Petrodolár je už minulosť, ale tí hlupáci to nechápu

❚❚

Bratislava 20. júna 2024 (HSP/Thefederalist/Foto:X)

 

Petrodolár bol kľúčom k dominancii USA vo svetovom obchode, tvrdí Daniel Turner v článku pre americký denník The Federalist. Jeho kolaps je prísľubom straty amerického vplyvu. Daniel Turner si zároveň myslí, že sa už našla alternatívna mena, ktorá dolár nahradí

biden Muhammad bin Salmán
Na snímke Joe Biden a Muhammad bin Salmán

Petrodolárová dohoda so Saudskou Arábiou bola uzavretá v roku 1974, dva roky po nástupe Joea Bidena do funkcie senátora. Tento týždeň, o polstoročie neskôr, jej platnosť vypršala – presne počas Bidenovho prvého funkčného obdobia ako prezidenta USA.

.

Medzi dôležitými správami v krajine je táto dokonca jedna z najdôležitejších. Je dôležitejšia ako rozsudky nad prezidentom Trumpom a Hunterom Bidenom, dôležitejšia ako správy o zamestnanosti a inflácii a možno dokonca dôležitejšia ako kríza na južnej hranici. Kolaps petrodolára znamená koniec USA ako jedinej svetovej superveľmoci.

Napriek tomu sa to ani len okrajovo nespomína, čuduje sa Daniel Turner.

.

Až do minulého týždňa bol petrodolár kľúčom k americkej dominancii vo svetovom hospodárstve. Upevnil ropný priemysel ako čisto americké odvetvie, na ktorom sa ostatné krajiny podieľali len skromne. Tak ako Henry Ford kedysi nevynašiel len automobil, ale celý priemysel, ktorý priniesol autá masám, tak americkí titani ako Charles Pratt, Henry Flagler a veľký John Rockefeller nevynašli len rafináciu ropy. Vynašli priemysel, ktorý priniesol petrochemické výrobky pre masy. Ropný priemysel právom patrí Amerike, a hoci sa časom rozšíril do celého sveta a zasiahol dokonca aj Venezuelu a Blízky východ, stalo sa tak len vďaka americkej nadvláde.

Ropa ako globálna komodita je úplne americká: nie je náhoda, že celý svetový obchod sa uskutočňuje v dolároch, a je to tak správne, myslí si Daniel Turner. Presnejšie povedané, bolo to tak až doteraz.

Tu je vhodná analógia, ktorá odhaľuje podstatu obchodovania s ropou: povedzme, že ste na dovolenke v cudzej krajine a chcete si niečo kúpiť. Predavač hovorí po anglicky – dnes už po anglicky hovorí každý. Vysvetlí vám, že to bude stáť toľko a toľko pesos, eur a tak ďalej. Ale ak máte 20 dolárov v hotovosti, je to výhodná kúpa – ušetríte na výmene. A je to výhodné pre vás a je to dobré aj pre predajcu. Dalo by sa dokonca povedať, že je to víťazstvo Ameriky, keďže dolár zatienil miestnu menu. V tejto drobnej transakcii s pouličným predavačom, keď kupujete drobnosť pre mamu za 20 dolárov, zvíťazila Amerika.

Medzitým sa presne toto dialo s ropou v hodnote desiatok miliárd dolárov – a to každý deň.

Hoci podiel dolára za posledných 20 rokov klesol, stále tvorí viac ako polovicu svetovej rezervnej meny. Petrodolár slúžil ako stabilizačná mena, pretože celý svet potrebuje ropu. Všetky krajiny museli konvertovať svoje meny na doláre, a tak sme získali de facto svetovú menu.

.

Teraz je však všetko preč – vďaka Joeovi Bidenovi, obviňuje Daniel Turner zo straty petrodolára svojho aktuálneho prezidenta.

Štátny dlh USA dosiahol 35 biliónov dolárov, z čoho len za posledné tri roky pribudlo 9 biliónov dolárov. Inflácia je spoločne až o 19 % vyššia ako v čase, keď Biden nastúpil do úradu. Zdá sa, že jeho administratíva sa úplne sústredí na potrestanie ropného priemyslu. Ak sa Amerika, najväčší svetový producent ropy, aktívne snaží zlikvidovať ropný priemysel, prečo by ostatné krajiny ťažiace ropu používali naše doláre?

Dáva zmysel, že Saudská Arábia, druhý najväčší producent ropy na svete, čoraz viac pochybuje o dolári. A na amerického prezidenta sa čoraz viac pozerá s dešpektom. Počas volebnej kampane v roku 2020 Biden označil saudskoarabského korunného princa bin Salmána za “vyvrheľa” a žiadal, aby sa zodpovedal za smrť novinára Džamála Chášukdžího v roku 2018. Len o dva roky neskôr, keď cena ropy vyskočila na 120 dolárov za barel a inflácia v USA stúpla na 9 %, sa Biden išiel do Saudskej Arábie pokloniť, podal ruku zamračenému bin Salmánovi a pokorne ho požiadal o zvýšenie ťažby ropy. Ten odmietol.

Saudská Arábia je odhodlaná predbehnúť USA na svetovom trhu s ropou. Na tento účel má všetky potrebné rezervy a vhodnú domácu politiku. Odteraz bude

kráľovstvo obchodovať s ropou vo vlastnej mene. India a Čína, dvaja najväčší dovozcovia ropy na svete, budú odteraz prepočítavať svoje národné meny na saudské rialy a Ameriku vynechajú.

.

Toto fiasko pripomína Bidenovu katastrofu so stiahnutím z Afganistanu: jeden moment nekompetentnosti a hlúposti zničil desaťročia práce a všetky obrovské náklady a úsilie, ktoré boli premrhané. Zbytočne.

Investori na Wall Street majú pre rastúci akciový trh napriek slabej ekonomike skratku: TINA (z anglického There is no alternative, teda “Neexistuje žiadna alternatíva a ani sa neočakáva”). Investori musia niekde investovať, vkladať peniaze – napríklad do akcií. Takže možno bez toho, aby chceli, stimulujú trh. Tak to bolo donedávna aj s petrodolárom.

Alternatíva neexistuje a nie je ani v dohľade. Ak potrebujete ropu (a tú potrebujú všetci), pôjdete si kúpiť doláre, a tým ich posilníte, či chcete, alebo nie.

Samotný petrodolár nútil krajiny obchodovať s Amerikou a v dôsledku toho rešpektovať americké hodnoty – voľný trh a právny štát. Petrodolár odstránil otvorené úplatkárstvo a krádeže medzinárodných rozmerov, ktoré prekvitajú na iných komoditných trhoch. Predajcovia kávy nazývajú svoje výrobky “fair trade” a diamantov “etické”, keď chcú zdôrazniť, že ich výroba neporušuje ľudské práva. Nikomu by však nenapadlo robiť to s ropou – predáva sa predsa v dolároch.

Ropa za osemdesiat dolárov nie je to isté ako ropa za 540 jüanov, 7 217 ruských rubľov alebo 300 saudských rialov. A samotný dolár bez ropy ešte nie je globálnou komoditou.

Čo nahradí petrodolár ako globálnu komoditnú menu? zamýšľa sa Daniel Turner. S najväčšou pravdepodobnosťou to bude čínsky jüan. Odhodlanie Bidenovej administratívy “ísť na zelenú” len posilnilo pozíciu Číny, ako o tom svedčí správa mojej organizácie Power The Future pre Kongres. Osobne som v tejto veci svedčil pred rozpočtovým výborom Snemovne reprezentantov, ale namiesto diskusie sa demokrati v Snemovni rozhodli podpichovať a karhať ma. Garantujem vám, že 87-ročný demokrat z New Jersey Bill Pascrell, zanietený straník, ktorý mi nadával za “hnusné tweety” namiesto toho, aby diskutoval o svojich biliónových výdavkoch na nákup čínskych veterných turbín a solárnych panelov, nemá ani potuchy o tom, že petrodolár skončil. Garantujem vám, že jeho hlúpi zamestnanci ani nenájdu spôsob, ako to komentovať.

Biden sa chce vzdať ťažby ropy a nahradiť ju čínskou zelenou energiou kvôli “existenčnej kríze” – zmene klímy. Presnejšie, ako by to povedal on sám – “no, viete, táto, ako sa volá”. Je teda len otázkou času, kedy bude Amerika definitívne závislá od čínskych zelených bankoviek, tak ako sú Američania už závislí od čínskeho fentanylu, a potom bude Čína požadovať, aby sme si doláre na budúce nákupy premenili na jüany. Tak ako Amerika kedysi vybudovala ropný priemysel Saudskej Arábie a Ruska, my teraz budujeme zelený priemysel Číny.

Tí istí ľudia nás indoktrinujú, že heslo “Amerika na prvom mieste” je nenávistné.

Kolaps petrodolára neprekvapí tých, ktorí sledovali posledné vyše tri roky Joea Bidena na čele krajiny. Suverenita Ameriky na južnej hranici je ohrozená. Americké hodnoty na univerzitných kampusoch a v uliciach sú poškvrnené stúpencami Hamasu a virulentným antisemitizmom. Americký právny štát podkopáva hlboko spolitizované ministerstvo spravodlivosti a FBI. Americký dolár je oslabený. Koniec petrodolára je len ďalšou spadnutou kokou v dominovom efekte.

Niektoré veci sa ešte dajú zvrátiť. Trumpovo novembrové víťazstvo by mohlo zvrátiť mnohé (ak nie všetky) katastrofálne opatrenia Joea Bidena týkajúce sa fosílnych palív. Republikánska strana môže zastaviť pumpovanie biliónov dolárov do komunistickej Číny na drahé a neefektívne prerušované energetické technológie, ako sú veterné turbíny a solárne panely. Petrodolár je však navždy preč a spolu s ním sa zmenšila aj úloha Ameriky vo svete. dominancia Saudskej Arábie a jej hodnôt sa bude len posilňovať a svet bude kvôli tomu len horší.

.

Daniel Turner je zakladateľom a výkonným riaditeľom národnej neziskovej organizácie Power The Future, ktorá sa zasadzuje za vytvorenie pracovných miest v americkej energetike

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

Včera 20:13

Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev v piatok obvinil Západ z toho, že sa snaží ruskú Kaliningradskú oblasť čo najviac izolovať obmedzeniami dodávok tovaru po ceste a železnici.

Včera 20:02

Krízou zmietaný nemecký automobilový koncern Volkswagen opäť znížil svoje vyhliadky v tomto roku. Koncern pôvodne počítal so zvýšením dodávok o 3 % v porovnaní s minulým rokom, keď dosiahli 9,2 milióna vozidiel. V piatok po uzavretí burzy oznámil, že aktuálne očakáva predaj na úrovni len okolo 9 miliónov vozidiel.

Včera 19:40

Európske akciové trhy v piatok vzrástli a uzavreli na nových rekordných maximách. Podporili ich správy o čínskych stimuloch, nové údaje o inflácii z Európy, ako aj údaje z ekonomiky USA.

Včera 19:28

Päť ľudí zahynulo v piatok pri výbuchu na čerpacej stanici v ruskom Dagestane, zatiaľ čo ďalších desať utrpelo zranenia. Oznámilo to ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

Včera 19:15

Výpadok príjmov v rámci rozpočtov miest a obcí na Slovensku môže viesť k obmedzeniu investícií do cestovného ruchu, keďže mestá budú nútené šetriť primárne na výdavkoch, ktoré nie sú nevyhnutné pre ich každodenné fungovanie. Nedávno predstavené zníženie dane z pridanej hodnoty (DPH) na ubytovacie služby na päť percent je dôležitým krokom k oživeniu domáceho cestovného ruchu. Uviedol to v piatok predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

Včera 18:59

Séria intenzívnych izraelských útokov zasiahla v piatok jedno z husto obývaných južných predmestí Bejrútu. Libanonské bezpečnostné zdroje tvrdia, že išlo o najväčší nálet v hlavnom meste od začiatku takmer rok trvajúceho konfliktu. Izraelská armáda oznámila, že uskutočnila presný útok na ústredné veliteľstvo proiránskeho hnutia Hizballáh.

Včera 18:58

Miláno a ďalšie samosprávy plánujú budúci týždeň podať na príslušný súd odvolanie proti premenovaniu letiska v tomto severotalianskom meste po zosnulom bývalom premiérovi Silviovi Berlusconim. Zmenu názvu oznámil začiatkom júla taliansky minister dopravy Matteo Salvini, a to napriek nesúhlasu primátora mesta.

Včera 18:57

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump prisľúbil, že ak sa znovu stane prezidentom USA, tak rýchlo ukončí vojnu na Ukrajine. Vyjadril sa takto v piatok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v New Yorku.

Včera 18:57

Národy a krajiny západného Balkánu si zaslúžia viac ako to, čo dostávajú z Bruselu. Tieto krajiny už mali byť v Európskej únii, vyhlásil predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v piatok po spoločnom rokovaní vlád Maďarska a Severného Macedónska v Ochride.

Včera 18:56

Približne 3500-ročný hrob z bronzovej doby objavený na severozápade Číny obsahoval najstarší známy syr na svete. Syr bol rozprestretý na tele múmie.

Včera 18:55

Detský fond OSN (UNICEF) v piatok odsúdil prudkú eskaláciu násilia medzi Izraelom a hnutím Hizballáh a upozornil, že pri bombardovaní Libanonu zomierajú deti “desivým tempom”.

Včera 18:52

Taliansko by podľa návrhu nariadenia vlády mohlo uložiť pokuty pilotom lietadiel, ktorí na mori pátrajú po lodiach s migrantami v núdzi. Finančné sankcie by pritom mohli dosiahnuť až 10.000 eur.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nafukovacie modely planét v parku pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali