Policajti by mohli mať nárok na dočasný stabilizačný a náborový príspevok

❚❚

Bratislava 28. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian)

Aktualizované 28. augusta 18:28

Príslušníci bezpečnostných zložiek by mohli dostávať jednorazový dočasný stabilizačný príspevok a tiež dočasný náborový príspevok. Zaviesť by sa mohli vyššie príspevky na bývanie či osobné príplatky. Vyplýva to z novely zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru SR, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže SR a Železničnej polície, ktorá mení aj zákon o finančnej správe. Materiál schválila v stredu vláda. Kabinet zároveň navrhol prijať novelu v skrátenom legislatívnom konaní

policajti polícia SR
Ilustračné foto

Stabilizačné a motivačné nástroje majú prispieť k zvráteniu nepriaznivej personálnej situácie v týchto zložkách. Návrh má priniesť zlepšenie podmienok odmeňovania, ako aj udržateľnosť príslušníkov. Príspevky by sa mohli zaviesť aj pre ozbrojených príslušníkov finančnej správy, návrh preto ráta aj s novelizáciou zákona o finančnej správe.

.

Jednorazový dočasný stabilizačný príspevok vo výške 5000 eur by mohol dostávať policajt, ktorého služobný pomer vrátane služobného pomeru príslušníka v OS, Hasičskom a záchrannom zbore, Horskej záchrannej službe alebo služobného pomeru ozbrojeného príslušníka finančnej správy by trval do 30. júna 2025 aspoň 20 rokov. Policajt by bol následne povinný tri roky zotrvať v služobnom pomere.

 

.

Príspevok po získaní vzdelania

Dočasný náborový príspevok vo výške 5000 eur by mohol dostať policajt a ozbrojený príslušník finančnej správy v príprave, ktorého by prijali od 1. októbra 2024 do 31. decembra 2025. Policajt by oň mohol požiadať až po získaní policajného vzdelania a ustanovení do funkcie a bol by povinný zotrvať v služobnom pomere päť rokov. Ozbrojený príslušník finančnej správy by oň mohol požiadať až po získaní profesijného vzdelania.

Možnosť priznania príspevku na bývanie vo vyššej sume má byť stabilizačným nástrojom, a to najmä v regiónoch s vysokými nákladmi na bývanie. Príspevok by sa mohol zvýšiť v priemere o 200 eur. Tento príspevok by mal závisieť výlučne od miesta výkonu štátnej služby. U ozbrojených príslušníkov finančnej správy nárok na príspevok na bývanie doteraz absentoval. Dostať by mohli príspevok do výšky 700 eur mesačne.

“Ďalším motivačným a stabilizačným prvkom má byť aj možnosť priznania osobného príplatku príslušníkovi v prípravnej štátnej službe a dočasnej štátnej službe bezprostredne po prijatí,” píše sa v materiáli.

Novela by mohla byť účinná od 1. októbra 2024 okrem niektorých ustanovení, ktoré by mohli byť účinné až od 1. januára 2025.

 

.

Príslušníci PZ dostanú do konca roka 400-eurový príspevok na bývanie

Príslušníkom Policajného zboru (PZ) vyplatia od septembra do decembra mesačne k platu 100-eurový príspevok na bývanie. Po stredajšom rokovaní vlády to uviedol minister vnútra SR Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

“V spolupráci s odborármi sme na ministerstve vnútra našli v interných zdrojoch rezortu prostriedky vo výške ôsmich miliónov eur, aby mal každý príslušník PZ za mesiac september až december zvýšený plat o 100 eur na bývanie, Do konca roka teda dostane 400 eur navyše,” spresnil minister.

Pripomenul, že v súvislosti so schváleným materiálom na stredajšom rokovaní vlády sa príspevok na bývanie pre príslušníkov PZ, ale aj Národného bezpečnostného úradu, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže i Finančnej správy od januára 2025 zvýši na 200 eur v priemere. Po novom bude totiž možné priznať príspevok na bývanie do výšky 700 eur, pričom sa bude prihliadať iba na miesto výkonu štátnej služby tak, aby sa mohli čiastočne kompenzovať náklady príslušníka spojené s bývaním v príslušnom regióne. “V priemere to vychádza na 200 eur,” dodal minister.

Príspevok na bývanie je súčasťou v stredu schválených zmien v zákone o štátnej službe, ktoré majú stabilizovať personálnu situáciu v bezpečnostných zložkách. Medzi ďalšie príspevky v rámci schváleného balíka patria aj motivačné príspevky pre uchádzanie sa o prácu v bezpečnostných zložkách, ale i zotrvanie v služobnom pomere po čase, keď je možné požiadať o výsluhový dôchodok.

Vláda schválila i zámer prerokovať uvedené návrhy zmien v skrátenom legislatívnom konaní.

.

 

Príspevok pre policajtov je podľa PS len “hasenie” neriešeného problému

Finančný príspevok na bývanie pre príslušníkov Policajného zboru (PZ) je podľa Progresívneho Slovenska (PS) len “hasenie” neriešeného problému. Vyplýva to z vyjadrenia poslanca Národnej rady (NR) SR Jaroslava Spišiaka (PS). Nemyslí si, že príplatky zmenia názor policajtov, ktorí sa rozhodli odísť do civilu. TASR o tom informoval Matúš Krčmárik z mediálneho oddelenia PS.

“Minister Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) mal dostatok času, aby riešil hrozbu odchodu policajtov do civilu, na čo sme ho upozorňovali. Upozorňovali sme ho, že vzhľadom na novelu trestného poriadku sa mení bezpečnostná situácia, že sa zvýši kriminalita. Pýtali sme sa ho, či má pripravené analýzy, policajtov, štátnych úradníkov. Nereagoval, nepripravoval sa a teraz už len hasí problém,” skonštatoval.

Spišiak si myslí, že ak sa raz policajt rozhodne, že ide do civilu, má na to dôvod. “Väčšinou ním býva to, že v práci policajta už nevidí perspektívu, poslanie, nemá motiváciu. Ak sa už niekto rozhodne pre odchod, neviem, či ho príplatky dokážu presvedčiť,” poznamenal.

Dodal, že policajti by nemali ostávať pre príplatky, ale pre to, že sú dôležití. “Ľudia si ich budú vážiť, ak napriek týmto problémom ostanú a budú sa snažiť naprávať to, čo vládna koalícia svojimi novelami zapríčinila. Teda zvýšenie kriminality,” dodal poslanec.

Príslušníkom Policajného zboru (PZ) vyplatia od septembra do decembra mesačne k platu 100-eurový príspevok na bývanie. Do konca roka tak dostanú na bývanie 400 eur navyše. Príspevok na bývanie je súčasťou v stredu schválených zmien v zákone o štátnej službe, ktoré majú stabilizovať personálnu situáciu v bezpečnostných zložkách.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:21

Spojené štáty neplánujú oznámiť novú politiku v súvislosti s Ukrajinou a jej žiadosťou o používanie západných ďalekonosných zbraní na útoky na ciele hlboko vo vnútrozemí Ruska. Oznámil to v piatok Biely dom.

Včera 20:20

Európska únia (EÚ) má v pláne uskutočniť hlasovanie o zavedení konečných ciel na elektrické vozidlá dovážané z Číny 25. septembra. Hlasovanie by pripravilo pôdu pre zavedenie ciel, pokiaľ kvalifikovaná väčšina 15 členských štátov, zastupujúcich 65 % populácie EÚ, nebude proti tomuto kroku. Termín hlasovania sa ešte môže zmeniť, povedali zdroje pod podmienkou zachovania anonymity.

Včera 20:19

Len málo krajín Európskej únie (EÚ) pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii (EK). To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

Včera 20:10

Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble si v piatkovom stretnutí 7. kola MONACObet ligy poradili s B-tímom MŠK Žilina 4:0. Po dva góly domáceho tímu dali Marek Kuzma a Filip Balaj. Zlaté Moravce majú na čele tabuľky trojbodový náskok pred druhým Liptovským Mikulášom, ktorý však odohral o zápas menej. Žilinské “béčko” kleslo na šieste miesto.

Včera 19:24

Hádzanári HK Bojnice zvíťazili v piatkovom stretnutí 3. kola Niké Handball Extraligy nad HK AGRO Topoľčany 39:15.

Včera 18:41

V Španielsku sa v piatok zišli vysokopostavení predstavitelia viacerých moslimských a európskych krajín. Diskutovali spolu o spôsoboch, ako ukončiť vojnu v Pásme Gazy a vyzvali medzinárodné spoločenstvo na vypracovanie jasného harmonogramu realizácie dvojštátneho riešenia izraelsko-palestínskeho konfliktu.

Včera 18:39

Krajiny NATO vstúpia do vojny s Ruskom, ak povolia Ukrajine používať západné zbrane s dlhým dosahom pri útokoch hlboko na ruskom území. Vyhlásil to v piatok na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia. Zároveň upozornil, že Rusko je jadrová veľmoc a je potrebné myslieť na dôsledky takéhoto rozhodnutia.

Včera 18:07

V Česku v okrese Beroun sa potvrdila vtáčia chrípka. Postihnutý chov bude nutné utratiť a v okolí troch kilometrov bude vyhlásené ochranné pásmo. V piatok to oznámil český minister poľnohospodárstva Marek Výborný.

Včera 18:06

Dolná komora poľského parlamentu prijala v piatok návrh zákona o reforme Ústavného súdu, ktorý podľa kritikov spolitizovala predošlá národno-konzervatívna vláda krajiny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali