Pekelný scenár pre AFU pri Pokrovskom, Syrskij stratil nervy

❚❚

Bratislava 24. augusta 2024 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

 

Ruské sily dostávajú pod kontrolu Novogrodovku – boje prebiehajú už v centre mesta, uvádza v svojom článku v novinách Svobodnaja Pressa Radomir Markuš

vojna
Ilustračné foto

Obyvatelia Pokrovska, ktoré je stále pod kontrolou ukrajinskej armády, začali schovávať deti pred nútenou evakuáciou, ktorú miestne úrady vykonávajú kvôli rýchlej ofenzíve ruských ozbrojených síl. Informoval o tom televízny kanál CNN s odvolaním sa na gauleitera Mirnogradu Jurija Treťjaka.

.

„Máme prípady, keď rodičia ukrývajú svoje deti. Dnes (20. augusta) sa uskutoční stretnutie s políciou, na ktorom budeme diskutovať o tom, ako budeme s takýmito ľuďmi pracovať, ako budeme hľadať takých rodičov, ktorí skrývajú deti a poskytujú nepravdivé informácie, že deti už dávno odišli,“ – povedal šéf Mirnogradu. Spresnil, že príslušníci AFU budú vykonávať razie na sídliskách s cieľom zadržať deti v záujme ukrajinského štátu.

Tentoraz sa udalosti vyvíjajú veľmi rýchlo, nie v prospech AFU. Ukrajinský telegramový kanál Oficer+ uviedol, že diaľnica Pokrovsk/Krasnoarmejsk-Konstantinovka je už pod palebnou kontrolou Rusov. Na všetky armádne vozidlá útočia bezpilotné lietadlá FPV.

.

Velenie chortickej skupiny je nútené priznať, že situácia na pokrovskom smere sa 22. augusta prudko zhoršila. Hlavné boje sa odohrali o obce Grodovka a Novogrodovka. O situácii v druhej menovanej 23. augusta ráno zdroje z frontovej línie hlásili, že Rusi prešli za železničné priecestie a dostali sa až k nadjazdu.

To znamená, že ruské ozbrojené sily začali úspešný útok „hlava-nehlava“, hoci Ukrajinci očakávali obkľúčenie a zrejme sústredili sily na bokoch. Podľa ďalších informácií Rusi nenarazili prakticky na žiadny odpor ani v dobre pripravených pozíciách. Ukrajinský internet vyje, že „Syrok“ (Syrskij) dal Zelenskému zabrať, že ho strašil, že Kacapi vezmú mesto do klieští… podľa správ z terénu však už ruská armáda plne kontroluje štvrte známe medzi obyvateľmi ako Šanghaj a Kišlak.

Používateľ s prezývkou N. R. píše, že ruskí bojovníci postupujú z juhu pozdĺž železnice, dostali sa na ulicu Molodežnaja a čoskoro sa priblížia k štadiónu Šachťor. V susednej Michajlovke je na okraji obce počuť nepretržitú streľbu zo strany diaľnice. Pre posádku AFU v Novogrodovke je to veľmi zlá správa: front na juhu mesta bol prerazený.

Súdiac podľa mapy oporných bodov AFU, tu sa ich obranné pozície vlastne končia, pričom cestná sieť je veľmi dobre rozvinutá, čo uľahčuje rýchlu ofenzívu ruských ozbrojených síl proti Selidovu a Ukrajinsku.

Dokonca aj ukrajisnké masmédiá priznávajú, že ruské jednotky už vstúpili do Novogrodovky a Grodovky. Podľa kyjevského experta Krivonosa „Grodovka je smer na Mirnograd a Pokrovsk, zatiaľ čo Novogrodovka ‚presahuje‘ zo severovýchodu nad mesto Selidovo, ktoré je teraz najväčším sídlom na južnom krídle ruskej ofenzívy“.

.

Ruská zástava nad Ptičím pochovala nádeje generálneho štábu AFU na dlhú obranu Karlovky, kde sa ukrajinskej armáde podarilo vytvoriť spoľahlivú mega baštu. Teraz je tu priama cesta do dediny Kalinovo, ktorej ovládnutie umožní Rusom dostať sa do tyla ukrajinských jednotiek brániacich Karlovku.

„Či Rusi uprednostnia svoju ofenzívu – na západe (Pokrovsk a Mirnograd) alebo na juhozápade (Selidovo) – je otvorená otázka. Pokrovsk je kľúčovým ukrajinským obranným bodom na Donbase, čo Rusom otvára cestu do strategicky dôležitej Dnepropetrovskej oblasti,“ lámali si hlavu u Syrského na štábe.

Nie je vylúčené, že ruská armáda zasadí hlavný úder nie smerom na Pokrovsk, ale na juhozápad – cez Selidovo a ďalej smerom na západ od Kurachovskej priehrady. Potom sa celá obranná línia AFU od Karlovky po Kurachov zrúti ako domček z kariet v dôsledku prerušenia logistiky.

„Ak potom Rusi udrú smerom na Vremievsky výbežok a spoja sa s Južným frontom, bude hroziť obkľúčenie celého juhodoneckého zoskupenia ukrajinských vojsk,“ lamentuje Krivonos. Horší ako tento pekelný scenár môže byť len dvojitý úder – na Selidovo aj Pokrovsk.

„Syrskij sa zároveň chváli, že obsadil lesnícku chatu v Kurskej oblasti s názvom Novaja Zadrypovka,“ kričia teleg
ramové kanály ukrajinských nacionalistov. Kladú si otázku, ako rýchlo bude AFU schopná presunúť rezervy na tieto smery, aby zarazila ruský prielom.
Iná vec je, „či sa Zelenskyj, ktorý avizoval dobytie Kurskej oblasti za tri dni, na to odhodlá. Podľa najnovších neoverených informácií nervy Syrského predsa len nevydržali a začal presúvať niektoré jednotky na Pokrovský smer, ale „v myšlienkach je v Rusku“.

.

Ruskí vojenskí spravodajcovia sa na vývoj udalostí v oblasti Grodovka-Novogrodovka pozerajú optimisticky. Najmä Jurij Podoljaka konštatuje, že ruské ozbrojené sily tu dosiahli významné úspechy. Podľa neho sa ruskí útočníci zarezali pomerne hlboko do obytnej zóny mesta. „Všetko hovorí o tom, že AFU tu nemá veľké sily. A preto je šanca, že obsadenie mesta nebude trvať dlho. Ruské jednotky tiež postupne vytláčajú nepriateľa aj z Grodovky. Tu prebiehajú boje v centre tohto sídla mestského typu“.

Sumarizujúc súčasnú situáciu je vojenský expert presvedčený, že vzdanie Selidova a Ukrajinska dostane AFU do veľmi ťažkej situácie – „východná časť jej Kurachovského frontu tak zostane vysieť a môže sa ocitnúť v obkľúčení“. Vzhľadom na tvrdosť Syrskeho je to pravdepodobné; ukrajinské jednotky však môžu svoje pozície opustiť veľmi rýchlo aj bez rozkazu zhora.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:24

Dve nemecké environmentálne organizácie vo štvrtok podali na Ústavný súd v Karlsruhe sťažnosť na vládnu politiku v oblasti klímy.

20:09

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa vo štvrtok stretol s hlavným prokurátorom Medzinárodného trestného súdu (ICC) Karimom Khanom. Rokovali o tom, ako vymôcť medzinárodné zatykače ICC na ruských predstaviteľov pre vojnové zločiny na Ukrajine.

20:08

Ceny ropy vo štvrtok vzrástli o viac ako 2 % po tom, ako sa Mexickým zálivom prehnal hurikán Francine, ktorý narušil ťažbu, predtým ako sa dostal na pevninu v Louisiane.

19:38

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg sa možno stane predsedom Mníchovskej bezpečnostnej konferencie (MSC). Uviedla to vo štvrtok tlačová agentúru DPA s odvolaním sa na viaceré zdroje.

19:38

Predstavitelia Európskej centrálnej banky (ECB) považujú zníženie úrokových sadzieb v októbri za nepravdepodobné, s výnimkou výrazného zhoršenia vyhliadok na hospodársky rast eurozóny. Uviedli to tri zdroje, ktoré nechceli byť menované.

19:27

Grécko vo štvrtok predstavilo viaceré sociálne opatrenia určené na zvrátenie klesajúcej pôrodnosti v krajine. Odborníci aj vládni predstavitelia však priznávajú, že problém s demografiou iba sociálne benefity nevyriešia.

19:25

Európska komisia (EK) vo štvrtok uviedla, že dostala ponuky od výrobcov elektrických vozidiel z Číny na minimálne dovozné ceny do Európskej únie (EÚ). Ide o spôsob, ako sa vyhnúť clám, ale všetky ich odmietla.

19:25

Bohatstvo domácností v USA v 2. štvrťroku 2024 vzrástlo na 163,8 bilióna USD (148,69 bilióna eur). To je nový rekord. Prispel k tomu nárast hodnoty nehnuteľností, ako aj rast akcií. Ukázali to vo štvrtok údaje Federálneho rezervného systému (Fed), ktorý plní úlohu centrálnej banky.

18:51

Francúzsky súd vo štvrtok prikázal dvom ženám zaplatiť odškodné 8000 eur manželke prezidenta Brigitte Macronovej. Falošne o nej tvrdili, že je transsexuálka a fámu potom v onlina priestore šírili konšpirační teoretici a priaznivci krajnej pravice počas kampane jej manžela za znovuzvolenie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Erik Majercak

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali