Pojem “dezinformácia“ sa používa na obmedzenie slobody prejavu, tvrdí švédska profesorka

❚❚

Bratislava 24. septembra 2024 (HSP/ The European Conservative/ Epoch Times/ Foto:Pixabay)

 

„Európska únia podkopáva zásady slobody prejavu a medzi politickými lídrami sa objavujú despotické tendencie tak v tlači, ako aj na univerzitách. Západ sa čoraz viac zapája do “tichej cenzúry“,“ píše v článku Inger Enkvistová, emeritná profesorka na univerzite v Lunde, jej text pripravil The European Conservative

Ilustračné foto

Spojené štáty americké tak ako aj Európska únia potichu uplatňujú cenzúru, aj keď to verejne nepriznajú, uviedla švédska profesorka Inger Enkvistová pôvodne pre švédsky denník Epoch Times. „Sloboda prejavu je prostriedkom na udržanie vysokej kvality rozhodovania v sociálnych záležitostiach. Teraz sú tieto princípy podkopávané,“ myslí si.

.

„Sloboda prejavu je jednou z najcennejších slobôd v západnom svete, a možno aj tou najcennejšou. V súčasnosti však dochádza k rôznym útokom na slobodu prejavu, často pod zámienkou boja proti dezinformáciám,“ uviedla profesorka.

„Hoci Západ oslavuje slobodu prejavu ako súčasť demokratickej spoločnosti, čoraz viac sa podieľa na istej forme “tichej cenzúry“,“ tvrdí Enkvistová. Označovanie názorov alebo myšlienok, ktoré spochybňujú mocenské zriadenie, za “dezinformácie“ je jedným zo spôsobov obmedzovania slobodnej a otvorenej diskusie, ktorý sa používa čoraz agresívnejším spôsobom.

.

Samozvaní “strážcovia dezinformácií“, ktorí ponúkajú médiám a podnikom pomoc pri triedení týchto “dezinformácií“, sa v skutočnosti riadia aktivistickými programami, tvrdí profesorka.

 

GDI

Osobitne upozorňuje na Global Disinformation Index (GDI), organizáciu, ktorá o sebe tvrdí, že je ” nezisková” a že poskytuje “transparentné, nezávislé a neutrálne hodnotenia dezinformačných rizík na otvorenom webe“.

GDI hodnotí webové stránky (v rámci tohto neutrálneho, nezávislého, transparentného indexu) podľa rizika “dezinformovania svojich čitateľov“.

Profesorka tvrdí, že GDI finančne podporujú Európska únia, britská a americká vláda a aj miliardár George Soros. „GDI zriadila svoj súkromný úrad pre cenzúru a ich podnikateľským zámerom je vraj ekonomicky zlikvidovať mediálne spoločnosti, ktoré sa im nepáčia. Spoločnosť založili v roku 2018 bývalí zamestnanci Nadácie otvorenej spoločnosti Georgea Sorosa – teda organizácie, ktorá sa často objavuje v diskusiách o politickom vplyve,“ uvádza profesorka.

.

Pojem “dezinformácie“ používa GDI nielen na označenie zámerne nepravdivých informácií, ale aj na označenie vecne správnych, avšak kontroverzných prejavov, ktoré establishment neschvaľuje.

„Boj proti dezinformáciám v súčasnosti slúži ako zámienka na umlčanie politických oponentov,“ píše Enkvistová. Zvyčajne sa pojem dezinformácia využíva na kľúčové témy, ako napríklad imigrácia, genderové otázky či klíma.

 

Akademická obec

„Ani akademická obec nie je voči tejto forme cenzúry imúnna,“ píše ďalej Enkvistová. Vedecké fakty a výskumné projekty sú ovplyvňované a prispôsobované tomu, čo je korektné aj politicky. Koncept dezinformácie sa využíva aj na to, aby sa výskumníkom bránilo v publikovaní ich (často šokujúcich) výsledkov. Pandémia Covid-19 nám poskytla mnoho príkladov .

V Správe o akademickej slobode z mája 2024, ktorú zverejnil švédsky Úrad pre vysokoškolské vzdelávanie, sa dve tretiny švédskych výskumníkov v oblasti spoločenských a humanitných vied vyjadrili, že sa necítia byť schopní slobodne hovoriť v rámci svojich katedier. Ešte znepokojujúcejšie je, že polovica výskumníkov v prírodných vedách uviedla rovnaký názor.

.

„Výskumníci, ktorí sa nechajú zastrašovať a zavádzajú autocenzúru, zrádzajú svoje akademické ideály,“ tvrdí profesorka.

„Slobodná spoločnosť je morálny triumf. Je dôležité mať na pamäti, že o slobodu prejavu môžeme prísť. Ak chceme naďalej žiť v slobodnej spoločnosti, mali by sme slobodu prejavu využívať. Toto je výzva pre nás všetkých: “Využite ju, alebo o ňu prídete!”,“ uzavrela profesorka Enkvistová.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:41

Tempo rastu aktivity súkromného sektora v Japonsku sa v septembri spomalilo, keďže aktivita vo výrobe klesla. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global.

08:36

Čínska centrálna banka v utorok oznámila rozsiahle monetárne stimuly a opatrenia na podporu trhu s nehnuteľnosťami a na oživenie ekonomiky. Tá zápasí so silnými deflačnými tlakmi a hrozí jej, že nedosiahne tohtoročný cieľ rastu približne o 5 %.

08:35

Veterán vojny na Ukrajine Michail Ostrianskij, ktorý pôsobil v oddieloch súkromnej vojenskej Vagnerovej skupiny, sa stal predsedom mestského zastupiteľstva v jednom z miest v Permskej oblasti na východe európskej časti Ruskej federácie.

08:25

Ceny ropy v utorok ráno vzrástli po správach o nových stimuloch na podporu čínskej ekonomiky. A tiež pre obavy, že eskalácia napätia na Blízkom východe by mohla zasiahnuť dodávky z kľúčového produkčného regiónu, a pre hrozbu ďalšieho hurikánu v USA.

08:24

Predvolebný štáb republikána Donalda Trumpa spustil novú fázu predvolebnej kampane pre štát Georgia. Ako ilustračné snímky v nej pritom použil zábery z Gruzínska, ktorého názov v angličtine je totožný s americkou Georgiou. Napísal o tom v utorok denník The Telegraph.

08:24

Päť mesiacov po požiari, ktorý zničil viac ako polovicu 400 rokov starej budovy niekdajšej burzy v Kodani, známej ako Börsen, sa začína jeho rekonštrukcia.

07:52

Muža, ktorý sa ukrýval so strelnou zbraňou neďaleko golfového ihriska exprezidenta Donalda Trumpa, chcú obžalovať z pokusu o atentát na významného politického kandidáta. Oznámil to v pondelok federálny prokurátor v štáte Florida.

Podozrivého Ryana Routha (58) predviedli v pondelok pred sudcu, ktorý rozhodol, že zostane vo väzbe bez možnosti kaucie. Zatiaľ je obvinený z dvoch trestných činov – z držby strelnej zbrane napriek tomu, že ho v minulosti odsúdili za zločin, a z vlastníctva zbrane s odstráneným sériovým číslom.

Ryan Routh
Na policajnej snímke z 10. februára 2010 Ryan Routh
07:36

Ministri zahraničných vecí skupiny G7 v pondelok upozornili, že vzájomné útoky a odvety jednotlivých strán na Blízkom východe môžu vtiahnuť región do rozsiahlejšieho konfliktu, z ktorého by neprofitovala žiadna krajina.

G7 Energetika
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (uprostred) počas stretnutia ministrov zahraničných vecí skupiny G7+ o podpore energetického sektora Ukrajiny na okraj 79. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) Organizácie Spojených národov (OSN) v New Yorku v pondelok 23. septembra 2024
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali