Plaveckú časť tréningu zrušili pre horšiu kvalitu vody v Seine

❚❚

Paríž 28. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Luca Bruno)

 

Organizátori OH v Paríži v nedeľu zrušili plaveckú časť triatlonového tréningu. Dôvodom je znečistenie rieky Seina, ku ktorému došlo v dôsledku daždivého počasia v uplynulých dvoch dňoch

rieka Seina Paríž
Na snímke grécki športovci sa vezú na lodi po rieke Seina počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži

“Včerajšie testy v Seine ukázali kvalitu vody, ktorá podľa Medzinárodnej triatlonovej únie neposkytuje dostačujúce záruky na to, aby sa podujatie mohlo uskutočniť,” citovala z vyhlásenia organizátorov agentúra Reuters. Usporiadatelia hier sú napriek tomu presvedčení, že situácia sa stihne zlepšiť ešte pred štartom mužských pretekov, ktoré sú na programe v utorok.

.

Kvalita vody v Seine je už rok predmetom diskusií. Jej úrovňou sa organizátori začali zaoberať po vlaňajších sťažnostiach plavcov ohľadom splaškov v rieke. Po silných dažďoch sa do Seiny dostali odpadové vody, v dôsledku čoho sa v nej začali koncentrovať väčšie množstvá baktérií. Paríž do zlepšenia podmienok vody investoval približne 1,4 miliardy eur. Pár dní pred olympiádou vyhovovalo limitným hodnotám viac než 80 percent testovaných vzoriek a v rieke si demonštratívne zaplávali francúzska ministerka športu Amelie Oudeaová-Casteraová i primátorka hlavného mesta Anne Hidalgová.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:51

Vládu nového francúzskeho premiéra Michela Barniera predstavia v sobotu a nie v piatok, ako sa pôvodne očakávalo. Podľa správ francúzskych médií sa vo vláde ešte stále pracuje na “konečných úpravách”.

16:49

Ukrajina v piatok oznámila, že obmedzuje používanie aplikácie Telegram vo vládnych inštitúciách, bezpečnostných zložkách aj armáde, a to pre obavy o národnú bezpečnosť.

16:49

Nemecko sa chystá nainštalovať protiraketové obranné systémy na tri nové vládne špeciály, ktoré využívajú najmä najvyšší predstavitelia krajiny pre cesty na dlhé vzdialenosti. V piatok o tom informoval týždenník Spiegel.

16:48

Súd v Litve v piatok odsúdil na deväť rokov väzenia muža, ktorý bol uznaný za vinného zo špionáže v prospech Bieloruska. Muž podľa súdu zhromažďoval a odovzdával informácie o bieloruskej opozícii.

16:47

Izrael podal na Medzinárodný trestný súd (ICC) oficiálnu námietku, v ktorej napadol žiadosť o vydanie zatykačov na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta.

16:46

Európska únia môže zvážiť dočasné pozastavenie bezvízového režimu s Gruzínskom v prípade, že tamojšie októbrové parlamentné voľby neprebehnú slobodným, spravodlivým a pokojným spôsobom. V piatok to podľa agentúry Reuters povedal veľvyslanec EÚ v Tbilisi Pawel Herczynski.

16:46

Údaje jednotlivých poisťovní v tomto sektore už naznačili značný rozsah škôd; pred niekoľkými dňami poisťovňa Wiener Städtische oznámila, že sama očakáva škody vo výške až 100 miliónov eur.

16:45

Kyjevská radnica v piatok varovala pred prechodným zhoršením stavu ovzdušia v hlavnom meste Ukrajiny a odporučila obyvateľom mesta, aby sa zdržali vetrania a obmedzili pobyt vonku. Niektorí ľudia sa po vonku pohybovali v rúškach.

16:44

Holandská polícia v piatok oznámila, že vyšetruje štvrtkový útok nožom v prístavnom meste Rotterdam, ktorý si vyžiadal jednu obeť na živote, pričom zatiaľ nevylučuje žiaden motív.

16:43

Austrálsky sudca dal v piatok prokuratúre termín do decembra, aby dokončila prípad manželov podozrivých zo špionáže v prospech Ruska.

V Rusku narodený pár Kira a Igor Korolevovci žije v Austrálii už desaťročie. V júli sa stali prvými podozrivými, ktorých obvinili podľa modernizovaných austrálskych zákonov o špionáži od ich prijatia v roku 2018.

16:42

V Česku sa v piatok popoludní otvorili volebné miestnosti. Ľudia si počas dvoch dní budú vyberať členov krajských zastupiteľstiev a tretiny Senátu. Podľa prieskumu agentúry Kantar zo začiatku septembra má v krajských voľbách najväčší potenciál uspieť hnutie ANO, nasleduje koalícia Spolu a hnutie STAN.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali