Paríž udelil brazílskemu exprezidentovi Lulovi čestné občianstvo

❚❚

Paríž 3. marca 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Andre Penner)

 

Parížska radnica v pondelok udelila bývalému brazílskemu prezidentovi Luizovi Ináciovi Lulovi da Silvovi čestné občianstvo. Podľa agentúry Reuters ide o úder pre súčasného lídra Brazílie Jaira Bolsonara, ktorého vzťahy s Francúzskom sa v ostatnom čase zhoršil

Na snímke bývalý brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva

Udelenie občianstva Lulovi podporila socialistická starostka Paríža Anne Hidalgová. “Mám obrovskú radosť z toho, že sme Lulovi udelili titul čestného občana. Paríž bude stále stáť pri tých, ktorých práva nie sú rešpektované,” napísala Hidalgová na Twitteri.

.

Brazília sa obracia chrbtom k demokracii od zvolenia Bolsonara za hlavu štátu, povedala Hidalgová Lulovi na ceremónii, na ktorej sa zúčastnila i bývalá brazílska prezidentka Dilma Rousseffová.

Lula kritizoval pravicového Bolsonara za zbedačovanie pracujúcich Brazílčanov a prisľúbil, že zjednotí ľavicu, s ktorou hodlá zvíťaziť v parlamentných voľbách v roku 2022.

.

Lula, ktorý bol brazílskym prezidentom v rokoch 2003-2010, sa v roku 2018 dostal do väzenia po tom, ako ho uznali za vinného z prijatia úplatku od stavebných spoločností výmenou za zmluvy so štátom.

Exprezident trvá na svojej nevine. Vlani v novembri ho prepustili z výkonu trestu po tom, ako najvyšší súd rozhodol o ukončení povinného väznenia osôb, ktoré neuspeli pri prvom odvolaní.

Francúzsko-brazílske vzťahy sú naštrbené od minulého roka, keď sa francúzsky prezident Emmanuel Macron dostal do slovnej potýčky s Bolsonarom. Macron obvinil Bolsonara z klamania svetovým lídrom o ochrane brazílskeho dažďového pralesa.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:35

Deficit verejných financií SR môže v tomto roku dosiahnuť 7,373 miliardy eur alebo 5,6 % hrubého domáceho produktu (HDP). Predpokladá to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ) v aktuálnom augustovom rozpočtovom semafore, ktorý aktualizuje každý mesiac. Ide o jej odhad na základe aktuálnych informácií a za predpokladu, že vláda neprijme dodatočné opatrenia.

10:34

Výskumníci bezpečnostnej spoločnosti Eset odhalili phishingovú kampaň zameranú na používateľov zariadení s Androidom a iOS. Ide o pozoruhodnú techniku, pretože phishingovú aplikáciu inštaluje z webovej stránky tretej strany bez toho, aby to používateľ povolil. Tieto aplikácie sa zameriavali najmä na klientov bánk. Informoval o tom v stredu Peter Blažečka zo spoločnosti.

10:28

Dánsky hračkársky gigant Lego dosiahol v prvom polroku výrazný nárast tržieb aj zisku. Čistý zisk sa v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka zvýšil o 16 % na 6 miliárd dánskych korún (804 miliónov eur). Tržby vzrástli o 13 % na 31 miliárd DKK. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFO a DPA.

09:44

Britský premiér Keir Starmer po siedmich týždňoch vo funkcii pricestoval do Nemecka na svoju prvú návštevu. V stredu ráno ho s vojenskými poctami pred sídlom spolkového kancelára v Berlíne privíta Olaf Scholz. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Cieľom Starmerovej návštevy je podľa DPA dať nový podnet nemecko-britským vzťahom. V tejto súvislosti sa očakáva začiatok rokovaní o novej spolupráci medzi krajinami v čase, keď sa labouristická vláda snaží o “obnovu” stykov s Európou, doplnila stanica BBC.

Britský premiér Keir Starmer na návšteve Nemecka
Na snímke nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier (vpravo) a britský premiér Keir Starmer si podávajú ruky počas stretnutia v paláci Bellevue v Berlíne
09:41

Štvorročný návštevník múzea v severoizraelskom meste Haifa nešťastnou náhodou rozbil 3500-ročný džbán z doby bronzovej. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice BBC.

Múzeum uviedlo, že po incidente, ktorý sa stal pred niekoľkými dňami, chlapca spolu s jeho rodinou pozvalo na organizovanú prehliadku danej expozície.

09:41

Rusko chce, aby Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) zaujala “objektívnejšie a jasnejšie stanovisko“ k bezpečnosti Kurskej jadrovej elektrárne, ktorú v utorok navštívila jej delegácia vedená generálnym riaditeľom MAAE Rafaelom Grossim. Uviedla to hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, informovala v stredu agentúra Reuters.

09:39

Na letisku v Kazani v ruskej Tatárskej republike pozastavili v stredu skoro ráno z bezpečnostných dôvodov až do odvolania všetky prílety aj odlety. Oznámil to ruský federálny úrad pre dohľad nad bezpečnosťou leteckej dopravy (Rosaviacija). TASR o tom informuje na základe agentúry Reuters odvolávajúcej sa na ruské médiá.

09:36

Počet cestujúcich v osobnej doprave v 2. štvrťroku 2024 medziročne vzrástol o 4,1 %. Počet prepravených osôb dosiahol 182,1 milióna, čo bolo najviac za posledných päť rokov. Oproti predpandemickému 2. štvrťroku 2019 boli tak hodnoty vyššie o 2,7 %. Najväčšia položka, cestná doprava, dosiahla medziročný rast takmer 2 %, výrazne si polepšila MHD. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

08:58

Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že v nedeľných voľbách v spolkových krajinách Durínsko a Sasko by mohla zvíťaziť strana Alternatíva pre Nemecko (AfD), píše TASR podľa správy agentúry AFP. V oboch spolkových krajinách sa tiež očakáva slabý výsledok sociálnych demokratov (SPD) kancelára Olafa Scholza, ktorých preferencie sa momentálne pohybujú okolo šiestich percent.

08:56

Ceny ropy v stredu ráno po stratách z predchádzajúceho dňa mierne posilnili. K rastu prispeli najmä pokračujúce obavy z narušenia dodávok z oblasti Blízkeho východu, čo prevážilo nad signálmi o spomaľovaní globálneho dopytu po komodite. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a údajov agentúry Bloomberg.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v októbri dosiahla do 7.01 h SELČ 79,58 USD (71,30 eura) za barel (159 litrov).

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia pádlujú po rieke Mohan v nemeckom Frankfurte nad Mohanom pri západe slnka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

René Pavlík

Pavel Jacz

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali