Podľa Keketiho vedie k výsledkom práca s mládežou: “Musíme ju podporiť”

❚❚

Poprad 17. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Veronika Mihaliková)

 

Začať pracovať v školách s mládežou a lepšie indentikovať talenty vo veku od 12 do 16 rokov by mohli zlepšiť výsledky slovenských športovcoch na medzinárodných podujatiach. Uviedol to minister cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR Dušan Keketi počas dvojdňovej konferencie Šport a spoločnosť v Poprade

Keketi
Na snímke minister cestovného ruchu a športu SR Dušan Keketi

“Všetci asi vieme, že to začína v predškolskom veku a nejakých športových aktivitách. Ďalej to pokračuje v kluboch a v identifikovaní najväčších talentov, ktorým sa venujú kvalifikovaní tréneri. Ich výchova smeruje až po status reprezentanta a vrcholom sú OH a ZOH. Toto je celková reťaz činností, ktorá musí byť podporená systematicky a dlhodobo,” uviedol Keketi.

.

Programové vyhlásenie vlády na obdobie 2023-2027 v oblasti športu obsahuje rozdelenie cieľov na 2 krátkodobé, 4 strednodobé a 1 dlhodobú prioritu. Dlhodobou je príprava stratégie športu 2036 a rast kvality športovej prípravy a športu v SR. Vznikom ministerstva sa dostalo výrazne viac peňazí do športu. Rozpočet Fondu na podporu športu (FnPŠ) sa strojnásobil z 20 na 60 miliónov eur a upravil sa aj spôsob prerozdeľovania finančných prostriedkov. “My vidíme náš prínos v tom, že budeme systematicky nastavovať financovanie športovej infraštruktúry a zväzov. Vieme identifikovať, alebo podporiť vzdelávanie trénerov, nastaviť nejaké pravidlá inklúzie a inovácie v športe. Športový prínos musí byť generovaný na zväzoch, alebo potom v spolupráci s SOŠV, ako strešnou organizáciou,” povedal minister MCRŠ.

Medzi viacerými plánmi ministerstva je zabezpečiť v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV) starostlivosť mladých talentovaných športovcov na profesionálnej úrovni v spojitosti so vzdelávaním, čiže podporiť duálnu kariéru. Rovnako aj zriadenie Centier olympijskej prípravy pri Stredných športových školách: “Myslím, že lyžovanie predložilo správnej rade Fondu na podporu športu nejaký koncepčný materiál s celkovou víziou rozvoja a to isté očakávame od ostatných národných športových zväzov. Diskutujeme ohľadom podpory výstavby národnej infraštruktúry v komplexe Šamorína. Do konca roka to ešte bude téma, máme tam viaceré časti národnej športovej infraštruktúry, ktorá bola identifikovaná aj na stretnutí športových zväzov. Pracujeme s nejakým veľkým komplexným zoznamom a identifikujeme, že čo je a nie je reálne. Sú tam aj projekty Národného streleckého centra i Národného cyklistického centra. Máme aj víziu ohľadom Zemníka, čo sú dlhodobo diskutované projekty a zatiaľ sa nikde nepohli. Hľadáme riešenia, ako zabezpečiť aj formou nejakého dlhodobého financovania posun v týchto projektoch,” skonštatoval Keketi.

.

Podľa prezidenta SOŠV Antona Siekela má tento ročník konferencie v sebe významné memento: “Zažil som ich viacero, rozoberali sme mnoho tém, o ktorých sme diskutovali a bol som častokrát z tých záverov spokojný. Hovoril som si, že máme dobrú komunikáciu a fakty, ale nemali sme poslucháča na druhej strane. Preto považujem práve tento ročník za veľmi dôležitý, lebo máme ľudí vo vláde, silné témy a najdôležitejšie sú nástroje, ako ich presadzovať. Častokrát som vravel, že je veľmi dôležité, aby naša spoločnosť pochopila, aký významný je šport. Práve na tej konferencii sa o tom vo viacerých blokoch rozpráva. Bol by som rád, keby sa nám takýmito argumentami na základe faktov, štatistík a ekonomických ukazovateľov podarilo presvedčiť, že šport nie sú iba zlaté olympijské medaily. V uplynulých rokoch sa dostal do úplnej periférie záujmu politických špičiek. No teraz máme obrovskú šancu a príležitosť ukázať, že aké rozličné a významné benefity prináša pre túto krajinu.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:35

Dvaja nemeckí piloti zahynuli pri páde lietadla vyrobeného ešte v časoch druhej svetovej vojny, ktoré havarovalo na juhu Fínska a následne začalo horieť. K nehode došlo len niekoľko minút po štarte. Oznámila to vo štvrtok tamojšia polícia.

17:34

Nórsko v blízkej budúcnosti poskytne Ukrajine šesť stíhačiek F-16. Na sociálnej sieti Facebook to vo štvrtok uviedol ukrajinský minister obrany Rustem Umerov po rokovaní so svojím nórskym rezortným partnerom Bjrnom Arildom Gramom.

17:25

Česko sa s Dánskom a Holandskom dohodlo na pokračovaní dodávok munície pre Ukrajinu aj v roku 2025. Na sociálnej sieti X to vo štvrtok napísal český premiér Petr Fiala.

16:55

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vo štvrtok v Bruseli podpísali dohodu o bezpečnostnej spolupráci. Oznámili to ukrajinský prezident aj úrad gréckeho premiéra.

16:49

Členovia izraelského bezpečnostného kabinetu boli informovaní, že vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár je s veľkou pravdepodobnosťou mŕtvy. Pre agentúru Reuters to vo štvrtok uviedli dvaja vládni predstavitelia oboznámení s touto záležitosťou.

16:33

Pre šesť departmentov na juhu Francúzska vyhlásili tzv. červenú výstrahu pred záplavami vyvolanými mimoriadnymi lejakmi. V jednej zo zasiahnutých oblastí napadlo podľa tamojších meteorológov za ostatných 48 hodín až 630 milimetrov zrážok.

15:57

Izraelský nálet na školu v Pásme Gazy, ktorá slúžila na ubytovanie palestínskych presídlencov, si vo štvrtok vyžiadal najmenej 15 obetí na životoch vrátane piatich detí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali