Počet zimujúcich netopierov v ruinách hradu Plaveč narástol

❚❚

Plaveč 20. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Oliver Ondráš)

 

Zrúcaniny hradu Plaveč, týčiace sa nad riekou Poprad neďaleko Starej Ľubovne, sú okrem vyhliadkového miesta aj domovom niektorých druhov netopierov, ktoré tam v spánku prečkajú obdobie zimy. Správa Pieninského národného parku (PIENAP) uviedla, že ich počet na tomto mieste stúpol a žiada preto návštevníkov, aby ich svojou prítomnosťou nerušili

Hrad Plaveč
Ilustračné foto: Hrad Plaveč v okrese Stará Ľubovňa

“Pamätáme si na tomto mieste veľmi nízke počty zimujúcich netopierov v predchádzajúcich rokoch. Maximálny počet bol šesť jedincov druhu podkovár malý. Tento týždeň sme tam však napočítali až 17 podkovárov malých, teda vysoko nad doterajším priemerom,” uviedla Správa PIENAP-u.

.

V tejto súvislosti žiada návštevníkov, aby tieto vzácne živočíchy nevyrušovali, aby tak nerušene mohli prežiť zimu. Vyzýva, aby sa ich nedotýkali, ani sa k nim nepribližovali so svietidlami, ktoré vyžarujú teplo. Nemali by tiež do vnútorných priestorov hradu hádzať petardy či používať fakle a rozkladať oheň.

Správa PIENAP-u upozorňuje, že netopiere sú unikátne živočíchy, ktoré majú svoje nezastupiteľné miesto v našej prírode. Predstavujú ekologicky prospešného živočícha. “Človek im však ničí ich prirodzené prostredie a mal by im preto vytvárať nové možnosti na život všade tam, kde je to možné,” uvádzajú ochranári.

.

Plavečský hrad bol postavený koncom 13. storočia. Z pôvodnej stavby sa zachovali iba zvyšky vysokých múrov obytného krídla a obrannej delovej bašty na severnej strane bývalého hradného areálu. Od roku 2014 prebieha na hrade postupná obnova.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:03

Pri úprave spôsobu vyplácania rodičovského dôchodku nedošlo v koalícii k žiadnemu sporu a už vôbec na tejto téme nepadala vláda. Uviedol to v reakcii na nedeľňajšie vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka v diskusnej relácii O 5 minút 12 minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Slová šéfa koaličnej strany podľa neho média nesprávne interpretovali.

19:03

Polícia v nedeľu ráno zastrelila muža z Mali, ktorý na vlakovej stanici Porta Nuova v meste Verona na severe Talianska zaútočil na policajta nožom, uvádza spoločné vyhlásenie miestnej prokuratúry a polície.

17:48

Nemecko údajne zvažuje zavedenie zákona na ochranu domácich bánk pred cezhraničným prevzatím.

17:23

Zadržaný sympatizant s teroristickou organizáciou Islamský štát plánujúci útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne bol Líbyjčan, ktorého žiadosť o azyl bola odmietnutá.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pes menom Luna je odetý v kostýme Draculu počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TARS/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali