Bratislava 2. júna 2023 (HSP/Foto:Pixabay)
Najväčší zamestnávateľ v slovenskom potravinárstve –
„Až 80 % práce pekárov prebieha práve v noci, cez víkendy a sviatky, keďže spotrebitelia majú radi čerstvý a voňavý chlieb a pečivo, ktoré si za ideálnych podmienok hneď ráno nájdu na pultoch. Čerstvý chlieb či pečivo sa miesi, kysne, pečie a pripravuje na rozvoz na Slovensku primárne v noci. Ak sa na júnovej schôdzi nepodarí schváliť kompenzácie zvýšených príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky v druhom a treťom čítaní, bude to mať závažné dopady na rast našich nákladov. A keďže štát napriek sľubom stále nepripravil žiadne podporné riešenia pre náš sektor, neostávalo by nič iné, ako premietnuť tieto zvýšenia do odbytových cien. Zdraženie by sa pritom týkalo všetkých výrobcov čerstvých potravín,“ vysvetlil Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).
Poslanecký návrh novely zákona 461/2003 o sociálnom poistení, ktorý zabezpečuje odpustenie odvodov nad rámec minimálnej mzdy pre potravinársky sektor prešiel počas májovej schôdze prvým čítaním. Navrhované opatrenie by zmiernilo dopady zvýšenia príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky aspoň do konca roku 2023.
„Tento poslanecký návrh je za uplynulé dva roky jediným adresným návrhom, ktorý je spôsobilý zmierniť inflačné tempo, pričom takéto oslobodenia sú pre pekársky sektor nielen dočasným, ale trvalým riešením napríklad v Rakúsku či Nemecku“ upozornil Lapšanský.
„My už nechceme zvyšovať ceny našich výrobkov. Štát však neustále mení pravidlá bez akejkoľvek konzultácie dopadov s dotknutými sektormi a berie si od ľudí i podnikateľov viac. Príkladom je aj zvýšenie príplatkov, ktoré nejdú primárne ľuďom, ale nabaľuje sa na nich štát. Z financií, ktoré by na navýšených príplatkoch museli pekári zaplatiť by totiž až 52 % smerovalo štátu vo forme daní a odvodov. My chceme platiť zamestnancom viac, ale nevidíme dôvod, aby mal z tohto opatrenia primárny profit štát. Vyzývame preto poslancov, aby podporili túto legislatívnu zmenu a pomohli výrobcom potravín zachovať mieru konkurencieschopnosti a zamedziť rastúcemu tempu dovozu potravín zo zahraničia“ dodal M. Lapšanský.
Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov združuje výrobcov z celého Slovenska. Má takmer 500 členov od SZČO až po veľké pekárne vo všetkých regiónoch Slovenska. Členovia zväzu každodenne zabezpečujú väčšinu spotreby chleba, pečiva, cukrárskych výrobkov i cestovín Sloveniek i Slovákov a zamestnávajú viac ako 12 200 pracovníkov.