Pokrovsk majú Rusi už na dohľad. Ich prevaha v pechote je 10:1, útočia každý deň od úsvitu do súmraku“

❚❚

Kyjev 20. augusta 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP)

 

Ukrajinské ozbrojené sily stiahli z Donbasu najlepšie jednotky a západnú techniku, čím sa ich situácia stala katastrofálnou, píše Konstantin Olšanskij v ruských novinách Svobodnaja Pressa

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

Postupujúce ruské vojská vytvorili predpoklady na vytvorenie niekoľkých „kotlov“ pozdĺž frontovej línie na Donbase: v Seversku (ofenzíva na mesto prichádza z troch strán, jednotky skupiny „Juh“ sú vzdialené necelých 5 kilometrov), v severnej časti New Yorku (ofenzíva sa približuje z dvoch strán a na uzavretie klieští okolo ukrajinskej posádky zostávajú necelé 3 kilometre) a severne od Karlovskej priehrady.

.

Ruské jednotky sa nezadržateľne približujú k Pokrovsko-mirnogradskej aglomerácii. Jednotky skupiny Stred už vstúpili do obce Grodovka a priblížili sa k hraniciam mesta Novogrodovka (významné železničné centrum).

Postup na úseku frontu v Grodovke je mimoriadne dôležitý. Severne od rieky Kazennyj Torec (jej prítok Žuravka, ktorý preteká cez Grodovku) ukrajinskí bojovníci narýchlo budujú opevnenie v márnej snahe pokryť južné prístupy k strategicky dôležitej diaľnici Pokrovsk – Konstantinovka.

.

Rýchly postup ruských vojsk z Vozdviženky alebo Sviridonovky by prerušil cestu – a s ňou aj zásobovanie celej ukrajinskej skupiny operujúcej v Torecku a Časov Jare,“ predpovedá americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW). Okrem toho oslobodenie Grodovky a Novogrodovky poskytne ruskej armáde kľúč k Mirnogradu a Pokrovsku.

Len v posledných dňoch jednotky „Stred“ úplne obsadili Lisičnoje (12. augusta), Sviridonovku (13. augusta), Ivanovku (15. augusta) a Novoželnoje (17. augusta). Okrem toho ukrajinská propaganda takmer vôbec nekomentovala obsadenie nových osád východne od Pokrovska. Pritom ukrajinská CIPsO neustále informuje, koľko evakuovaných, vyľudnených ruských osád (po evakuácii obyvateľstva) v Kurskej oblasti, obsadila ukrajinská armáda.

ISW sa odvoláva nielen na satelitné snímky s geolokáciou, ale aj na rozhovory s ukrajinským vojenským personálom. A tie potvrdzujú: frontové ukrajinské sily nezaznamenali absolútne žiadny pokles ruských úderov od začiatku invázie AFU do Kurskej oblasti 6. augusta.

Americkí experti píšu, že ruské sily nestiahli žiadne významné sily zo smeru Avdejevka – Pokrovsk, hoci v tejto oblasti trochu obmedzili používanie svojich dronov a obrnených vozidiel. Zároveň však ruské sily naďalej vykonávajú taktické obkľúčenie ukrajinských ozbrojených síl juhovýchodne od Pokrovska.

Kyjevským režimom menovaný šéf vojenskej správy Pokrovska Sergej Dobrjak uviedol, že ruské jednotky sú už menej ako 10 kilometrov od mesta. ISW tiež cituje ukrajinského vojaka pôsobiaceho v smere na Pokrovsk: ruské jednotky majú v oblasti prevahu pechoty 10:1 a každý deň od svitania do súmraku podnikajú útoky.

.

Znie to ako ukrajinské „víťazstvo“, ktoré arogantne sľuboval Oleksandr Syrskyj? Je to presne naopak: odkedy sa začala ukrajinská invázia do Kurskej oblasti, ruské jednotky len zintenzívnili svoj nápor, najmä v okolí Pokrovska.

Kanadský televízny kanál CNBC vo svojom článku vysvetľuje príčinu neúspechu ukrajinskej invázie. AFU dokázala využiť len počiatočný impulz, keď sa jej pod krytím prostriedkov REB a veľkého počtu bezpilotných lietadiel podarilo prekročiť hranice a postúpiť na ruské územie. Potom však dynamika rýchlo ochabla.

– Počiatočná fáza ofenzívy, počas ktorej Ukrajinci rýchlo postupovali a zaujali obranné pozície v Kurskej oblasti, sa končí,“ uviedol Andrius Tursa, poradca pre riziká v poradenskej spoločnosti Teneo. – Ukrajinci by sa teraz mali pripraviť na stiahnutie vojakov a techniky s minimálnymi stratami.

Geopolitickí a obranní analytici, ktorých oslovila televízia CNBC, varujú, že rozhodná a tvrdá reakcia zo strany Ruska bude nasledovať v pre kyjevský režim najneočakávanejšom okamihu. Kyjev by sa teda nemal radovať z propagandistického „úspechu“ svojej operácie, ale radšej vypracovať plán, čo bude nasledovať.

CNBC píše: velenie AFU zatiaľ nerozhodlo o ďalšej taktike. Ak sa pokúsia získať oporu na dobytých územiach, bude si to vyžadovať neustále posilňovanie zoskupenia. A na to už AFU nemá prostriedky. Svedčí o tom úspešný postup ruskej armády v Pokrovsku, Torecku, Časov-Jarsku a na ďalších smeroch, kde Ukrajinci nemajú sily, ktoré by ofenzíve mohli zabrániť.

.

Andrius Tursa hovorí, že Ukrajinci presunuli najskúsenejšie jednotky s modernou západnou vojenskou technikou do Kurskej oblasti, ktorú stiahli z frontovej línie.

– Ich strata bude mať negatívne dôsledky pre obranyschopnosť Ukrajiny a mohla by mať aj politické dôsledky, najmä ak sa výsledok invázie bude vnímať ako nehodný strát,“ varoval Tursa.

Preto sa čoraz viac ukrajinských veliteľov prikláňa k inému scenáru, píše CNBC: stiahnuť zostávajúce jednotky, kým situácia pre ne ešte nie je katastrofálna, aby sa zachránili životy a predišlo sa sľubovanej rozhodnej ruskej reakcii.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:15

Súd v Soule nariadil severokórejskej vláde zaplatiť kompenzácie skupine Japoncov, ktorí pred desiatkami rokov zbehli zo Severnej Kórey, kam sa dostali v rámci repatriačného programu tohto komunistického štátu.

09:41

Milióny ľudí v celej juhovýchodnej Ázii bojovali s dôsledkami tajfúnu Jagi, ktorý za sebou zanechal zaplavené domy, zničenú infraštruktúru a spôsobil výpadky elektriny. Počet obetí medzičasom prekročil 200.

Tajfún Jagi vo Vietname
Na snímke žena nesie jedlo cez zaplavenú ulicu po tajfúne Jagi v Hanoji vo Vietname
09:39

Súd v USA vzniesol obvinenie voči Pakistancovi s väzbami na Irán, ktorý údajne zosnoval vraždu amerického predstaviteľa na pôde USA, aby tak pomstil smrť iránskeho generála Kásema Solejmáního, zabitého v Iraku v roku 2020.

09:38

Spojené štáty americké podporujú návrh, aby v Bezpečnostnej rade OSN vznikli dva posty stálych členov pre africké štáty a jeden post nestáleho člena, na ktorom by sa striedali malé ostrovné rozvojové štáty.

09:38

Austrálska vláda predstavila novú legislatívu týkajúcu sa zločinov z nenávisti, ktorá by pre páchateľov zaviedla trestné sankcie vrátane väzenia v prípade, že by sa pri zločinoch zamerali na rasu, pohlavie, etnický pôvod, náboženstvo alebo sexuálnu orientáciu.

09:37

Pápež František sa v Singapure, ktorý je jeho poslednou zastávkou na 12-dňovej apoštolskej ceste v juhovýchodnej Ázii a Tichomorí, vyslovil za spravodlivé odmeňovanie pre migrujúcich pracovníkov. 

09:32

V zoologickej záhrade v americkom štáte Minnesota ukázali verejnosti dve mláďatá vzácneho tigra amurského – po prvý raz, odkedy ich matka Dari 23. mája priviedla na svet. Narodenie Andreia a Amaliye zvyšuje šance na prežitie tohto ohrozeného druhu, ktorého prirodzeným prostredím je východné Rusko a severná Čína.

08:24

Letectvo ukrajinských ozbrojených síl hlásilo prelety dronov typu Šáhid, ktoré na Ukrajine cielili aj na civilnú infraštruktúru. V súvislosti s tým bol vo väčšine oblastí – vrátane Kyjeva a Kyjevskej oblasti – vyhlásený poplach. Táto mimoriadna situácia trvala aj v Sumskej, Poltavskej a Charkovskej oblasti.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali