Plán opozície ožobráčiť Slovensko nevyšiel

❚❚

Bratislava 20. októbra 2024 (HSP/Foto:Kombosnímka HSP, TASR-Martin Baumann)

 

Neuralgickým bodom vyjednávaní o konsolidačnom balíčku boli požiadavky lekárov. Neboli ochotní uskromniť sa, čo len jeden rok, a trvali na pôvodnom memorande, ktoré predpokladalo nárast ich platov každoročne o 10 %. Nový minister Šaško nakoniec vyjednal kompromis, konštatuje Roman Michelko. Jeho týždenný komentár prinášame v plnom znení 

Kolíková Šimečka
Na kombosnímke vľavo poslankyňa Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Mária Kolíková (SaS) a vpravo poslanec Národnej rady (NR) Slovenskej republiky (SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko)

Lekárom porastú platy o čosi menej, na 6,4 % z navrhovaných 3 % a zdravotníkom a záchranárom plných 10 % . Tento kompromis síce nikoho nenadchol, ale garantuje, zdá sa, akýsi zmier či dohodu a nebude to znamenať kolaps zdravotníctva, pohotovostí či služieb lekárov. Na základe tohto kompromisu bude funkčnosť nášho zdravotníctva aj naďalej zabezpečená. Vďaka tejto dohode nového ministra, prezident Pellegrini podpísal aj konsolidačný balíček, aj ďalšiu nepopulárnu normu – transakčnú daň.

.

Bez väčších problémov tak bude možné zostaviť rozpočet, o ktorom samozrejme ešte bude veľká diskusia, ale jeho prijímanie by zas nemalo byť nijako zásadne komplikované. Napriek enormnej snahe opozície, osobitne PS a SaSky, sa jej nepodarilo „vytrestať“ súčasnú vládu tým, že údajne kvôli deformácii právneho štátu sa nám zastavia ďalšie dotácie z Fondu obnovy. Dnes je už každému jasné, že opozícia robí politiku spálenej zeme a v snahe poškodiť tejto vláde sa neštíti absolútne ničoho. Nateraz však takáto mimoriadne deštruktívna politika neslávi úspech.

Snaha opozície a osobitne poslankyne Kolíkovej sankcionovať Slovensko, len za to, že sme sa odhodlali k novele trestného zákona a že sme zmenili lipšicovské trestné kódexy, ktoré boli inšpirované texaským trestným právom, založeným na zneužívaní kajúcnikov, nateraz nevyšla. Európske žalobaby vyšli naprázdno a ukázalo sa, že politika spálenej zeme akosi opozícii nevychádza. Je však nanajvýš potrebné, aby mená osôb ktoré sa o takýto druh politiky zasadzujú, osobitne predseda PS Šimečka, či poslankyňa Kolíková boli v pamäti, ako politici, ktorým nič nie je sväté.

.

Poslanecký prieskum v SND (Slovenskom národnom divadle) dopadol značne inak , než si to opozícia priala. Situácia v inštitúcii je stabilizovaná, generálna riaditeľka Zuzana Ťapáková úzko spolupracuje s riaditeľmi jednotlivých zložiek SND, teda s riaditeľkou Činohry, šéfom Opery a šéfkou Baletu. Dramaturgický plán SND sa plní, žiadne predstavenie nebolo stiahnuté z repertoáru, nebola pozastavená žiadna premiéra. Umelecká sloboda nikoho v SND nie je ani v najmenšom obmedzovaná. Zároveň treba zdôrazniť, že z vyše 600 zamestnancov SND sa len niečo okolo dvoch stovák podpísalo pod „kultúrny“ štrajk. Absolútna väčšina zamestnancov Opery či Baletu je so súčasným vedením SND spokojná a nevidí žiaden dôvod na protesty. Činoherci tak vyvolávajú nepravdivý obraz o tom, že SND ako celok má problém z personálnymi zmenami, ktoré nastali v SND v lete. Vďaka poslaneckému prieskumu však vieme, že to tak ani zďaleka nie je.

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:03

Pri úprave spôsobu vyplácania rodičovského dôchodku nedošlo v koalícii k žiadnemu sporu a už vôbec na tejto téme nepadala vláda. Uviedol to v reakcii na nedeľňajšie vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka v diskusnej relácii O 5 minút 12 minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD). Slová šéfa koaličnej strany podľa neho média nesprávne interpretovali.

19:03

Polícia v nedeľu ráno zastrelila muža z Mali, ktorý na vlakovej stanici Porta Nuova v meste Verona na severe Talianska zaútočil na policajta nožom, uvádza spoločné vyhlásenie miestnej prokuratúry a polície.

17:48

Nemecko údajne zvažuje zavedenie zákona na ochranu domácich bánk pred cezhraničným prevzatím.

17:23

Zadržaný sympatizant s teroristickou organizáciou Islamský štát plánujúci útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne bol Líbyjčan, ktorého žiadosť o azyl bola odmietnutá.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pes menom Luna je odetý v kostýme Draculu počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TARS/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali