PIEŠŤANY: Prekladatelia sa zišli na 35. Letnej škole prekladu

❚❚

Piešťany 18. októbra (TASR) – Odkazu zakladateľa slovenskej prekladovej školy Antona Popoviča je venovaný program 35. ročníka Letnej školy prekladu, ktorý sa dnes začína v Piešťanoch.

Zišli sa nej prekladatelia z celého Slovenska, okrem prekladateľov z praxe prišli aj študenti prekladateľstva. Budú hovoriť o svojich skúsenostiach, o jazyku, teórii, kritike, radostiach aj tvorivých a iných mukách. TASR o tom informovala Oľga Ruppeltová, predsedníčka Slovenskej spoločnosti prekladateľov umeleckej literatúry.

Téma Odkaz Antona Popoviča, zakladateľa slovenskej prekladovej školy pri príležitosti 80. výročia jeho narodenia poskytuje podľa jej vyjadrenia široký priestor na zhodnotenie výsledkov práce pribúdajúcich generácií prekladateľov. O diele Popoviča budú hovoriť jeho kolegovia, teoretici aj žiaci. Odznie spolu takmer tridsať vystúpení účastníkov. Edita Gromová sa bude venovať Antonovi Popovičovi vo svetle súčasnej translatológie, Alojz Keníž má prednášku o Popovičovom myslení o preklade, Pavol Žigo o aktuálnom v jazyku a v jazykovej príprave prekladateľa, Vladimír Biloveský a Martin Djovčoš sa zamyslia, či má nám Popovič ešte dnes čo povedať. Na programe sú prednášky aj o význame všeobecných, komunikačných a digitálnych kompetencií pre efektívne osvojenie cudzieho jazyka, didaktike umeleckého prekladu, terminologickej ne/gramotnosti a ne/kultúry na Slovensku a pomalom konci prekladov z nemčiny s otáznikom za vetou. Letnú školu organizuje Slovenská spoločnosť prekladateľov odbornej literatúry, Slovenská spoločnosť prekladateľov umeleckej literatúry, Generálne riaditeľstvo Európskej komisie pre preklad v spolupráci s finančnou podporou Literárneho fondu a Ministerstva kultúry SR.

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:48

Prezident USA Joe Biden v nedeľu schválil vojenskú pomoc pre Taiwan v hodnote 567 miliónov dolárov. Oznámil to Biely dom.

08:48

Palestínska militantná skupina Hamas v pondelok oznámila, že jej vodca v Libanone bol zabitý pri leteckom útoku na juhu krajiny spolu s niekoľkými členmi svojej rodiny.

08:30

Mníchovská dohoda je príkladom, ako sa pod zámienkou ustupovania agresorovi v snahe zachrániť mier k mieru nedospelo. Naopak, vyústilo to do najväčšieho vojnového konfliktu 20. storočia. V súvislosti s výročím podpisu tohto dokumentu to uviedol vedúci oddelenia pre zahraničnú spoluprácu na českom ministerstve zahraničných vecí Ivan Dubovický. Podľa českého rezortu diplomacie ústupky nefungovali v roku 1938 a nefungovali by ani teraz na Ukrajine.

08:26

Ceny ropy sa v pondelok ráno zvýšili. Dôvodom sú obavy z eskalácie konfliktu na Blízkom východe, ktorý je kľúčovým dodávateľom komodity na trhy vo svete. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v novembri sa v pondelok o 7.28 h SELČ predával po 68,63 USD (61,51 eura). To bolo o 45 centov alebo 0,66 % viac ako v predchádzajúci týždeň na konci obchodovania.

08:17

Na diaľnici D1 na vjazde do Bratislavy od Senca hlásia vodiči v pondelok nehody. V kolóne od Senca treba počítať s vyše 40-minútovým zdržaním. Zelená vlna STVR o tom informovala na svojom webe. Kolónu hlásia aj na bratislavskej diaľnici D1 na úseku od križovatky Gagarinova smerom na Prístavný most do Petržalky, kde sa vodiči zdržia sedem až desať minút.

07:37

Počet potvrdených obetí v dôsledku monzúnových dažďov, záplav a zosuvov pôdy v Nepále narástol na 193, zatiaľ čo 96 ľudí je zranených a 31 stále nezvestných.

06:51

Americký prezident Joe Biden tento týždeň navštívi oblasti Spojených štátov, postihnuté vyčíňaním hurikánu Helene, ktorý si už vyžiadal niekoľko desiatok mŕtvych.

06:50

Raketa Crew Dragon súkromnej spoločnosti SpaceX, ktorá má priviesť domov astronautov Butcha Wilmora a Suni Willamsovú, ktorí uviazli na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS), v nedeľu úspešne dorazila na ISS.

06:49

Rusko zaútočilo v pondelok nadránom dronmi na ciele v Kyjeve, nálety odrážala ukrajinská protivzdušná obrana.

06:47

V uliciach Lisabonu sa v nedeľu zhromaždili tisíce protestujúcich, aby vyjadrili svoj hnev voči “ilegálnej” a “nekontrolovanej” imigrácii. Protest zorganizovala krajne pravicová Chega, ktorá je treťou najväčšou politickou stranou v krajine. Demonštranti držali v rukách portugalské vlajky a spievali národnú hymnu. Transparenty v dave požadovali “koniec masovej imigrácie” a vyhostenie imigrantov vinných zo zločinov.

06:46

Hnutie Ľudový front za oslobodenie Palestíny (PFLP) informovalo, že v izraelskom útoku na obytnú budovu v centre Bejrútu v pondelok nadránom zahynuli traja z jeho veliteľov.

06:45

Sídlo veľvyslanca Spojených arabských emirátov (SAE) v Sudáne sa stalo terčom útoku sudánskeho vojenského lietadla.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nosorožec indický (Rhinoceros unicornis) s mláďaťom v prírodnej rezervácii Pobitora

Autor: TASR/AP-Anupam Nath

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali