Pomôžte dolúštiť tajomstvá krásnej rotundy. K nej patrí aj krvavý príbeh atentátnika

Pomôžte dolúštiť tajomstvá krásnej rotundy. K nej patrí aj krvavý príbeh atentátnika

Bratislava 22. júna 2024 (HSP/Foto:Screenshot)

Aktualizované 24. júna 9:38

Každá výnimočná stavba svedčí o výnimočných ľuďoch. Je tomu tak i v Šiveticiach. Celkom určite rotundu nepostavil človek od pluhu. Zvláštny je názov obce. Je skomolený, ako viaceré názvy vzniknuté od ekumenizmu. Od nepamäti to boli Svätice, či Svete. V minulom režime sa preto ani nesnažili názov zachovať správne. Rovnaké to bolo pri Šaci, tá je tiež skomolenina Svätuše. Jedna Svätuša/Szentes nám ešte ostala pri Kráľovskom Chlmci

Šivetická rotunda
Šivetická rotunda

Dedinu Svätice oddávna vlastnil rod Zachovcov. Cez dedinu viedla kedysi dávno obchodná cesta do Poľska. Zrejme preto si nechali nad sídlom postaviť hrádok pozostávajúci z veže so štvorcovým pôdorysom s hranou 8m na kopci Múrik – Muteň. Veža bola obohnaná kamenným múrom a priekopou. Pevnôstka strážiaca cestu a krajinu bola postavená akoby podľa vzoru rímskeho burgusu, strážnice. Teda mohli tento druh pevnosti niekde vidieť, zažiť. Z pevnosti ostali len zemné valy. Navštívme ale omnoho zaujímavejšiu stavbu. Je ňou úžasná rotunda. Najväčšia a najkrajšia, jediná svojho druhu na Slovensku. Nie však jediná v Európe. Nápadne sa jej vzhľad podobá na tehlové rotundy v Horjanoch (pri Užhorode), na rotundy v Maďarsku (Isaszeg, Kiszombor, Karcsa, Csengersima), v Taliansku (Mantova, Almeno) a Slovinsku (Selo, Koper).

Reklama

Nie je presne zistené, kedy bola postavená. Možné je, že ju postavil niekto z rodu Zachovcov, keď sa vrátil z piatej, neúspešnej križiackej výpravy s kráľom Ondrejom II., ktorý mal priniesť do Uhorska relikviu sv. Margity Antiochijskej. Možno preto aj naša rotunda je zasvätená jej. Bolo to roku 1221 – 2. Križiacku výpravu vyhlásil už v predošlých článkoch spomenutý pápež Innocent III. V stredoveku bol zvyk – keď sa zemepán vrátil z nejakej vojny živý, z vďaky Bohu nechal postaviť kaplnku. Oficiálne sa predpokladá, že ju nechal postaviť Jób Zach, no odhadujem, že to bolo skôr, teda jeho predchodca po tej výprave. Výskum potvrdil, že rotunda bola aj hrobkou najbližšej rodiny a ako hrobka slúžila aj v 17. storočí. Na výstavbu boli použité na tú dobu veľmi vyspelé tehly. Bežne sa používali len nevypálené plevové tehly – valky, poddaní stavali často jednoduchým nabíjaním hliny do prútených výpletov. Tehly rotundy sú tiež plevové, ale vypálené. Zvláštne sú aj ich rozmery. Ak som dobre meral, je to 18×4,5×33 cm, teda nezvyčajne veľké, ťažké tehly. Domnievam sa, že boli dovezené z nejakého centra, odkiaľ sa v tej dobe bral materiál na výstavbu rotúnd v celom Uhorsku. Tehly nie sú signované. Starosta sa domnieva, že boli vypálené u nich, lebo obec má hrnčiarsku tradíciu. Veľmi kvalitná hlina a aj tradícia výroby tehál je medzi neďalekou Tornaľou a Behyncami na bývalom majetku Zachovcov.

Rotunda je jedinečná aj tým, že má vnútornú apsidu = svätyňu, nie je pristavená k telesu rotundy zvonku, ako ju majú mnohé iné. Podľa fresky, kde je rotunda vyobrazená, mala strechu škridľovú, čo je tiež prekvapením. Porovnajúc jej pôvodný vzhľad s rotundou v Horjanoch a maďarskými, je možné, že ju staval ten istý majster.

Reklama

 

Strop bol najmenej raz zrútený

Dôkladnými prieskumami bolo zistené, že strop rotundy bol najmenej raz zrútený a dorábaný. Prvý raz v 14. storočí, v 17. znovu. Pri opravách boli použité aj iné tehly, ako pôvodné, menšie. Prieskumom bolo zistené, že lomený oblúk rozdeľujúci interiér na akoby loď a svätyňu – vnútornú apsidu, bol postavený zároveň so stavbou. Je to kuriózne, lebo strop vedľa nej sa predsa zrútil pod tlakom nadstavby. To zvádzalo odborníkov konštatovať opak. V odbornom opise tento oblúk je nazývaný ako víťazný, napriek tomu, že tento názov sa používa hlavne pri pripájaní kostolných lodí k starším, spravidla ariánskym rotundám. Táto rotunda mala od začiatku patrocínium sv. Margity, Grety, teda slovo víťazný je asi nenáležité.

 

Odkryme tajomstvo fresiek

Pôvodné románske fresky zobrazujú najmä scény zo života sv. Margity a Ježiša. Zaujímavé, že sv. Margita má vyhradenú najvyššiu polohu. Spodné partie boli pre zvetrávanie premaľované ornamentálnym soklom. Bola tam namaľovaná dekorácia rovnoramenných ďatelinových krížov, cez ktoré boli symetricky preložené zelené vetvičky. Taký tvar má aj kríž nad rotundou. Stavbu v 17. storočí užívali evanjelici, ktorí všetky fresky schovali pod vápenný náter, čím ich vlastne konzervovali. V rotunde prebehlo v posledných 100 rokov niekoľko odborných prieskumov. Od r. 1910 prebiehali etapovite práce na odkrývaní pôvodnej maľby. Boli ukončované až do nedávnych rokov. Nad vchodom do rotundy, na oblúkovom tympanóne je Ježiš s dvoma anjelmi. Za vchodom vpravo vás zaujme dobre zachovaná freska zobrazujúca sv. Archanjela Michaela vážiaceho dušu ariánskeho biskupa Kvirína zo Sisaku.

Poznáme ho podľa toho, že má na tele priviazaný žarnov, pomocou ktorého bol r. 308 násilne utopený v rieke Ráb v Sabarii (dnešné Szombathely). Napriek tejto záťaži je jeho duša ľahká, teda bol bezúhonný a môže ísť do neba. Návštevníka zaujmú fresky okrem spomenutých vo svätyni, aj fresky na vnútornom oblúku. Aj tie boli pre mňa veľmi konkrétne. Nenašiel som v prácach odborníkov ich vylúštenie, možno som zle hľadal. Bola to výzva… Nápisy začal lúštiť priateľ Henrich Sobotka. Prečítal mená dvoch svätcov zo starého zákona. Boli to Samuell a Zorobabel. Ostatné nápisy som lúštil s pochopením, že sa jedná o zvláštne štylizovanú cyriliku. Prekvapením bolo vylúštenie dátumu vyhotovenia malieb. Ešte väčším, že nápisy sú  slovanské. Okrem hlavného nápisu OFFERTA – ponuka zmluvy s Bohom nad výjavom bičovania sv. Margity. No nevylúštili sme všetko, čo je za menami svätcov.

Reklama
Vľavo hore rotunda a nápis CB.GRETE - Sv. Greta - Margita
Vľavo hore rotunda a nápis CB.GRETE – Sv. Greta – Margita

Najzáhadnejší nápis bol pod tým. Maliar asi opisoval nejakú predlohu. Je to CENADN. Latinsky cena je večera. D znamená zrejme Deus a N ako nobilis = vznešení, vyvolení. Teda večera bohom vyvolených. Teda posledná večera.

Archanjel Michael váži dušu sv. Kvirína
Archanjel Michael váži dušu sv. Kvirína

Archanjel Michael váži dušu sv. Kvirína. Toho si predošlí lúštitelia akoby nevšimli. Len konštatovali: Archanjel Michael váži duše. Jeden napísal: váži duše a ostatní len opisovali bez toho, aby videli konkrétnu dušu!

Samuell, prorok zo Starého zákona. Maď. próféta. Alebo sa v druhom slove mýlim.
Samuell, prorok zo Starého zákona. Grécky prorok je profitis. Maliar napísal „pro“ ako skratku – P.

 

Zorobabel bol starozákonný svätec, za tým symbol svastiky (?), nasledujúca skratka je nevylúštená
Zorobabel bol starozákonný svätec, P.fesa – = prorok.

 

Ornament, „A na niac Žert“ (Žertva) – A na nás obeta (Obeta k nám? Naša obeta?)
Ornament, „A na niac Žert“ (Žertva) – A na nás obeta (Obeta k nám? Naša obeta?) Jednoznačne tu vidíme azbuku.

 

Reklama
V (roku) 1297 2/ nečitateľné, možno mesiac Sečeň? To „V“ je slovenské. Je to doklad o tom, kedy boli fresky vyhotovené? Doklad o tom, že oblúk bol postavený naozaj s celou stavbou?
V (roku) 1297 2/ nečitateľné, možno mesiac Sečeň? To „V“ je slovenské. Je to doklad o tom, kedy boli fresky vyhotovené? Doklad o tom, že oblúk bol postavený naozaj s celou stavbou?

V (roku) 1297  2/ nečitateľné, možno mesiac Sečeň? To „V“ je slovenské. Je to doklad o tom, kedy boli fresky vyhotovené? Doklad o tom, že oblúk bol postavený naozaj s celou stavbou?

Je naozaj zaujímavé, že fresky zobrazujú postavy zo Starého zákona a ariánskych mučeníkov Margity a Kvirína. Viera Zachovcov bola akoby na pol cesty k Novému zákonu, bola ariánska???

Trochu zafantazírujem, nie som viazaný titulom. Ak sa rod volal Zach, Zachariáš, používal krstné mená zo starého zákona – Jób, Felicián, potom ďalšie obrázky na oblúku s nečitateľným nápisom môžu byť Zachariáš, Jób. Aj Jób je postava St. zákona, ktorá vystupuje v Koráne ako Ajjúb. Jednalo sa o mimoriadne zbožnú rodinu, nazvali si dedinu Svätica?

Čiže stavbu mohol začať Jób Zach, ale on umrel r. 1282, teda maľba sa realizovala 15 rokov po jeho smrti r. 1297. Dodám, že maľby z podobnej, ale šesťkonchálnej rotundy v Horjanoch sú v podobnom štýle, ale krajšie. Tu sa uvádza, že sú v štýle talianskej prorenesančnej školy Giotto. Lenže tie boli vyhotovené podľa miestneho zdroja až v 14. storočí. Možno. Horjany majú datovanie podobne, ako Maďarské – 10. – 11. storočie.

Horjany. Šivetická rotunda
Horjany. Šivetická rotunda

Horjany. Šivetická rotunda mala vyzerať podobne, ale keďže sa prebáral strop, nadstavbu nezopakovali, rotundu navýšili a strechu prispôsobili netypicky.

Uvádza sa. že rotunda bola opevnená múrom a strážnicou v 16. storočí. Odvážim sa napísať, že takto to robili Bratríci omnoho skôr, alebo bola opevnená v čase tureckého vpádu. V r. 1750 mohla byť strážnica upravená na zvonicu.

 

Atentátnik z rodu Zach v skratke

Felicián Zach (Zachej, Zachar, Zachariáš), prezývaný Merc, nar. asi r. 1260, synovec Jóba Zacha (maď. Záh – Maďari nepoužívajú „ch“.), bol významný šľachtic a rytier, ktorý bol najprv dôverníkom Matúša Čáka. Tento bol neďaleko Dvorov nad Žitavou, na Martinskom kopci (dnes kalvária), vyhostený z cirkvi najmä za zverstvá, ktoré napáchal v Nitre, keď vypálil najdôležitejší, takpovediac národný archív. Predtým vymenoval Feliciána za svojho palatína v nádeji, že dosiahne Uhorský trón. Felicián musel byť veľmi pohoršený činmi Matúša Čáka, preto sa po prehratej bitke v Rozhanovciach pridal na stranu uhorského kráľa Karola Róberta a získal si jeho dôveru. No ako prešedivený, sedemdesiatročný muž, sa 17. 4. 1330 do dejín zapísal pokusom o atentát na kráľa, uhorskú kráľovnú Alžbetu a jej dvoch synov Ľudovíta a Andreja. Motív zúrivého napadnutia mečom počas večere kráľovskej rodiny vo Vyšehrade je zahmlený, ako to býva v kráľovských rodinách. Ticho sa predpokladá, že dôvodom bolo zneuctenie Feliciánovej dcéry Kláry princom Kazimírom, ktorý bol bratom kráľovnej Alžbety. (Ako otec dcéry to úplne chápem!) Vďaka duchaprítomnosti okolitých rytierov bol kráľ len ľahko ranený, Alžbeta prišla o štyri prsty na ruke, lebo rukou prikryla hlavu kráľa, keď meč mal rozseknúť jeho lebku. Pomocný čašník kráľovnej, Ján, čakanom zaťal Feliciánovi do chrbta, tým ho zrazil k zemi.

obraz
Ilustračné foto

Atentátnika na mieste rozsekali. Jeho hlava bola poslaná do Budína, končatiny a trup pre výstrahu do rôznych miest Uhorska, kde ho zožrali potulní psy. Bol vynesený rozsudok vyvraždiť celú jeho rodinu až do tretieho pokolenia a to mimoriadne krutým spôsobom. Dcéra Klára bola dvornou dámou u kráľovnej a pri atentáte bola prítomná. Po atentáte jej znetvorili tvár, priviazali na koňa a vláčili po krajine, kde musela kričať, že takto pochodí každý, kto zradí kráľa. Na jednom obraze je jej mŕtvola prikrytá plachtou s červenými rovnoramennými krížmi. Jej sestra Šebe bola sťatá pred Levickým hradom, manžel umrel v hladomorni a ich synovia mali šťastie, boli len odvlečení na ostrov Rodos. Felicián mal dcéru Kláru v  neskorom veku, približne v 55ke (?). Ale našiel som prameň tu, ktorý hovorí, že zneuctená Klára bola dcérou Zacha Bódoga, syna Feliciána a na pomstu sa podujal práve preto starý Felicián. Napriek tomu kolektívny trest stihol aj Bódoga.

Zachovci vlastnili veľké pozemky na Gemeri a Novohrade. Vzdialenejší príbuzní sa zo svojich sídiel odsťahovali a zmenili si meno. Poznáme vetvu Marczali a Pavúkovcov (maď. Póka) z Novohradskej dediny Egyházasgerge, ktorí si písali „de genere Zaah“.

Reklama

Z Kazimíra III. sa stal najvýznamnejší poľský kráľ stredoveku. Jeho sexuálne avantúry boli známe z viacerých miest.

 

Biskup magistrom vojska

Aj Jób Zach, rímskokatolícky prelát, prepošt kolegiálnej kapituly v Stoličnom Belehrade, biskup v Pécsi mal trvalý konflikt s kanonikmi svojej stolice, s Ostrihomskými arcibiskupmi a ostatnými prelátmi v 13. storočí najmä kvôli peniazom, ktoré potreboval na výstavbu Péčskej pevnosti. Bol totiž zodpovedný za ochranu hraníc pred Rakúšanmi. Keď v roku 1273 rakúske vojská vtrhli do Uhorska, vyhnal svojho biskupa Denisa z hradu Győr a stal sa kapitánom pevnosti. Odvtedy mal aj titul magister (millitum). Rakúšania však pevnosť obkľúčili a dobyli. Biskup Jób sa pokúsil klásť odpor vo veži, ale jeho nepriatelia ju podpálili, a tak sa musel vzdať. Biskup Jób bol odvlečený v reťaziach do Rakúska, odkiaľ sa neskôr vrátil do Uhorska. Jób sa stal za svoje služby potvrdeným vlastníkom dedín Rozložná, Plešivec a Šivetice. Umrel v Pécsi r. 1282, kde je aj pochovaný.

Ak si chcete rotundu prezrieť, je potrebné sa ohlásiť na obecnom úrade, pretože cirkev o ňu už nemá záujem.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:12

Meta Platforms (Meta), materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, bude čeliť žalobe softvérového inžiniera, ktorý ju obvinil zo zvýhodňovania zahraničných pracovníkov na úkor domácich. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

20:11

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok oznámil, že pred júlovým summitom NATO bude vo Varšave rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informuje podľa správ agentúr PAP a Reuters. Tusk a Zelenskyj sa o bilaterálnom rokovaní dohodli počas schôdzky popri summite EÚ v Bruseli.

19:57

Najvyšší súd v USA zablokoval miliardové mimosúdne urovnanie súvisiace s kauzou hromadného predpisovania liekov proti bolesti farmaceutickej firmy Purdue Pharma. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

19:50

Starnúce čilské medené bane budú musieť v nasledujúcom desaťročí zvýšiť spotrebu vody a energie, aby si udržali produkciu, keďže kvalita rudy v ložiskách klesá. Spotreba energie by mala v nasledujúcich desiatich rokoch rásť rýchlejšie ako očakávaný nárast ťažby, pričom dopyt po elektrickej energii by mal vzrásť o 31,4 % a ťažba medi o 20,7 %, oznámila vo štvrtok štátna komisia pre meď Cochilco.

19:48

Grécka polícia zadržala vo štvrtok dvoch ľudí zo superjachty, ktorú si prenajali bohatí Kazachovia a odpálením ohňostroja zrejme zapríčinili požiar na ostrove Hydra. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

19:48

Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok oznámila, že zabránila v úteku z krajiny vyše dvom desiatkam mužov v brannom veku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Skupinu zadržali pri obci Kelmenci ležiacej pri moldavských hraniciach v Černovickej oblasti na západe Ukrajiny. Dovedna 24 takto dolapených mužov pochádza z rôznych častí Ukrajiny. V noci plánovali prejsť pešo do Moldavska cez tzv. zelenú hranicu. Prevádzačom každý z nich zaplatil 12.000 eur.

19:47

Pri útoku zápalnou bombou v Anténach utrpel vo štvrtok ráno zranenia policajt, ktorý strážil dom predsedníčky gréckeho Najvyššieho súdu Ioanny Klapovej. Motív útoku zostava neznámy a zatiaľ sa k nemu nikto neprihlásil. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

19:47

Do Poľska bolo dodaných všetkých 116 tankov M1A1 Abrams, ktoré krajina kúpila od USA. Posledná tranža zahŕňala dodávku 47 tankov a 26 servisných vozidiel. Na sieti X to oznámila vo štvrtok agentúra ministerstva obrany, ktorá má na starosti nákupy zraní.

19:45

Gruzínsky parlament vo štvrtok v prvom čítaní schválil balík 19 zákonov, ktoré rozsiahlym spôsobom obmedzujú práva LGBT+ ľudí vrátane zákazu “propagácie” vzťahov medzi osobami rovnakého pohlavia a chirurgických zákrokov na zmenu pohlavia. Väčšina opozičných predstaviteľov schôdzu i hlasovanie bojkotovala, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

19:45

Srbské úrady vo štvrtok zrušili otvorenie festivalu kosovskej kultúry, ktorý sa mal konať súčasne v srbskom hlavnom meste Belehrad a kosovskej metropole Priština. Otvorenie festivalu kultúry srbskej a etnicky albánskej komunity z Kosova bolo odvolané len niekoľko hodín pred začiatkom podujatia, spresnila vo svojej správe agentúra AFP. Odvoláva sa na ňu TASR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke silný dážď počas búrky v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto 27. júna 2024

Autor: TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali