Pelosiová letí do Ázie. Navštívi aj Taiwan? Zostrelí ju Čína, ako avizovala? Napätie v regióne je obrovské

❚❚

Honolulu 30. júla 2022 (HSP/Foto: TASR/AP-J. Scott Applewhite)

 

Prominentný čínsky komentátor štátnych čínskych novín v sobotu uviedol, že po tom, ako Twitter zablokoval jeho účet, vymazal tweet varujúci pred vojenskou odvetou, ak by americké stíhačky sprevádzali predsedníčku Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovú pri návšteve Taiwanu

Nancy Pelosiová
Na snímke šéfka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová

Pelosiová, tretia v poradí prezidentského nástupníctva v USA, po Joeovi Bidenovi a viceprezidentke Kamale Harris v piatok naznačila, že sa vydáva na cestu do Ázie.

.

O Taiwane sa nezmienila, no špekulácie o jej návšteve ostrova s proamerickou vládou, ktorú Západ považuje za demokratickú, a na ktorý si robí nárok Peking, sa v posledných dňoch zintenzívnili, čo podnecuje napätie v Taiwanskom prielive.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vo štvrtok v telefonáte Bidena varoval, že Washington by sa mal riadiť zásadou jednej Číny a „tí, ktorí sa zahrávajú s ohňom, sa popália“.

.

Hu, bývalý šéfredaktor štátneho denníka Global Times, napísal na Weibo: „Odovzdal som správu: ak americká armáda pošle stíhačky, aby eskortovali Pelosiovú na Taiwan, potom by tento krok posunul podlosť takejto návštevy na inú úroveň a predstavovala by agresiu.”

Ak by Pelosiová navštívila Taiwan, Hu na Twitteri, napísala: “Naše stíhačky by mali použiť všetky obštrukčné taktiky. Ak by boli stále neúčinné, myslím si, že je tiež v poriadku zostreliť Pelosiovej lietadlo.”

Hu povedal, že musel odstrániť tweet, aby odomkol svoj účet na Twitteri, ktorý bol zablokovaný, pretože Twitter považoval tweet za porušujúci pravidlá platformy a majiteľ účtu ho musel odstrániť.

V piatok hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť na otázku o možnej návšteve Pelosiovej na ostrove uviedol, že Spojené štáty nezaznamenali žiadne dôkazy o hroziacej čínskej vojenskej akcii proti Taiwanu.

Návštevy amerických predstaviteľov na Taiwane sú zdrojom napätia medzi Pekingom a Washingtonom, ktorý nemá s Taiwanom oficiálne diplomatické vzťahy, ale podľa zákona je povinný poskytnúť ostrovu prostriedky na vlastnú obranu.

.

Spojené štáty majú veľkú vojenskú prítomnosť v ázijsko-tichomorskom priestore vrátane Juhočínskeho mora, cez ktoré prechádza americká lietadlová loď v rámci rutinnej hliadky, ktorú podľa amerického námorníctva momentálne vykonáva.

 

Pelosiová odletela do Ázie, ale návšteva Taiwanu je stále otázna

Predsedníčka americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová dnes začala svoju návštevu Ázie odletom vojenským lietadlom zo základne Andrews, ale konečný cieľ cesty nebol spresnený. Hlavnou zaujímavosťou tejto cesty je, či navštívi Taiwan. Čínske úrady a zrejme aj administratíva Bieleho domu sú proti tejto návšteve, ale podľa predsedu Kongresu by USA mali vyjadriť ostrovu svoju podporu.

Mnohé svetové médiá a odborníci sa vážne obávajú, že Čína bude vnímať návštevu delegácie Pelosiovej na Taiwane, ktorú sprevádzajú vojenské lietadlá, ako inváziu. Táto rétorika sa v piatok vystupňovala, keď Hu Xijin, novinár vplyvných čínskych štátnych novín Global Times, varoval, že čínska armáda by mohla zostreliť lietadlo Pelosiovej.

Hovorca čínskeho ministerstva obrany tiež predtým varoval, že Pelosiovej cesta musí byť zrušená, inak sa čínska armáda “nebude nečinne prizerať”.

.

Pelosiovej lietadlo, ktoré sleduje celý svet, začalo klesať nad Havaj. Podľa služby Flightradar neustále stráca výšku a pristáva na letisku Honolulu.

Či ide o doplnenie paliva alebo niečo iné, uvidíme čoskoro. Pelosiovej let sledujú na internete desiatky tisíc používateľov služieb na sledovanie letov.

 

Taiwan vyslal do vzduchu stíhačky

Napätie v regióne rastie. Počas čínskeho cvičenia v Taiwanskom prielive došlo k masívnemu odpáleniu rakiet MLRS smerom na Taiwan. A niektoré z rakiet údajne dokonca dorazili na ostrov, uvádza indický vojnový novinár Chaudhry Parvez.

Okrem toho Čína nasadila v provincii Fujian, najbližšom území k Taiwanu (120 km od ostrova) v pevninskej Číne, strely PHL-16 MLRS s doletom až 220 km.

V reakcii na to Taiwan vyslal do vzduchu svoje stíhačky, píše Chaudhry Parvez.

Taiwan zároveň rozmiestnil systémy protivzdušnej obrany na medzinárodnom letisku Taoyuan – Izraelské médiá Terror Alarm.

Vojenské lietadlá amerického námorníctva lietajú v blízkosti Taiwanu.

Pred návštevou prezidentky USA Pelosiovej na Taiwane Čína naďalej vydáva veľmi tvrdé vyhlásenia. Napätie v regióne dosiahlo najvyššiu úroveň.

“Nikto by nemal podceňovať odhodlanie a schopnosť viac ako 1,4 miliardy obyvateľov Číny brániť svoju národnú zvrchovanosť a územnú celistvosť”: Čína varuje USA, aby sa v súvislosti s Taiwanom “nezahrávali s ohňom”.

.

Čína obvinila Spojené štáty z dvojitých štandardov v Bezpečnostnej rade OSN a obvinila Washington, že spochybňuje zvrchovanosť Pekingu nad Taiwanom.

 

Video: Americké lietadla prelietajú v blízkosti Taiwanu

Americké lietadla prelietajú v blízkosti Taiwanu

.

 

Lietadlo Nancy Pelosiovej, po pristáti na Havaji zmizlo z radarov

Lietadlo Nancy Pelosiovej, ktoré letelo do Ázie a možno sa pokúšalo pristáť na Taiwane, pristálo na Havaji asi pred hodinou a odvtedy zmizlo z radarov. Môže to znamenať, že je stále na letisku, alebo že tajne odletela na Taiwan.

Údajný let šéfky Kongresu na ostrov, ktorý Čína považuje za čínske územie, už vyvolal vojenské prípravy Pekingu. A vyhrážky, že začne vojenskú operáciu proti Taiwanu.

Situácia je tam teraz vyhrotená. A či bude Pelosiová pokračovať v lete, je stále otázne.

 

.
Začiatok náhlych cvičení Čínskej ľudovej oslobodzovacej armády
cina vrtulniky
Vzlet bojových vrtuľníkov Harbin Z-19 72. armádnej leteckej brigády Východného bojového veliteľstva PLA 30. júla 2022

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:13

Spojené štáty by mali brať do úvahy varovania Moskvy o možnej eskalácii konfliktu na Ukrajine, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:56

Súčiastky do pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone pri útokoch na príslušníkov militantného hnutia Hizballáh, neboli vyrobené na Taiwane. Uviedol to v piatok taiwanský minister hospodárstva Kuo Č’-chuej, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

“Ide (predovšetkým) o súčiastky ako integrované obvody (čipy) a batérie,” uviedol minister s tým, že môže s istotou povedať, že neboli vyrobené na Taiwane.

Podľa analýzy agentúry Reuters snímky výbuchmi zničených pagerov vykazujú vysokú mieru podobnosti so zariadeniami taiwanskej spoločnosti Gold Apollo.

10:25

Verejný dlh Veľkej Británie prvýkrát v nedávnej histórii dosiahol úroveň zodpovedajúcu 100 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čistý dlh verejného sektora, s výnimkou bánk v jeho vlastníctve, vzrástol v auguste na 100 % HDP prvýkrát od začiatku vedenia mesačných záznamov v roku 1993, oznámil v piatok britský štatistický úrad ONS. V júli dlh predstavoval 99,3 %.

V auguste si britská vláda požičala 13,734 miliardy libier (16,36 miliardy eur), čo je o 3,3 miliardy GBP viac ako v auguste minulého roka.

10:24

Predpovede sa potvrdili, v uplynulých dvoch dňoch nikde nepadlo výraznejšie množstvo zrážok a zmena sa neočakáva ani v najbližších dňoch. Povedal to v piatok predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého intenzívna protipovodňová ochrana v Maďarsku potrvá ešte šesť dní. S odvolaním sa na server 24.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Rieka Litava na západe krajiny kulminovala desať hodín a situácia sa už zlepšuje.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali