Podľa všetkého NATO nechce vojnu s Ruskom. Ukrajine oznámili, prečo nemôže vstúpiť do aliancie

❚❚

Bratislava 5. februára 2022 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Virginia Mayo)

 

Ukrajina sa k aliancii v najbližšej dobe nepripojí, povedal námestník generálneho tajomníka NATO Mircea Geoana

NATO
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

„Nikto nehovorí, že Ukrajina v blízkej budúcnosti vstúpi do NATO. Ukrajina potrebuje v krajine mnohé reformovať,“ povedal Geoana v rozhovore pre televízny kanál France24.

.

Aby Ukrajina vstúpila do NATO, musí byť podľa generálneho tajomníka v aliancii konsenzus, ktorý dnes nie je.

Geoana dodal, že aliancia podporuje Kyjev, ale nebude sa zúčastňovať vojenských akcií v krajine.

.

Už skôr sa Geoana vyjadril k postoju aliancie k otázke vojenskej pomoci Ukrajine. V rozhovore pre France24 zdôraznil, že organizácia podporuje krajinu rôznymi spôsobmi.

Zástupca generálneho tajomníka povedal, že v otázke pomoci Ukrajine nedošlo v NATO k žiadnemu rozkolu, pretože aliancia „neposkytuje Ukrajine priamu vojenskú podporu“. Uviedol, že rozhodnutie niektorých členov NATO poslať na Ukrajinu zbrane by nemalo partnerov rozdeliť.

„NATO nebude zasahovať do vojny na Ukrajine – podporujeme ju mnohými inými spôsobmi. Zaoberajú sa tým aj jednotliví spojenci,“ zdôraznil Geoana.

Geoana tiež oznámil, že NATO vyšle na Ukrajinu tím špecialistov na kybernetickú bezpečnosť, čím jej pomôže v boji proti „dezinformáciám“, ktoré údajne šíria Rusko.

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

18:35

Grécko začne rokovania o nákupe štvrtej fregaty Belharra od Francúzska s cieľom posilniť svoje námorníctvo v čase, keď sa krajina zotavuje z vyše desaťročnej dlhovej krízy. Vo štvrtok to uviedol grécky minister obrany Nikos Dendias.

18:34

Za “vyhlásenie vojny” označil vo štvrtok vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh koordinované výbuchy komunikačných zariadení používaných touto šiitskou organizáciou v uplynulých dvoch dňoch, ktoré si vyžiadali najmenej 37 mŕtvych a okolo 3000 zranených a o ktorých sa predpokladá, že je za nimi Izrael.

18:33

Vladislava Bakaľčuka, manžela najbohatšej Rusky Taťjany Bakaľčukovej, vo štvrtok zatkli a obvinili z vraždy a pokusu o vraždu, informovali jeho advokáti.

18:32

Európska lieková agentúra (EMA) vo štvrtok schválila používanie vakcíny Imvanex proti vírusu opičích kiahní (mpox) od dánskej spoločnosti Bavarian Nordic aj pre osoby vo vekovej skupine od 12 do 17 rokov.

18:31

Útoky na výcvikový tábor malijskej polície a vojenskú leteckú základňu, ktoré skupina džihádistov podnikla v utorok v hlavnom meste Bamako, si vyžiadali 77 obetí a vyše 250 zranených. Pre agentúru AFP to vo štvrtok uviedol nemenovaný bezpečnostný zdroj.

17:47

Mnohí poslanci Európskeho parlamentu počas stredajšej diskusie v Štrasburgu s predstaviteľmi Európskej komisie a Rady EÚ o systéme povolení na pobyt pre cudzincov v Maďarsku vyjadrili obavy, že Budapešť zmiernila požiadavky na preverovanie Rusov a Bielorusov vstupujúcich do schengenského priestoru.

17:46

Španielsky premiér Pedro Sanchéz vyzval na deeskaláciu konfliktu na Blízkom východe po tom, ako tento týždeň v Libanone zahynulo 37 ľudí v dôsledku výbuchov pagerov a vysielačiek. Vyjadril sa tak vo štvrtok na stretnutí s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom. Išlo o prvé stretnutie oboch lídrov, odkedy Španielsko oficiálne uznalo štát Palestína.

17:45

Vzhľadom na zložitú situáciu na Ukrajine chce nemecká vláda zvýšiť vojenskú pomoc plánovanú na tento rok o 397 miliónov eur. Píše sa to v liste, ktorý adresoval štátny tajomník ministerstva financií Florian Toncar predsedovi rozpočtového výboru Spolkového snemu Helgemu Braunovi.

17:44

Izrael prišiel s novým rámcom pre dohodu s palestínskym radikálnym hnutím Hamas, ktorá by umožnila prepustenie všetkých rukojemníkov naraz a ukončenie bojov v Pásme Gazy spolu s bezpečným odchodom z enklávy pre vodcu Hamasu Jahju Sinwára a jeho spoločníkov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali