Parlament nebude v utorok odvolávať Suska, návrh sa presunie na stredu

❚❚

Bratislava 20. augusta 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

Aktualizované 20. augusta 12:53

Poslanci Národnej rady (NR) SR nebudú v utorok rokovať o návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD). V rokovacej sále sa ani na druhý pokus neprezentovalo dostatok zákonodarcov, ako prítomných sa ich zahlásilo len 61. Podpredseda NR SR Peter Žiga (Hlas-SD), ktorý je poverený jej riadením, informoval, že o návrhu sa poslanci pokúsia opätovne rokovať v stredu (21. 8.) od 9.00 h

parlament
Na snímke opoziční poslanci počas 17. schôdze Národnej rady SR, ktorá bola zvolaná k odvolaniu ministra spravodlivosti SR Borisa Suska (SMER-SD) 20. augusta 2024 v Bratislave

Návrh na odvolanie Suska podali opoziční poslanci. Minister podľa nich slúži zločincom a rezignoval na boj proti korupcii. Namietali jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.

.

Šéf rezortu spravodlivosti si za svojim krokom stojí. Kováčik má podľa neho dostať šancu na uplatnenie svojho práva na spravodlivý súdny proces. Zároveň poukázal na to, že dovolanie podala v minulosti aj exministerka za SaS Mária Kolíková a opakovane prerušila odsúdeným i výkon trestu. Podporu Suskovi vyjadril aj premiér Robert Fico (Smer-SD).

 

.

Susko považuje dôvody opozície na jeho odvolanie na úrovni zúfalstva

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) si myslí, že argumenty opozície, ktorými odôvodňuje návrh na jeho odvolanie z funkcie, sú na úrovni zúfalstva. Bol pripravený ich argumentovať, no schôdzu parlamentu k jeho odvolávaniu sa nepodarilo začať. Uviedol to na utorkovej tlačovej konferencii.

“Rešpektujem právo opozície podať návrh na odvolanie ministra, bol som pripravený reagovať na dôvody opozície. Schôdzu sa však nepodarilo otvoriť. Ale keď tak bude, pravdepodobne buď zajtra alebo na septembrovej schôdzi, tak som pripravený a budem čeliť kritike a budem zdôvodňovať a reagovať na námietky opozície,” skonštatoval.

Kritiku opozície šéf rezortu odmietol. Na margo rozhodnutia podať dovolanie v prípade Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní skonštatoval, že ide o jeho zákonnú právomoc. Poukázal na to, že to využívali aj jeho predchodcovia. “Týmto dovolaním som nijakým spôsobom nezmenil rozhodnutie o vine a treste, a teda som nijakým spôsobom nezasiahol do právoplatnosti rozhodnutia súdov,” dodal.

Za nepravdivé označil aj vyjadrenia opozície o tom, že po účinnosti novely Trestného zákona sa mali dostať na slobodu tisíce odsúdených. Upozornil aj na viaceré manažérske zlyhania predchádzajúcich vlád. “Vysvetlenie, prečo sa celý tento humbuk deje, je pritom úplne jednoduché a zjavné. Hlavy dvoch rodinných klanov, Kolíkovcov a Šimečkovcov, sa snažia prekryť svoje kauzy a zlyhania a kšefty, ktoré realizovali so štátom. My sme im klepli po prstoch a oni spustili túto nenávistnú kampaň,” podotkol.

Aj podpredseda parlamentu Tibor Gašpar (Smer-SD) je pripravený o tejto veci opozícii argumentovať. Na otázku, prečo sa schôdza k odvolávaniu Suska nezačala v utorok, reagoval, že nebudú skákať tak, ako diktuje opozícia. “Pokiaľ máme väčšinu, ktorú sme získali demokratickými voľbami, budeme rozhodovať o tom, že budeme na túto tému diskutovať v termíne, keď nám to bude vyhovovať. Dnes by to nebol celkom rovný súboj,” poznamenal. Ďalší postup sa podľa neho dohodne na koaličnej rade, ktorá by mala byť v najbližších dňoch.

.

Gašpar zároveň avizoval, že v rámci Smeru-SD sa budú viesť diskusie o návrhoch zmien v rámci tzv. lex atentát II. Treba podľa neho zastaviť šírenie nenávisti, ktorá viedla k atentátu na premiéra Roberta Fica (Smer-SD). “Štát musí zareagovať tak, aby to bolo v súlade so všetkými demokratickými princípmi, možnosťou vyjadrovať svoj názor, ale nie bezhranične, jednoducho výzvy na násilie, nenávisť, ktoré agresívne idú, a častokrát aj z titulkov niektorých mienkotvorných médií, to musí skončiť,” dodal.

Poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok nerokovali o návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti. V rokovacej sále sa ani na druhý pokus neprezentovalo dostatok zákonodarcov. O návrhu sa pokúsia opätovne rokovať v stredu od 9.00 h. Návrh podali opoziční poslanci. Namietali okrem iného jeho rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.

 

SaS: Ministri Susko a Šimkovičová sú hanbou koalície

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) sú hanbou koalície. Vyhlásil to predseda SaS Branislav Gröhling na tlačovej konferencii po tom, čo sa obe mimoriadne schôdze Národnej rady (NR) SR k odvolávaniu ministrov nepodarilo otvoriť.

“Koalícia podržala Suska a Šimkovičovú, dvoch ministrov, ktorí sú hanbou tejto vlády,” povedal Gröhling s tým, že koalícia sa postavila na stranu podpory šikanovania umelcov. “Pre týchto ministrov neexistuje spravodlivosť, demokracia, slobodné zmýšľanie,” dodal. Vyzval vládne strany, aby mysleli na svojich voličov.

.

Poslankyňa Mária Kolíková (SaS) zdôraznila, že návrh na odvolanie Suska podala opozícia hlavne preto, že presadil novelu trestných kódexov. “Postavil sa na stranu trestne stíhaných osôb, osobitne tých, ktorí sú blízki Smeru-SD,” uviedla s tým, že trestné kódexy prešli bez akejkoľvek analýzy dôsledkov. Ľudia sa podľa nej boja o svoje majetky, novela je nastavená tak, že dáva priechod zločinnosti a krádežiam.

Skrývať sa za to, či je prípad bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v niečom podobný s prípadmi v minulosti, je podľa poslankyne klamlivou zásterkou. Kolíková uviedla, že ako ministerka spravodlivosti rozhodla o prepustení na slobodu osôb, ktoré boli odsúdené. “Boli to prípady, keď boli technicky zle vypočítané tresty,” ozrejmila.

Šimkovičová sa podľa SaS nikdy nemala stať ministerkou kultúry, pretože nemá na funkciu žiadne predpoklady. René Parák z SaS skonštatoval, že ministerka ignoruje základné pravidlá v kultúre, ako aj destabilizuje kultúrne inštitúcie, keď odvoláva z ich čela odborníkov a nahrádza ich pochybnými osobami. Realitou sú podľa neho aj vyhrážky, že pokiaľ sa ľudia z kultúrneho prostredia ozvú s kritikou, prídu o svoje zamestnanie.

V utorok sa nepodarilo začať odvolávanie Suska ani Šimkovičovej. Na mimoriadnych schôdzach sa totiž neprezentovalo dostatok poslancov, ďalší pokus začať schôdze bude v stredu (21. 8.). Obaja ministri tvrdia, že konajú zákonne. Dôvod na ich odvolanie nevidí ani premiér Robert Fico (Smer-SD).

Gröhling sa vyjadril aj k snahe koalície odvolať z postu podpredsedu NR SR Michala Šimečku (PS). Ak bude odvolaný, šéf SaS navrhne opozičným kolegom, aby opoziční poslanci opustili všetky pozície predsedov aj podpredsedov výborov.

 

PS: Šimkovičová a Susko by nemali byť vo svojich funkciách

Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) a šéfka rezortu kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) by nemali byť vo svojich funkciách. Apelujú na to poslanci Národnej rady (NR) SR z opozičného hnutia PS. Namietajú aj prístup koalície k mimoriadnym schôdzam parlamentu k návrhom na odvolanie ministrov, ktoré sa v utorok nepodarilo začať.

“Považujem za škandalózne, ako vládna koalícia pristúpila k týmto schôdzam. Rozumiem, že je leto, že vládni poslanci potrebujú byť na dovolenke, ale oni sú platení za svoju prácu. To, že neprišli poslanci koalície na odvolávanie ich ministrov, aby ich ich bránili, aby predkladali argumenty, sa nestáva bežne,” povedal líder hnutia PS Michal Šimečka. Skritizoval aj neúčasť ministerky Šimkovičovej.

Poslanci za PS na dôvodoch odvolania oboch ministrov trvajú. Suska skritizovali okrem iného za novelu Trestného zákona aj za rozhodnutie podať dovolanie v prípade Dušana Kováčika. “Odvolávanie ministra Suska sme predložili aj s ostatnými kolegami zo SaS a KDH najmä preto, že Susko, odkedy nastúpil na pozíciu ministra spravodlivosti, dokazuje, že neprišiel slúžiť ani spravodlivosti, ani obyvateľom, ani právnemu štátu, ale v skutočnosti slúži len vybraným, úzkym záujmom koalície,” skonštatovala poslankyňa Zuzana Števulová.

Ministerke Šimkovičovej zase zákonodarci vyčítajú nekompetentnosť, komunikáciu, zmeny vo verejnoprávnych médiách a fondoch aj personálne výmeny v kultúrnych inštitúciách. “Každý jej ďalší deň vo funkcii, v ktorej ju riadi jej pobočník Machala, je pre kultúru na Slovensku priam fatálny,” dodala poslankyňa Zora Jaurová (PS).

.

 

KDH vyzýva koalíciu, aby umožnila rokovanie o odvolávaní ministrov

Opozičné KDH vyzýva vládnu koalíciu, aby umožnila rokovanie Národnej rady (NR) SR na mimoriadnych schôdzach k odvolávaniu ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) a k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS). Neumožniť rokovanie je podľa šéfa KDH Milana Majerského dehonestujúce pre parlamentnú politiku.

“Je veľmi dôležité vrátiť politiku do parlamentu a rešpektovať zmysel a funkčnosť parlamentných inštitúcií, a preto vyzývame vládnu koalíciu, aby otvorila schôdzu parlamentu k obom odvolávaniam a začala štandardnú parlamentnú diskusiu,” uviedol Majerský na sociálnej sieti.

Koalícia sa podľa KDH nemôže čudovať, že sa politika posúva do ulíc na protesty, keď nechce diskutovať v parlamente, teda na mieste, ktoré je na to určené. “Ak koalícia nechce, aby sa robila politika v uliciach, mala by koalícia umožniť opozícii robiť politiku v parlamente,” dodal Majerský. Susko aj Šimkovičová by mali podľa neho komunikovať aj v parlamente.

 

.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:29

Nový iOS 18 „zabíja“ batérie iPhonu, sťažujú sa používatelia Apple.

New York Post píše, že za hodinu sa nabitie nepoužívaného smartfónu zníži z 80 % na 67 %.

Odborníci zároveň upozorňujú, že inštalácia nového operačného systému na iPhone spôsobuje množstvo procesov, ktoré budú prebiehať na pozadí, od indexovania až po rekalibráciu batérie, a to môže trvať hodiny alebo dokonca dni.

20:27

Lukašenko uviedol, že USA sa pripravujú na vyhrotenie situácie v Bielorusku.

Varoval, že útok na Bielorusko by bol začiatkom tretej svetovej vojny.

„Chcem varovať našich protivníkov, našich súperov. A tých, ktorí to ešte nepochopili. Nerobte to. Útok na Bielorusko je treťou svetovou vojnou,“ povedal bieloruský prezident.

20:25

Dvanásťročný chlapec v jednej zo škôl v Portugalsku v utorok popoludní pobodal a zranil šesť ďalších detí vo veku 11 až 14 rokov. Väčšina zo zranených sú dievčatá, jedno utrpelo ťažšie zranenia na krku a hlave, avšak je mimo ohrozenia života. Informovala o tom polícia, ktorá útočníka zadržala.

20:23

Súkromná berlínska vysoká škola Hertie School udelila v utorok 77-ročnému americkému hercovi s rakúskymi koreňmi a bývalému guvernérovi Kalifornie Arnoldovi Schwarzeneggerovi čestný doktorát za jeho boj za ochranu klímy a občiansku angažovanosť.

20:22

Slovensko vyšle ekonomického diplomata do Thajska. O vytvorení tohto miesta informoval v utorok na Ministerstve zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR mimoriadnu a splnomocnenú veľvyslankyňu Thajského kráľovstva pre Slovensko so sídlom vo Viedni Vilawan Manglatanakulovú štátny tajomník MZVEZ Marek Eštok. Informoval o tom komunikačný odbor MZVEZ SR.

20:11

Slovenskí futsalisti prehrali v úvodnom zápase medzinárodného turnaja v Šamoríne so Srbmi 0:3. V príprave na nadchádzajúcu kvalifikáciu ME 2026 ich ešte čaká stretnutie s Fínskom, s ktorým si zmerajú sily v stredu o 18.00 h.

19:37

Španielsky najvyšší súd v utorok oznámil, že bývalú členku už zaniknutej baskickej separatistickej skupiny Baskicko a jeho sloboda (ETA) poslal na 85 rokov do väzenia za účasť na útoku s náložou umiestnenou v aute, ktorý si pred 24 rokmi vyžiadal v Madride 11 zranených.

19:36

Mjanmarská junta zvýšila represie voči opozícii v snahe upevniť si svoju pozíciu. Podľa najnovšej správy OSN zverejnenej v utorok, ktorá pokrývala obdobie od apríla 2023 do júna 2024, bolo zabitých viac ako 2000 ľudí a zadržaných viac ako 9000 osôb. V porovnaní s predchádzajúcim sledovaným obdobím narástol počet takýchto úmrtí o 50 percent.

19:08

Polícia upozorňuje na uzavretú cestu medzi obcami Láb a Vysoká pri Morave v okrese Malacky na úrovni Lábskeho jazera. Zvyšuje sa tam hladina Zohorského kanála a dochádza tak k zaplaveniu komunikácie. “Žiadame vodičov, aby rešpektovali prenosné dopravné značenie,” podotkla Šimková.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali