Politici pri príležitosti druhého výročia útoku na Zámockej odsúdili nenávisť

❚❚

Bratislava 12. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

Aktualizované 12. októbra 2024 o 16:00 h.

Politici pri príležitosti druhého výročia tragického útoku na Zámockej ulici v Bratislave odsúdili nenávisť a násilie v spoločnosti. Každý, bez ohľadu na rozdiely, by sa podľa nich mal na Slovensku cítiť bezpečne

Zámocká streľba spomienka
Na snímke sviečky a kvety sú položené pri mieste útoku na Zámockej ulici v Bratislave

“Pred dvomi rokmi na Zámockej vraždila nenávisť. Nedovoľme, aby sa to opakovalo,” vyhlásil líder opozičného Progresívneho Slovenska Michal Šimečka.

.

Pripomenul, že Slovensko si pripomína pamiatku dvoch mladých mužov, ktorí sa stali obeťami útoku.

“Aj kvôli nim musíme spraviť všetko preto, aby sa na Slovensku mohli cítiť všetci ľudia rešpektovaní a v bezpečí, bez ohľadu na to, aká je ich identita, alebo koho ľúbia,” zdôraznil.

.

Predseda opozičnej SaS Branislav Gröhling podotkol, že politici aj dnes pokračujú v šírení rovnakej nenávisti ako tej, ktorá pred dvomi rokmi viedla k “bezcitnej vražde”.

“Všetci sme tu na jednej lodi. Všetci, bez ohľadu na farbu pleti, náboženstvo či orientáciu, si zaslúžime pokojný život. Bez toho, aby sme boli terčom nenávisti či slovných a fyzických útokov. Všetci chceme žiť v mieri, blahobyte a ďalším generáciám zanechať lepšiu krajinu, ako sme ju zdedili. To ale nikdy nedosiahneme nenávisťou a konfliktom. Dosiahneme to pochopením a spoluprácou,” skonštatoval na sociálnej sieti.

Násilie a nenávisť odsúdil aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD).

“Vraždy, terorizmus, holokaust či vojna. Násilie nikdy nebude riešením a spolu s nenávisťou nesmú mať miesto v našej spoločnosti. Uctime si pamiatku obetí nenávisti,” napísal na sociálnej sieti.

 

.

Prezident: Útoky na ľudí musíme ako spoločnosť odmietnuť, vráťme sa k rešpektu

Prezident SR Peter Pellegrini odmieta akúkoľvek nenávisť a násilie voči nevinným ľuďom pre ich odlišnosti. Útoky na ľudí podľa neho musíme ako spoločnosť odmietnuť. Vyzval na návrat k dialógu a vzájomnému rešpektu. Uviedol to na sociálnej sieti.

“Odmietam akúkoľvek nenávisť a násilie voči nevinným ľuďom kvôli ich vierovyznaniu, rase, farbe pleti, sexuálnej orientácii či odlišnému politickému názoru. Zbrane, atentáty, útoky na ľudí musíme ako spoločnosť odmietnuť. Vráťme sa k dialógu a vzájomnému rešpektu. To je jediná cesta, po ktorej môžeme ako moderná spoločnosť spoločne kráčať,” napísala hlava štátu.

 

Ombudsman: Musíme ukazovať, že nenávisť nemá v našej spoločnosti miesto

Ako ľudia musíme ukazovať, že nenávisť nemá v našej spoločnosti miesto. Odkázal to verejný ochranca práv Róbert Dobrovodský pri príležitosti druhého výročia útoku na Zámockej ulici v Bratislave. Apeluje na jednotnosť pri odsúdení tohto činu i podpore tých, ktorí sa stali jeho obeťami.

“Naďalej musíme bojovať proti všetkým formám diskriminácie a chrániť práva každého jednotlivca bez ohľadu na jeho sexuálnu orientáciu,” zdôraznil Dobrovodský na sociálnej sieti.

.

Zločin proti ľudskosti, ktorý sa stal pred LGBTI+ barom Tepláreň, pri ktorom zahynul Matúš Horváth a Juraj Vankulič, nemá podľa ombudsmana žiadne ospravedlnenie. Označil ho za útok na “naše hodnoty, našu slobodu, našu súdržnosť a našu spoločnosť.”

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:33

 Benátska komisia, ktorá je poradným orgánom Rady Európy pre právne a ústavné otázky podporila reformy poľského súdneho systému a vydala pozitívne stanoviská k dvom príslušným návrhom zákonov. Uviedol poľský minister spravodlivosti Adam Bodnar, ktorý sa zúčastnil na plenárnom zasadnutí komisie.

17:29

Štyri obete na životoch si vyžiadal výbuch palivovej nádrže, ktorá explodovala na čerpacej stanici v čečenskej metropole Groznyj. Dve z obetí sú deti.

16:59

Zdravotný stav viceprezidentky USA a demokratickej prezidentskej kandidátky Kamaly Harrisovej je výborný a je schopná vykonávať funkciu prezidenta USA. Uvádza sa to v detailnej lekárskej správe, v ktorej jej ošetrujúci lekár Joshua R. Simmons zhrnul jej anamnézu.

16:58

Hovorca Dočasných síl OSN v Libanone uviedol, že Izrael velenie mierových síl požiadal, aby opustili svoje pozície na juhu krajiny. UNIFIL túto požiadavku odmietol. Na juhu Libanonu pokračuje pozemná ofenzíva Izraela proti hnutiu Hizballáh. 

16:06

Pri streľbe na halloweenskom večierku v meste Oklahoma City v americkom štáte Oklahoma prišiel o život jeden človek a ďalších 12 ľudí utrpelo zranenia. 

16:05

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyzval Izrael, aby zabezpečil ďalšie fungovanie Úradu OSN pre pomoc palestínskym utečencom. Varoval pred prijatím zákona, ktorý by obmedzil jeho činnosť. Izrael UNRWA obviňuje zo spolupráce s islamistickým hnutím Hamas.

15:56

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan navštívi Grécko – v záujme diskusie o sporných bilaterálnych otázkach vrátane námorných zón a vzdušného priestoru. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

15:18

Pretrvávajúce napätie medzi etnickými skupinami na severe Kosova by mohlo znovu vyvolať násilie, ktoré sa v tejto oblasti vyskytlo minulý rok, varoval admirál Stuart B. Munsch, veliteľ spojeneckých síl NATO v Neapole.

15:09

So zavedením takzvanej chodníkovej novely, ktorá zakázala parkovať autá na chodníkoch, je po roku jej účinnosti spokojná vyše polovica Slovákov (53 %). Tretina ľudí (33 %) považuje novelu za pozitívnu zmenu. Ďalšia pätina (20 %) ocenila, že chodníky sú voľnejšie pre chodcov, no ťažšie sa im hľadá parkovacie miesto.

15:07

Veľké módne spoločnosti v Španielsku začnú od apríla budúceho roka zbierať vyradené oblečenie v rámci dobrovoľnej pilotnej schémy nakladania s textilným odpadom. Predpokladá sa, že tieto nariadenia Európskej únie vstúpia do platnosti v roku 2026.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke objekt Zuzana a starci počas Festivalu Biela noc 2024 v rámci Festivalu súčasného umenia v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali