Poľnohospodárske komory krajín V4 vyzývajú Brusel k zmene smerovania poľnohospodárskej politiky

Poľnohospodárske komory krajín V4 vyzývajú Brusel k zmene smerovania poľnohospodárskej politiky

Bratislava 27. júna 2024 (HSP/ The Hungary Today/ Világgazdaság/ Foto:  TASR – Lukáš Grinaj)

 

„V Spoločnej poľnohospodárskej politike(SPP) Európskej únie je potrebná radikálna zmena, inak bude poľnohospodárstvo EÚ čeliť beznádejnej situácii, “ zdôraznili po svojom zasadnutí poľnohospodárske komory krajín V4 v spoločnom komuniké, píše The Hungary Today

Protest farmárov V4 na slovensko - českej hranici v Holíči
Na snímke českí farmári a poľnohospodári s transparentmi “My už sme ustúpili, teraz vy a Už toho máme dosť” protestujú na slovensko-českom hraničnom priechode Holíč – Hodonín

Poľnohospodárske komory krajín Vyšehradskej skupiny V4 sa stretli 17. – 18. júna v českých Chotoviciach. Na podujatí sa zúčastnili zástupcovia poľnohospodárov krajín V4, a to konkrétne vedúci predstavitelia Českej poľnohospodárskej komory, Národnej rady poľnohospodárskej komory Poľska, Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory a Maďarskej národnej poľnohospodárskej komory.

Reklama

„Keďže vojna medzi Ruskom a Ukrajinou pokračuje, európski poľnohospodári naďalej čelia nepredvídateľným podmienkam a existenčným ťažkostiam,“ píše Világgazdaság.

Medzi hlavnými témami diskusie bola situácia na poľnohospodárskych trhoch, príčiny protestov poľnohospodárov v celej Európe a ochrana názvov potravín živočíšneho pôvodu.

Reklama

 

Rastúce náklady a nízka kúpna sila

Na poslednom zasadnutí zástupcovia poľnohospodárskych komôr V4 konštatovali, že výrobné náklady prudko vzrástli. Malé a stredné poľnohospodárske podniky čelia vážnym existenčným problémom, zatiaľ čo trhy EÚ zaplavujú nekontrolované ukrajinské výrobky a výrobky dovezené z tretích krajín.

Vedúci predstavitelia českej, poľskej, slovenskej a maďarskej poľnohospodárskej komory zdôraznili, že poľnohospodári naliehavo potrebujú výraznú a rýchlu pomoc a Európska komisia musí aktivovať krízové rezervy Spoločnej poľnohospodárskej politiky.

„Trpezlivosť poľnohospodárov je na konci. Poľnohospodárstvo sa musí dostať do centra politiky EÚ a vzhľadom na jeho strategický význam mu musí byť venovaná priorita,“ zdôraznili vo vyhlásení.

Komory V4 zdôrazňujú, že európska Zelená dohoda (Green Deal) v súčasnej podobe a načasovaní má vážny negatívny vplyv na konkurencieschopnosť poľnohospodárstva.

Reklama

 

Zlé načasovanie Green Deal-u

Európska Zelená dohoda sa snaží riešiť negatívne vplyvy európskeho agropotravinárskeho systému na klímu, životné prostredie a verejné zdravie komplexne, a to prostredníctvom zohľadnenia celého potravinového reťazca prístupom od “farmy na vidličku“ (farm to fork).

Cieľom tohto prístupu je rozvíjať udržateľnejšie poľnohospodárske systémy prostredníctvom zavádzania agroekologických postupov, znižovať potravinové straty a plytvanie a podporovať zdravšie a udržateľnejšie stravovanie.

Štúdia verejného výskumného inštitútu však ukázala, že hoci sa priority presadzované európskou Zelenou dohodou zdajú byť opodstatnené z hľadiska životného prostredia a verejného zdravia, nemali by sa z nich vyplývajúce hospodárske výzvy bagatelizovať.

Výskumníci zdôrazňujú, že je potrebné prijať opatrenia nielen vo fáze konečnej spotreby, aby sa zabránilo masívnemu nárastu dovozu, ale aj v oblasti kvality ponúkaných potravín.

Reklama

Odvetvia živočíšnej výroby a regióny, v ktorých je chov hospodárskych zvierat dominantnou poľnohospodárskou činnosťou, sa nebudú schopné prispôsobiť samy. Bude potrebná silná a cielená verejná podpora.

 

Podpora ako pred 10 rokmi

Členské štáty dostávajú približne rovnakú úroveň podpory ako v roku 2014, poľnohospodári však čelia rastúcim výrobným nákladom, nedostatočnému prístupu na trh a strate kúpnej sily obyvateľstva.

„Vzhľadom na tieto ťažkosti nie je možné prejsť na udržateľnejšiu výrobu,” uviedli.

Prístupovým rokovaniam EÚ s Ukrajinou musí navyše predchádzať podrobná analýza vplyvu vstupu z hľadiska poľnohospodárstva a postavenia EÚ v medzinárodnom obchode.

Dôležitou otázkou podľa komôr je aj ochrana názvov potravín živočíšneho pôvodu, keďže medzi poľnohospodármi a výrobcami potravín v EÚ rastie nespokojnosť s označovaním týchto potravín.

V4 presadzuje ochranu na úrovni EÚ nielen pre mlieko a mliečne výrobky, ale aj pre iné potraviny živočíšneho pôvodu – napr. mäso, mäsové výrobky, ryby, vajcia, med. Cieľom je, aby označovanie rastlinných výrobkov nezavádzalo spotrebiteľov o ich výživovej hodnote.

Ďalšie spoločné zasadnutie poľnohospodárskych komôr Vyšehradskej skupiny sa uskutoční v septembri 2024 v Maďarsku.

Prečítajte si tiež :

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:14

Severná Kórea v nedeľu skritizovala trojstranné vojenské cvičenie Južnej Kórey, Spojených štátov a Japonska v medzinárodných vodách južne od juhokórejského ostrovného letoviska Čedžu tvrdiac, že takéto cvičenia ukazujú, že vzťahy medzi týmito tromi krajinami sa zmenili na “ázijskú verziu NATO”.

07:14

Oceňovaný a populárny český herec Ivan Trojan má 60 rokov.

07:13

Pobrežie Slonoviny tento týždeň prijalo dodávku najmodernejších vakcín proti malárii – chorobe, ktorá v krajine denne zabije štyroch ľudí, väčšinou malé deti.

07:13

Pri sérii samovražedných bombových útokov v štáte Borno na severovýchode Nigérie prišlo v sobotu o život najmenej 18 ľudí, pričom ďalších 30 utrpelo zranenia.

07:12

Pri zosuvoch pôdy v Ošskej oblasti na juhu Kirgizska zomrelo v sobotu sedem ľudí, z toho päť detí. Informovala o tom agentúra AFP odvolávajúca sa na tamojšie ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:12

Tropická búrka Beryl, ktorá sa v piatok sformovala nad Atlantickým oceánom, zosilnela na hurikán kategórie 1. Americké Národné centrum pre hurikány (NHC) zároveň varovalo, že pred dosiahnutím Náveterných ostrovov by hurikán mohol ešte zosilnieť na kategóriu 3 alebo vyššiu.

07:11

Od Noci dlhých nožov, čistiek v nacistickom Nemecku, uplynulo 90 rokov. Rok a pol po svojom nástupe k moci rozpútal Adolf Hitler v krajine nacistické čistky s cieľom obmedziť vplyv oddielov Sturmabteilung (SA) a ich veliteľa Ernsta Röhma, ako aj umlčať kritikov. Svojou brutálnou akciou, počas ktorej odstránil desiatky protivníkov aj do budúcnosti ukázal, ako bude s potenciálnymi kritikmi zaobchádzať. 

07:10

Severne od Atén sa v sobotu popoludní vznietil lesný požiar, a to v súvislosti so zvýšeným rizikom vzniku požiarov v šiestich gréckych regiónoch.

07:10

Dánsky kráľ Frederik X. s manželkou kráľovnou Mary zavítali po prvýkrát od nástupu na trón do Grónska. Na najväčšom ostrove sveta, ktorý je oficiálne pod správou Dánska, strávia osem dní a navštívia na ňom viacero oblastí, informoval v sobotu dánsky kráľovský dvor.

07:09

Najmenej desať ľudí zahynulo v sobotu pri ruských raketových útokoch na juhoukrajinské mesto Vilniansk a dediny v Doneckej oblasti na východe krajiny. Útoky prišli po mesiacoch, keď boli ukrajinské sily vojensky v úzadí a Moskva v uplynulých týždňoch podnikla niekoľko ofenzív.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anna Imrišková z obce Drahovce kosí počas 1. ročníka podujatia Kosenie trávy pod Zbojníckym hradom

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali