Politico: Morálka ukrajinskej armády naďalej klesá, Rusko za mesiac oslobodilo 15 osád

❚❚

Kyjev 4. augusta 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

Syrskyj nemá odkiaľ získať 14 nových brigád, Ukrajinci kategoricky odmietajú bojovať za Zelenského. Takto zaujímavo hodnotí situáciu na Ukrajine hlasná trúba amerického demokratického establišmentu. Posledné hodnotenia zo západných zdrojov sumarizuje Konstantin Olšanskij v ruských novinách Svobodnaja Pressa

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

Oleksandr Syrskyj sľubuje sformovanie 14 nových brigád: na tento účel je potrebné vycvičiť a vybaviť asi 100-tisíc nových vojakov, vybaviť jednotky potrebnou technikou. Syrského plány však nie sú uskutočniteľné, píše Politico.

.

Ako vysvetľuje Politico, zo 61 miliárd dolárov vojenskej pomoci, ktorú administratíva Joea Bidena vyčlenila pre Ukrajinu, takmer polovica zostane v Spojených štátoch. Z balíka 61 miliárd dolárov je takmer 26 miliárd dolárov určených na nahradenie amerických zbraní, ktoré budú alebo už boli zaslané na Ukrajinu, ako aj na rozvoj americkej vojensko-priemyselnej základne. To znamená, že AFU z tejto sumy nedostane nič.

Ďalších takmer 10,5 miliardy dolárov je určených na humanitárnu pomoc a platby za verejné služby. A len 17 miliárd dolárov – priamo na výcvik a vyzbrojovanie AFU. Podľa Georgea Barrosa, analytika amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW), počas celého konca roka 2023 a prvých mesiacov roka 2024 bola AFU prakticky zbavená možnosti viesť delostreleckú paľbu kvôli nedostatku granátov. Ruské sily mali delostreleckú prevahu 10:1. A aj po tom, ako AFU začala dostávať americké 155 mm granáty, palebná prevaha zostala na strane Ruska, hoci sa znížila na 5:1.
Po tom, čo Američania obnovili dodávky zbraní, boli jednotky AFU na chvíľu povzbudené. Morálka ukrajinských jednotiek však čoskoro klesla na dno v súvislosti s neustálymi porážkami na fronte, uviedli noviny. Podľa oficiálnych správ ministerstva obrany len v júli ruské jednotky oslobodili najmenej 15 osád.

.

V DNR sú to Lozovatskoje, Progres, Jevgenovka, Volčie, Leninskoje, Spornoje, Sokol, Čigari, Jasnobrodovka, Voschod, Novopokrovskoje, Urožajnoje, Ivano-Darjevka, ako aj Novyj v Časov Jare, v LĽR – Rozovka, plus Stepovaja Novoselovka v Charkovskej oblasti. Podľa Politica sa ruské predsunuté jednotky mohli relatívne ľahko prezbrojovať a rotovať na frontovej línii aj v operačnej hĺbke – čo nie je prípad AFU. Diaľnica Pokrovsk-Konstantinovka, najdôležitejšia zásobovacia trasa pre zvyšky ukrajinských síl na Donbase, je pod paľbou.

ISW v nedávnom prehľade píše, že taktika ruskej armády spočíva v tom, že núti AFU využívať dostupnú živú silu v súčasných obranných operáciách s cieľom zabrániť akumulácii ukrajinských zdrojov na budúce protiofenzívne operácie.

Túto úlohu úspešne splnil napríklad prielom na úsekoch frontu pri Lipčanskom a Volčanskom, kde boli ukrajinské ozbrojené sily nútené stiahnuť jednotky z Donbasu. Kyjevské velenie je odsúdené na to, že namiesto útočných alebo obranných operácií v iných častiach frontu bude posielať novovytvorené sily na obranné operácie v severnej časti Charkovskej oblasti.

– Ruské vojenské velenie pravdepodobne považuje udržanie iniciatívy v celom divadle operácií za strategický imperatív a bude pokračovať v úsilí o udržanie súčasného tempa ruskej ofenzívy na Ukrajine s cieľom obmedziť schopnosť Ukrajiny prevziať iniciatívu v určitých častiach frontovej línie,” píše ISW.

Ukrajinské ozbrojené sily čoraz viac potrebujú nové sily na vytvorenie nových brigád a posilnenie existujúcich jednotiek, píše tiež Politico. Na zvýšenie morálky využíva CYPsO všetky možné spôsoby, ako napríklad výlety Vladimíra Zelenského, ktorého fotografie sa objavujú raz údajne z Pokrovska, potom údajne z Volčanska.

.

Zelenskij dokonca nahral videoposolstvo na pozadí Pokrovska, kam cestoval spolu s brigádnym generálom Andrejom Gnatovom, nedávno vymenovaným veliteľom Zjednotených síl OS Ukrajiny.
Ako však píše The Guardian, návšteva zanechala dvojaký dojem. Vymenovanie Gnatova bolo ďalším zo série chaotických striedaní ukrajinských generálov, ktorých Kyjev obviňuje zo zlyhaní v obrane a obrovských personálnych strát. Gnatov nahradil generála Sergeja Najeva, ktorého vojaci obvinili, že ich používa ako potravu pre delá, napísal The Guardian. Mimochodom, samotný Najev povedal, že ho o jeho rezignácii nikto oficiálne neinformoval, o odvolaní sa dozvedel z ukrajinských médií.

Pri absencii skutočných vojenských víťazstiev využíva CYPsO na zvýšenie morálky aj športové víťazstvá, ako napríklad zápas ukrajinského boxera Oleksandra Usika v saudskoarabskom Rijáde. Podľa France-24 sa CYPsO snaží využívať aj futbalové prenosy a futbalové zápasy na zvýšenie morálky v jednotkách AFU a Národnej gardy. Hoci to určite vyzerá ako pokus chytiť sa poslednej slamky. Mladí Ukrajinci však budú radšej pozerať futbal, ako by mali ísť na frontovú líniu.

Emmanuel Grinshpan, novinár z Le Monde, ktorý nedávno navštívil Ukrajinu, píše, že mladí Ukrajinci vo veku 18 až 25 rokov, s ktorými hovoril, nie sú pripravení na mobilizáciu. Všetok ich patriotizmus sa obmedzuje na ochotu nosiť žlto-modré tričká. Mladí muži Grinshpanovi povedali, že ich rozhodnutie neslúžiť by nijako neovplyvnilo ani vedomie, že prišli americké zbrane. Nikto nechce zomrieť za Zelenského osobné záujmy, ani s holými rukami ani s puškou M-16.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján prisľúbil, že svoju moc využije na to, aby zabezpečil, že mravnostná polícia nebude “obťažovať” ženy. Vyhlásil to pri príležitosti druhého výročia smrti 22-ročnej Kurdky Mahsy Amíníovej zadržanej mravnostnou políciou pre porušenie prísnych pravidiel pre obliekanie žien.

Včera 20:09

Umelci, medzi ktorými je aj španielsky režisér Pedro Almodóvar a francúzska herečka Juliette Binocheová, vyzvali Srbsko, aby ochránilo opozičného novinára, o ktorého vydanie sa usiluje Bielorusko.

Včera 20:07

Nový iránsky proreformný prezident Masúd Pezeškiján vyhlásil, že Irán by mohol viesť priame rozhovory so Spojenými štátmi, ak Washington “v praxi” preukáže, že nie je voči islamskej republike nepriateľský.

Včera 19:21

Iránsky prezident Masúd Pezeškiján povedal, že odkedy je vo funkcii, Irán určite Rusku žiadne bojové rakety nedodal.

Včera 19:19

Český prezident Petr Pavel a ďalší zástupcovia štátu, cirkvi a mesta Praha odomkli Korunnú komoru v Svätováclavskej kaplnke Katedrály svätého Víta, Václava a Vojtecha v Prahe a vyzdvihli z nej české korunovačné klenoty. Tie budú od utorka vystavené vo Vladislavskej sále Pražského hradu.

Včera 19:17

Podozrivého v prípade pokusu o atentát na bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa predbežne obvinili v dvoch bodoch. Prvý súvisí s držbou strelnej zbrane napriek predchádzajúcemu odsúdeniu za trestný čin a podľa druhého vlastnil zbraň s vymazaným sériovým číslom. 

Včera 19:11

Vo veku 33 rokov skonala v Británii mačka Rosie, ktorá bola neoficiálne považovaná za najdlhšie žijúcu mačku na svete. S odvolaním sa na jej chovateľku Lilu Brissettovú z mesta Norwich v grófstve Norfolk o tom informoval britský denník Daily Mail.

Včera 18:33

Výška škôd po povodniach zatiaľ nie je známa, rádovo by sa však mala podľa ministra životného prostredia Tomáša Tarabu (nominant SNS) pohybovať v miliónoch eur. “Nie v stovkách miliónov alebo miliardách ako okolité štáty,” poznamenal po mimoriadnom rokovaní vlády.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič
Včera 18:22

Vláda bude maximálne ústretová regionálnym i miestnym samosprávam pri finančnom odškodnení po povodniach. Na situáciu bude reagovať “konkrétnymi finančnými rozhodnutiami”. Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po mimoriadnom rokovaní vlády. Škody sú podľa neho veľké, no zo strany štátu zvládnuteľné. Doplnil, že vláda bude reagovať aj na konkrétne požiadavky samospráv v súvislosti s rozvodnením malých riek či potokov.

Mimoriadna schôdza vlády SR
Na snímke zľava primátor Bratislavy Matúš Vallo, minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (HLAS-SD), predseda vlády SR Robert Fico (SMER-SD), predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič , podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) a predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba
Včera 18:00
Nemecký kancelár Olaf Scholz uviedol, že je potrebné preskúmať možnosti začatia mierového procesu na Ukrajine.

Povedal to počas návštevy Astany.

Včera 16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali