postov v rámci Národnej rady (NR) SR. Poukázal na to poslanec a líder opozičnej strany SaS Branislav Gröhling po tom, ako poslanci v utorok odvolali Michala Šimečku (PS) z funkcie podpredsedu parlamentu.

“Koalícia nemôže kádrovať opozičných poslancov a vyberať si, že kto bude na jednotlivých pozíciách. Toto je absolútne neprípustné. Existujú nejaké pravidlá, existuje nejaké prerozdelenie výborov, existuje nejaké prerozdelenie postov a v rámci tohto prerozdelenia koalícia nemá čo kádrovať ľudí,” uviedol.

Gröhling vníma Šimečkovo odvolanie ako hru vládnej koalície. “Ľuďom dajú hry v rámci odvolávania Michala Šimečku a na druhej strane im zoberú chlieb, lebo zvýšia DPH na 23 percent,” podotkol. Deklaroval, že opozícia bude pri ďalšom postupe, týkajúcom sa podpredsedu NR SR, jednotná. “Toto miesto pripadá PS a ono navrhne nejaký postup, čo sa týka či už budúcej nominácie alebo ‘nenominácie’,” podotkol.

Skritizoval aj júnové odvolanie Márie Kolíkovej (SaS) z postu predsedníčky parlamentného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby.

.

 

Profil predsedu hnutia Progresívne Slovensko Michala Šimečku

Michal Šimečka sa narodil 10. mája 1984 v Bratislave. Bakalárske štúdium absolvoval v roku 2006 na Fakulte sociálnych vied Univerzity Karlovej v Prahe. Vzdelanie si rozšíril štúdiom na University of Oxford, na ktorej získal v roku 2012 titul DPhil (PhD) v oblasti politických vied.

Začínal ako novinár, keď v rokoch 2002 – 2004 pôsobil v denníku Sme a následne do roku 2006 písal pre Financial Times. Po štúdiu pracoval v rokoch 2007 – 2010 ako analytik politického rizika v Exclusive Analysis v Londýne. Externe prednášal na pražskej Univerzite Karlovej a Univerzite Komenského v Bratislave. V rokoch 2015 – 2017 bol vedúcim výskumným pracovníkom Ústavu medzinárodných vzťahov v Prahe.

V rokoch 2011 – 2014 pôsobil ako poradca pre zahraničnú politiku poslancov Európskeho parlamentu Borisa Zalu (Smer-SD) a Libora Roučka (ČSSD) a v rokoch 2015 – 2017 bol poradcom českého ministra zahraničných vecí Lubomíra Zaorálka (ČSSD).

Je jedným zo zakladajúcich členov hnutia Progresívne Slovensko, na čele ktorého stojí od 7. mája 2022.

Vo voľbách do Európskeho parlamentu (EP), ktoré sa uskutočnili 25. mája 2019, bol lídrom kandidátky koalície PS/Spolu. Koalícia vyhrala voľby so ziskom 20,11 percenta hlasov voličov a zabezpečila si štyri miesta v EP.

Vo februári 2020 bol zvolený za podpredsedu liberálnej frakcie Renew Europe (Obnovme Európu), ktorá ho navrhla za podpredsedu EP. Na tento post zvolili europoslanci Šimečku 18. januára 2022, stal sa historicky prvým Slovákom v tejto funkcii.

.

Na post podpredsedu EP rezignoval 13. októbra 2023, krátko po predčasných parlamentných voľbách, v ktorých PS obsadilo druhé miesto s výsledkom 17,96 percenta hlasov. Šimečka ako líder hnutia dosiahol 303.423 prednostných hlasov.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:42

Najmenej jedna osoba zahynula a ďalšie dve utrpeli zranenia pri ruskom útoku v Záporožskej oblasti na Ukrajine, oznámil tamojší gubernátor Ivan Fedorov.

07:40

Počas operácie francúzskych bezpečnostných síl v Novej Kaledónii bol zabitý jeden muž. Počet obetí počas štyroch mesiacov nepokojov na tomto francúzskom tichomorskom území sa tak zvýšil na 12.

07:20

Na následky zranení zomrel v juhočínskom meste Šen-čen desaťročný chlapec japonského pôvodu, ktorého nožom napadol útočník.

07:17

Austrálska polícia rozbila skupinu obchodníkov s drogami nazývanú “Komisia”. V priebehu niekoľkých mesiacov skupina doviezla do krajiny viac ako tonu kokaínu. 

07:01

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obvinil britskú vládu z “vysielania zmiešaných signálov” v súvislosti s podporou Izraela a “podkopávania” práva jeho krajiny na sebaobranu. Netanjahu kritizoval vládu britského premiéra Keira Starmera aj za pozastavenie niektorých zbraní do Izraela.

06:52

Haitská vláda vytvorila dočasnú volebnú radu, čo predstavuje prvý krok k uskutočneniu volieb do roku 2026. Voľby sa v tomto karibskom ostrovnom štáte spustošenom násilnosťami gangov naposledy konali v roku 2016. 

06:50

Kolumbijská vláda po útoku, pri ktorom zahynuli dvaja vojaci a viac ako 20 ľudí utrpelo zranenia, prerušila mierové rokovanie s povstaleckou skupinou Národná oslobodzovacia armáda, oznámila vládna mierová delegácia.

06:38

Iránski hackeri v lete poslali ľuďom spojeným s predvolebnou kampaňou prezidenta Joe Bidena informácie ukradnuté z kampane Donalda Trumpa, v rámci snáh o ovplyvnenie novembrových prezidentských volieb, oznámili americkí vyšetrovatelia.

06:37

Venezuelský opozičný líder Edmundo González Urrutia, ktorý bol kandidátom v júlových prezidentských voľbách vyhlásil, že bol nútený podpísať list, v ktorom akceptoval rozhodnutie venezuelského najvyššieho súdu a uznal víťazstvo súčasného prezidenta Nicolása Madura. Uviedol však, že dokument podpísal pod nátlakom a je preto neplatný.

06:35

Sociálna sieť X sa stala pre mnohých používateľov v Brazílii prístupnou, vďaka novej aktualizácii, ktorá obišla príkaz na zablokovanie siete vydaný minulý mesiac tamojším Najvyšším súdom.

06:33

Biely dom varoval pred eskaláciou konfliktu na Blízkom východe po sérii výbuchov komunikačných zariadení v Libanone, ku ktorým došlo v utorok a v stredu. Pri výbuchoch zahynulo viac ako 30 ľudí. Palestínske militantné hnutie Hamas z výbuchov obviňuje Izrael. 

06:31

Peruánska prezidentka Dina Boluarteová vyhlásila mimoriadny stav v troch regiónoch, kde vyčíňajú ničivé lesné požiare, ktoré si už vyžiadali najmenej 16 obetí na životoch.

06:29

Vo svete, konkrétne v Európe, Severnej Amerike a Ázii, sa momentálne rýchlo šíri nový subvariant koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19. Dostal označenie XEC a sa môže stať dominantným v priebehu niekoľkých týždňov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali