Polícia preverí, ako vodiči reagujú na signál bielej palice

❚❚

Bratislava 15. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Hliadky dopravnej polície v spolupráci s Úniou nevidiacich a slabozrakých Slovenska (ÚNSS) budú v utorok sledovať, ako vodiči zareagujú na signál bielej palice. Aktivita sa bude konať na 41 priechodoch po celom Slovensku. Na utorkovej tlačovej konferencii o tom informovala PR manažérka ÚNSS Eliška Fričovská a zástupcovia Prezídia Policajného zboru (PPZ)

Biela palica
Snímka z Dňa bielej palice na križovatke Mýtna – Tabaková ulica 15. októbra 2024 v Bratislave

“Som veľmi rada, že práve 15. októbra si môžeme pripomenúť Svetový deň bielej palce, ktorý hovorí o tom, že biela palica je nenahraditeľným pomocníkom v živote ľudí so zrakovým postihnutím. Tento deň si pripomína komunita nevidiacich a slabozrakých po celom svete,” uviedla Fričovská.

.
Biela palica
Na snímke vľavo riaditeľ dopravnej polície Prezídia Policajného zboru Juraj Tlacháč a vpravo PR manažérka Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska Eliška Fričovská

Cieľom kontroly je zdôraznenie významu bielej palice pre osoby, ktoré túto pomôcku používajú pri pohybe v cestnej premávke. “Preventívne aktivity sú kľúčové v snahe minimalizovať riziká a zabezpečiť lepšiu orientáciu a bezpečnosť týchto zraniteľných osôb na našich cestách,” informoval riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ Juraj Tlacháč.

Signál, že nevidiaci chodec má záujem prejsť cez priechod je jednoznačný. Nevidiaci zodvihne bielu palicu do výšky pása a drží ju v tejto polohe asi tri až päť sekúnd. “Vodič by mal zastať a takéhoto chodca by mal pustiť cez priechod. Poprosím netrúbiť na ľudí so zrakovým postihnutím, pretože oni nevedia vyhodnotiť, že vy sa ich snažíte popchnúť, aby išli cez cestu, práve pre nich je to signál, že si mávajú dať pozor a zostanú na tom priechode stáť, takisto na nich neblikať, pretože oni to nevidia,” upozornila vodičov Fričovská.

.

Tlacháč zároveň vyzval účastníkov cestnej premávky, aby v jesennom období používali reflexné prvky a tým zvýšili svoju bezpečnosť. “Za deväť mesiacov tohto roka eviduje dopravná polícia 653 dopravných nehôd s účasťou chodcov, pri ktorých došlo k usmrteniu 39 chodcov, z ktorých piati boli usmrtení priamo na priechode pre chodcov,” dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:34

Investorom v Nemecku aj v celej eurozóne sa v októbri zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku po septembrovom poklese vzrástla viac, ako ekonómovia očakávali. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu ekonomického inštitútu ZEW.

13:34

Zamestnávatelia združení v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) požadujú výraznejšie využívanie výdavkov pri konsolidačných opatreniach, ako aj zastavenie neúmerného zvyšovania daní a poplatkov pre občanov a firmy. V materiáli, ktorý hodnotí stav verejných financií, navrhla RÚZ okrem iného dôsledné audity zamestnanosti a prevádzkových výdavkov štátnych inštitúcií a inštitúcií verejnej správy, digitalizáciu či postupné rušenie predčasných dôchodkov.

13:33

Priemyselná produkcia v eurozóne aj v celej Európskej únii (EÚ) sa v auguste 2024 zotavila z júlového poklesu a vzrástla. TASR o tom informuje na základe údajov, ktoré v utorok zverejnil európsky štatistický úrad Eurostat.

13:31

Svetový trh s ropou smeruje v novom roku k značnému prebytku. Uviedla to v utorok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA) vo svojej mesačnej správe. A ubezpečila trhy, že je pripravená v prípade potreby zasiahnuť, aby pokryla akékoľvek prerušenie dodávok z Iránu.

13:10

Úrady na francúzskom karibskom ostrove Martinik predĺžili zákaz nočného vychádzania po novej vlne nepokojov, ktorá nastala v dôsledku prudko rastúcich cien potravín, zatiaľ čo rokovania medzi úradmi a protestujúcimi uviazli na mŕtvom bode.

12:38

V Jelšave v okrese Revúca sa má vybudovať nová technológia centrálneho zásobovania teplom pre domácnosti. Ako palivo má poslúžiť biomasa. Minister životného prostredia Tomáš Taraba (nominant SNS) má na zriadenie prevádzky vyčleniť 600.000 eur z Environmentálneho fondu. Návrh riešenia energetických potrieb obyvateľov v meste Jelšava zobrala vláda na vedomie.

12:36

Deficit verejných financií má v budúcom roku klesnúť na 4,7 % hrubého domáceho produktu, v roku 2026 na 3,7 % HDP a v roku 2027 na 3 % HDP. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý schválila vláda. Národnej rade SR musí predložiť návrh rozpočtu každý rok do 15. októbra, parlament o ňom zvyčajne rozhoduje na poslednej riadnej schôdzi na prelome novembra a decembra.

12:35

Katar výnimočne usporiada referendum, v ktorom budú občania hlasovať o balíku ústavných zmien vrátane návrhu, ktorým by sa upustilo od snahy zaviesť parlamentné voľby. Emir Tamím bin Hamada Ál Sání to uviedol vo svojom prejave pri otvorení zasadnutia katarského legislatívneho zboru. Väčšina moci v tejto autoritatívnej monarchii sa koncentruje práve v rukách emira.

12:33

Po počiatočných názorových nezhodách šéfa diplomacie Jana Lipavského a prezidenta Petra Pavla bude mať Česko predsa len nového veľvyslanca v Rusku. Stane sa ním bývalý námestník na ministerstve obrany Daniel Koštoval. Oznámilo české ministerstvo zahraničných vecí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke huby rastú na pni stromu v lese v pohorí Tribeč pri obci Podhorany v okrese Nitra

Autor: FOTO TASR - Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Andrej Valihora

Branislav Čech

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali