Bratislava 22. júna (TASR) – Ponuka slovenských potravín na pultoch predajní na Slovensku sa v roku 2012 medziročne zvýšila v Bratislavskom kraji zo 43 % na 45 %, v Trnavskom kraji z 39 % na 44 % a v Žilinskom kraji z 51 % na 53 %. Na úrovni celej SR pritom podiel ponuky slovenských potravín poklesol na 46 % z vlaňajšej úrovne 50 %. Vyplýva to z prieskumu agentúry GfK pre Potravinársku komoru Slovenska (PKS) na vzorke 360 predajní.
Zníženie ponuky potravinárskych výrobkov s pôvodom v SR prieskum v júni zaznamenal v Trenčianskom kraji zo 42 % na 40 %, v Nitrianskom kraji z 50 % na 45 %, v Banskobystrickom kraji zo 65 % na 56 %, v Prešovskom kraji zo 46 % na 39 % a v Košickom kraji zo 48 % na 43 %.
Na celoslovenskej úrovni mali najvyšší podiel, až 69 %, slovenské vody a minerálky, naopak najnižší, približne 20 %, konzervované produkty. Slovenské mlieko zaznamenalo podľa prieskumu v ponuke 60-% podiel, pivo 58-%, mliečne výrobky 53-%, balené mäsové výrobky 51-%, liehoviny a destiláty 50-%, víno aj cestoviny 47-%, prírodné syry 45-%, balené trvanlivé pečivo 42-%, oleje 36-%, čokoládové cukrovinky 36-%, tzv. spracované produkty 35-%, nealkoholické nápoje 31-% a nečokoládové cukrovinky 26-% podiel.
V ponuke hypermarketov na úrovni celej SR sa podiel slovenských potravinárskych výrobkov v júni 2012 medziročne znížil na 47 % z vlaňajších 52 %, v supermarketoch poklesol z 57 % na tohtoročných 54 %, v malých a diskontných predajniach sa podiel v medziročnom porovnaní zachoval na úrovni 67 %, respektíve 32 %.