Pápež František sa vyjadril k novému zákonu na Ukrajine: Obávam sa o slobodu

❚❚

Bratislava 27.augusta 2024 (HSP/ Catholic Herald/ Foto:TASR/AP-Gregorio Borgia)

 

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu 24. augusta oficiálne podpísal Zákon č. 8371, opatrenie prijaté parlamentom, ktoré zakazuje činnosť Ruskej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine a zakazuje činnosť všetkých pridružených náboženských organizácií spojených s Moskvou. Pápež František v nedeľu vyjadril svoje obavy z vplyvu tohto zákona na náboženskú slobodu v krajine, píše Catholic Herald

pápež František
Na snímke pápež František počas poludňajšej modlitby Anjel Pána z okna svojho ateliéru s výhľadom na Námestie svätého Petra vo Vatikáne

Pápež František sa vyjadril k novému zákonu na Ukrajine, ktorý nadobudol platnosť tento víkend, ktorým sa obmedzuje činnosť Ruskej pravoslávnej cirkvi :

.

„Pri pomyslení na zákony nedávno prijaté na Ukrajine sa obávam o slobodu tých, ktorí sa modlia,“ povedal František počas nedeľného poludňajšieho príhovoru Anjel Pána.

„Človek sa nedopúšťa zla kvôli tomu, že sa modlí. Ak niekto pácha zlo voči svojmu ľudu, bude za to vinný…. Ale nemôže páchať zlo len tým, že sa pomodlil,“ vyjadril sa pápež.

.

„Nech sa tí, ktorí sa chcú modliť, môžu modliť v chráme, ktorý považujú za svoj,“ pokračoval František a vyzval : „Prosím, nech sa žiadna kresťanská cirkev nezruší – priamo či nepriamo. Na jednotlivé cirkvi sa nemá siahať.“

 

Zákon

Podľa mediálnych správ za návrh Zákona č. 8371 s oficiálnym názvom „O ochrane ústavného poriadku v oblasti činnosti náboženských organizácií“ hlasovalo 265 poslancov, 29 bolo proti a ďalší 4 sa hlasovania zdržali.

Farnosti a rehoľné komunity cirkvi podporovanej Ruskom budú mať podľa podmienok legislatívy 9 mesiacov na to, aby prerušili väzby s Moskvou a namiesto toho sa pridali k niektorej z ukrajinských denominácií.

Ukrajinská vláda toto opatrenie prvýkrát predstavila v januári 2023 a už vtedy rozvírilo širokú celosvetovú diskusiu o náboženskej slobode v kontexte krízy národnej obrany.

.

Františkove vyjadrenia prišli tiež len deň po tom, ako moskovský patriarcha Kirill, hlava Ruskej pravoslávnej cirkvi, vyzval pápeža a ďalších svetových náboženských vodcov, aby „zvýšili svoj hlas na obranu prenasledovaných veriacich Ukrajinskej pravoslávnej cirkvi“.

Tým, že pápež František prejavil pochopenie pre tieto ruské námietky, môže riskovať, že si znepriatelí členov vlastnej katolíckej komunity na Ukrajine. V nedávnom rozhovore hlavný arcibiskup Svjatoslav Ševčuk, hlava Ukrajinskej gréckokatolíckej cirkvi, najväčšej z 23 východných katolíckych cirkví, nový zákon obhajoval. Považuje ho za nevyhnutný na zabránenie “ozbrojeniu náboženstva“.

Ševčuk povedal, že nový zákon má tiež poskytnúť ochranu pred presadzovaním ideológie a naratívov o Ukrajine ako súčasti „ruského sveta“ a o nastolení „ruského mieru“ na Ukrajine. Arcibiskup zdôraznil, že zákon by mal skutočne chrániť náboženskú slobodu pred manipuláciou, a zároveň priznal, že „je dôležité sledovať, ako sa bude uplatňovať v praxi“.

Nový zákon podobne podporili aj Pravoslávna cirkev Ukrajiny a Ukrajinská rada cirkví a náboženských organizácií.

„Moskovský patriarchát ospravedlňuje pogromy a obmedzovanie náboženskej slobody, mučenie a vraždy kňazov a pastorov a cynicky pošliapava Božie pokyny a základné normy všeobecnej morálky,“ uviedla Ukrajinská rada cirkví vo vyhlásení.

.

V reakcii na pápežove nedeľné vyjadrenia ukrajinské veľvyslanectvo pri Svätej stolici novinárom povedalo, že nový zákon nezasahuje do súkromnej možnosti kohokoľvek modliť sa podľa vlastného uváženia.

 

Na kostoly nesiahajte!

Americký právnik v penzii Peter Anderson, ktorý sleduje problematiku v pravoslávnom svete, však naznačil, že odpoveď veľvyslanectva nie je úplne presná.

„Je pravda, že zákon nebráni osobám modliť sa vo svojich domovoch. Veriaci sa však pravdepodobne nebudú môcť modliť vo svojom vlastnom kostole,“ povedal Anderson. Pápežove vyjadrenia o tom, že na kostoly by sa “nemalo siahať“, považuje za ‘správne‘.

Anderson tiež zdôraznil, že nový zákon pravdepodobne znamená, že pobočka Ruskej pravoslávnej cirkvi na Ukrajine bude musieť byť pravdepodobne rozpustená a jej majetky prevedené na kostoly bude musieť odobriť Kyjev.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:08

K rozbitiu organizácie podozrivej z rozsiahleho obchodovania so strelnými zbraňami viedla rozsiahla policajná operácia v Bruseli, ktorú koordinovala federála justičná polícia v spolupráci so špeciálnymi jednotkami.

16:32

Líder palestínskeho militantného hnutia Hamas Jahjá Sinwár v liste poďakoval vodcovi libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasanovi Nasralláhovi za podporu jeho skupiny v konflikte s Izraelom, oznámil v piatok Hizballáh.

16:32

V druhom voľnom tréningu bol najrýchlejší Charles Leclerc. Jazdec Ferrari sa otriasol z nehody v prvom tréningu, mechanikom sa podarilo opraviť jeho monopost a Monačan stlačil najlepší čas na 1:43,484 min. Druhého Pereza zdolal iba o šesť tisícin sekundy. Tretí bol Hamilton, ktorý zaostal o 0,066 s.

16:30

Ukrajina zaistila prepustenie 49 ľudí z ruského zajatia v rámci najnovšej výmeny zajatcov s Moskvou, oznámil v piatok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

zajatci výmena
Ukrajinskí vojaci sú vítaní po ich prepustení v rámci väzenskej výmeny zajatcov s Ruskom na neznámom mieste na Ukrajine 13. septembra 2024
16:01

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok obvinil západné štáty z toho, že “majú strach” čo i len spomenúť možnosť, že by v budúcnosti zostreľovali ruské rakety a drony namierené na Ukrajinu, hoci tak robia pri útokoch na Izrael.

15:49

Štúdia, ktorá skúma možnosť využitia holubov na navádzanie rakiet, alebo výskum plaveckých schopností mŕtvych rýb patria medzi tohtoročných víťazov Ig Nobelových cien, ktorých vyhlásili vo štvrtok.

15:47

Čína od budúceho roka zvýši vek odchodu do dôchodku, ktorý je momentálne jeden z najnižších vo vyspelých ekonomikách sveta. Zmena politiky sa bude uskutočňovať postupne v priebehu 15 rokov, pričom dôchodkový vek mužov sa zvýši na 63 rokov, a na 55 až 58 rokov pre ženy v závislosti od vykonávanej práce. V súčasnosti platný dôchodkový vek je 60 rokov u mužov a 50 rokov u žien v robotníckych profesiách – a 55 v prípade administratívnych a iných kvalifikovaných pozícií.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke záhrady v luxusnej štvrti Marina Bay v Singapure

Autor: TASR/AP-Gregorio Borgia

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali