Philipsen zvíťazil v 16. etape po záverečnom špurte

❚❚

Nimes 16. júla 2024 (TASR/HSP-Jerome Delay)

Aktualizované 16. júla 19:04

Belgický cyklista Jasper Philipsen z tímu Alpecin – Deceuninck zvíťazil v utorňajšej 16. etape 111. ročníka Tour de France. V záverečnom špurte rovinatej etapy triumfoval pred druhým Nemcom Philom Bauhausom (Bahrain Victorious) a tretím Nórom Alexandrom Kristoffom (Uno-X Pro Cycling Team), čím dosiahol už tretie etapové víťazstvo na tohtoročnej Tour

Jasper Philipsen
Na snímke Belgičan Jasper Philipsen oslavuje víťazstvo v šestnástej etape cyklistických pretekov Tour de France, keď prechádza cieľovou čiarou pred Nórom Alexandrom Kristoffom (v červenom, vľavo)

Philipsen triumfoval aj v etapách č. 10 a 13, ktoré mali tiež rovinatý charakter. “Dnes to bola skvelá tímová práca. Je krásne víťaziť spoločne a presne to sa nám dnes podarilo. Včera sme si dobre odpočinuli. Cítim, že naša forma ide počas Tour nahor. Dnes si to všetko sadlo a mohli sme bojovať o víťazstvo. Je veľmi ťažké vyhrať etapu, úroveň je vysoká. Myslím si, že môžeme byť na seba hrdí,” uviedol Philipsen.

.

Kristoff sa v záverečnom špurte pokúsil o svoje piate etapové víťazstvo v kariére a prvé od roku 2020, no neúspešne.

“Dnes to bolo hektické, no náš tím pracoval veľmi dobre. Žiaľ, nedostal som sa na úroveň Jespera. Toto bola asi posledná šanca pre šprintérov a myslím si, že môžeme byť spokojní s tým, ako sme išli a to aj napriek tomu, že nám chýba víťazstvo. Ja osobne mám dobré umiestnenia zo šprintérskych etáp, takže mám lepší pocit než vlani. Teraz sa pokúsime dokončiť preteky a budeme to brať skôr ako prípravu,” poznamenal Kristoff.

.

 

V súboji o prvenstvo chýbal Eritrejčan Girmay

Cyklisti absolvovali po celkovo druhom a poslednom dni voľna takmer 189-kilometrovú rovinatú etapu z Gruissan do Nîmes, na ktorej sa očakával súboj šprintérov o prvenstvo. Do neho sa však nedostal vedúci muž bodovacej súťaže Eritrejčan Biniam Girmay z Intermarché-Wanty, ktorý sa v závere ocitol v kolízii a do cieľa prišiel s odstupom.

V úvode sa o krátky únik pokúsil Sandy Dujardin z TotalEnergies, ale pelotón ho rýchlo pohltil. Rovnako sa skončili aj ďalšie pokusy o odpútanie sa od hlavnej skupiny v úvode pretekov. Približne na 17. kilometri sa do čela pelotónu dostali viacerí jazdci tímu Alpecin s lídrom Silvianom Dillierom. Po pokojnom dianí na trati čakala na jazdcov prvá rýchlostná prémia 92 km pred cieľom. Plný počet 20 bodov na nej získal Bryan Coquard pred Jasperom Philipsenom a Anthonym Turgisom. Krátko na to nasledovala jediná horská prémia 16. etapy. Po stúpaní 4. kategórie na Cote de Fambetou získal za ňu jeden bod Thomas Gachignard. Ten krátko na to začal zvyšovať svoj náskok, v jednej chvíli viedol o 2:30 min., no pelotón, ktorý zvýšil rýchlosť, postupne sťahoval manko.

 

Neželaná pozornosť tímu UNO-X

Približne 25 km pred cieľom pohltil Gachignarda, ktorý sa stal po snahách o únik najbojovnejším pretekárom etapy. V tom čase na seba neželaným spôsobom upútal pozornosť tím UNO-X, ktorého sprievodné vozidlá sa takmer zrazili v kruhovom objazde. V závere etapy cyklisti prešli cez viacero kruhových objazdov, ktoré priniesli šprintérske snahy tímov o čo najlepšiu pozíciu. Na jednom z nich prišlo ku kolízii štyroch jazdcov, medzi ktorými bol aj Girmay. Záverečný špurt bol v réžii Philipsena, ktorý využil silnú podporu svojho tímu. Pozíciu mu opäť ideálne pripravil úradujúci majster sveta v cestných pretekoch Holanďan Mathieu van der Poel.

.

Do konca prebiehajúceho ročníka najslávnejších pretekov ostáva ešte päť etáp. V stredu čaká jazdcov 178 km s hornatým profilom zo Saint Paul Trois Châteaux do Superdévoluy. TdF vyvrcholí v nedeľu 21. júla 34-kilometrovou individuálnou časovkou Monako – Nice.

 

Výsledky a poradie

Výsledky 16. etapy:

1. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin – Deceuninck) 4:11:27 hod., 2. Phil Bauhaus (Nem./Bahrain Victorious), 3. Alexander Kristoff (Nór./Uno-X Mobility), 4. Sam Bennett (Ír./Decathlon-AG2R- La Mondiale Team), 5. Wout van Aert (Belg./Team Visma – Lease a Bike), 6. Pascal Ackermann (Nem./Israel – Premier Tech), 7. Bryan Coquard (Fr./Cofidis), 8. Soren Warenskjold (Nór./Uno-X Mobility), 9. Ryan Gibbons (JAR/Lidl – Trek), 10. Danny van Poppel (Hol./Red Bull- BORA Hansgrohe)

Priebežné poradie:

.

1. Tadej Pogačar (Slov./SAE Team Emirates) 66:7:51 hod., 2. Jonas Vingegaard (Dán./Team Visma Lease a Bike) +3:09 min., 3. Remco Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step) +5:19, 4. Joao Almeida (Port./SAE Team Emirates) +10:54, 5. Mikel Landa (Šp./Soudal Quick-Step) +11:21, 6. Carlos Rodriguez (Ineos Grenadiers) +11:27, 7. Adam Yates (V. Brit./SAE Team Emirates) +13:38, 8. Giulio Ciccone (Tal./Lidl-Trek) +15:48, 9. Derek Gee (Kan./Israel-Premier Tech) +16:12, 10. Santiago Buitrago (Kol.) +16:32

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

19:11

Bolo by užitočné zvážiť odobratie všetkých funkcií opozičných poslancov v maďarskom parlamente, pretože politická skupina maďarskej vládnej strany Fidesz sa v Európskom parlamente dostala do izolácie. Hovoril o tom šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. 

18:56

Francúzska metropola Paríž oslavuje 80. výročie oslobodenia od nemeckých vojsk v druhej svetovej vojne poctami, vojenskými pochodmi a vztýčením štátnej vlajky pod Eiffelovou vežou.

Paríž si pripomína 80. výročie oslobodenia spod nacistickej okupácie
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron
18:38

Hovoriť o spoločnej mene združenia BRICS je zatiaľ predčasné a v súčasnosti by bolo vhodné rozšíriť objem platieb v národných menách, vyhlásil bývalý ruský premiér Sergej Stepašin.

18:35

Podozrivý 26-ročný Sýrčan, ktorý bol zadržaný v spojitosti s útokom nožom v nemeckom meste Solingen, zostáva vo väzbe. Nariadil to vyšetrujúci sudca.

18:35

Vodca libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh uviedol, že hnutie sa v nočných útokoch zameralo na základňu izraelskej vojenskej rozviedky neďaleko Tel Avivu. 

Izrael tvrdí, že na juhu Libanonu podnikol ďalšie útoky na ciele Hizballáhu
Izraelský vrtuľník Apache letí nad Izraelom
17:37

Edward Snowden sa vyjadril k Durovovmu zadržaniu a označil ho za poníženie pre Francúzsko a celý svet.

„Durovovo zatknutie je útokom na základné ľudské práva na slobodu prejavu a združovania. Som prekvapený a hlboko zarmútený, že Macron sa znížil na úroveň brania rukojemníkov ako spôsobu získania prístupu k súkromnej komunikácii. To ponižuje nielen Francúzsko, ale celý svet,“ napísal Snowden na sociálnej sieti X.

17:18

Úsilie o nápravu vzťahov medzi Sýriou a Tureckom zatiaľ neprinieslo žiadne hmatateľné výsledky, vyhlásil sýrsky prezident Bašár Asad.

17:14

Jordánsko upozornilo, že vystupňovanie napätia medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh môže viesť k regionálnej vojne, ktorá by ohrozila stabilitu v oblasti.

17:00

Britský jazdec Lando Norris z McLarenu zvíťazil na Veľkej cene Holandska, pätnástom podujatí seriálu MS F1. Druhý skončil domáci Max Verstappen z Red Bullu, tretí finišoval Monačan Charles Leclerc na Ferrari.

Veľká cena Holandska formuly 1
Na snímke britský pilot formuly 1 Lando Norris z tímu McLaren pózuje s trofejou po triumfe na Veľkej cene Holandska na okruhu v Zandvoorte
Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke pohľad na juhovýchodný breh vodnej nádrže Starina v Národnom parku Poloniny

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

René Pavlík

Gustáv Murín

Viktor Pondělík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali