Poltika Ursuly von der Leyenovej voči Číne čelí momentu pravdy

❚❚

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:06

Slovenská asociácia pre elektromobilitu (SEVA) oceňuje stanovisko slovenskej vlády, ktorá v Bruseli hlasovala proti zavádzaniu ciel na elektromobily dovážané z Číny. Prípadné recipročné opatrenia zo strany Číny totiž môžu vážne ohroziť slovenský export. SEVA o tom informovala v piatok.

Odpoveď zo strany Číny by podľa riaditeľa SEVA Patrika Križanského mohlo vážne zasiahnuť napríklad SUV modely vyrábané v automobilkách Volkswagen Bratislava a JLR Nitre, čo by vážne zasiahlo slovenský priemysel a pracovné miesta. 

16:04

Španielske vzdušné sily v piatok uviedli, že neďaleko mesta Teruel v Aragónsku havarovala stíhačka F-18. Pilot lietadla pri nehode zahynul. TASR píše podľa agentúr EFE, Reuters a portálu Flight Global.

K nehode došlo na poludnie. Pilotom bol podplukovník Pablo Estrada Martín a jeho smrť na sociálnej sieti X potvrdili španielske vzdušné sily.

15:55

Švédska prokuratúra v piatok uviedla, že existuje podozrenie na spojitosť medzi utorňajšou streľbou a výbuchom, ktorých cieľom boli izraelské veľvyslanectvá v Štokholme a Kodani. Prokuratúra však neuviedla ďalšie podrobnosti. Švédska tajná služba vo štvrtok informovala, že do útokov by mohol byť zapletený Irán. TASR píše podľa správ agentúry DPA a AFP.

15:06

Úsek diaľnice D1 za Hlohovcom v smere na Trnavu je v piatok popoludní pre dopravnú nehodu dvoch osobných áut neprejazdný. Zelená vlna STVR o tom informovala na sociálnej sieti.

15:01

V piatok dorazila do Libanonu dodávka zdravotníckeho materiálu od Organizácie Spojených národov (OSN), prvá od minulotýždňovej eskalácie konfliktu medzi Izraelom a proiránskym hnutím Hizballáh. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Zásielka obsahuje 30 ton zdravotníckeho materiálu, ktorý vystačí na ošetrenie desiatok tisíc ľudí, uviedla predstaviteľka Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v regióne.

14:57

Tohtotýždňový iránsky raketový útok na Izrael bol “úplne legálny a legitímny”. Vyhlásil to v piatok iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí s tým, že išlo o minimálny trest za “zločiny” Izraela. TASR o tom informuje podľa správ agentúry AFP a Reuters.

Chameneí: Útok Iránu na Izrael bol legitímny
Na snímke iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí (druhý sprava) číta Korán počas ceremónie v Teheráne 4. októbra 2024
14:56

Bosnu a Hercegovinu (BaH) v noci na piatok zasiahli silné dažde a v dôsledku prívalových záplav tam zahynulo najmenej 20 ľudí. Voda zaplavilo niekoľko miest a dedín v strednej a južnej časti krajiny. TASR informuje podľa agentúr AFP, AP a HINA.

Najhoršia situácia je práve v Jablanici, kde sa prerušil mobilný signál a ľudia si nevedia privolať pomoc. Miestne úrady vyzývajú obyvateľov, aby nevychádzali z domov na zaplavené ulice.

14:55

Česko prišlo s iniciatívou udržania konkurencieschopnosti európskeho automobilového priemyslu. Chce, aby sa revízia nariadenia o emisných normách CO2 pre osobné automobily uskutočnila už v prvej polovici budúceho roka, namiesto plánovaného roku 2026. Ak sa tak nestane, hrozia podľa premiéra Petra Fialu pokuty. Iniciatívu predstavil v piatok spolu s ministrom dopravy Martinom Kupkom, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

14:52

Vplyvom schválených konsolidačných opatrení si štát plánuje zobrať viac ako dve tretiny z prípadného zisku Slovnaftu. Na dosiahnutý zisk bude mať pritom vplyv zvýšená sadzba dane pre právnické osoby vo výške 24 %, osobitný odvod platný aj pre rafinérie ako aj transakčná daň. Informovala o tom v piatok spoločnosť Slovnaft.

14:12

Nemecké automobilky Volkswagen a BMW vyzvali Európsku úniu (EÚ), aby pokračovala v rokovaniach s Čínou a zabránila obchodnému konfliktu po tom, ako väčšina členov európskeho bloku v piatok schválila dodatočné clá na dovoz elektromobilov z Číny. TASR o tom informuje na základe správ Reuters, DPA a AFP.

Podľa automobilky je možné dosiahnuť riešenie, ktoré zabráni clám a možnej obchodnej vojne.

13:47

Spoločnosť ZVS holding v Snine otvorila v piatok novú linku na výrobu 155 milimetrovej delostreleckej munície. Na slávnostnom otvorení sa zúčastnili predseda predstavenstva ZVS holding Pavol Čahoj a minister obrany SR Robert Kaliňák (Smer-SD).

Hodnota investície do rozšírenia výroby dosiahla 31,5 milióna eur. Celkovo tak bolo do sninskej prevádzky ZVS za posledné obdobie investovaných vyše 80 miliónov eur.

ZVS holding otvoril v Snine novú linku na výrobu tiel delostreleckej munície
Na snímke podpredseda vlády SR a minister obrany SR Roberta Kaliňák gestikuluje na tlačovej konferencii v zrekonštruovanej hale na výrobu 155 milimetrovej delostreleckej munície v spoločnosti ZVS holding v Snine
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali