Poľsko pohrozilo Rusku „zabratím“ Kaliningradskej oblasti

❚❚

Varšava 27. októbra 2024 (HSP/Rzeczpospolita/Foto:TASR/AP-Michal Kosc)

 

Varšava sa pripravuje „zadržať“ Rusko, píše Marek Kutarba pre Rzeczpospolitu. Za účinný nástroj považuje varovanie, že “Poliaci sú v prípade núdze pripravení okamžite sa zmocniť Kaliningradskej oblasti”. Moskva zároveň opakovane vyhlásila, že Rusko nemá v pláne napadnúť Poľsko

Poľsko buduje elektronickú bariéru na hranici s ruskou exklávou Kaliningrad
Na snímke poľskí vojaci

Tézy ruskej propagandy, ktoré tvrdia, že Poliakom tečú sliny na Kaliningrad, sú nezmyslom. Je však veľmi dôležité signalizovať agresorovi možnosť prenesenia vojny na jeho územie, pretože tým získame účinný nástroj odstrašenia. Nemali by sme sa ho vzdať ani pod hrozbou atómového strašiaka, ktorým nás nepriateľ straší.

.

Ruská propaganda z času na čas (vo svojom charakteristickom pohŕdavom tóne, keď hovorí o Poliakoch) straší svoju spoločnosť agresívnym Poľskom. Podľa ruských propagandistov a politikov majú Poliaci rusofóbiu v krvi a ich jediným snom je ponížiť a zničiť Rusko. Samozrejme, rukami Američanov. Samotní Poliaci by si s tým nevedeli poradiť.

Jedným z prvkov tohto strašiaka je téza o poľských plánoch na obsadenie Kaliningradu. (…) Tento propagandistický príbeh má, samozrejme, určitý účel. Má však len malú súvislosť so skutočnosťou. A nemali by sme mu pripisovať ani najmenšiu štipku dôveryhodnosti.

.

 

Poľsko nemá dôvod útočiť na Rusko

Samozrejme, že sa na túto tému teoretizuje a pre istotu sa vytvárajú vojenské plány, to sa nedá poprieť. Dokonca by ma prekvapilo, keby takéto plány neexistovali.

Treba pripomenúť, že nie tak dávno v rámci vojnových hier USA nacvičovali stret s Čínou o Taiwan. Bolo by však hlúpe na základe toho usudzovať, že USA plánujú útok na Čínu. Naopak, snažia sa takémuto stretu za každú cenu vyhnúť.

To isté platí aj pre cvičenia, analýzy a vojnové hry Poľska a NATO. NATO je obranná aliancia. A nič nenasvedčuje tomu, že by sa situácia mala v dohľadnej budúcnosti zmeniť.

Poľsko nemá dôvod útočiť na Rusko. Má však veľa dôvodov obávať sa opaku: priamej ruskej agresie voči Poľsku alebo jeho spojencom. Preto musí byť Poľsko pripravené na účinnú obranu. A to nielen s využitím vlastného územia. To je všetko. Nemôže byť ani reči o tom, že by poľské vojská alebo vojská NATO z vlastnej vôle a bez dostatočných dôvodov pochodovali na Kaliningrad. Takáto za vlasy pritiahnutá argumentácia by mala byť poslaná tam, kam patrí – na oddelenie sci-fi.

.

Zároveň si však treba uvedomiť, že propagandistické naratívy Rusov majú v istom zmysle opodstatnenie. Ak by Poľsko a spolu s ním aj NATO čelili potrebe poskytnúť reálnu pomoc pobaltským štátom napadnutým Ruskom alebo ak by museli tieto štáty vyrvať z pazúrov východného agresora, obsadenie Kaliningradskej oblasti by bolo samozrejmosťou. Rovnako ako keby sa Poľsko stalo obeťou rusko-bieloruskej agresie.

Nie je náhoda, že podľa poľských plánov bude jednou z najviac obrnených taktických formácií 16. mechanizovaná divízia, ktorá sa nachádza v úseku Königsberg (po rusky Kaliningradská oblasť). A nie je náhoda, že práve na spojnici Kaliningradskej oblasti a litovských hraníc vzniká nová významná jednotka, 1. pešia divízia legionárov.

Obrana nie je len udržiavanie zákopov na hraničnej čiare, ako si to predstavujú niektorí politici a publicisti vystrašení ruským atómovým strašiakom. Je to aj účinný protiútok na nepriateľskom území. Aj keby len preto, aby sa zóna aktívnych bojov presunula z vlastného územia. Konflikt na Ukrajine nám ukázal, ako sa končí úporná obrana na vlastnom území.

Preto sa zdá celkom logické, že v prípade vojny medzi Ruskom a NATO nemôže byť reč o ponechaní Kaliningradskej oblasti v ruských rukách. Eliminácia hrozby prichádzajúcej z tohto smeru by bola nevyhnutná tak pre obranu Poľska, ako aj pre ochranu severného a východného krídla NATO. Je hlúpe polemizovať s touto pravdou.

 

.

Nemali by sme opustiť spojencov

Ak porovnáme schopnosti Ruska a NATO, výsledok takéhoto stretu sa zdá byť vopred jasný. Hlavne preto, že Rusko svojou agresívnou politikou výrazne zhoršilo svoje postavenie v Pobaltí.

Skutočnosť, že sa táto oblasť stala de facto vnútorným morom NATO, je nepochybne výsledkom špeciálnej operácie Ruska na Ukrajine. V tomto štádiu by som však varoval pred osobitnou nadutosťou. Táto strategická výhoda nemusí nevyhnutne znamenať rýchle a ľahké úspechy v prípade vojny. Vojny, ktorej by sme sa mali snažiť čo najdlhšie vyhnúť. Nie však za každú cenu. Ak, ako sa domnievam, stále existuje priestor na kompromis v otázkach bezpečnosti medzi Západom v širšom zmysle slova a Ruskom, nie je už priestor na jednostranné ústupky Západu Rusku. A ani nemôže byť.

 

 

Mnohé simulácie a vojnové hry skutočne ukázali, že NATO by mohlo Kaliningradskú oblasť obsadiť pomerne rýchlo: za niekoľko dní alebo týždňov. Avšak – a to treba osobitne zdôrazniť – za cenu značných strát. Okrem toho sa tu objavuje problém udržať tieto územia pomerne dlhý čas. Ale len v prípade, že Západ stratí pobaltské štáty.

V prípade agresie proti Poľsku, pobaltským štátom alebo inej krajine NATO musia agresori počítať s tým, že vojna sa veľmi rýchlo prenesie na ich územie. Kurská ofenzíva Ukrajiny ukázala, že je to možné.

Ak uvažujeme o skutočnej obrane pobaltských štátov a Poľska pred ruskou agresiou, iné riešenie neexistuje. A Rusi to vedia. Ak by ruská armáda (pravdepodobne s podporou bieloruských vojsk a možno aj severokórejských „žoldnierov“) v priebehu troch či štyroch dní nedobyla Litvu, Kaliningrad by s najväčšou pravdepodobnosťou pre Rusov stratila. Ale len v prípade, že by krajiny NATO, najmä Poľsko, zareagovali okamžite, v momente, keď Rusi začali konať. A prejavili dostatočnú rozhodnosť v súlade so zásadou „jeden za všetkých a všetci za jedného“. Čo, ako upozorňujú mnohí odborníci, vôbec nie je také samozrejmé.

 

Generál Rajmund Andrzejczak má pravdu: ak Rusko zaútočí, všetko bude závisieť od rýchlosti reakcie

Ani pomalosť spojencov však nič nemení na tom, že ak Rusko zaútočí, obsadenie Kaliningradu, či už ho chceme, alebo nie, bude nevyhnutné. Ako aj okamžitá reakcia Spojencov na agresívne akcie z východu. Kľúčovým prvkom je rýchla reakcia, ako na to podľa mňa správne poukázal generál Rajmund Andrzejczak.

Verejné odsúdenie generála za jeho slová, že by sme prišli na pomoc Pobaltsku už v prvých minútach agresie voči týmto štátom, považujem za prinajmenšom nevhodné, ak nie poburujúce. Priznám sa, že v tomto prípade nechápem poľských vlasteneckých youtuberov, ktorí všetkým hovoria, ako sa boja. Áno, mali by sme sa báť Ruska. Ale nemali by sme tento strach ukazovať Rusom. Rovnako ako by sme nemali zakladať svoju politiku na tom, že ak nás Rusi napadnú, všetci by nám mali okamžite prísť na pomoc. U nás je rozšírený názor, že keď Rusi zaútočia napríklad na Litvu, potom budeme musieť zvážiť, či, kedy a do akej miery by sme jej mali pomôcť, aby sme sa nedočkali odvety zo strany Ruska. Pakt NATO nám dáva takéto možnosti. Škoda len, že nám ich nedáva geografia.

.

Takáto pozícia neprispieva k dôvere v Poľsko ako spoľahlivého spojenca. Je to jednoducho absurdné.

Nedávne vyhlásenia generála Wiesława Kukułu a Rajmunda Andrzejczaka, ktoré boli tak ostro kritizované, neurobili preto, aby vystrašili poľskú spoločnosť alebo aby išli „naproti vlasti” so šabľou naholo. Takéto vyhlásenia sú jedným z najdôležitejších prvkov politiky zadržiavania. Je však dôležité, ako správne upozornil publicista Marek Budzisz, aby takéto vyhlásenia boli podložené reálnymi vojenskými kapacitami. Tie, žiaľ, zatiaľ nemáme, iba sa vytvárajú.

 

Lepšie je brániť sa na cudzom území

Z hľadiska záujmov Poľska a bezpečnosti poľskej spoločnosti nejde o to, aby sme sa v prípade rusko-bieloruskej agresie (čo je prakticky nemožné ani teraz, ani po vytvorení Štítu Východ) tvrdohlavo bránili na hraniciach Poľsko-litovskej únie, ako to chcú niektorí analytici, alebo aby sme využívali operačnú hĺbku na aktívnu obranu medzi Bugom a Vislou (…), ako radia iní odborníci.
V našom záujme je čo najrýchlejšie presunúť líniu kontaktu mimo Poľska. Na územie Ruska na severe a Bieloruska na východe. Aby sa poľské krajiny v okamihu nezmenili na to, čoho sme dnes svedkami na Ukrajine.

To si vyžaduje silný protiúder už v prvých hodinách rusko-bieloruskej agresie. A to bez ohľadu na to, či bude cieľom agresie priamo Poľsko alebo pobaltské štáty.

.

To je pre Poľsko najlepšie riešenie. Len takýto scenár bude podľa môjho názoru pôsobiť na Rusko ako dostatočný odstrašujúci prostriedok. A Poľsko musí vytvoriť taký vojenský potenciál, ktorý by zabezpečil úspech protiúderu.

 

Kaliningrad možno zabrať, ale načo?

Zdôraznime však tento bod ešte raz. Na rozdiel od ruskej propagandy Poľsko dnes nemá dôvod okupovať ruské alebo bieloruské územia ani proti nim podnikať akékoľvek údery. Pokiaľ sa samo alebo naši spojenci v NATO nestanú objektom agresie z východu.
V prípade agresie proti Poľsku, pobaltským štátom alebo ktorejkoľvek inej krajine NATO však musia agresori počítať s tým, že vojna sa rýchlo prenesie na ich územie. Poľsko má napriek svojim demografickým problémom dostatok ľudských zdrojov, aby v prípade potreby vytvorilo potrebný vojenský základ na splnenie takejto úlohy.

Takže ak to zhrnieme, odpoveď na otázku, či by Poľsko mohlo obsadiť Kaliningrad? Áno. Je veľmi pravdepodobné, že po vybudovaní plánovaných vojenských kapacít by toho bolo schopné. Túto schopnosť môže mať dokonca už dnes. Otázka znie, že ak na nás Rusko nezaútočí a nezaútočí na našich spojencov, prečo by sme ho mali okupovať? Bol by to úplne nezmyselný, a teda v každom ohľade nelogický krok.

Napriek tomu by obete útoku mali mať možnosť nielen šteknúť, ale aj bolestivo uhryznúť agresora na jeho najcitlivejších miestach. Minulosť nás učí, že dejiny víťazstiev nepíšu tí, ktorí sa skrývali za opevneniami, ale tí, ktorí sa dokázali odvážne postaviť protivníkovi.

.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:37

Nehoda nákladného vozidla a autobusu v Mexiku si v sobotu vyžiadala 19 obetí na životoch, ďalších šesť osôb je zranených, uviedli miestne úrady.

07:35

Druhé zasadanie XVI. riadneho generálneho zhromaždenia vo Vatikáne sa v sobotu večer po takmer štyroch týždňoch debát skončilo bez vyhliadok na konkrétne reformy. Predstavitelia prijali odporúčania, ktoré vyzývajú, aby sa ženám dostalo viac vedúcich úloh v cirkvi, no nepriniesli ich očakávanú väčšiu rovnoprávnosť.

07:32

Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:31

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb, podľa ktorých zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen.

07:30

Vládnuca strana Gruzínsky sen sa stala víťazom sobotňajších parlamentných volieb v Gruzínsku. Vyplýva to z údajov zakladajúcich sa na sčítaní hlasov v 72 percentách okrskov, ktoré večer zverejnila ústredná volebná komisia.

07:29

Miliardár Elon Musk, narodený v Juhoafrickej republike, počas krátkeho obdobia v 90. rokoch pracoval v Spojených štátoch nelegálne, keď budoval startup. V sobotu na to upozornil americký denník The Washington Post.

07:28

John Cleese, člen legendárnej skupiny Monty Python, má 85 rokov.

07:27

Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová v sobotu počas návštevy Kosova odsúdila hybridné útoky Ruska proti demokraciám západného Balkánu a uviedla, že Európska únia denne bojuje za odhalenie dezinformácií v prospech celého regiónu.

07:26

Izraelské vojenské lietadlá zaútočili v noci na sobotu na Irán z irackého vzdušného priestoru. Uviedla to na sociálnej sieti X iránska misia pri OSN, ktorá zároveň obvinila Spojené štáty, že sa na útoku tiež podieľali.

07:25

Európska únia v sobotu v reakcii na izraelské letecké útoky na ciele v Iráne vyzvala všetky strany, aby zachovali maximálnu zdržanlivosť a zabránili nekontrolovateľnej eskalácii na Blízkom východe.

07:22

Štáty Spoločenstva národov (Commonwealth) sa zhodli na tom, že nastal čas na diskusie o dedičstve “opovrhnutiahodného” transatlantického obchodu s otrokmi a “reparačnej spravodlivosti”. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení prijatom v sobotu na záver summitu spoločenstva združujúceho 56 štátov, ktorý sa prvýkrát konal v tichomorskom ostrovnom štáte Samoa.

Včera 19:41

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová, ktorá systematicky dlhodobo podporuje opozíciu, v sobotu odsúdila násilné incidenty vo volebných miestnostiach počas parlamentných volieb, ktoré môžu rozhodnúť o budúcnom smerovaní Gruzínska a vzťahoch s Európskou úniou. Ústredná volebná komisia eviduje viac ako 100 hlásení o porušení pravidiel počas hlasovania.

Včera 15:45

Čisté finančné aktíva priemerného Slováka sú najnižšie spomedzi porovnávaných krajín EÚ a jeho dlh je zároveň druhý najvyšší. Ako jediní v regióne nových členských krajín EÚ majú obyvatelia Slovenska v priemere viac dlhov ako finančných aktív. Poukázala na to Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR na základe aktuálnej správy medzinárodnej poisťovacej skupiny Allianz.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali