Martinez po prehre s Francúzmi: “Prehrali sme s hrdosťou “

❚❚

Hamburg 6. júla 2024 (TASR/HSP-Darko Vojinovic)

Aktualizované 6. júla 12:49

Futbalisti Francúzska sa stali druhými semifinalistami ME 2024. V piatkovom štvrťfinálovom zápase v Hamburgu zdolali Portugalsko 5:3 po jedenástkovom rozstrele, ktorý nasledoval po bezgólovom riadnom hracom čase a predĺžení. V súboji o finále sa stretnú v utorok 9. júla v Mníchove so Španielmi, ktorí zvíťazili nad domácimi Nemcami 2:1 po predĺžení. Druhá semifinálová dvojica vzíde zo sobotňajších štvrťfinálových duelov Anglicko – Švajčiarsko a Holandsko – Turecko

Euro 2024 Soccer Portugal France
Na snímke francúzski fanúšikovia oslavujú víťazstvo po štvrťfinálovom zápase medzi Portugalskom a Francúzskom na futbalovom turnaji Euro 2024 v Hamburgu

Martinez uviedol, že jeho tím podal na turnaji vynikajúci výkon. Do vyraďovacej fázy postúpil z prvého miesta v F-skupine, v ktorej zaznamenal dva triumfy a prekvapivú prehru s nováčikom turnaja Gruzínskom (0:2). V osemfinále zdolal Slovinsko 3:0 po jedenástkovom rozstrele. “Prehrali sme s hrdosťou v portugalskom štýle. Myslím, že sme podali výborný výkon. Ukázali sme, že sme tím, ktorý dokáže bojovať až do konca a chce víťaziť pre svojich priaznivcov,” uviedol 50-ročný kouč podľa agentúry AFP.

.

Španielsky kouč vyzdvihol najmä individuálny výkon 41-ročného obrancu Pepeho, ktorý je najstarší hráč na šampionáte. “Je to veľký bojovník. To, čo Pepe dokázal dnes, ale aj počas celého turnaja je neuveriteľné,” zhodnotil Martinez. Samotný hráč uviedol, že na otázky ohľadom jeho ďalšieho pôsobenia v mužstve bude lepšia chvíľa. “O svojej budúcnosti v portugalských farbách budem mať čas hovoriť neskôr. Teraz musíme prekonať obrovskú bolesť, ktorú po vypadnutí cítime. Mali sme na to, aby sme celý šampionát vyhrali,” povedal Pepe.

Otáznu budúcnosť v národnom tíme má aj portugalský klenot Cristiano Ronaldo. Hviezdny útočník sa ako jediný hráč zúčastnil na šiestich európskych šampionátoch v rade, získať titul sa mu podarilo v roku 2016. So 14 zásahmi na konte je historicky najlepší strelec na ME. Ak bude päťnásobný držiteľ Zlatej lopty svoju krajinu reprezentovať na MS v roku 2026, bude mať 41 rokov. “Všetko je ešte príliš čerstvé. Neviem sa teraz vyjadriť k tomu, či to bol jeho posledný zápas v reprezentácii. Prehru znášame ako tím, žiadne individuálne rozhodnutia v tejto chvíli nepadli,” reagoval Martinez.

.

V riadnom hracom čase a ani v predĺžení diváci gól nevideli, hoci oba tímy mali viacero sľubných šancí. V jedenástkovom rozstrele boli Francúzi stopercentní, keď uspeli vo všetkých piatich pokusoch. O konci Portugalcov na turnaji napokon rozhodla nepresná strela Joaa Felixa v tretej sérii, v ktorej trafil do pravej žrde.

Prvý polčas priniesol obojstranne taktickú hru a oba tímy si dávali pozor na chyby v defenzíve. Ofenzívne akcie často stroskotávali už v zárodku na prehustenej obrane a tímom sa nedarilo prekvapiť súpera ani centrovanými loptami. V 17. minúte sa Fernandes dostal k strele spoza šestnástky, no francúzsky brankár Maignan nemusel zasahovať, keďže lopta o meter minula jeho bránu. Francúzi odpovedali strelou Hernandeza, ktorú vyrazil Costa, a invididuálnou akciou Mbappeho s pokusom z ostrého uhla. Gól nepriniesol ani priamy kop Portugalcov v 42. minúte, keď Fernandes poslal loptu nad bránu.

Sľubnú šancu otvoriť skóre mal po hodine hry Fernandes po prieniku po pravej strane, no Maignan bol na jeho prízemnú strelu pripravený. Ešte bližšie ku gólu bol krátko na to Vitinha, ktorý v šestnástke dostal loptu po prihrávke Leaa, ale v rýchlosti trafil iba do francúzskeho brankára.

 

Sľubné šance góly nepriniesli

V druhom polčase pribudlo zaujímavých situácií aj gólových príležitostí, no ku gólu neviedla ani strela Muaniho v 66. minúte po úniku za portugalskú obranu a stečovanej strele mimo brány. Šancu rozhodnúť duel v riadnom hracom čase mal v nadstavení Mbappe, no pravačkou poslal technickú strelu z hranice šestnástky iba do pohotového brankára Costu.

.

Prvú šancu v predĺžení mali Portugalci, keď sa Conceicao presadil na pravej strane, no Ronaldo nemal po jeho prihrávke ideálnu pozíciu a loptu poslal nad bránku. Ofenzívne nebezpečnejší Portugalci neskórovali ani hlavičkou Joaa Felixa a nepodarilo sa to ani Mendesovi, ktorý v závere predĺženia zakončil ofenzívnu akciu strelou do pozorného Maignana.

Nasledoval tak jedenástkový rozstrel. Po piatich úspešných strelcoch neuspel v závere tretej série Joao Felix, keď poslal loptu do pravej žrde. Mendes síce úspešným pokusom udržal Portugalcom nádej, no Hernandez premenil aj piaty pokus Francúzov, čím spečatil ich postup.

 

Postup v rozstrele po 26 rokoch

Francúzsky tréner Didier Deschamps pochválil svoj tím, ktorý zvíťazil v jedenástkovom rozstrele po prvý raz od MS 1998. “Som šťastný, že sa nám to podarilo. Bol to ťažký duel, vedeli sme, aký dobrý tím Portugalsko je. Obe strany mohli vyhrať. V predĺžení to bolo pre nás trochu náročnejšie, možno preto, že sme boli unavení a oni viac držali loptu. Ale zachovali sme pokoj a hráči, ktorí kopali penaltu to urobili dobre,” zhodnotil výkon svojho tímu Deschamps.

Hráči z “krajiny Galského kohúta” postúpili do vyraďovacej časti z druhého miesta v D-skupine, v ktorej zaznamenali iba jeden triumf nad Rakúskom (0:1) a dve remízy. V osemfinále zdolali Belgicko 1:0 po vlastnom góle obrancu Jan Vertonghena. “Les Bleus” na uplynulom šampionáte v roku 2020 skončili v osemfinále, keď podľahli Švajčiarom 4:5 po jedenástkovom rozstrele.

.

 

Hlasy po zápase (zdroj: AFP):

  • Roberto Martinez, tréner Portugalska: “Ukázali sme fanúšikom, že môžeme trpieť, no chceme zvíťaziť. Prehrali sme s hrdosťou, v tradičnom portugalskom štýle kompletného odovzdania sa. V závere sme si vytvárali šance, ukázali charakter. Hráči si z tohto zážitku odnesú veľa.”
  • Didier Deschamps, tréner Francúzska: “Bol to veľmi ťažký zápas. Vedeli sme o kvalitách Portugalska, obe strany mohli zvíťaziť. V predĺžení to bolo pre nás ešte zložitejšie, pretože súper mal častejšie loptu na kopačkách a my sme boli unavení. Zachovali sme si však pokoj a jedenástky zvládli hráči dobre.”

 

Štvrťfinále ME 2024 (Volksparkstadion, Hamburg)

Portugalsko – Francúzsko 0:0 pp, 3:5 v jedenástkovom rozstrele

  • Rozhodcovia: Oliver – Burt, Cook (všetci Angl.), ŽK: Palhinha – Saliba, 47.789 divákov
  • Portugalsko: Costa – Cancelo (74. Semedo), Pepe, Dias, Mendes – Vitinha (119. Nunes), Palhinha (90.+2 Neves), Fernandes (74. Conceicao) – Silva, Ronaldo, Leao (106. Joao Felix)
  • Francúzsko: Maignan – Kounde, Upamecano, Saliba, Hernandez – Tchouameni – Kante, Camavinga (91. Fofana) – Griezmann (67. Dembele) – Kolo Muani (86. Thuram), Mbappe (106. Barcola)

 

Prečítajte si tiež

Nagelsmann po štvrťfinálovej prehre: “Nezaslúžili sme si to”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:29

Veľryba bieluha známa aj pod menom Hvaldimir, ktorá žila pri nórskom pobreží a ktorej postroj podnietil špekulácie, že vykonáva špionáž, nebola zastrelená – ako tvrdili aktivisti za práva zvierat -, ale podľahla bakteriálnej infekcii. S odvolaním sa na vyhlásenie nórskej polície o tom v piatok informovala agentúra AP, píše TASR.

Bieluha si vyslúžila prezývku Hvaldimir, ktorá vznikla spojením slov hval (v nórčine znamenajúcom veľryba) a krstného mena Vladimir, odkazujúceho na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Včera 19:51

Slovenská tenistka Tereza Mihalíková s Britkou Oliviou Nichollsovou neuspeli vo štvrťfinále štvorhry na turnaji WTA 1000 v Pekingu. V piatkovom súboji podľahli siedmej nasadenej taiwansko-ruskej dvojici Hao-Ching Chan, Veronika Kudermetovová za hodinu a 48 minút 6:7 (5), 3:6.

Včera 19:26

Európska komisia (EK) schválila Poľsku program vo výške 1,2 miliardy eur zameraný na podporu investícií do zariadení na skladovanie elektrickej energie s cieľom uľahčiť prechod na bezuhlíkovú ekonomiku. Program počíta s podporou výstavby zariadení s kapacitou najmenej 5,4 gigawatthodín (GWh). TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP, ktorá sa v piatok odvolala na vyhlásenie Komisie.

Včera 19:25

Nemecké združenie automobilového priemyslu (VDA) v piatok vzhľadom na slabý dopyt po elektromobiloch ešte viac znížilo svoju prognózu pre tento segment. Za celý rok 2024 teraz očakáva predaj len 372.000 batériových elektrických vozidiel (BEV), o 29 % menej ako v predchádzajúcom roku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Včera 19:24

Novozvolené predsedníctvo Maďarskej aliancie má za sebou prvé zasadnutie. Členovia predsedníctva si zadefinovali odborné oblasti, ktoré budú mať na starosti v nasledujúcom období. 

Životným záujmom aliancie je zachovanie neporušenej siete stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským, preto bude vedenie strany v blízkej budúcnosti iniciovať stretnutie s riaditeľmi týchto škôl.

Včera 19:20

Ruské úrady čoskoro oznámia svoje konečné rozhodnutie o vyškrtnutí afganského hnutia Taliban zo zoznamu teroristických organizácií. Podľa agentúry TASS to v piatok v Moskve oznámil osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov, píše TASR.

Kabulov spresnil, že principiálne rozhodnutie o vyradení Talibanu zo zoznamu teroristických organizácií už bolo prijaté. Musí však ešte byť formalizované v zákonnom rámci – v súčinnosti s právnikmi, parlamentnom a ďalšími rezortmi, dodal ruský diplomat.

Amir Khan Muttaqi Sergej Lavrov
Na snímke sprava ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a úradujúci minister zahraničných vecí afganského hnutia Taliban Amír Chán Muttakí
Včera 19:18

Francúzska koalícia Nový ľudový front (NFP) v piatok predložila návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Michela Barniera. Parlament by o ňom mal hlasovať 8. októbra, informoval spravodajský web France Info. Denník Le Parisien doplnil, že tento návrh má veľmi malú šancu na úspech, keďže pravicové Národné združenie (RN) naznačilo, že zaň nebude hlasovať.

Včera 19:16

Vo veku 72 rokov zomrel francúzsky herec, režisér a scenárista Michel Blanc, ktorý bol miláčikom generácií filmových divákov za to, že dokázal vniesť komický podtón aj do svojich najsmutnejších postáv vrátane lúzrov a hypochondrov.

Počas svojej kariéry Blanc účinkoval vo viac ako 70 filmoch, venoval sa aj réžii a bol aj tvorcom scenárov k desiatimi filmom.

Včera 19:02

Americký miliardár Elon Musk sa pripojí k Donaldovi Trumpovi na jeho sobotňajšom mítingu v meste Butler v štáte Pennsylvánia, kde bol na kandidáta Republikánskej strany do nadchádzajúcich prezidentských volieb v júli spáchaný atentát. Informovala agentúra AP.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali