Pobyt vo vode môže spôsobiť urologické či gynekologické ťažkosti

Pobyt vo vode môže spôsobiť urologické či gynekologické ťažkosti

Handlová 24. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

Aktualizované 24. júna 2024 o 10:35 h.

Letné dni sú neodmysliteľne spojené s kúpaním. S pobytom v bazéne, ale aj v jazere však rastie riziko urologických či gynekologických ťažkostí. Prevenciou pred ich výskytom je správna hygiena. Upozornila na to urologička nemocnice v Handlovej Viola Filipovičová

slovensko leto
Ilustračné foto

Kúpanie vo verejných vodách odborníci považujú za rizikové z hľadiska rozvoja vzniku infekcií močových a pohlavných ciest.

Reklama

“Baktérie, ktoré spôsobujú infekcie, sú častejšie v termálnych vodách. Termálna voda nie je chlórovaná, preto sa v nej choroboplodné zárodky dokážu rýchlo množiť. Umelé vodné plochy majú síce výhodu, že voda je chladnejšia, nevýhodou však je väčšie riziko výskytu siníc a iných mikroorganizmov,” vysvetlila lekárka.

Vodu v bazénoch by preto mali prevádzkovatelia podľa nej pravidelne sledovať a ošetrovať, problém však nastáva pri preplnení bazéna väčším množstvom ľudí.

Reklama

Medzi faktory, ktoré zvyšujú riziko nákazy, patrí príliš chladná voda, prievan či sedenie na studenom povrchu.

“Veľké problémy robí zvyk ponechať si mokré plavky na sebe, čo vytvára ideálne prostredie pre množenie sa baktérií. Častejšie bývajú infekciou postihnuté ženy, a to vzhľadom na kratšiu močovú trubicu a blízkosť pošvy a konečníka k vonkajšiemu ústiu močovej trubice. Náchylnejší sú tiež diabetici, osoby so zníženou imunitou alebo s nízkou úrovňou hygieny,” ozrejmila Filipovičová.

Aj kúpanie v prírodnom jazere so sebou prináša riziko kontaktu s rôznymi choroboplodnými zárodkami a inými mikroorganizmami.

“U žien sa prejavujú nákazy v podobe zápalov močového mechúra a močovej trubice, často bývajú združené s gynekologickými zápalmi. U mužov najčastejšie ide o zápaly predkožky, prostaty, prípadne semenníkov. V prípade, že sa ochorenie nezachytí včas, môžu sa rozvinúť zápaly obličiek, prípadne ochorenia majú zdĺhavejší a komplikovanejší priebeh,” priblížila urologička.

Štandardom u infekcií močových ciest je podľa nej vyšetrenie moču s následnou cielenou antibiotickou liečbou. V prípade mužských pacientov sa pri liečbe zápalov predkožky využíva aj doplnková lokálna liečba, u žien je zasa častá liečba pridružených gynekologických zápalov.

Reklama

“Najlepšou prevenciou je dôkladne sa osprchovať čistou vodou po každom kúpaní, prezliecť sa z mokrých plaviek do suchých a vhodné je tiež použitie na to určeného antibakteriálneho mydla,” odporučila Filipovičová.

 

Medzi vody určené na kúpanie pribudli od tohto roka tri nové lokality

Medzi vody určené na kúpanie pribudli tri nové lokality. Do zoznamu od tohto roka zaradili aj Palcmanskú Mašu, Klinger a Belianske jazero. TASR o tom informovali z odboru hygieny životného prostredia Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

“Vody určené na kúpanie sú počas letnej kúpacej sezóny najviac využívané prírodné (nie umelé) vodné plochy na rekreačné kúpanie. Dlhodobo majú vyhovujúcu kvalitu vody na kúpanie, nebol pre ne trvalo vydaný zákaz kúpania sa alebo trvalé odporúčanie nekúpať sa, sú súčasťou chránených území SR. Na Slovensku v zmysle vodného zákona máme vyhlásených celkovo 35 takýchto lokalít,” priblížil odbor.

Upozornil na to, že vyhovujúcu kvalitu vody môžu mať aj iné lokality.

Reklama

“Rozdiel medzi vodami určenými na kúpanie a ďalšími prírodnými vodnými plochami je, že vody určené na kúpanie hodnotia odborníci nielen na základe národných, ale aj európskych požiadaviek. O výsledkoch hodnotenia následne SR každoročne informuje Európsku komisiu,” vysvetlil s tým, že vody určené na kúpanie vyhlasuje všeobecne záväznou vyhláškou príslušný orgán štátnej vodnej správy.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:37

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová uviedla, že americký prezident Joe Biden mal “pomalý štart”, no “silný záver” v predvolebnej debate, v ktorej sa stretol s exprezidentom USA Donaldom Trumpom.

07:31

Katolícka cirkev v Nemecku zažíva krízu, keďže státisíce ľudí každoročne formálne opúšťajú túto inštitúciu a reálne hrozí, že sa zmení na “menšinovú cirkev”, uviedol odborník na cirkevné právo Thomas Schüller.

07:18

Francúzska krajne pravicová strana Národné zhromaždenie nedovolí Rusku pohltiť Ukrajinu, ak sa na základe výsledku parlamentných volieb dostane k moci. Uviedol to predseda strany Jordan Bardella.

07:06

Spojené štáty uvalili nové sankcie proti Iránu v reakcii na pokračujúcu jadrovú eskaláciu, oznámil vo vyhlásení americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.

07:04

Francúzsky prezident Emmanuel Macron chce, aby sa eurokomisárom za Francúzsko opäť stal Thierry Breton, informuje francúzska agentúra AFP s odvolaním sa na svoje zdroje.

07:03

Lídri Poľska, Nemecka a Česka požiadali listom predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú o ďalšie finančné prostriedky určené na pokrytie nákladov spojených s prijatím ukrajinských utečencov na svojom území.

07:02

Atentát na následníka rakúsko-uhorského trónu Františka Ferdinanda d’Este, poslúžil ako jedna zo zámienok rozpútania prvej svetovej vojny. Mesiac po atentáte 28. júla 1914 vyhlásilo totiž Rakúsko-Uhorsko vojnu Srbsku, čím sa rozpútal vojnový konflikt, ktorý zasiahol nielen Európu, ale bojovalo sa aj v Afrike a v Ázii.

07:01

Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír poskytol spoločnosti SpaceX 843 miliónov dolárov na zostrojenie zariadenia, ktoré bude schopné vytlačiť Medzinárodnú vesmírnu stanicu do atmosféry so zámerom plánovaného zničenia stanice okolo roku 2030.

06:59

Severovýchod Ruska zasiahli rozsiahle lesné požiare, zúria na 619.000 hektároch pôdy a na celkovo 176 miestach. Ide o oblasti, ktoré boli zničené aj v roku 2021.

06:58

Prvá svetová vojna, dovtedy najkrutejšia vojna v dejinách ľudstva, sa oficiálne skončila Versailleskou mierovou zmluvou. 

06:57

Lídri členských krajín EÚ v Bruseli podporili Ursulu von der Leyenovú na druhé funkčné obdobie vo funkcii predsedníčky Európskej komisie. Zhodli sa tiež na tom, že novým predsedom Európskej rady bude portugalský expremiér António Costa a budúcou šéfkou diplomacie EÚ estónska premiérka Kaja Kallasová.

 

06:55

Libanonské hnutie Hizballáh oznámilo, že vypálilo desiatky rakiet na vojenskú základňu na severe Izraela v rámci odvety za izraelské útoky na Libanon. Zároveň informovalo o smrti štyroch svojich bojovníkov.

06:54

Francúzske úrady oznámili, že v Lamanškom prielive zachránili z dvoch preťažených člnov viac ako 150 migrantov, ktorí sa snažili dostať do Británie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke deti sa ochladzujú vo verejnej fontáne v lotyšskom meste Vilnius

Autor: TASR/AP-Mindaugas Kulbis

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Michal Durila

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali