Po Banskej Štiavnici bude opäť jazdiť vyhliadkový turistický vláčik

Po Banskej Štiavnici bude opäť jazdiť vyhliadkový turistický vláčik

Banská Štiavnica 21. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:stiavnickaanca.sk)

 

V uliciach Banskej Štiavnice bude od soboty 22. júna opäť jazdiť vyhliadkový turistický vláčik Štiavnická Anča. Turistov zavedie k najznámejším a najnavštevovanejším pamätihodnostiam a atraktivitám Banskej Štiavnice

Štiavnická Anča
Na snímke vyhliadkový turistický vláčik Štiavnická Anča

Ako informoval prevádzkovateľ vláčika Milan Kabina, trasa vedie z Námestia sv. Trojice k Banskému múzeu v prírode – Skanzenu. Odtiaľ vláčik turistov prevezie popri historickom sklade pušného prachu – Prachárni do historického centra. Popri Trotuári a Botanickej záhrade ich zavedie až pod Kalváriu.

Reklama

“Ďalej popri Kammerhoffe, sídle komorských grófov, štôlni Glanzenberg s cisárskymi schodmi, do ktorej sa dá sfárať a ďalších historických pamiatkach späť na Námestie sv. Trojice,” priblížil Kabina.

Dodal, že na ktorejkoľvek zastávke môže cestujúci vystúpiť a opäť nastúpiť. Počas jazdy turistov sprevádza audiosprievodca, od ktorého sa dozvedia zaujímavosti z histórie Banskej Štiavnice a okolia.

Reklama

Vláčik bude premávať každú hodinu v pravidelných intervaloch od 10.00 h. Aktuálne informácie o vláčiku nájdu záujemcovia na stránke: www.stiavnickaanca.sk.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:25

Európsky parlament je rozdelený v otázke, či odložiť zákaz na dovoz tovaru súvisiaceho s odlesňovaním, ktorý by mal začať platiť koncom roka. Ľudovci sa vyjadrili v prospech odkladu, zatiaľ čo socialisti a zelení ho odmietajú.

20:20

Záujem voličov o hlasovanie v predčasných voľbách vo Francúzsku je veľký – svedčia o tom aj viac ako dva milióny splnomocnení, ktoré voličom neprítomným v deň volieb v mieste bydliska umožnia hlasovať v zastúpení nimi poverenou osobou.

20:12

Meta Platforms (Meta), materská spoločnosť sociálnej siete Facebook, bude čeliť žalobe softvérového inžiniera, ktorý ju obvinil zo zvýhodňovania zahraničných pracovníkov na úkor domácich. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

20:11

Poľský premiér Donald Tusk vo štvrtok oznámil, že pred júlovým summitom NATO bude vo Varšave rokovať s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informuje podľa správ agentúr PAP a Reuters. Tusk a Zelenskyj sa o bilaterálnom rokovaní dohodli počas schôdzky popri summite EÚ v Bruseli.

19:57

Najvyšší súd v USA zablokoval miliardové mimosúdne urovnanie súvisiace s kauzou hromadného predpisovania liekov proti bolesti farmaceutickej firmy Purdue Pharma. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

19:50

Starnúce čilské medené bane budú musieť v nasledujúcom desaťročí zvýšiť spotrebu vody a energie, aby si udržali produkciu, keďže kvalita rudy v ložiskách klesá. Spotreba energie by mala v nasledujúcich desiatich rokoch rásť rýchlejšie ako očakávaný nárast ťažby, pričom dopyt po elektrickej energii by mal vzrásť o 31,4 % a ťažba medi o 20,7 %, oznámila vo štvrtok štátna komisia pre meď Cochilco.

19:48

Grécka polícia zadržala vo štvrtok dvoch ľudí zo superjachty, ktorú si prenajali bohatí Kazachovia a odpálením ohňostroja zrejme zapríčinili požiar na ostrove Hydra. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

19:48

Ukrajinská pohraničná stráž vo štvrtok oznámila, že zabránila v úteku z krajiny vyše dvom desiatkam mužov v brannom veku. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Skupinu zadržali pri obci Kelmenci ležiacej pri moldavských hraniciach v Černovickej oblasti na západe Ukrajiny. Dovedna 24 takto dolapených mužov pochádza z rôznych častí Ukrajiny. V noci plánovali prejsť pešo do Moldavska cez tzv. zelenú hranicu. Prevádzačom každý z nich zaplatil 12.000 eur.

19:47

Pri útoku zápalnou bombou v Anténach utrpel vo štvrtok ráno zranenia policajt, ktorý strážil dom predsedníčky gréckeho Najvyššieho súdu Ioanny Klapovej. Motív útoku zostava neznámy a zatiaľ sa k nemu nikto neprihlásil. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

19:47

Do Poľska bolo dodaných všetkých 116 tankov M1A1 Abrams, ktoré krajina kúpila od USA. Posledná tranža zahŕňala dodávku 47 tankov a 26 servisných vozidiel. Na sieti X to oznámila vo štvrtok agentúra ministerstva obrany, ktorá má na starosti nákupy zraní.

19:45

Gruzínsky parlament vo štvrtok v prvom čítaní schválil balík 19 zákonov, ktoré rozsiahlym spôsobom obmedzujú práva LGBT+ ľudí vrátane zákazu “propagácie” vzťahov medzi osobami rovnakého pohlavia a chirurgických zákrokov na zmenu pohlavia. Väčšina opozičných predstaviteľov schôdzu i hlasovanie bojkotovala, informovala stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke silný dážď počas búrky v bratislavskej mestskej časti Staré Mesto 27. júna 2024

Autor: TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Michal Durila

Andrej Sablič

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali