Podpredseda parlamentu prijal predsedu Senátu Parlamentu ČR Vystrčila

❚❚

Bratislava 4. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR – Pavel Neubauer)

 

Podpredseda Národnej rady (NR) SR Peter Žiga (Hlas-SD), poverený výkonom právomocí predsedu parlamentu, prijal predsedu Senátu Parlamentu Českej republiky (ČR) Miloša Vystrčila. Témami piatkového stretnutia boli bilaterálne vzťahy, spolupráca na úrovni parlamentov, ale aj energetika. TASR o tom informoval odbor komunikácie s médiami a verejnosťou Kancelárie NR SR

Peter Žiga prijal predsedu Senátu Parlamentu ČR Miloša Vystrčila
Na snímke sprava podpredseda Národnej rady (NR) Slovenskej rady (SR), ktorý je poverený jej riadením Peter Žiga (Hlas-SD) a predseda Senátu Parlamentu Českej republiky Miloš Vystrčil pózujú počas stretnutia v historickej budove NR SR v Bratislave

Bilaterálne vzťahy považujú obaja ústavní činitelia za kľúčové a nadštandardné. “S pánom predsedom českého senátu sme skonštatovali, že Slovenská republika a Česká republika dlhodobo nažívajú v doslova bratskom vzťahu a na tom nič nechceme meniť. Nepovýšime akékoľvek osobné alebo politické názory nad vzťahy, ktoré medzi našimi krajinami panujú a naďalej sa rozvíjajú,” konštatoval Žiga.

.

Ústrednou témou diskusie bola spolupráca medzi parlamentmi SR a ČR, ktorú obaja ústavní činitelia ocenili a označili ju ako profesionálnu a nadštandardnú. V tejto súvislosti predseda českého senátu informoval, že NR SR vo štvrtok (3. 10.) schválila parlamentnú skupinu priateľstva s ČR, ktorá umožní zintenzívniť bilaterálne rokovania medzi jednotlivými parlamentnými výbormi.

“Naším cieľom je rozvíjať stretnutia na úrovni odborných skupín výborov, a to najmä v témach, ktoré máme ako krajiny otvorené. Ide napríklad o otázky bezpečnosti, oblasť energetiky, vedeckých projektov či otázky súvisiace so situáciou na Ukrajine,” ozrejmil Žiga.

.

Žiga a Vystrčil diskutovali aj o tom, akým spôsobom sa SR a ČR pripravia na prípadnú energetickú krízu počas zimy v súvislosti s odstavením tranzitu plynu či dodávkami elektrickej energie cez Ukrajinu. “Napriek tomu, že tieto otázky rieši vláda, my ako parlament sme pripravení prijímať príslušnú legislatívu,” doplnil Žiga.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:26

Európska komisia (EK) schválila Poľsku program vo výške 1,2 miliardy eur zameraný na podporu investícií do zariadení na skladovanie elektrickej energie s cieľom uľahčiť prechod na bezuhlíkovú ekonomiku. Program počíta s podporou výstavby zariadení s kapacitou najmenej 5,4 gigawatthodín (GWh). TASR o tom informuje na základe správy agentúry PAP, ktorá sa v piatok odvolala na vyhlásenie Komisie.

19:25

Nemecké združenie automobilového priemyslu (VDA) v piatok vzhľadom na slabý dopyt po elektromobiloch ešte viac znížilo svoju prognózu pre tento segment. Za celý rok 2024 teraz očakáva predaj len 372.000 batériových elektrických vozidiel (BEV), o 29 % menej ako v predchádzajúcom roku. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

19:24

Novozvolené predsedníctvo Maďarskej aliancie má za sebou prvé zasadnutie. Členovia predsedníctva si zadefinovali odborné oblasti, ktoré budú mať na starosti v nasledujúcom období. 

Životným záujmom aliancie je zachovanie neporušenej siete stredných škôl s vyučovacím jazykom maďarským, preto bude vedenie strany v blízkej budúcnosti iniciovať stretnutie s riaditeľmi týchto škôl.

19:20

Ruské úrady čoskoro oznámia svoje konečné rozhodnutie o vyškrtnutí afganského hnutia Taliban zo zoznamu teroristických organizácií. Podľa agentúry TASS to v piatok v Moskve oznámil osobitný predstaviteľ ruského prezidenta pre Afganistan Zamir Kabulov, píše TASR.

Kabulov spresnil, že principiálne rozhodnutie o vyradení Talibanu zo zoznamu teroristických organizácií už bolo prijaté. Musí však ešte byť formalizované v zákonnom rámci – v súčinnosti s právnikmi, parlamentnom a ďalšími rezortmi, dodal ruský diplomat.

Amir Khan Muttaqi Sergej Lavrov
Na snímke sprava ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov a úradujúci minister zahraničných vecí afganského hnutia Taliban Amír Chán Muttakí
19:18

Francúzska koalícia Nový ľudový front (NFP) v piatok predložila návrh na vyslovenie nedôvery vláde premiéra Michela Barniera. Parlament by o ňom mal hlasovať 8. októbra, informoval spravodajský web France Info. Denník Le Parisien doplnil, že tento návrh má veľmi malú šancu na úspech, keďže pravicové Národné združenie (RN) naznačilo, že zaň nebude hlasovať.

19:16

Vo veku 72 rokov zomrel francúzsky herec, režisér a scenárista Michel Blanc, ktorý bol miláčikom generácií filmových divákov za to, že dokázal vniesť komický podtón aj do svojich najsmutnejších postáv vrátane lúzrov a hypochondrov.

Počas svojej kariéry Blanc účinkoval vo viac ako 70 filmoch, venoval sa aj réžii a bol aj tvorcom scenárov k desiatimi filmom.

19:02

Americký miliardár Elon Musk sa pripojí k Donaldovi Trumpovi na jeho sobotňajšom mítingu v meste Butler v štáte Pennsylvánia, kde bol na kandidáta Republikánskej strany do nadchádzajúcich prezidentských volieb v júli spáchaný atentát. Informovala agentúra AP.

17:49

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen prijal v piatok popoludní vo svojom sídle v Hofburgu predsedu Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herberta Kickla. Ani jeden z politikov sa k schôdzke bezprostredne nevyjadril. Kickl avizoval, že tak urobí v sobotu, uviedla agentúra APA.

17:45

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí v piatok zintenzívnil svoje diplomatické kontakty, aby dosiahol, že izraelské letectvo nebude v Libanone útočiť na záchranárov a hasičov, ktorí prevážajú obete a zranených. TASR o tom informuje s odvolaním sa na správy libanonského spravodajského webu L’Orient-Le Jour (OLJ).

Míkátí odsúdil útoky na zdravotníkov a zdravotnícku infraštruktúru a upozornil, že sú v rozpore s medzinárodným právom a humanitárnymi pravidlami.

Libanonský premiér Nadžíb Míkátí
Na snímke vľavo libanonský premiér Nadžíb Míkátí
17:14

Niekoľko mesiacov po vstupe banskobystrickej spoločnosti TLS Logistics do štruktúr spoločnosti ČSAD Invest Logistics dochádza po vzájomnej dohode majiteľov k ich fúzii. Po 25 rokoch samostatného pôsobenia na trhu sa tak spoločnosť ČSAD Invest Logistics stane súčasťou novej štruktúry, ktorá má zaistiť efektívnejšie riadenie aj prínos v podobe využívania moderných technológií. Informovala o tom spoločnosť TLS Logistics, ktorá dlhodobo pôsobí v oblasti dopravy a logistiky.

17:13

Irán podporuje úsilie o prímerie v Libanone. Súhlasiť s rokovaniami však musí aj hnutie Hizballáh a rokovania by sa mali viesť súbežne s rozhovormi o prímerí v Pásme Gazy. V piatok to na návšteve Libanonu uviedol iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí. TASR informuje podľa agentúry Reuters.

17:10

Veľvyslanec Európskej únie v Gruzínsku Pawel Herczynski v piatok varoval Tbilisi, že by mohlo dôjsť k zhoršeniu vzájomných vzťahov, ak sa po voľbách 26. októbra stane Gruzínsko “štátom jednej strany” bez politickej opozície. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Samotný výsledok volieb môže podľa analytikov ovplyvniť budúce zahraničnopolitické smerovanie krajiny.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Zádielska tiesňava v okrese Košice okolie

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali