Platobný systém BRICS – reálna alternatíva SWIFT alebo len vzdialená vidina?

❚❚

Bratislava 28. septembra 2024 (HSP/Foto:X@GeorgesSalo)

 

V Johannesburskej deklarácii krajín BRICS z roku 2023 sa lídri dohodli, že členské krajiny musia zvýšiť zúčtovanie v národných menách a posilniť svoje korešpondenčné bankové siete, aby zabezpečili medzinárodné transakcie. V tejto súvislosti Vladimír Putin oznámil, že v rámci BRICS sa pracuje na nezávislom platobnom a zúčtovacom systéme, ktorý bude slúžiť pre zahraničný obchod zúčastnených krajín. „Čo to je a ako to pomôže Rusku a ostatným krajinám postihnutým sankciami kolektívneho Západu obchodovať so zvyškom sveta a zároveň obísť sankcie USA?“, pýta sa portál Vzgljad. Téme sa detailnejšie venuje aj portál InfoBRICS, KITCO, InterfaxNorthern Trust. Tie najzaujímavejšie myšlienky ich analýz vám sprostredkujeme

Ilustračné foto

Tento nezávislý platobný a zúčtovací systém v rámci BRICS má slúžiť zahraničnému obchodu a zvýšiť podiel národných mien na zahraničnoobchodných transakciách. Za tri roky – od roku 2021 do roku 2023 – sa napríklad podiel rubľa na zúčtovaní vývozu Ruska takmer strojnásobil. A v prvom polroku tohto roka sa zvýšil na takmer 40 %. Krajiny BRICS spolu zatiaľ tvoria viac ako 40 % svetovej populácie a viac ako 25 % svetového hospodárstva a ich podiel bude rásť s rýchlym rastom ich ekonomík a rozširovaním združenia BRICS.

.

Krajiny BRICS snažia vytvoriť alternatívu k prevládajúcemu medzinárodnému platobnému systému, Spoločnosti pre celosvetovú medzibankovú finančnú telekomunikáciu (SWIFT). Cieľom iniciatív BRICS Pay a Most BRICS (BRICS Bridge) je lepšia integrácia mien pre obchod a uľahčenie cezhraničných transakcií medzi jej členmi.

BRICS Pay prijala ambiciózne ciele v oblasti finančného začlenenia a efektívnosti. Zástancovia tvrdia, že iniciatíva umožní bezproblémový obchod medzi krajinami BRICS a umožní transakcie v reálnom čase prostredníctvom systému založeného na blockchain. Zúčtovanie mien v rámci bloku BRICS poskytne členom flexibilitu pri používaní konkrétnej meny zhromaždenej v jednej krajine na obchodovanie s inou krajinou.

.

Správy naznačujú, že viac ako 50 krajín z Ázie, Afriky, Južnej Ameriky a východnej Európy prejavilo záujem o pripojenie sa k tejto iniciatíve pred jej potenciálnym spustením na tohtoročnom samite BRICS v októbri. Vzhľadom na rastúci počet cezhraničných platieb, ktoré sa už teraz vyrovnávajú v miestnych menách na bilaterálnom základe, BRICS Pay pravdepodobne povedie k ďalšej fragmentácii globálneho platobného systému.

Most BRICS je špeciálna platforma vytvorená na medzinárodné zúčtovanie, predovšetkým medzi krajinami BRICS, hoci nie je vylúčené, že ju budú využívať aj ďalšie partnerské krajiny. Ruské ministerstvo financií začalo na tejto platforme pracovať pred dvoma rokmi, ale oficiálne jej vytvorenie oznámilo až v júni tohto roka.

Koncept novej platformy zahŕňa využívanie digitálnych finančných aktív (DFA), ktoré vydávajú centrálne banky a sú naviazané na národné meny. Systém tak umožňuje účastníkom zúčtovania vykonávať cezhraničné platobné a zúčtovacie transakcie rýchlo a lacno. Tento systém je jedinečný, pretože zatiaľ podľa ruského ministerstva nikto nič podobné nevytvoril.

Podľa Ruska partnerské krajiny pravdepodobne túto iniciatívu prijmú pozitívne, pretože Most BRICS má mnoho výhod: rýchlosť zúčtovania, udržateľnosť, nepriame záruky centrálnych bánk, nezávislosť od národných a globálnych bankových systémov. Okrem toho, Most BRICS bude kompatibilný s tradičnými systémami zúčtovania platieb v reálnom čase aj so systémami digitálnych mien centrálnych bánk. Nezávislosť a dokonca určitá uzavretosť platieb v rámci systému od svetových trhov zabezpečí toľko potrebnú stabilitu voči rizikám sankcií, čo je v súčasnej geopolitickej situácii mimoriadne dôležité.

Teraz všetko závisí od toho, ako rýchlo budú členovia BRICS schopní integrovať platobné mechanizmy navrhované Ruskom do svojich platobných systémov. Podľa niektorých odborníkov to však zrejme nebude trvať dlho, keďže zakladajúce krajiny BRICS už majú certifikované finančné analýzy národných bánk. Najprv sa zrejme začne pracovať s tými krajinami, ktoré sú pripravené morálne a technicky, a potom sa pridajú aj ďalšie členské krajiny a štáty, ktoré ešte nie sú súčasťou BRICS.

.

 

Skeptické hlasy

Iní odborníci však tvrdia, že realizácia systému Most BRICS je spojená s mnohými zložitosťami, takže proces jeho zavedenia môže byť dlhý. „Tento proces si môže vyžadovať vytvorenie príslušnej infraštruktúry, v niektorých prípadoch aj úpravy vnútroštátnych zákonov viacerých členských krajín. Pri relatívne jednoduchom a vyváženom postupe by sme mohli hovoriť o piatich a viac rokoch,“ hovorí analytik Zenit Bank.

„O téme nového platobného systému BRICS sa diskutuje už dlho a zatiaľ sa v reálnej rovine medzi krajinami bloku príliš nepohlo, keďže záujem oň majú len banky Ruska a Iránu, ktoré sú pod prísnymi sankciami kolektívneho Západu. Ostatné rozvojové krajiny nemajú so zúčtovaním v dolároch prostredníctvom systému SWIFT zatiaľ žiadne problémy. Je to pohodlné, rýchle a lacné. Preto sa nikto neponáhľa s „vynájdením kolesa“,“ hovorí analytik spoločnosti FG Finam. „Ďalšia, nemenej dôležitá otázka: pre akú platobnú jednotku bude tento systém zúčtovania prispôsobený? „Každý chápe, že aj najväčšie krajiny BRICS majú nekonvertibilné meny: Čína má duálny systém jüanov, India má nekonvertibilnú rupiu, ruský rubeľ sa takmer prestal obchodovať na burze, pretože je pod sankciami USA. Už predtým členské krajiny odmietli vytvoriť nejakú jednotnú menu krajín BRICS, “ dodáva analytik.

 

 

.

„Napokon, mnohé členské krajiny bloku nie sú právne pripravené na používanie digitálnych finančných aktív. Na vytvorenie nezávislého systému zúčtovania v rámci BRICS je potrebné zbaviť sa niektorých obmedzení pohybu kapitálu medzi krajinami bloku. Predovšetkým ide o opatrenia na kontrolu meny, ktoré majú Rusko, Čína a Brazília. Ďalej sú to obmedzenia niektorých druhov transakcií na účtoch občanov v zahraničí, zákaz rezidentom v Indii prijímať vklady od nerezidentov a iné. Existujú obmedzenia týkajúce sa priamych investícií. Pokiaľ neexistuje voľný pohyb kapitálu medzi partnermi, nie je možné hovoriť o jednotnom systéme zúčtovania v rámci BRICS,“ uviedla Antonina Levašenková, vedúca centra Rusko-OECD Ústavu ekonomických výskumov Prezidentskej akadémie.

Podľa nej je nereálne úplne sa vzdať zaužívaného západného systému zúčtovania. Napríklad Spojené štáty sú jedným z najväčších investorov Číny a naopak. Podobne aj ekonomiky ostatných krajín BRICS sú navzájom a prostredníctvom investícií úzko prepojené s inými krajinami. Mnohé z najväčších svetových spoločností sú registrované v jurisdikciách s nízkymi daňami, ktoré používajú štandardizovaný systém vyrovnania, hovorí Levašenková.

Nakoniec nie je celkom jasné, ako dlho bude trvať vyriešenie všetkých problémov a zavedenie nezávislého platobného a zúčtovacieho systému v krajinách BRICS. Sankcie sú platné v súčasnosti. Preto je celkom logické, že Rusko hľadá iné spôsoby, ako obísť sankčné obmedzenia.

Ide o prechod na ruble a jüany v medzinárodnom obchode, dokonca sa hovorí o barterových obchodoch s Čínou v oblasti poľnohospodárstva. Rusko tiež testuje digitálny rubeľ a po uzavretí príslušných medzinárodných dohôd legálne povolilo jeho používanie v medzinárodnom zúčtovaní. Zatiaľ však takéto zmluvy neexistujú, konštatuje Antonina Levašenková. Turecko uviedlo, že prenesie obsluhu transakcií s Ruskom na špeciálnu úverovú organizáciu.

„Keď je krajina izolovaná od vonkajších finančných trhov, hľadá spôsoby a prostriedky, ako obísť vonkajšie obmedzenia. Zároveň sa však za posledné dva roky dramaticky zvýšili náklady na podnikanie. Dokonca aj platby do tzv. spriatelených krajín v cudzej mene sa často menia na hlavy bôľ kvôli hrozbe sekundárnych sankcií.

 

Veľké nádeje

Optimisti tvrdia, že všetky tieto snahy o zjednodušenie vzájomného zúčtovania a obídenia sankcií sú len prechodné a vytvárajú sa pred plnohodnotným uplatnením medzinárodného platobného systému Most BRICS.

Predsedníčka ruskej Rady federácie Valentina Matvijenková na augustovej tlačovej konferencii uviedla, že „Krajiny BRICS naďalej napredujú na ceste k de-dolarizácii, a že tento obchodný blok dosiahol významný pokrok v oblasti digitálnej platobnej platformy BRICS, ktorá je súčasťou ich úsilia o revolúciu v globálnych finančných transakciách. Poznamenala, že Rusko ako predsedajúca krajina BRICS bolo hnacou silou rozvoja projektu Most BRICS. „Ak tento digitálny platobný systém bude fungovať, bude to bomba v celosvetovom meradle, v tom najlepšom zmysle slova,“ dodala. Vyjadrila nádej, že táto otázka sa bude riešiť na októbrovom samite hláv štátov BRICS v Kazani. „Možno sa to v Kazani schváli, alebo aspoň diskusie povedú k rozhodnutiu, kedy a v akom formáte by sa to malo dokončiť, čo znamená, že to už nebude len myšlienka, ale posunie sa to do praxe,“ povedala.

Potreba vytvoriť platobný systém v rámci BRICS sa stala pre Rusko a jeho obchodných partnerov životne dôležitou v súvislosti s pokračujúcimi sankciami a odpojením Ruska od systému SWIFT. Matvijenková uviedla, že Ruská banka už vyvinula vlastný platobný systém, ku ktorému sa už pripojilo mnoho krajín. „To ukazuje, že na konci každého tunela je svetlo,“ dodala.

 

.

 

Jeden z najväčších posunov v tejto oblasti nastal v júli, keď India a Rusko oznámili nové partnerstvo, v rámci ktorého sa ich platobné systémy – indický RuPay a ruský MIR – integrujú, aby umožnili bezproblémové cezhraničné transakcie bez potreby amerických dolárov.

Matvijenková tiež využila príležitosť, aby zdôraznila, že americký dolár v posledných rokoch zaznamenal oslabenie svojej pozície v súvislosti s nepretržitým rastom štátneho dlhu USA a nárastom počtu krajín, ktoré sa rozhodli vykonávať vzájomné zúčtovanie pomocou svojich národných mien.

„Dúfam, že systém, ktorý vytvoril BRICS, sa stane trendom, príkladom, ku ktorému sa neskôr pridajú nielen krajiny BRICS, ale aj mnohé ďalšie krajiny,“ povedala s tým, že o tejto otázke diskutuje aj Šanghajská organizácia spolupráce (ŠOS).

„Do konca roka ruské ministerstvo financií a Banka Ruska spolu s partnermi v rámci združenia BRICS vypracujú správu pre lídrov krajín BRICS o zlepšení medzinárodného menového a finančného systému, ktorá bude obsahovať súbor iniciatív a odporúčaní,“ uviedlo ministerstvo financií. „Vývojové práce na základe tejto správy vyústia do viacerých praktických iniciatív, pričom jednou z nich bude aj platforma Most BRICS.“ Vytvorenie tejto digitálnej platobnej platformy pomôže priblížiť finančné trhy členských štátov BRICS a zvýšiť vzájomný obchodný obrat. Hlavné je zabezpečiť, aby bol pohodlný pre vlády, bežných ľudí a podniky, ako aj nákladovo efektívny a bez politiky.

.

 

Dolár zatiaľ nemožno odpísať

Dolár zostáva hlavnou menou medzinárodného obchodu. Najmenej 85 % obchodov na spotových, forwardových a swapových trhoch zahŕňa USD v jednej časti transakcie. Takmer 60 % devízových rezerv udržiavaných centrálnymi bankami je držaných v dolároch. Približne polovica všetkých medzinárodných dlhových cenných papierov a cezhraničných úverov vydaných na zahraničných finančných trhoch je denominovaná v USD.

 

 

Ak systém BRICS Pay alebo Most BRICS splnia svoje očakávania, mohli by pre členské krajiny nahradiť systém SWIFT. To bude mať dôležité dôsledky pre medzinárodné vzťahy. Uľahčením obchodovania vo väčšom počte mien sa zníži závislosť od amerického dolára a zníži sa účinnosť sankcií. Nižší dopyt by časom znížil hodnotu zelenej bankovky. Zo všetkých týchto dôvodov hrozí, že iniciatíva vyvolá napätie medzi západnými krajinami a ich blízkymi obchodnými partnermi.

.

No hoci platobný systém BRICS môže uľahčiť obchodovanie medzi jeho členskými štátmi, tieto krajiny sú príliš geograficky rozptýlené a politicky nesúrodé na to, aby sa úplne oddelili od prevládajúcej infraštruktúry. Odklon od zelenej bankovky bude znamenať nielen značné náklady na prechod, ale bude si vyžadovať aj riadenie volatility výmenných kurzov na viacerých frontoch. Čína je hlboko integrovaná do svetového obchodu a nahromadila stovky miliárd dolárov v rezervách. Tieto vzťahy bude isto ťažké rozpliesť.

Implementácia platobného systému BRICS bude pravdepodobne čeliť aj právnym, regulačným a technologickým prekážkam. Každá členská krajina má svoj vlastný súbor finančných predpisov a požiadaviek. Krajiny ako India a Rusko už majú platobné systémy, ako napríklad jednotné platobné rozhranie a systém Mir. Integrácia a interoperabilita s existujúcimi systémami si bude vyžadovať komplexné úsilie o štandardizáciu.

Štáty BRICS sa snažia položiť základy pre de-dolarizáciu. Na vybudovanie alternatívneho platobného systému však bude potrebných ešte veľa tehličiek (angl. brics). Takže je otázne, kedy sa bude treba začať zbavovať dolárov. Vplyv Spojených štátov síce relatívne rýchlo klesá, ale zatiaľ Spojené štáty a dolár zďaleka nemožno odpísať.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:09

Spolupredsedovia nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dohodli, že Weidelová bude v rámci budúcoročnej predvolebnej kampane kandidovať na post kancelárky. Zatiaľ však ide len o dohodu na úrovni lídrov, ktorú musia potvrdiť výbory strany, uviedol v piatok pre agentúru DPA poslanec za AfD Stephan Brandner.

Germany Election AfD Alice Weidelová Tino Chrupalla
Spolupredsedníčka strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová (vpravo) a spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla (vľavo) počas tlačovej konferencie v sídle AfD v Berlíne
08:08

Iránske veľvyslanectvo v Libanone považuje piatkový izraelský útok na južné predmestie Bejrútu za nebezpečnú eskaláciu, ktorá mení pravidlá hry a “prinesie páchateľom primeraný trest”, uviedlo na platforme X. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

08:05

Desiatky ľudí zachraňovali v piatok vrtuľníkom zo strechy nemocnice v americkom štáte Tennessee, zaplavenej po vyčíňaní hurikánu Helene. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Nemocnicu v meste Erwin zaplavila v piatok dopoludnia prívalová voda. Z dôvodu povodní a silného vetra sa však sanitky a záchranné člny nemohli bezpečne dostať k budove.

Na snímke z videa, ktoré poskytol portál NewsNation, vidno ľudí na streche nemocnice Unicoi County Hospital v meste Erwin v štáte Tennessee
08:03

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri leteckom útoku v južnom Libanone zabila veliteľa raketovej jednotky Hizballáhu Muhammada Alího Ismaila, jeho zástupcu a niekoľko ďalších veliteľov tohto proiránskeho hnutia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

08:01

Na 865 rokov odňatia slobody odsúdili v piatok v Turecku muža zodpovedného za stavbu budovy v meste Adana, pri ktorej páde zahynulo vlani počas silného zemetrasenia 96 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

Obžalovaného staviteľa Hasana Alpargüna v piatok uznali za vinného z potenciálne úmyselného “spôsobenia smrti a zranenia viac ako jednej osoby”, informovala turecká štátna agentúra Anadolu.

Štrnásťposchodový obytný blok v juhotureckom meste Adana bol zničený vo februári 2023 pri silnom zemetrasení s magnitúdou 7,8.

07:59

Šéf zahraničných vecí EÚ Josep Borrell v piatok vyjadril poľutovanie nad tým, že žiadna mocnosť vrátane Spojených štátov nedokáže zastaviť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten je podľa Borella zrejme odhodlaný eliminovať palestínske militantné hnutie Hamas v Pásme Gazy a proiránske hnutie Hizballáh v Libanone. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Borrella dal Netanjahu jasne najavo, že Izrael sa nezastaví, kým Hizballáh nezničí.

07:56

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v piatok obvinil spoločnosť Google z toho, že jej internetový vyhľadávač o ňom zobrazuje len zlé správy. Spoločnosť zároveň varoval, že ak bude opätovne zvolený do Bieleho domu, bude požadovať, aby sa voči nej začalo trestné stíhanie. Informovala agentúra AFP.

07:07

Čína a Brazília v piatok pokračovali v úsilí získať podporu štátov pre plán na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj túto iniciatívu ale odmietol a uviedol, že slúži záujmom Moskvy. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a AFP.

Včera 20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali