Poľsko dalo Lukašenkovi ultimátum: Buď Wagner pri Mogileve, alebo poľská armáda v Minsku. Varšava chce bojovať priamo s Rusmi

❚❚

Varšava 1. septembra 2023 (HSP/Foto:TASR/AP/Sergei Guneyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo,Facebook)

 

Poľsko sa rozhodlo vytvoriť na hraniciach s Bieloruskom ďalšiu operačnú skupinu. Informujú o tom médiá s odvolaním sa na predstaviteľov ministerstva obrany krajiny, uvádza v svojom článku zverejnenom v novinách Svobodnaja Pressa Irina Guseva

Alexandr Lukašenko
Na snímke bieloruský prezident Alexandr Lukašenko

Skupina bola vytvorená s cieľom zabezpečiť prítomnosť jednotlivých jednotiek, ako aj “demonštrovať schopnosť okamžite reagovať na pokusy o destabilizáciu situácie na východnej hranici”.

.

 

Vytvorené zoskupenie je veľmi silné

Úlohy posilnenia obrany plnia poľské jednotky 16. mechanizovanej divízie, 18. mechanizovanej divízie a 1. pešej divízie, ktoré sa vytvárajú, ako aj 17. mechanizovaná brigáda, 6. letecká brigáda, 25. jazdecká brigáda, 21. základňa bezpilotných prostriedkov, 1. letecká brigáda pozemných síl, sily územnej obrany, vojenská polícia a špeciálne sily.

.

Skupina má k dispozícii obrnené transportéry Rosomak, samohybné húfnice Rak, tanky Leopard, MANPADS Piorun, ženijnú a prieskumnú techniku a bezpilotné lietadlá, ako aj vrtuľníky.

Mimochodom, predtým Michal Dworczyk, člen poľskej rady ministrov, uviedol, že výdavky na obranu v Poľsku sa počas ôsmich rokov, keď bola pri moci strana Právo a spravodlivosť Jaroslawa Kaczynského, takmer štvornásobne zvýšili, zatiaľ čo veľkosť ozbrojených síl sa takmer zdvojnásobila.

Na tomto pozadí, zjavne hrajúc so svalmi, Poľsko a pobaltské štáty nedávno prisľúbili, že zatvoria niekoľko ďalších kontrolných stanovíšť na hraniciach s Bieloruskom, a požadovali vyhostenie PMC “Wagner” z krajiny.

“Od úradov v Minsku sme požadovali, aby skupina “Wagner” okamžite opustila územie Bieloruska a aby migranti okamžite opustili pohraničnú zónu a boli poslaní do krajín svojho pôvodu,” uviedol šéf poľského ministerstva vnútra Mariusz Kaminski na tlačovej konferencii po stretnutí s partnermi z Lotyšska, Litvy a Estónska, na ktorom sa diskutovalo o úplnom uzavretí hranice s Bieloruskom.

Prezident Bieloruska Alexander Lukašenko označil za nerozumné a hlúpe požiadavky vedenia Poľska a pobaltských štátov na stiahnutie PMC Wagner z Bieloruska.

.

“Dostali sa do takej situácie, že už požadujú ich okamžité stiahnutie z Bieloruska. Zároveň zvyšujú vojenské rozpočty, sťahujú k našim hraniciam veľké vojenské formácie. Odpoveď je jednoduchá: v Poľsku, Litve a ďalších pobaltských štátoch by nemal byť ani jeden cudzí vojak. Potom si môžu robiť nároky aj na prítomnosť vojakov z iných krajín u nás. Zatiaľ sú to nerozumné a hlúpe požiadavky (dokonca ani nie žiadosti a návrhy, ale požiadavky),” povedal na zasadnutí Bezpečnostnej rady.

Hlava Bieloruska tiež poznamenala, že krajiny NATO vytrvalo presadzujú svoju politiku expanzie, budujú vojenskú prítomnosť v okolí republiky, neustále uskutočňujú provokatívne cvičenia na jej hraniciach.

“Napätá situácia vo svete a priamo na našich hraniciach, tlak sankcií nám nedávajú možnosť byť absolútne pokojní a sebavedomí do budúcnosti,” povedal Alexander Lukašenko.

Mimochodom, úrady pobaltských štátov sľubujú, že v prípade incidentov na hraniciach s Bieloruskom uzavrú hraničné priechody, ale tieto incidenty sami vytvárajú, čím vlastne Minsk provokujú. Takto 30. augusta Štátny hraničný výbor Bieloruska informoval o fakte nelegálneho prekročenia hraníc Lotyšskom.

“Videokamery zaznamenali moment nelegálneho prekročenia bieloruskej hranice dvoma neznámymi osobami vo vojenských uniformách. Ozbrojení strážcovia zákona vstúpili na bieloruskú stranu na dva metre, prešli pozdĺž hranice a potom sa vrátili späť do Lotyšska,” uvádza sa vo vyhlásení agentúry.

.

GPK tiež uviedla, že susedná strana bola o incidente riadne informovaná.

Vojenský expert, riaditeľ Múzea vojsk protivzdušnej obrany Jurij Knutov sa domnieva, že Varšava a jej pobaltskí partneri sa chystajú zatiahnuť Bielorusko do vojenského konfliktu a prípadne otvoriť druhý front s cieľom oslabiť možnosti Ruska.

– Bol tu pokus otvoriť druhý front s pomocou Gruzínska, ale to kategoricky odmietlo účasť na ňom. Teraz sa zdá, že sa o to pokúšajú s pomocou pobaltských štátov a Poľska, najmä preto, že Poľsko sa správa dosť agresívne. Objavili sa dokonca údaje, že Poľsko sa priamo zapojilo do bojov na Ukrajine, a to veľmi aktívne. Objavili sa informácie, že bolo zabitých 10-tisíc Poliakov. To je takmer celá divízia. Ak je to pravda, hovorí to o rozsiahlej účasti Poľska na vojenskom konflikte na Ukrajine.

 

“SP: O čom svedčí vytvorenie silnej brigády Poľskom na hraniciach s Bieloruskom?

– Poľsko má v pláne v najbližších piatich rokoch zdvojnásobiť svoju pravidelnú armádu a zvýšiť jej stav na 300 000 osôb plus mobilizačný zdroj. Na tento účel Poľsko nakupuje tanky Abrams, požiadalo o nákup 500 kusov HIMARS (hoci samotní Američania majú menej ako polovicu tohto počtu), z Južnej Kórey sa kupuje 2 tisíc tankov Black Panther, obrnené transportéry, stíhačky typu F-16, ale juhokórejskej výroby. Inými slovami, vyzbrojovanie Poľska ide míľovými krokmi.

Himars
Na snímke raketomet Himars

Poľsko sa plánuje stať najsilnejšou vojenskou mocnosťou v Európe, ako nedávno oznámilo. Preto má Poľsko ambície v Kaliningradskej oblasti a Bielorusku. Veria, že Ukrajina je už pod ich kontrolou. Sny Poľska o obnovení štvrtého Poľsko-litovského spoločenstva, Poľska od mora k moru, sa tak podľa názoru Varšavy môžu uskutočniť v najbližšom desaťročí.

Podľa môjho názoru je to úplná utópia a rozumní politici a vojenskí experti aj na Západe priznávajú, že Poľsko nemá ani sily, ani vojenský potenciál na realizáciu svojich imperiálnych plánov.

Ak hovoríme o súčasnej situácii, Washington má záujem na tom, aby sa Poľsko pokúsilo rozpútať druhý front na hraniciach s Bieloruskom a tým drasticky oslabilo potenciál Ruska, pretože Rusko ako druhá strana zväzového štátu bude nútené zasiahnuť. Okrem toho Putin za Lukašenka verejne vyhlásil, že Rusko bude brániť Bielorusko ako svoje vlastné územie.

 

.

“SP”: Ako je bieloruská armáda pripravená odraziť agresiu?

– Výzbroj bieloruskej armády je pomerne moderná, ale armáda je plne branná, nie sú v nej žiadni kontraktori, profesionáli, to znamená, že kvalita výcviku nie je veľmi dobrá, preto Lukašenko požiadal PMC “Wagner”, aby sa premiestnili na územie Bieloruska, aby sa mohli zapojiť do bojového výcviku bieloruskej armády a aspoň čiastočne kompenzovať malú veľkosť bieloruskej armády a nedostatok náležitých bojových skúseností.

Objektívne povedané, s bieloruskou armádou nemožno vážne počítať. Keď v Bielorusku došlo k pokusu o “oranžovú revolúciu” a Tichanovská chcela vstúpiť do jednej z vládnych budov, aby sa potom ako “legálne zvolená” prezidentka obrátila na Západ a požiadala o vovedenie vojsk, poľské jednotky už boli na hraniciach s Bieloruskom. Krajinu zachránil len presun našich výsadkárov a bieloruských vojsk k hraniciam.

Bielorusko sa nedokáže samo ubrániť, Lukašenko to chápe, a zrejme aj preto Bielorusko a Rusko spolupracujú vo vojenskej oblasti.

 

.

“SP”: Aké zbrane má Minsk?

– Sú tam moderné S-400, Iskandery, a dokonca aj MLRS (“Polonez” – pozn. red.), vytvorené spoločne s Čínou, s dosahom až 300 kilometrov. Tieto zbrane však nebudú stačiť na zorganizovanie serióznej obrany, na boj napríklad proti poľskej invázii.

 

“SP: Prečo pobaltské štáty stále hovoria ako zaklínadlo o nebezpečenstve Wagnera? Prečo sa ho tak boja?

– “Wagner” preukázal svoju vysokú bojovú účinnosť na území Ukrajiny. A na tých úsekoch frontu, kde boli umiestnené Wagnerove jednotky, vždy zvládli úlohu a vybojovali víťazstvá, pričom spôsobili nepriateľovi veľké škody, hoci sami mali značné straty.

.

Poľsko aj Pobaltie chápu, že v prípade potreby, v prípade pokusu o inváziu do Bieloruska, bude PMC “Wagner” brániť Lukašenka a nezávislosť Bieloruska, a, samozrejme, tieto krajiny budú musieť čeliť vážnym, vojensky dobre pripraveným silám, ktoré sú lepšie ako poľská armáda aj pobaltská armáda.

Ak si Poliaci uvedomujú, že sú silnejší ako bieloruská armáda, uvedomujú si aj to, že sú slabší ako PMC “Wagner”.

 

“SP: Bude počet provokácií narastať? Rozhodnú sa Poliaci a Pobaltie pre agresiu proti Bielorusku bez príkazu Washingtonu?

– Ak hovoríme o Pobaltí, je to málo pravdepodobné. Sú príliš slabí. Pokiaľ ide o Poľsko, v tejto fáze si myslím, že nepôjde ďalej ako k provokáciám. Úlohou Poľska dnes je pokúsiť sa zorganizovať takú provokáciu, keď sa bude tvrdiť, že (Bielorusi – pozn. red.) zaútočili priamo na Poľsko, a bude možné obrátiť sa na blok NATO, aby sa odvolal na článok 5. To je však utópia, pretože v týchto situáciách, ktoré už nastali vinou Varšavy, NATO dokonale pochopilo, kto za tým stojí, a okamžite vyhlásilo, že článok 5 nebude uplatnený. Takýchto situácií už bolo niekoľko.

Pre Varšavu je najdôležitejšie, aby nebojovala sama, ale rukami NATO, ale v Bruseli to chápu a robia všetko pre to, aby Poľsko zastavili skôr, ako urobí nejakú hlúposť, ako hovorí Baťka (Lukašenko – pozn. red.).

 

.

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:47

Mnohí poslanci Európskeho parlamentu počas stredajšej diskusie v Štrasburgu s predstaviteľmi Európskej komisie a Rady EÚ o systéme povolení na pobyt pre cudzincov v Maďarsku vyjadrili obavy, že Budapešť zmiernila požiadavky na preverovanie Rusov a Bielorusov vstupujúcich do schengenského priestoru.

17:46

Španielsky premiér Pedro Sanchéz vyzval na deeskaláciu konfliktu na Blízkom východe po tom, ako tento týždeň v Libanone zahynulo 37 ľudí v dôsledku výbuchov pagerov a vysielačiek. Vyjadril sa tak vo štvrtok na stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Išlo o prvé stretnutie oboch lídrov, odkedy Španielsko oficiálne uznalo štát Palestína.

17:45

Vzhľadom na zložitú situáciu na Ukrajine chce nemecká vláda zvýšiť vojenskú pomoc plánovanú na tento rok o 397 miliónov eur. Píše sa to v liste, ktorý adresoval štátny tajomník ministerstva financií Florian Toncar predsedovi rozpočtového výboru Spolkového snemu Helgemu Braunovi.

17:44

Izrael prišiel s novým rámcom pre dohodu s palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorá by umožnila prepustenie všetkých rukojemníkov naraz a ukončenie bojov v Pásme Gazy spolu s bezpečným odchodom z enklávy pre vodcu Hamasu Jahju Sinwára a jeho spoločníkov.

17:43

Portugalská vláda vyhlásila na piatok deň štátneho smútku za obete požiarov, ktoré v týchto dňoch sužujú krajinu. Kabinet o tom rozhodol vo štvrtok.

17:06

Vodca Hizballáhu označil udalosti s elektronickými zariadeniami v Libanone za masový teroristický čin, genocídu, ktorá viedla k vyhláseniu vojny.

16:44

Sedem týždňov pred prezidentskými voľbami v USA získala kandidátka demokratov Kamala Harrisová v prieskumoch v štátoch Pensylvánia a Michigan mierny náskok – najmenej päť percentuálnych bodov – pred svojím republikánskym súperom Donaldom Trumpom. Podľa TASR citujúcej agentúru Reuters to vyplýva z prieskumu Quinnipiac University, súkromnej vysokej školy zo štátu Connecticut, zverejneného v stredu.

16:35

Turecko vo štvrtok obvinilo Izrael, že prostredníctvom vlny výbuchov, ktoré v utorok a stredu zasiahli príslušníkov libanonského hnutia Hizballáh, sa snaží vojnu v Pásme Gazy rozšíriť aj do Libanonu.

16:33

Zvýšené ceny plynu a tepla sa dotknú niektorých domácností. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR preto pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Taktiež sa snaží zabezpečiť cenovo výhodný plyn z východu. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali