Parlament schválil jednomyseľne dôležité uznesenie

❚❚

Bratislava 21. mája 2024  (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

Aktualizované 21. mája 2024 16:53

Národná rada (NR) SR odsúdila útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v Handlovej. Vyzýva na nešírenie nenávisti. Ľudia podľa poslancov nesmú byť terčom nenávisti pre svoje politické názory. Vyplýva to z uznesenia, ktoré v utorok jednomyseľne schválil parlament. Predložila ho skupina koaličných poslancov

Peter Žiga
Na snímke zľava poslanec NR SR Ján Richter (SMER-SD) a podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD) počas 12. schôdze NR SR

“NR SR so zdesením a hlbokým znepokojením prijala správu o atentáte na predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý bol zjavne spáchaný z politických motívov a zaslúži si to najostrejšie odsúdenie. Principiálne odmieta násilie, osobitne násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR,” uvádza sa v uznesení.

.

Parlament uznesením zároveň vyzval všetky politické subjekty, mimovládny sektor, médiá, ústavných činiteľov a verejne činné osoby na rešpektovanie volebných výsledkov a nešírenie nenávisti voči legitímnej demokratickej vláde. Apeloval na nich, aby zmierňovali napätie v spoločnosti a prestali s nenávistnou rétorikou.

Poslanci zároveň uznesením skonštatovali, že úloha kritických novinárov je v zdravej spoločnosti nezastupiteľnou, no ich práca musí byť založená na faktoch, nie na šírení nenávisti. “Ľudia nesmú byť terčom nenávisti kvôli svojim politickým názorom, pretože pluralita, diverzita a rešpekt k inému názoru sú základom každej slobodnej a demokratickej spoločnosti,” píše sa v materiáli.

.

Národná rada SR zároveň povzbudzuje vládny kabinet k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov a občanov SR. Predsedovi vlády želá skoré uzdravenie a čo najskorší návrat do výkonu funkcie.

 

Žiga vyzval na nastolenie nového dialógu bez urážok

V politike treba nastoliť princípy nového dialógu. Má byť politicky nekompromisný, ale bez urážok a osobných invektív. Vyzval na to podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením Národnej rady (NR) SR. Apeloval na zastavenie šírenia nenávisti.

“Bojujme s rešpektom k politickému súperovi bez vulgarizmov a agresie. Pokojne majme vášnivé vystúpenia a tlačové konferencie, ale nebojujme na ulici. Nenosme pred tribúny šibenice a vulgarizmy na transparentoch. Neťahajme davy pred domy politikov a nerobme z ich rodín terče,” uviedol v pléne.

Žiga si myslí, že každý by mal zvážiť, či nešíri nenávisť, ktorá vedie k násiliu. Apeloval na poslancov, aby mysleli na to, že ľudia pozorne sledujú, ako sa správajú. Úroveň politického dialógu v parlamente podľa jeho slov ovplyvňuje správanie verejnosti. “Slovensko je zranená krajina a je na nás, aby sme to zastavili a upokojili spoločnosť,” povedal.

.

Opakovane odsúdil útok na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). “Útok na predsedu vlády je útok na jeden z inštitútov demokratickej moci, ktorá je odvodená od slobodnej vôle ľudí,” poznamenal. Chce, aby Slovensko bolo slušná krajina. “Nie je to možné bez sebareflexie a razantnej zmeny politickej argumentácie,” doplnil. Na začiatok treba podľa jeho slov uznať výsledky volieb a legitimitu vlády a prezidenta. Spochybňovanie ich mandátu označil za cestu do pekla.

V súčasnosti by podľa Žigu nebolo riešením nepokračovať v rokovaní parlamentu. “Chod štátu nezastaví žiaden terorista ani atentátnik. Vládna koalícia aj opozícia budú plniť svoj program a poslanci budú rokovať a hlasovať o zákonoch. Ak by sme to neurobili, poškodili by sme demokraciu a ukázali by sme, že štát je možné násilím zastaviť,” uzavrel.

 

Majerský: Uznesenie o odsúdení útoku sa prijalo všeobecným kompromisom

Uznesenie Národnej rady (NR) SR o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) bolo prijaté všeobecným kompromisom. Uviedol to predseda opozičného KDH Milan Majerský. Jeho hnutie žiadalo, aby text obsahoval aj potrebu ochrany všetkých ústavných činiteľov a verejne činných osôb. Zároveň zdôraznil, že aj každý jeden obyvateľ sa musí cítiť v krajine bezpečne.

KDH prijme akúkoľvek ponuku na signál zmierenia či symbol spojenectva v reakcii na útok. “Budeme podporovať všetky kroky, ktoré budú sledovať k porozumeniu v tejto spoločnosti,” povedal šéf hnutia novinárom.

.

Majerský súhlasí s tým, aby schôdza pokračovala. Informoval tiež o dohode, že za poslanecký klub má v rozprave k jednotlivým bodom schôdze vystupovať len jeden rečník a poslanci sa nebudú hlásiť s faktickými poznámkami. Týka sa to aj rokovania o zmenách v RTVS. “Je to ale o gentlemanskej dohode. Predpokladám, že ju budú rešpektovať aj ostatné politické subjekty,” uviedol.

 

Gröhling verí, že dohoda na uznesení je krokom k novej politickej kultúre

Predseda SaS Branislav Gröhling ocenil, že sa v Národnej rade (NR) SR dohodla koalícia s opozíciou na prijatí uznesenia, ktorým poslanci odsúdili atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Vyzdvihol aj ochotu koalície dohodnúť sa na pozmeňujúcom návrhu. Diskusia na poslaneckom grémiu v utorok ráno bola podľa jeho slov pokojná, zaznieť mali aj slová vzájomného ospravedlnenia. Verí, že je to krok k novej politickej kultúre.

“Celá diskusia v rámci grémia bola pokojná a konštruktívna,” opísal Gröhling. Verí, že odteraz bude parlament slušne fungovať bez zbytočných hádok. Ocenil, že koalícia a opozícia sa dokázali zjednotiť a dohodnúť na prijatí uznesenia NR SR aj po neúspešnom pokuse prezidentky Zuzany Čaputovej a jej nástupcu Petra Pellegriniho zvolať okrúhly stôl za účasti parlamentných strán.

Pozitívne vníma líder SaS aj návrat poslancov do NR SR. “Parlament ako zákonodarný orgán musí fungovať,” uviedol s tým, že diskutovať o návrhoch v pléne sa dá aj vecne a konštruktívne a zároveň aj kriticky. “Táto doba nás naučila, že niektoré slová asi budeme o trošku viac zvažovať,” dodal.

 

PS vníma dohodu na uznesení za prvý krok k lepšej politickej kultúre

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) ocenilo jednomyseľné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) v parlamente. Považuje to za prvý malý krok k nastoleniu lepšej politickej kultúry. Uviedol to podpredseda Národnej rady (NR) SR a líder hnutia Michal Šimečka.

“Verím, že jednomyseľné prijatie uznesenia pomôže tomu, aby aktuálna schôdza NR SR, ale aj všetky ďalšie, prebehla v civilnej, korektnej a vecnej atmosfére,” poznamenal na utorkovej tlačovej konferencii.

Šimečka si zároveň myslí, že to nič nemení na tom, že demokracia potrebuje aj silnú opozíciu, slobodné, nezávislé a kritické médiá a silnú občiansku spoločnosť. “PS bude naďalej robiť aktívnu dôraznú, ale zároveň aj slušnú a vecnú opozičnú politiku,” dodal.

Hnutie podľa Šimečku navrhovalo na utorkovom poslaneckom grémiu viaceré úpravy v texte uznesenia. “Vnímam výsledný text ako akýsi minimálny možný prienik v pohľadoch všetkých politických strán všetkých aktérov,” doplnil. Atmosféru na poslaneckom grémiu označil za konštruktívnu. Mrzí ho, že sa neuskutočnilo utorkové stretnutie lídrov parlamentných strán v prezidentskom paláci.

.

 

Prezidentka oceňuje uznesenie, ktorým NR SR odsúdila atentát na premiéra

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oceňuje prijatie uznesenia, ktorým v utorok Národná rada (NR) SR odsúdila atentát na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Poslanci tým podľa nej urobili potrebný a dôležitý krok k upokojeniu spoločenskej atmosféry. TASR o tom informoval hovorca prezidentky Martin Strižinec.

“Oceňujem, že prijatie uznesenia podporili všetci prítomní poslanci. Je dôležité, aby v takýchto krokoch naďalej pokračovali aj ďalší aktéri verejného a spoločenského života a spoločne tak prispeli k zníženiu napätia v spoločnosti,” vyhlásila Čaputová.

Uplynulé dni boli podľa hlavy štátu pre Slovensko mimoriadne náročné. O to viac si prezidentka váži, že lídrom parlamentných strán sa v tejto zložitej situácii podarilo prekonať rozdiely a nájsť spoločnú cestu.

 

.

Danko ocenil jednohlasné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra

Predseda koaličnej SNS Andrej Danko ocenil, že Národná rada (NR) SR prijala jednohlasne uznesenie o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). Zároveň informoval, že na poslaneckom grémiu sa aj v mene svojej strany ospravedlnil za emócie, ktoré nimi lomcovali tesne po útoku na Fica. SNS má podľa jeho slov prísť s návrhmi v oblasti médií a lepšieho prehľadu v diskusných fórach a online platformách.

Danko na tlačovej konferencii avizoval začatie legislatívneho procesu, ktorý sa má týkať aj registrácie užívateľov na diskusných fórach. Treba mať podľa neho prehľad o prispievateľoch v diskusiách, ktorí napríklad schvaľujú trestné činy. Hovorí aj o zriadení tzv. národného mediálneho úradu, ktorý by mohol mať dohľad nad médiami a bude komunikovať s nadnárodnými online platformami.

Avizuje tiež úpravu vo vzťahu k médiám. “Prídeme s veľmi tvrdým zákonom na právo na ochranu osobnosti vo vzťahu k médiám. Mechanizmus bude nastavený tak, aby človek, ktorý je dotknutý na svojich právach, vedel, ktorú redakciu má kontaktovať, aby boli stanovené lehoty na opravu,” vyhlásil. Redakcie by mali mať podľa neho v takýchto prípadoch čas na vysvetlenie, či si stoja za svojím uverejneným príspevkom. Ak by šlo o klamstvo či zneužitú informáciu, mali by prevádzkovatelia niesť zodpovednosť. Danko tvrdí, že nikto nechce obmedzovať médiá, no musia byť schopné obhájiť si svoje tvrdenia.

 

Matovič praje politikom, aby zadosťučinili spoločne prijatému uzneseniu

Líder hnutia Slovensko Igor Matovič praje politikom, aby zadosťučinili uzneseniu Národnej rady (NR) SR k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ukázali, že chcú byť slušní. Ocenil jeho prijatie všetkými poslancami, hovorí o reparáte po neúspechu so zvolaním okrúhleho stola všetkých parlamentných strán.

.

“Bol by som veľmi rád, aby si všetci zúčastnení politici vstúpili do svedomia a aby NR SR odteraz bola tým, čím by mala byť, piedestálom, výkladnou skriňou politiky,” uviedol Matovič. Znamená to tiež podľa neho, že politici by nemali predkladať návrhy, ktorými chcú z RTVS urobiť “slúžku vládnej moci”. Podotkol, že slušný politik nie je len ten, kto nepoužíva neslušné slová, ale ten, kto nepredkladá a silou nepresadzuje “neslušné zákony”. Za taký považuje aj zákon, ktorým sa má meniť RTVS.

Čo sa týka pozvania prezidentky Zuzany Čaputovej a jej zvoleného nástupcu Petra Pellegriniho za okrúhly stôl, Matovič to nepovažuje za chybu. Práve naopak. Mrzí ho však, že si politici hľadali výhovorky, aby si zaň spolu nesadli. “NR SR a slovenskí politici zložili reparát, dohodli sa na uznesení a všetci prítomní zaň hlasovali,” dodal. Chcel by veriť, že to bude pokračovať, no nie je optimista.

 

Hlas-SD verí, že uznesenie je začiatkom novej politickej kultúry

Koaličná strana Hlas-SD oceňuje prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) parlamentom. Verí, že je to začiatkom novej politickej kultúry. Uviedol to podpredseda parlamentu Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený vedením Národnej rady (NR) SR, na utorkovej tlačovej konferencii.

“Hlas za dôležitý považuje nielen obsah uznesenia, ale aj skutočnosť, že získalo jednoznačnú podporu poslancov naprieč politickým spektrom. To, že sa parlamentné politické strany dokázali zhodnúť na spoločnom postoji k atentátu na demokraciu a jednoznačne ho odsúdiť, dáva Slovensku nádej do budúcnosti, že by sa politický súboj mohol vrátiť späť do rámca základnej politickej kultúry a priniesť viac argumentov ako prvoplánovej nenávisti,” skonštatoval.

Hlas vyzdvihol, že uznesenia sa týka politických strán aj zástupcov mimovládneho sektora a médií. “Zmiernenie napätia na Slovensku musí byť cieľom a zodpovednosťou všetkých zložiek spoločenského života,” poznamenal Žiga. Ocenil tiež pokojnú a diskusiu v NR SR. “Je to dobrý príklad pre verejnosť, že sa v dôležitých momentoch vedia všetky politické tábory dohodnúť,” doplnil. Vyzdvihol aj konštruktívnosť na utorkovom poslaneckom grémiu. Poukázal na to, že opozícia mala k uzneseniu pripomienky a koalícia ich akceptovala.

Zopakoval, že v súčasnej situácii by nebolo riešením nepokračovať v rokovaní parlamentu. Žiga si myslí, že aktuálne rokovanie NR SR by sa mohlo ukončiť najneskôr vo štvrtok doobeda. Poslanci by sa mali do lavíc potom vrátiť až na ďalšiu riadnu schôdzu, ktorá sa má začať 11. júna.

.

Podpredseda parlamentu považuje zámer stretnutia lídrov parlamentných strán v prezidentskom paláci za dobre mienený. V čase kreovania nápadu však podľa jeho slov nebola taká situácia, pri ktorej by si všetci politici dokázali sadnúť za jeden stôl. “Rozumiem argumentácii predstaviteľov strany Smer-SD, že oni by chceli, aby sa na okrúhlom stole zúčastnil Robert Fico,” podotkol. Myslí si, že stretnutie lídrov by sa tak mohlo uskutočniť až v čase, keď na ňom bude môcť byť prítomný aj premiér.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali