Poslanci neprijali uznesenie k deportáciám ukrajinských detí do Ruska

Poslanci neprijali uznesenie k deportáciám ukrajinských detí do Ruska

Bratislava 28. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

Aktualizované 28. júna 2024 o 13:07 h.

Poslanci Národnej rady (NR) SR v piatkovom hlasovaní neprijali uznesenie k deportáciám ukrajinských detí do Ruska. To hovorilo okrem iného o odsúdení daných krokov aj výzve pre slovenskú vládu na pridanie sa k Medzinárodnej organizácii pre návrat ukrajinských detí. Návrh predložila skupina opozičných poslancov zo SaS

Poslanci rokujú o novele Trestného zákona v 2. čítaní
Na snímke rokovacia sála

“Od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy vo februári 2022 bolo násilne presunutých do Ruska 20.000 ukrajinských detí, avšak ukrajinské údaje hovoria, že počet týchto detí je niekoľkonásobne vyšší a pohybuje sa v státisícoch. Tieto deti sú osvojované ruskými rodinami a často sa stávajú obeťami rôznych druhov násilia vrátane sexuálneho či obeťami obchodovania s ľuďmi,” odôvodnili predkladatelia návrh.

Reklama

Bezpečný návrat detí na Ukrajinu a stretnutie s ich biologickými rodinami musí byť podľa nich prioritou každej demokratickej krajiny medzinárodného spoločenstva.

Predkladateľka návrhu Vladimíra Marcinková (SaS) kritizovala koalíciu za to, že nepodporila, aby sa Slovensko pridalo k 33 krajinám sveta, ktoré pomáhajú Ukrajine monitorovať a dohľadať unesené, Ruskom deportované deti.

Reklama

“Vláda sa odmieta pridať, pomôcť koalícii krajín, ktorá sa snaží týmto deťom vrátiť život, pretože sú rusifikované, násilne adoptované do iných ruských rodín, ich rodičia o nich nemajú žiadnu informáciu,” povedala na tlačovej konferencii s tým, že medzinárodná koalícia krajín už časť detí dokázala vrátiť späť do svojich domovov.

Vláda podľa Marcinkovej stratila akúkoľvek snahu zachovať si tvár pred svetom a toto jej konanie “je hanbou pre celú našu krajinu, ktorú reprezentuje”.

 

Poslanci sa vrátili k diskusii o zmenách v AVF, viaceré správy presunuli

Poslanci Národnej rady (NR) SR sa v piatok napoludnie vrátili k diskusii o zmenách v Audiovizuálnom fonde (AVF). Viacero výročných správ o činnosti niektorých inštitúcií presunuli z programu schôdze na septembrové rokovanie parlamentu. Zmeny odsúhlasili v piatkovom hlasovaní.

Diskusiu o novele zákona o AVF poslanci opätovne otvorili v druhom čítaní vo štvrtok (27. 6.) podvečer. Prihlásených je ešte vyše 30 rečníkov. Z návrhov zmien v AVF vyplýva, že o poskytnutí financií na podporu audiovizuálnej kultúry nemá po novom rozhodovať riaditeľ Audiovizuálneho fondu, ale rada. Počet členov rady sa má zvýšiť na 13, pričom piati majú byť menovaní priamo ministrom kultúry.

Reklama

Na septembrovú schôdzu, ktorá by sa mala začať 10. septembra, presunuli z programu 15. schôdze napríklad správu o činnosti verejného ochrancu práv, komisára pre deti, komisára pre osoby so zdravotným postihnutím a Úradu na ochranu oznamovateľov, ako aj výročnú správu Národného preventívneho mechanizmu.

Poslanec Gábor Grendel (klub Slovensko, Za ľudí, KÚ) sa v pléne pri hlasovaní pýtal, ako plánuje koalícia sfunkčniť výbor na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby po odvolaní jeho predsedníčky Márie Kolíkovej (SaS). Podpredseda snemovne Peter Žiga (Hlas-SD) avizoval, že čoskoro o tom budú informovať.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:58

Takmer polovica Švajčiarov vníma organizovanie piesňovej súťaže Eurovízia v roku 2025 negatívne. Vyplýva to z prieskumu, ktorého výsledky zverejnil v sobotu tamojší denník Blick vychádzajúci v nemeckom jazyku.

16:27

Nemecká polícia vyšetruje sobotňajší incident z mesta Essen, pri ktorom delegát nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) pohrýzol do nohy demonštranta. Tvrdí, že konal v sebaobrane.

16:26

Španielske úrady v nedeľu oznámili, že odvolali pátranie po britskom tínedžerovi Jayovi Slaterovi, ktorý je od 17. júna nezvestný na kanárskom ostrove Tenerife. Prípad je však stále otvorený.

14:39

Posilnenie európskej konkurencieschopnosti bude hlavným zámerom maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie, uviedol v nedeľu maďarský minister pre záležitosti EÚ János Bóka. Jeho krajina sa chce zamerať aj na bezpečnostnú a obrannú politiku.

14:22

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu hlásilo dobytie ďalších dvoch dedín v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

13:48

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v nedeľu odovzdal svoj hlas v predčasných parlamentných voľbách, ktoré vyhlásil pred tromi týždňami. Odvolili aj ďalší poprední francúzski politici.

13:48

Americký raper Kanye West pricestoval v sobotu do Moskvy, informovali v nedeľu ruské médiá s odvolaním sa na ruskú producentku Janu Rudkovskú.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anna Imrišková z obce Drahovce kosí počas 1. ročníka podujatia Kosenie trávy pod Zbojníckym hradom

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali