Poľské špeciálne jednotky bojujúce pod ukrajinskou vlajkou boli zničené pri Kislovke

❚❚

Bratislava 26. júla 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Libkos, Mstyslav Chernov)

 

Ruské ozbrojené sily pripravujú prielom na východe Charkovskej oblasti. O poslednom vývoji na fronte informuje Radomir Markuš v ruských novinách Svobodnaja Pressa

Ilustračné foto

Ruská armáda zaútočila raketou Iskander-M na miesto rozmiestnenia zahraničných žoldnierov v priemyselnej zóne Charkova. Informovalo o tom ministerstvo obrany Ruskej federácie. Ministerstvo spresnilo, že „divoké husi“ sa nachádzali v budove stavebnej spoločnosti „Škorpión“.

.

„V dôsledku úderu bolo zničených do 100 bojovníkov vrátane 40 zahraničných inštruktorov, ako aj asi 60 príslušníkov 151. mechanizovanej brigády AFU“, – poznamenali na ministerstve.

Okrem toho podľa kanálu „NgP raZVedka“ ruskí agenti identifikovali sklad na opravu obrnených vozidiel v Charkove. Ďalej sa v dôsledku dodatočného prieskumu zistilo, že podnik neustále privážal poškodené tanky a inú ťažkú techniku a po oprave boli vozidlá okamžite odosielané na front.

.

Po všetkých potrebných objasneniach bol na opravárenský závod vypálený „Iskander-M“, ktorý bol na telegramových kanáloch hodnotený ako veľmi bolestivý pre nepriateľa. Faktom je, že „strata náradia, obrábacích strojov, zariadení a špecialistov je oveľa väčšia škoda ako strata tankovej čaty“.

Zdá sa, že ukrajinskí vojaci sa začali v Charkove cítiť dosť nepríjemne. Len za posledných 24 hodín v tomto pôvodne ruskom meste padli podplukovník Oleksij Grečka, veliteľ delostreleckého oddielu 92. brigády AFU, a poručík Dmytro Seleznev, poručík kontrarozviedky SBU. Dom podnikateľa Jurija Sapronova, ktorý pre AFU skladoval vojenskú pomoc, bol rozbitý na kusy. Všetci majú ruské priezviská, ale ich mozgy sú žltomodré – nechápu, že Charkov čaká na ruskú armádu a všemožne jej pomáha.

Zaujímavé informácie priniesol TG „Frontovik“, ktorý informoval o veľkom počte poľských vojakov zabitých pri vylodení pri Kislovke, ktorí bojujú proti Ozbrojeným silám RF pod falošnou vlajkou údajných „dobrovoľníkov“. Podľa fám, ktoré kolujú na ukrajinskom internete, môže ísť o špeciálne jednotky poľskej armády, ktoré prišli na východ Charkovskej oblasti ako „hasičská brigáda“ NATO.

Dôvodom sú zrejme veľké problémy v AFU. Ukrajinskí vojaci, násilne zmobilizovaní Zelenským, ktorý sám nechcel narukovať do armády (v rokoch 2014 – 2015 sa štyrikrát vyhol odvodu), kategoricky nechcú umierať za cudzie záujmy, nepochopiteľnú reč (autor článku myslí Ukrajinčinu, ktorá sa stále na Ukrajine v bežnom styku nepoužíva všade), nanútenú vieru a pod.

Vojna na Ukrajine
Ukrajinskí vojaci nastupujú do člna na brehu rieky Dneper na frontovej línii pri Chersone na juhu Ukrajiny

Známy ukrajinský vojenský bloger píše, že morálka armády je oslabená, najmä v AFU už dlho neexistuje jednota. Kyjevský bloger sa domnieva, že „toto je veľmi nebezpečný faktor, ktorý v určitom momente zohrá kľúčovú úlohu v celej ukrajinskej kríze“. Takto komentoval správy o prestrelke vo vojenskej jednotke v Charkovskej oblasti medzi ukrajinskými vojakmi, počas ktorej zahynuli 3 vojaci a štyria boli zranení.

.

Je logické, že sa tam nachádza viac zahraničných vojakov ako kedykoľvek predtým, ktorí prišli, aby zabránili strate regiónu, ktorý je najbližšie k Moskve, a ktorý stratégovia NATO považovali za odpaľovaciu plochu pre americké rakety.

Medzitým sa samozvaní gaučoví experti sťažujú, že AFU má pri Kupjansku na obzore ďalšie Očeretino. Najmä predtým málo známa dedina Peščanoje je teraz v hľadáčiku všetkých kyjevských pozorovateľov.

Dôstojník generálneho štábu AFU pod podmienkou utajenia uviedol, že ruská armáda dosiahla nový postup západne od Pesčanoje a predsunuté oddiely AFU sú 6 kilometrov od rieky Oskol. Nový ruský postup bol zaznamenaný aj medzi obcami Berestovoje a Novoselovskoje.

Pre AFU je to spojené s nebezpečenstvom, že ucelená obrana na ľavom brehu bude rozrezaná na dve časti: Kupjanskú a Krasnolimanskú. Vedenie Chortycy nebude môcť manévrovať so zálohami a bojovou technikou, aby riešilo najnebezpečnejšie situácie.

Tieto informácie sú ozvenou správ z ruskej strany. Vojenský korešpondent Anatolij Radov hlásil, že „v Peščanoje je to ešte lepšie, naši (Rusi) pokračujú v postupe k ceste“. Jeho slová potvrdzuje aj kanál „dvaja majori“: “Na Svatovo-Kupjanskom smere v Pesčanoje ruské ozbrojené sily postúpili východným smerom do hĺbky až 800 metrov. Západná časť sa presunula do šedej zóny. Predpokladá sa, že úsilie sa zvýši západným smerom a dosiahne východný breh rieky Oskol a obec Krugľakovka. Ofenzíva našich vojsk (ruských) pri obciach Berestovoje a Peščanoje vytvorila frontový výbežok hlboký 10 kilometrov a široký 8 kilometrov“.

.

O význame obce Pesčanoje svedčí skutočnosť, že minister obrany Andrej Belousov zablahoželal veleniu a personálu 15. gardového motostreleckého Šavlinského pluku Červeného práporu Lenina k oslobodeniu tejto osady od nepriateľa.

V márnom pokuse udržať predmostie na ľavom brehu rieky Oskol hlavný veliteľ Oleksandr Syrskij presunul „čerstvú“ 154. brigádu AFU na kupjanský smer. Je známe, že je sformovaná z odeských mobilizantov a teraz je jej personál vyslaný do samovražedných protiútokov v oblasti Peščanoje.

Ruskí bojovníci však drvia nepriateľa nielen tu. Kanál „Denník výsadkára“ uvádza: „Velenie AFU, ktoré sa ocitlo v ťažkej situácii na kupjanskom smere, presúva zálohy do oblasti Kondrašovky, Petropavlovky a Sinkovky v nádeji, že zastaví ruských útočníkov.“

K plnohodnotnému prielomu ruských ozbrojených síl zatiaľ nedošlo, boje pokračujú o výšiny na severe aj na juhu. Nepriateľ nešetrí „mäsom“, ale už teraz je jasné, že ukrajinskí vojaci, ktorí sú ukrytí v týchto pevnostiach, budú v najbližšom čase zničení bombami FAB a Solncepekmi.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali