Pokus o zmier nevyšiel. Čaká Slovensko občianska vojna?

❚❚

Bratislava 4. júna 2024 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 4. júna 2024

V deň atentátu na Roberta Fica celé Slovensko zadržalo dych. Dalo by sa povedať, že niektorí ľudia si azda na chvíľu aj vstúpili do svedomia… 

Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného zo streľby na premiéra, rozhodne ŠTS
Na snímke novinári čakajú pred Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v Pezinku v sobotu 18. mája 2024. Prokurátor navrhuje väzbu pre obvineného muža, ktorý v stredu (15. 5.) viacerými strelami ťažko zranil predsedu vlády SR Roberta Fica (Smer-SD)

Médiám to vydržalo dva dni, opozícii trochu viac. Teraz je však nádej na požadovaný, trvácny zmier koniec.

.

Bol to, myslím, Matúš Šutaj-Eštok, kto varoval na jednej z prvých tlačoviek po atentáte, že napätie na Slovensku nemožno zvyšovať do nekonečna. Pokiaľ budú všetci aktéri verejného života pokračovať v doterajšej rétorike, hrozí ďalšia eskalácia spoločenského konfliktu, a v najhoršom prípade – Boh nás ochraňuj – by sme sa mohli prepadnúť do Pekla občianskej vojny.

Novinár Soltész sa nad týmito obavami arogantne pousmial v rozhovore s novinárom Tkačenkom (SME). Vraj, kto by tu už len bojoval a z akých zbraní by strieľal?

.

Nuž, vážený pán kolega, po prvé: K tomu, aby prebehli v uliciach krvavé nepokoje, nepotrebujete nevyhnutne strelné zbrane.

A po druhé: podľa štatistík ministerstva vnútra SR vlastnilo vlani zbrojný preukaz vyše 150 000 občanov. Evidovaných zbraní sa na našom území má nachádzať takmer pol milióna – zdôrazňujem slovo evidovaných. Možnosť vyzbrojiť pol milióna ľudí strelnými zbraňami nepovažujem za dobrý vtip. To však nie je podstatné. Najviac zbraní má armáda a policajný zbor. A tieto zložky by sa v prípade občianskeho konfliktu tiež rozdelili.

A pousmiatie sa nad teoretickou hrozbou občianskej vojny je vo svetle faktov vrcholom cynizmu.

Človeka preto až zamrazí zo slov Erika Kaliňáka, keď na konci aktuálneho videopríspevku na facebooku SMERu dáva médiám na vedomie, že v strane chápu, že zmier už nie je možný. Pretože, ako upresňuje, v očiach liberálnych médií znamená zmier to, aby vláda ustúpila zo svojich pozícií – inými slovami, prestala plniť program, kvôli ktorému ju ľudia zvolili.

Inými slovami, médiá by si želali, aby vláda tancovala tak, ako budú pískať ony.

.

Môžeme sa čudovať, že Kaliňák uzatvára túto kapitolu? Nedostal od médií veľmi na výber.

A ktoré sú to vlastne médiá? Aktuality, Denník N, .týždeň a SME. Hlavní bubnovači v hone za protivládnymi senzáciami. Jediní a jedineční vlastníci objektívnej pravdy. Na čele s ľuďmi, ktorí niekedy používajú nesprávne termíny a mýlia si zastupiteľskú demokraciu s liberálnou. Pretože pre nich je automaticky slovenský systém totožný so západnými predstavami o vládnutí – čiže vládna moc má byť prakticky len formálna, a na riadení štátu sa majú podieľať mimovládky a médiá.

Lenže kto im dal na to mandát?

Nie, priatelia, tento sorosovský model „otvorenej spoločnosti“ nebol nikdy na Slovensku úradne prijatý. Ak ho chcú dostať do nášho právneho systému, nech sa páči zmeniť Ústavu! Veď tam sa jasne píše, že Slovensko nemožno viazať na žiadnu ideológiu. Spomínal som to tu už mnohokrát, ale očividne toho stále bolo málo. Progresivisticky naladené médiá a politici stále nechápu, že Slovensko neriadia oni a vláda tu nie je na to, aby presadzovala ich vôľu, ani vôľu iných, menšinových záujmových skupiniek.

Tak či onak, prečo by sme vlastne mali prijať model otvorenej spoločnosti ako náš vlastný? Model, ktorý vymysleli západní filozofi a spropagoval miliardár Soros? Ten Soros, ktorý potom tento model vďaka ohromným finančným zdrojom skúšal aplikovať v krajinách východnej Európy?

.

Veľmi dobre viete, čo sa stane, keď spoločnosť začnú do zásadnej miery ovplyvňovať ľudia pracujúci pre mimovládky financované z USA – budú tu presadzovať vôľu svojich chlebodarcov. To už je jedno, či z osobného presvedčenia, alebo za dobrú plácu. Ide o to, že Slovensko má vlastnú, právoplatnú demokraciu aj s jej fungujúcimi piliermi. Médiá môžu klásť otázky a kritizovať, mimovládky môžu robiť prieskumy a vydávať hodnotiace správy – ale to je tak všetko, k čomu majú kompetenciu.

Čokoľvek za týmito čiarami už možno považovať za nebezpečné vmiešavanie sa do záležitostí štátu.

Kde by sme takto skončili? Tam, že ktokoľvek by mohol určovať naše smerovanie aj bez mandátu od občanov? Práve taká situácia by bola podkopaním demokracie. A nie to, že tu niektorí vyplakávajú, že im poslanci odmietajú odpovedať na otázky.

Spôsobili ste si to, novinári, sami – keď ste začali písať alternatívne dejiny Slovenska; nekonečný príbeh o anjeloch („občianska spoločnosť“) a démonoch (strany vládnej koalície). Ide o nepravdivú, radikálnu dialektiku rozprávkového typu. Boj „dobra so zlom“ však v skutočnom živote nie je redukovaný na dva hraničné póly. Všetko je zložitejšie: ľudia konajú raz tak, potom inak, a niekedy ani sami nevedia, čo vlastne spáchali…

Ako keď systematicky, v priebehu dlhých rokov masírovali novinári svojim príjemcom hlavy tým, že Robert Fico je personifikované spoločenské Zlo. Zachytil som dokonca titulok, že vraj svedkami jeho postupnej premeny na severokórejského diktátora!

Čuduje sa potom niekto zvestiam, že na strelcovi Jurajovi C. vraj dnes nevidieť žiadnu ľútosť? Prečo by aj bolo, keď vykonal akt „spravodlivej“ pomsty a v mene vyššieho „dobra“ zaútočil na samotného „Diabla“?

Azda rozumiete, ako to myslím – bodaj by rozumeli aj liberálne médiá.

Na aký zmier sa tu hrali vyššie spomínané denníky? V pondelok prišlo Nko s karikatúrou, kde vyškerení Robert Fico s Matovičom stoja nad plameňmi, v ktorých horí Slovensko. A premiér má okolo bicepsu „hitlerovskú“ pásku s ľudáckym krížom.

A vyšší stupeň drzosti? Priložený článok šéfredaktora Kostolného s názvom „Matovič je kazisvet, ale nie je extrémista. Tí sú vo vláde“

Touto nevkusnou kombináciou nadpisu a obrázku urobili ľudia z Nka definitívnu bodku za akoukoľvek možnosťou zmieru.

.

Domnievam sa, že si to veľmi dobre uvedomujú – a že je im to fuk.

Priniesli médiá azda aspoň jeden článok s titulkom „Robert Kaliňák sa verejne ospravedlnil?“ Pretože presne to na tlačovke urobil: verejne, pred kamerami. To nie je žiadna slabosť ani formálne malé gesto, naopak – to chce kus chlapa.

Kedy povedia svoje „prepáčte, ak sme to prehnali“ médiá? Alebo opozícia?

Odpoveď veľmi dobre poznáte.

Ostáva len dúfať, že ak už v sebe nenašli štipku pokory, aspoň nebudú spoločnosť ďalej rozoštvávať…

.

Nech sa nenaplní čierne proroctvo Šutaj-Eštoka.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:09

Spolupredsedovia nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dohodli, že Weidelová bude v rámci budúcoročnej predvolebnej kampane kandidovať na post kancelárky. Zatiaľ však ide len o dohodu na úrovni lídrov, ktorú musia potvrdiť výbory strany, uviedol v piatok pre agentúru DPA poslanec za AfD Stephan Brandner.

Germany Election AfD Alice Weidelová Tino Chrupalla
Spolupredsedníčka strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová (vpravo) a spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla (vľavo) počas tlačovej konferencie v sídle AfD v Berlíne
08:08

Iránske veľvyslanectvo v Libanone považuje piatkový izraelský útok na južné predmestie Bejrútu za nebezpečnú eskaláciu, ktorá mení pravidlá hry a “prinesie páchateľom primeraný trest”, uviedlo na platforme X. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

08:05

Desiatky ľudí zachraňovali v piatok vrtuľníkom zo strechy nemocnice v americkom štáte Tennessee, zaplavenej po vyčíňaní hurikánu Helene. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Nemocnicu v meste Erwin zaplavila v piatok dopoludnia prívalová voda. Z dôvodu povodní a silného vetra sa však sanitky a záchranné člny nemohli bezpečne dostať k budove.

Na snímke z videa, ktoré poskytol portál NewsNation, vidno ľudí na streche nemocnice Unicoi County Hospital v meste Erwin v štáte Tennessee
08:03

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri leteckom útoku v južnom Libanone zabila veliteľa raketovej jednotky Hizballáhu Muhammada Alího Ismaila, jeho zástupcu a niekoľko ďalších veliteľov tohto proiránskeho hnutia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

08:01

Na 865 rokov odňatia slobody odsúdili v piatok v Turecku muža zodpovedného za stavbu budovy v meste Adana, pri ktorej páde zahynulo vlani počas silného zemetrasenia 96 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

Obžalovaného staviteľa Hasana Alpargüna v piatok uznali za vinného z potenciálne úmyselného “spôsobenia smrti a zranenia viac ako jednej osoby”, informovala turecká štátna agentúra Anadolu.

Štrnásťposchodový obytný blok v juhotureckom meste Adana bol zničený vo februári 2023 pri silnom zemetrasení s magnitúdou 7,8.

07:59

Šéf zahraničných vecí EÚ Josep Borrell v piatok vyjadril poľutovanie nad tým, že žiadna mocnosť vrátane Spojených štátov nedokáže zastaviť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten je podľa Borella zrejme odhodlaný eliminovať palestínske militantné hnutie Hamas v Pásme Gazy a proiránske hnutie Hizballáh v Libanone. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Borrella dal Netanjahu jasne najavo, že Izrael sa nezastaví, kým Hizballáh nezničí.

07:56

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v piatok obvinil spoločnosť Google z toho, že jej internetový vyhľadávač o ňom zobrazuje len zlé správy. Spoločnosť zároveň varoval, že ak bude opätovne zvolený do Bieleho domu, bude požadovať, aby sa voči nej začalo trestné stíhanie. Informovala agentúra AFP.

07:07

Čína a Brazília v piatok pokračovali v úsilí získať podporu štátov pre plán na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj túto iniciatívu ale odmietol a uviedol, že slúži záujmom Moskvy. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a AFP.

Včera 20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

Včera 20:13

Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev v piatok obvinil Západ z toho, že sa snaží ruskú Kaliningradskú oblasť čo najviac izolovať obmedzeniami dodávok tovaru po ceste a železnici.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali