Pellegrini sa na samite EÚ stretne s Volodymyrom Zelenským

Pellegrini sa na samite EÚ stretne s Volodymyrom Zelenským

Brusel/Bratislava 27. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

Aktualizované 27. júna 2024 15:34

Prezident SR Peter Pellegrini sa na samite EÚ v Bruseli stretne s prezidentom Ukrajiny Volodymyrom Zelenským. Pellegrini to potvrdil vo štvrtok po príchode na samit s tým, že sa tak stane ešte pred začiatkom oficiálnych rokovaní na úrovni lídrov EÚ. Zároveň spresnil, že slovenská pozícia vo veci obsadzovania vysokých funkcií v inštitúciách EÚ zostala nezmenená. Informuje spravodajca TASR

Peter Pellegrini
Na snímke prezident SR Peter Pellegrini

“Má to byť krátke bilaterálne rokovanie, ešte predtým, ako sa spustí oficiálny program za účasti prezidenta. Čakám, že sa to udeje ešte predtým, ako budeme mať spoločné fotenie a podpis zmlúv medzi EÚ a Ukrajinou,” uviedol prezident s odkazom na bezpečnostný pakt medzi oboma stranami, ktorý by mal Ukrajine zaistiť dlhodobú, aj vojenskú, podporu zo strany EÚ.

Reklama

Pellegrini spresnil, že na toto krátke stretnutie nadviaže bilaterálne stretnutie so Zelenským, naplánované počas júlového samitu NATO vo Washingtone. “Budem ho informovať o tom, čo momentálne Slovensko vo vzťahu k Ukrajine robí a budem sa ho pýtať, ako hodnotí aktuálnu situáciu na ukrajinskom fronte. Budem sa snažiť, aby to bolo stretnutie dvoch dobrých susedov, ktorí v tejto ťažkej chvíli si navzájom musia pomáhať,” odkázal.

Pellegrini vyjadril presvedčenie, že Zelenskyj dobre vidí doterajšie kroky slovenskej strany po spoločnom zasadnutí oboch vlád v Michalovciach, aj podpis memoranda o spoločných projektoch, ktoré sa majú realizovať medzi Ukrajinou a Slovenskom.

Reklama

Prezident SR sa dotkol aj témy obsadzovania najvyšších pozícií v euroinštitúciách a spresnil, že na slovenskej pozícii sa od minulotýždňového mimoriadneho summitu nič nezmenilo, najmä čo sa týka estónskej premiérky Kaje Kallasovej a portugalského expremiéra Antónia Costu a očakáva pri tejto téme “tvrdé debaty”.

“Uvidíme, čo všetko vzíde z rokovania veľkej trojkoalície a aký vznikne priestor pre slovenského nominanta na eurokomisára Maroša Šefčoviča,” opísal situáciu. Bol to odkaz na rokovania medzi troma veľkými európskymi politickými rodinami – ľudovcami, socialistami a liberálmi.

 

Prezident bude mať na samite EÚ tri pripomienky k ekonomike a sociálnym témam

Prezident Peter Pellegrini chce počas prebiehajúceho dvojdňového samitu EÚ v Bruseli presadiť niektoré klauzuly v oblasti jednotného trhu a zelenej ekonomiky. Prezident to naznačil po príchode na zasadnutie Európskej rady, informuje bruselský spravodajca TASR.

Lídri členských krajín EÚ budú okrem zahraničnopolitických tém podľa stanoveného plánu rokovať o strategickom programe na roky 2024 – 2029, ďalšom inštitucionálnom cykle a tiež o opatreniach na ochranu konkurencieschopnosti a jednotného trhu.

Reklama

Za Slovensko je na samite Pellegrini namiesto premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Pri zmienke o strategickej agende EÚ na najbližších päť rokov Pellegrini upozornil, že v mene Slovenska bude navrhovať tri doplnky.

“V oblasti konkurencieschopnosti a jednotného trhu budem trvať na klauzule o jednotnom prístupe vo všetkých oblastiach, napríklad aby neboli problémy s dvojakou kvalitou potravín alebo používaný dvojaký meter k niektorým členským krajinám na jednotnom trhu,” uviedol.

V oblasti zelenej agendy chce, aby stanovené ciele neboli spochybňované, ale zároveň aby prevládol “pragmatický prístup” k riešeniam v tejto oblasti, ktoré podľa neho boli doteraz komplikované a nie vždy akceptované európskymi občanmi.

“Chcem, aby sa v záveroch neopomenulo, že jedným zo základných pilierov EÚ je sociálny pilier, aby sa Únia nevzďaľovala od občanov, ale aby sa naozaj zaujímala o to, či sa znižuje alebo neznižuje životná úroveň ľudí,” vysvetlil. Dodal, že treba zabrániť tomu, čo sa už deje v niektorých kútoch Európy, kde postupne dochádza k spochybňovaniu alebo znižovaniu dôvery občanov v spoločný európsky projekt.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:35

Argentínsky prezident Javier Milei v utorok pred plánovanou návštevou Brazílie opäť kritizoval svojho brazílskeho kolegu Luiza Inácia Lulu da Silvu.

16:34

Návrh ministra práce o krátení alebo odobraní dávky v hmotnej núdzi pre ľudí, ktorí odmietnu pracovnú ponuku, nerieši skutočný problém so zamestnanosťou. Opozičná poslankyňa Národnej rady (NR) SR Simona Petrík (PS) tak reagovala na návrhy, ktoré v utorok prezentoval na tlačovej konferencii minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

16:34

Nemecký kancelár Olaf Scholz v utorok oznámil, že sa čoskoro začnú vyplácať kompenzácie obetiam nacistickej okupácie v Poľsku z čias druhej svetovej vojny.

16:28

Európska komisia (EK) v utorok oznámila šiesty investičný balík v rámci Hospodárskeho a investičného plánu EÚ pre západný Balkán, ktorý by mal zmobilizovať investície vo výške 1,2 miliardy eur.

15:48

Veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk v utorok vyhlásil, že Ukrajina vykonala útok na muničný sklad na Krymskom polostrove.

15:48

Gruzínsky vojenský pilot v utorok zomrel pri havárii svojho lietadla počas výcviku, oznámilo gruzínske ministerstvo obrany.

15:46

Pre špecializované samostatné skupiny v centrách pre deti a rodiny sa hranica sumy finančného príspevku podľa počtu miest zvýši o 40 %. Je v nich poskytovaná starostlivosť deťom s duševnou poruchou alebo s vážnym zdravotným stavom. Vyplýva to z novely zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele z dielne Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR, ktorú v utorok popísal prezident SR Peter Pellegrini.

15:23

Letisko Václava Havla v Prahe má pre hustú letovú premávku problémy pri odbavovaní batožiny. Cestujúci na ňu musia v cieľových destináciách aj v českom hlavnom meste čakať. Letisko preto odporúča pasažierom zbaliť si do príručnej batožiny nevyhnutné lieky a hygienické potreby. Uviedlo to v utorok na sociálnej sieti X.

15:15

Moskva nemôže komentovať vyjadrenia exprezidenta USA Donalda Trumpa o ukončení vojny na Ukrajine, pretože nevie, čo jeho plán zahŕňa. Uviedol to v utorok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali