Podpíše prezident zákon o STVR? Pellegrini nemôže dať na pocity

❚❚

Bratislava 26. júna 2024 (HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 

Emócia. Čarovné slovíčko nového tisícročia. Vraj, „všetko je o pocitoch“. Rob tak, ako cítiš! Čo na tom, že emócie sú nestále a podliehajú rôznorodým, často nevypočítateľným chemickým procesom v mozgu – poďme sa nimi riadiť aj v politike!

Pellegrini v Česku
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

Už budúci týždeň sa ukáže, či hlava štátu podpíše nový zákon o STVR. Nuž a Denník N sa rozhodol spochybniť Pellegriniho rozhodovaciu schopnosť. Idú na to rafinovane, obhajobou emócií a ich úlohy v živote človeka. Odpichli sa, opäť šikovne, priamo z prezidentovho citátu, keď o rozhodovaní vo veci podpisu hovorí: „Ja sa budem čisto riadiť textom zákona a nie emóciou, ktorá okolo neho vzniká.“

.

Podľa novinárky – a zároveň doktorandky v obore sociálna psychológia, Kláry Jurštákovej, sú pre nás emócie asi niečo ako svätosť. Bez nich by sme totiž „neboli ľuďmi“. To však nie je celkom pravda, pretože ľudí z nás robí prítomnosť vyšších psychických funkcií: Máme obrazotvornosť, dokážeme plánovať na roky dopredu, sme schopní vytvárať zložité umelé systémy, pracovné nástroje, jazyky, atď. Pri všetkej úcte – emócie majú aj zvieratká.

 

.

Vari ste nevideli plakať psíka, keď mu umrie majiteľ?

Ale dobre, chápeme sa: univerzitné vzdelanie občas človeku naloží aj teórie, ktoré sa líšia od každodennej skutočnosti, resp. životnej skúsenosti z praktického života…

My predsa nemôžeme žiadať od hlavy štátu, aby primárny motivujúci faktor jej konania bol nejaký „pocit“!

Kam by sme sa dostali, keby prezident svoje rozhodovanie postavil na tom, kto ho – povedzme – dojme a rozplače, a kto nie? Prezident, ale aj každý iný politický líder, zaiste má svoj morálny kompas, a toho sa má pridržiavať bez ohľadu na osobné pocity.

Keby sa riadil nimi, bol by nestabilnou bábkou v rukách tých, ktorí dokážu zamávať jeho vnútrom. Napríklad keby Pellegrinimu bolo natoľko ľúto zraneného premiéra, že by diskrétne zatlačil na úrady, aby atentátnika vo väzbe trochu „potrápili“…

.

 

To je to riadenie sa emóciami, po ktorom niektorí volajú?

Tiež nezabúdajme, že úlohu emócií pri manipulovaní verejnosti mal veľmi dobre zmapovanú jeden tragicky známy pán menom Goebbels. Hlavný propagandista Tretej ríše si zakladal práve na tom, aby führer a spol. pôsobili na ľudí emocionálne. Žiadne vysvetľovanie, argumentácia, rácio – prím musí hrať apel na city. Vtedy dokážete človekom zatriasť a „usmerniť ho“.

Toto ďalej hovorí Pellegrini: „Nepodľahnem mediálnym tlakom, nepodľahnem tlakom výkrikov na sociálnych sieťach ani žiadnym demonštráciám, ktoré nemusia úplne reálne byť v súzvuku s tým reálnym a živým textom.“

Inými slovami, žiadne citové vydieranie nebude mať u prezidenta úspech. Ani médiá ani masa, ani anonymné vytáčky na Facebooku sa nemôžu podieľať na jeho rozhodovaní. Nato má hlavu, životnú skúsenosť, rozvahu, aby sa rozhodoval pokojne, bez prechodného a premenlivého citového výkyvu – a Pellegrini si to uvedomuje.

.

Takto sa, prosím, správa štátnik – bez ohľadu na to, či ho „máme radi“ alebo nie.

Jeho postoj je teda v úplnom protiklade k tomu, čo tvrdí novinárka Denníka N: „Sme ľudské bytosti, a to, že máme emócie, ktorým úplne prirodzene podliehame, je nesporné. Mať emócie nie je zlé ani nebezpečné, práve naopak.“

Áno? Niekedy sa necháme, napríklad, rozčúliť našimi najbližšími: „úplne prirodzene“ podľahneme emóciám, a povieme veci, aké budeme neskôr ľutovať. Lenže vyrieknuté nemožno vziať späť – a rodina trpí, a vzťahy sa naštrbujú…

A teraz si predstavte, že by emóciám podliehal taký Robert Fico. Čo by asi on cítil voči svojmu atentátnikovi? Prirodzenú lásku? Isteže nie. Bolo však veľmi dôležité gesto, keď mu vyslovil verejné odpustenie. Človek vo vedúcej pozícii musí vedieť ako narábať so svojím vnútrom, predsa len má zodpovednosť za celú spoločnosť.

Pani doktorandka môže ovládať teóriu sociálnej psychológie, lenže fakty reálpolitiky nepustia. Politik sa nesmie nechať „strhnúť“ ani ovládať emóciami. Má poznať hodnoty, ich hierarchiu, a potom prijímať rozhodnutia na základe triezvych úsudkov, keď zváži všetky pre a proti.

Prirodzene, to všetko v súlade s literou zákona.

A napokon podnet na zamyslenie: Viete, kto je skutočný chlap? Ten, ktorý o sebe vie, že má silu a schopnosti premôcť provokatéra, ktorý chce vyvolať bitku, ale premôže v sebe emócie, ktoré ním v kritickej situácii lomcujú – mávne rukou a opustí scénu.

Tam sa ukrýva skutočná sila – zvládnuť emóciu, racionálne zhodnotiť situáciu, a zachovať sa podľa triezveho úsudku.

Všetko ostatné je len prilievanie oleja do ohňa. A na Slovensku, myslím si, sú plamene už dostatočne vysoké.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:32

Ratingová agentúra Moody’s opäť zhoršila hodnotenie úverovej bonity Izraela. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Moody’s skresala úverovú známku Izraela z úrovne A2 o dva stupne na úroveň Baa1, čo je už len tri stupne nad špekulatívnym pásmom.

15:30

Členské štáty NATO – Estónsko, Lotyšsko, Litva a Poľsko – chcú od Európskej únie získať financovanie na vybudovanie siete bunkrov, bariér, distribučných liniek a vojenských skladov pozdĺž svojich hraníc s Ruskom a Bieloruskom, informovali v sobotu predstavitelia Estónska, píše TASR podľa agentúry AP.

Potreba pobaltskej obrannej línie vychádza z bezpečnostnej situácie a podporuje novú bezpečnostnú koncepciu NATO, uviedol estónsky minister obrany Hanno Pevkur vo vyhlásení.

15:29

Sedemnásť ľudí vrátane 15 žien prišlo o život pri dvoch masových streľbách, ktoré sa odohrali v tesnej blízkosti vo vidieckom meste v Južnej Afrike, informovala polícia. Píše TASR na základe správy agentúry AP.

Juhoafrická republika sa vyznačuje jednou z najvyšších mier vrážd na svete, pričom masové streľby sú v posledných rokoch čoraz častejšie.

15:26

Európska komisia (EK) a Európska agentúra pre bezpečnosť letectva (EASA) v sobotu odporučili leteckým spoločnostiam, aby sa počas nasledujúceho mesiaca vyhli libanonskému a izraelskému vzdušnému priestoru. Reagovali tak na prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a libanonským hnutím Hizballáh, píše TASR podľa správy agentúry AFP.

14:29

Dagestan, najjužnejšia autonómna republika Ruskej federácie, vyzvala na tvrdšie opatrenia proti ťažbe kryptomien, ktorá podľa miestnych predstaviteľov spôsobujú výpadky elektriny. “Baníci” sa však snažia obísť zákon budovaním zariadení pod zemou. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Ťažba digitálnych mincí sa v uplynulých rokoch dostala pod drobnohľad na celom svete. Výpočtová sila potrebná na vyriešenie zložitých matematických operácií si vyžaduje totiž špecializovaný hardvér, ktorý funguje nepretržite a má veľkú spotrebu elektriny.

14:27

Česká polícia po smrti vodcu libanonského hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha preventívne zvýšila ochranu židovských budov, píše TASR podľa spravodajského webu Novinky.cz.

“Národná centrála proti terorizmu, extrémizmu a kybernetickej kriminalite prostredníctvom národného kontaktného bodu pre terorizmus teraz v spolupráci so zahraničnými partnermi a našimi spravodajskými službami analyzuje potenciálne riziká pre územie Českej republiky,” uviedla polícia na sociálnej sieti X.

14:07

Pápež František v sobotu prisľúbil “všetku možnú pomoc” obetiam sexuálneho zneužívania páchaného katolíckymi duchovnými. Pápež to vyhlásil po osobnom stretnutí s obeťami zneužívania v rámci druhého dňa svojej návštevy Belgicka, píše TASR podľa agentúry AP.

Belgicko je po Luxembursku druhou zastávkou v rámci 46. apoštolskej cesty 87-ročného pontifika.

Pápež obetiam sexuálneho zneužívania prisľúbil všetku možnú pomoc
Na snímke pápež František počas stretnutia s biskupmi, diakonmi a rehoľníkmi v bazilike v belgickom Koekelbergu
13:10

Ozbrojené sily (OS SR) sa stali rešpektovanou inštitúciou a pevnou garanciou obranyschopnosti SR. Na oslavách Dňa ozbrojených síl v Brezovej pod Bradlom to v sobotu uviedol prezident a hlavný veliteľ OS SR Peter Pellegrini.

11:09

Viac ako polovica mladých ľudí (57 %) na Slovensku vie, že peniaze sa časom znehodnocujú, ale len necelá pätina (18 %) vie, ako sa proti tomu chrániť. Polovica (54 %) tiež považuje investovanie za zaujímavú tému, ale len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu správcovskej spoločnosti Amundi v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK z augusta tohto roka, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých vo veku 12 až 16 rokov.

11:06

Vzhľadom na drastické škrty v sociálnych programoch a slabé hospodárstvo sa chudoba v Argentíne naďalej zvyšuje. V prvej polovici tohto roka žilo pod hranicou chudoby 52,9 % obyvateľov juhoamerickej krajiny, zatiaľ čo v druhej polovici minulého roka to bolo 41,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje argentínskeho štatistického úradu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali