Po „vyradení“ ukrajinských tankov, obrnených vozidiel BTP a BMP Kurská oblasť prekoná všetky rekordy “šrotovísk”

❚❚

Moskva 26. augusta 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Foto:TASR/AP-Russian Defense Ministry Press Service via AP)

 

Polia v regióne sú už posiate veľkým množstvom zničených obrnených vozidiel zo všetkých krajín NATO a dodávky budúceho šrotu pokračujú, píše Konstantin Olšanskij v ruských novinách Svobodnaja Pressa

Kurská oblasť vojna
Ilustračné foto

V bojoch v Kurskej oblasti stráca AFU nové aj staré zbrane NATO dodané Ukrajine pred inváziou.

.

OSINT, projekt Oryx z Holandska, zistil, že takmer všetky obrnené vozidlá zo záloh boli odvelené na úder proti Kursku. V posledných dňoch bolo v bojoch spozorované americké ženijné vozidlo M1132 ESV na báze APC Stryker a obrnené vozidlo Oncilla, ktoré spoločne vyrobili Ukrajina a Poľsko.

Belgická publikácia Army Recognition píše o strate vozidiel BTR BOV (Borbeno Oklepno Vozilo) zo zásob bývalej juhoslovanskej armády. Na sociálnych sieťach sa objavilo video, na ktorom je vidieť, ako BTR počas jazdy po asfaltovej ceste horí. Z vozidla počas jazdy vypadol veľký horiaci úlomok. Z obrneného transportéra, ktorý môže prepravovať až desať vojakov, sa podarilo uniknúť len jednému vojakovi. BOV bol údajne zasiahnutý ruským dronom kamikadze.

.

V polovici júna tohto roku AFU dostala zo Slovinska sériu 26 BTR. Používajú ich najmä ozbrojené sily Slovinska a ďalších krajín bývalej Juhoslávie. BOV, vyvinuté v osemdesiatych rokoch, je kolesové, ľahké a univerzálne vozidlo, ktoré sa používa na rôzne úlohy vrátane prepravy vojsk a prieskumu v teréne.

Jeho modulárna konštrukcia umožňuje rôzne konfigurácie, napríklad protileteckú alebo protitankovú verziu, píše Army Recognition. Má ľahký pancier poskytujúci základnú ochranu proti ručným zbraniam a črepinám a môže byť vyzbrojené guľometmi alebo granátometmi. Ľahko pancierované juhoslovanské BTR teda mohlo byť zasiahnuté Lancetom.

BOV je cenený pre svoju mobilitu a schopnosť operovať v rôznych prostrediach. Používal sa v rôznych konfliktoch v bývalej Juhoslávii, hoci ho postupne nahrádzajú modernejšie vozidlá, zdôrazňuje Army Recognition.

Celkovo existuje osem verzií vrátane jednej s trojhlavňovým 20 mm automatickým kanónom M-55A4V1. Posádku tvoria dvaja muži a do priestoru pre vojakov sa zmestí osem pešiakov. Dieselový motor sa vyrábal v nemeckej licencii. Maximálna rýchlosť na diaľnici bola 95 kilometrov za hodinu s dojazdom 500 kilometrov.

Z 26 obrnených transportérov BOV, ktoré Slovinsko dodalo Ukrajine, bolo 20 BTR vyzbrojených veľkokalibrovými guľometmi kalibru 12,7 mm, zatiaľ čo šesť ďalších bolo upravených 20 mm automatickými kanónmi, zistilo Army Recognition.

.

Okrem týchto vozidiel Slovinsko dodalo aj tri BMP M80A a dve desiatky kolesových obrnených transportérov Valuk, ktoré sú licenčnými verziami rakúskych Pandur I, 35 bojových vozidiel pechoty M-80A juhoslovanskej výroby a 28 tankov M55S modernizovaných s izraelskou pomocou. Tanky boli použité aj počas útoku AFU na Kurskú oblasť; koľko z nich presne zhorelo, zatiaľ nie je známe.

Medzitým sa sortiment NATO pre Kursk Vtorchermet môže čoskoro rozšíriť. Ukrajinské ministerstvo obrany oficiálne schválilo použitie švédskych obrnených vozidiel BTR Pansarbandvagn 302 (PBV 302). Švédsko predtým oficiálne oznámilo, že kyjevskému režimu poskytne 75 miliárd švédskych korún (7,3 miliardy USD) v priebehu troch rokov.

V rámci tejto pomoci Švédsko potvrdilo presun 239 vozidiel PBV 302 – čo je úplne všetko, čo kráľovstvo v súčasnosti má. Treba priznať, že dar nie je taký veľkorysý, ako sa môže zdať. BTR bolo vyvinuté ešte v šesťdesiatych rokoch, do výzbroje švédskej armády bolo prijaté v roku 1966 a odvtedy nebolo vážne modernizované.

APC boli úplne vyradené z prevádzky ešte v roku 2014 a odvtedy sú všetky obrnené vozidlá v skladoch.

– PBV 302 sa podľa moderných štandardov považuje za zastarané. Nevyhovuje schopnostiam modernejších bojových obrnených vozidiel,“ zdôrazňuje sa v revízii Army Recognition.

.

Napríklad motor švédskej starenky (Volvo-Penta model THD 100B) nevytlačí viac ako 66 kilometrov za hodinu. Z výzbroje je tu len 20 mm automatický kanón HS804, ktorý je umiestnený v jednomiestnej veži v ľavej prednej časti podvozku.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:32

Líder palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár v liste poďakoval vodcovi libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasanovi Nasralláhovi za podporu jeho skupiny v konflikte s Izraelom, oznámil v piatok Hizballáh.

16:32

V druhom voľnom tréningu bol najrýchlejší Charles Leclerc. Jazdec Ferrari sa otriasol z nehody v prvom tréningu, mechanikom sa podarilo opraviť jeho monopost a Monačan stlačil najlepší čas na 1:43,484 min. Druhého Pereza zdolal iba o šesť tisícin sekundy. Tretí bol Hamilton, ktorý zaostal o 0,066 s.

16:30

Ukrajina zaistila prepustenie 49 ľudí z ruského zajatia v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Moskvou, oznámil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

zajatci výmena
Ukrajinskí vojaci sú vítaní po ich prepustení v rámci väzenskej výmeny zajatcov s Ruskom na neznámom mieste na Ukrajine 13. septembra 2024
16:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok obvinil západné štáty z toho, že “majú strach” čo i len spomenúť možnosť, že by v budúcnosti zostreľovali ruské rakety a drony namierené na Ukrajinu, hoci tak robia pri útokoch na Izrael.

15:49

Štúdia, ktorá skúma možnosť využitia holubov na navádzanie rakiet, alebo výskum plaveckých schopností mŕtvych rýb patria medzi tohtoročných víťazov Ig Nobelových cien, ktorých vyhlásili vo štvrtok.

15:47

Čína od budúceho roka zvýši vek odchodu do dôchodku, ktorý je momentálne jeden z najnižších vo vyspelých ekonomikách sveta. Zmena politiky sa bude uskutočňovať postupne v priebehu 15 rokov, pričom dôchodkový vek mužov sa zvýši na 63 rokov, a na 55 až 58 rokov pre ženy v závislosti od vykonávanej práce. V súčasnosti platný dôchodkový vek je 60 rokov u mužov a 50 rokov u žien v robotníckych profesiách – a 55 v prípade administratívnych a iných kvalifikovaných pozícií.

15:04

Americký republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump vo štvrtok vyhlásil, že ak zvíťazí v novembrových voľbách, zruší všetky dane z príjmu z nadčasov, pričom tento krok by mal byť súčasťou rozsiahlejšieho balíka znižovania daní.

15:04

Dve lode nemeckého vojenského námorníctva preplávali v piatok cez Taiwanský prieliv. Ide o prvý takýto tranzit za dve desaťročia, ktorý sa uskutočnil v čase vyhroteného napätia medzi Tchaj-pejom a Pekingom.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali