Politici sa výnimočne zhodujú: Kollár by mal odstúpiť. Rázna reakcia

❚❚

Bratislava 21. júna 2023 (HSP/Foto: TASR – Jaroslav Novák)

Aktualizované 21. júna 2023 17:10

Ku kauze Borisa Kollára (Sme rodina) a jeho bývalej partnerky Barbory Richtnerovej sa začali vyjadrovať predstavitelia politických strán

Na snímke predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina)

Na odstúpenie Kollára vyzvali Demokrati aj SNS. Podľa Hlasu-SD by mal zvážiť, či jeho zotrvanie vo funkcii nepoškodzuje meno NR SR. Smer-SD považuje priznanie sa Kollára ako druhého najvyššieho ústavného činiteľa k fyzickému násiliu na žene za dostatočný dôvod na to, aby odišiel z funkcie predsedu NR SR. Strana nebude iniciovať podanie návrhu na Kollárovo odvolanie.

.

Ako sa vyjadrila Andrea Letanovská (Demokrati) na dnešnej tlačovej besede, ich strana má nulovú toleranciu k násiliu na ženách a nepripúšťajú žiadne vysvetlenie ani ospravedlnenie.

Ako ďalej uviedla, ženy sa nikdy nebijú, a to za žiadnych okolností.

.

„Dnes sa rozhoduje o tom, ako sa v našej spoločnosti postavíme k násiliu na ženách a či ho budeme považovať za normálne a ospravedlniteľné,” dodala Letanovská s tým, že Kollár sa k násiliu priznal a ani ho neodsúdil.

„Pokiaľ budeme tolerovať násilie na ženách páchané vysokým ústavným predstaviteľom, tak ho budeme tolerovať u všetkých žien a mužov a nikdy ho z domácností nedostaneme a nezbavíme sa ho. Nepomôžu lacné výhovorky, že išlo o záchranu života dieťaťa. Neexistuje situácia, v ktorej môžete niekomu zachrániť život fackami,” uzavrela Letanovská.

 

Ozvala sa aj strana Smer SSD

Ku kauze sa vyjadril na sociálnej sieti aj strana SMER – SSD. V stanovisku tvrdia, že im nie je známe, že by mal byť podaný návrh na odvolanie predsedu parlamentu NR SR Borisa Kollára. Napriek tomu Kollár dnes oznámil, že pri jeho odvolávaní sa ľudia akurát tak dozvedia, že chránil život svojho dieťaťa.

.

“SMER – SSD je posledný, kto by mal záujem prepierať v parlamente špinavé rodinné prádlo B. Kollára. Krajina je v rozklade a ľudí trápia otázky prežitia a bezpečnosti. Bol to však B. Kollár, predseda NR SR, druhý najvyšší ústavný činiteľ, ktorý sa včera priznal k fyzickému násiliu na žene. SMER – SSD nie je sudcom okolností prípadu, ale toto priznanie je dostatočným dôvodom, aby B. Kollár sám odišiel z funkcie predsedu parlamentu. Predseda NR SR P. Paška odstúpil z funkcie za nezrealizovaný nákup zdravotníckej techniky, čím preukázal vysokú mieru politickej kultúry. Predseda NR SR B. Kollár by sa mal poobzerať okolo seba, veľmi rýchlo zistí, že avantúry podobného typu výrazne zvyšujú napätie v spoločnosti a nedôveryhodnosť ústavných inštitúcií. Pre B. Kollára, pre SME rodina, ale najmä pre zachovanie posledných zostatkov rešpektu k NR SR, ako aj pre celé Slovensko by najlepším riešením bolo okamžité vzdanie sa funkcie predsedu NR SR. SMER – SSD však nebude iniciovať podanie návrhu na jeho odvolanie v NR SR,” píše strana v stanovisku.

 

Toto je na uterák 

“Boris Kollár si postavil svoju kampaň na slogane „Buďme normálni“. Normálne však nie je prefackať matku, ktorá v amoku odhodila svoje dieťa, ale postarať sa o to, aby takejto žene starostlivosť o syna odobrali. A normálne je ukončiť s takouto ženou vzťah, a nie urobiť jej ďalšie dieťa. Čo je však pre mňa absolútne šokujúce, bola reakcia Borisa Kollára na svoje zlyhanie. Chápal by som, že Borisovi Kollárovi niekto poradil, aby sa vyhovoril na emočný skrat. Indícií o násilníckych sklonoch predsedu hnutia Sme rodina je však až príliš veľa. Klamala Richterová, že ju zbil do bezvedomia? OK. Klamal Kočner, že dokopal tehotnú Krištúfkovú? No, dobre. Klamal novinár Pavel Jacz, že Kollár bol členom Žaluďovej mafiánskej bandy, ktorá ho za bieleho dňa dokopala na Námestí SNP v Bratislave? Hm…,” komentuje kauzu Eduard Chemlár.

Politický komentátor považuje za najviac šokujúce včerajšie vyhlásenie Borisa Kollára, že necíti žiadnu vinu a že by sa zachoval rovnako aj v budúcnosti.

“Ľudsky chápem strach Borisa Kollára o svojho syna. Ale pripomínam, že on nie je súkromná osoba, ale druhý najvyšší ústavný činiteľ v tomto štáte. A že toto sa nepodobalo na vyhlásenie predsedu NR SR, ale na vyhrážku mafiána. V právnom štáte nemôže šéf zákonodarného zboru brať spravodlivosť do vlastných rúk. Zodpovedný štátnik nemôže dávať verejnosti takýto vzor. Musí si byť vedomý toho, že jeho správanie ovplyvňuje spoločnosť a jej vzťah k dodržiavaniu zákonov a pravidiel civilizovaného štátu. Hanbím sa za to, že toto je nástupca Jozefa Miroslava Hurbana. A keby mal v sebe len kúsok cti, tak po takomto vyhlásení okamžite odstúpi z postu predsedu parlamentu. Bez ohľadu na to, ako sa incident skutočne odohral – to už asi nezistíme – Boris Kollár nepochopil, že skutočné prerazenie dna je až jeho verejná obhajoba násilia bez vedomia vlastného zlyhania. To je jednoducho niečo, čo táto spoločnosť, už aj tak dosť morálne zdevastovaná, nesmie za žiadnych okolností pripustiť.”

.

 

Kollár odstúpiť nemieni 

Na ďalšej tlačovke, v stredu (21. 6.) Kollár opäť reagoval na kauzu s jeho expartnerkou Barborou Richterovou.

Kollár na nej uviedol, že sa za tento incident nebude ani ospravedlňovať, ani nebudem odstupovať. “Ktokoľvek siahne na moje dieťa a bude mu chcieť ublížiť na zdraví, alebo pomaly zabiť, tak sa zachovám rovnako. A môže si o tom myslieť kto chce, čo chce,” uviedol.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

Včera 20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

Včera 19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

Včera 19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

Včera 19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

Včera 19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

Včera 18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

Včera 18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

Včera 18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali