Pápež František prijal slovenských biskupov na osobnej audiencii vo Vatikáne

Pápež František prijal slovenských biskupov na osobnej audiencii vo Vatikáne

Vatikán/Bratislava 7. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Andrew Medichini)

 

Pápež František v piatok prijal 17 slovenských biskupov na osobnej audiencii v Apoštolskom paláci. Išlo o hlavný bod programu ich návštevy Ad limina apostolorum v Ríme a vo Vatikáne. TASR o tom informuje na základe správy Tlačovej kancelárie Konferencie biskupov Slovenska (TK KBS)

pápež František
Na snímke pápež František

Súkromný rozhovor pápeža s diecéznymi a pomocnými biskupmi zo Slovenska trval asi hodinu a pol. Biskupi priniesli najvyššiemu predstaviteľovi katolíckej cirkvi viaceré vecné dary.

Reklama

Bola medzi nimi napríklad drevená kazeta so slovenským bylinným čajom či hokejový dres HK Dukla Ingema Michalovce. Ten mal symbolizovať odpoveď gréckokatolíckych kňazov na výzvu pápeža Františka priniesť radostnú zvesť na spoločenskú perifériu. Podľa TK KBS sa gréckokatolíckej cirkvi už niekoľko rokov takto darí ohlasovať evanjelium v športovom prostredí.

Biskupi zároveň darovali pápežovi Františkovi aj kópiu nitrianskeho evanjeliára z druhej polovice 11. storočia, ktorý je najstaršou liturgickou knihou na území Slovenska.

Reklama

Dar pápežovi venovali aj organizátori Národnej púte motorkárov, ktorí mu prostredníctvom slovenských biskupov odovzdali preklad najstaršej slovanskej básne Proglas do talianskeho jazyka.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:32

Na 22 stúpol počet obetí júnových koordinovaných útokov ozbrojencov v ruskom Dagestane, oznámil v pondelok najvyšší predstaviteľ Dagestanskej republiky Sergej Melikov.

17:28

Poľsko prevzalo v pondelok po Českej republike ročné predsedníctvo vo Vyšehradskej štvorke (V4).

17:27

Najmenej deväť obetí a štyroch zranených si vyžiadal v pondelok náraz auta do chodcov v centre juhokórejskej metropoly Soul. Uviedol to miestny hasičský zbor.

 

17:16

Spoločná poľnohospodárska politika, nariadenie Európskej únie o odlesňovaní či dvojaká kvalita potravín dominovali na stretnutí ministra pôdohospodárstva SR Richarda Takáča (Smer-SD) s ministrom poľnohospodárstva Českej republiky Markom Výborným v pondelok v Topoľčiankach (okres Zlaté Moravce). Ministri sa zhodli na tom, že problémy obidvoch krajín v oblasti poľnohospodárstva sú veľmi podobné a rozšírenie vzájomnej spolupráce na odbornej úrovni medzi riaditeľmi jednotlivých sekcií bude prínosom pre obidve krajiny.

16:59

Španielsky Najvyšší súd v pondelok odmietol udeliť amnestiu bývalému šéfovi regionálnej katalánskej vlády Carlesovi Puigdemontovi v prípade obvinenia zo sprenevery. Súd potvrdil, že zatykač na Puidgemonta za neúspešný pokus o odtrhnutie Katalánska z roku 2017 je stále v platnosti.

16:53

Dve pištole, ktorými sa chcel kedysi francúzsky cisár Napoleon Bonaparte zastreliť, pôjdu na budúci víkend do dražby. Podľa očakávania aukčného domu ich cena môže dosiahnuť až 1,5 milióna eur.

16:34

Politika Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björna Höckeho súd v nemeckej spolkovej krajine Durínsko uznal v pondelok znovu za vinného a udelil mu pokutu za vedomé použitie zakázaného nacistického sloganu.

16:16

Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) predala za prvý polrok tohto roka štátne dlhopisy v nominálnej hodnote 9,858 miliardy eur. Z toho 6,209 miliardy eur priniesli dlhopisy ponúkané investorom v tradičných aukciách a 3,649 miliardy eur cenné papiere predané formou tzv. syndikátu. Informovala o tom agentúra vo svojej pravidelnej mesačnej správe za jún 2024.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Veľký Kolpašský tajch, ktorý návštevníci využívajú na kúpanie, opaľovanie a trávenie voľného času v obci Banský Studenec v okrese Banská Štiavnica

Autor: TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali